Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

"Βάζω το χέρι μου στη φωτιά για πολλά ταλέντα του ΠΑΟΚ!" (ηχητικό)

Ο Βασίλης Μήττας φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του PAOK24 στον Libero107.4 και για το "καυτό κομμάτι των ακαδημιών και για τη φιλοσοφία που θα πρέπει να υπάρχει με φόντο την αξιοποιήσει των ταλαντούχων παικτών.

Αγάπη Γαβριηλίδου

"Βάζω το χέρι μου στη φωτιά για πολλά ταλέντα του ΠΑΟΚ!" (ηχητικό)

Πλέον ο Βασίλης Μήττας έχει αναλάβει τη θέση του τεχνικού διευθυντή στην ακαδημία της Ομόνοιας Λευκωσίας, καθώς αποχώρησε μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια από τον ΠΑΟΚ και στο ξεκίνημα της συζήτησης, μίλησε για το νέο του βήμα:

“Ήταν δική μου απόφαση να φύγω από τον ΠΑΟΚ. Είναι διάφοροι οι λόγοι, προσωπικοί. Κάνω μία νέα αρχή και νομίζω ότι όλα γίνονται για καλό. Το ποδόσφαιρο κάνει κύκλους. Θεώρησα ότι αυτή τη δεδομένη στιγμή, θα ήταν καλύτερο να σταματήσω από τον ΠΑΟΚ και να αναζητήσω μία νέα αρχή. Οι άνθρωποι εδώ μου έδειξαν ένα καινούργιο πρότζεκτ, πείστηκα ότι πάω σε ένα μέρος που θέλουν να ασχοληθούν πολύ με το κομμάτι της ακαδημίας και για μένα αυτό είναι πολύ σημαντικό”, ανέφερε αρχικά, ενώ αναφορικά με τον ΠΑΟΚ σημείωσε:

“Στον ΠΑΟΚ ήμουν από την εποχή Ζαγοράκη. Πρέπει να καθορίσουμε κάποια στοιχεία για το πως αξιολογούμε μία ακαδημία. Μπορεί να χτίζεις μία ακαδημία πολύ καλά οργανωμένη και να μην παίζει κανένας ποδοσφαιριστής στην 1η ομάδα. Και μπορεί κάποιος να δημιουργεί μία ακαδημία που δεν έχει πολλούς ταλαντούχους παίκτες και να παίζουν 1-2 παιδιά στην ομάδα και να υπάρχει η εικόνα, ότι η ακαδημία είναι πολύ καλή. Παρότι θα έχεις οργανώσει μία ακαδημία πολύ σωστά δομημένη, αν δεν παίζει κανείς στην 1η ομάδα, ποιο είναι το νόημα; Ο ΠΑΟΚ έχει μία ακαδημία πάρα πολύ καλά δομημένη, με πολλούς παίκτες πολύ υψηλού επιπέδου κι έχει φτάσει με αγώνα και κόπο πολλών ανθρώπων σε αυτό το σημείο. Έχει φτάσει να παίζει σε κορυφαία τουρνουά, κάθε τμήμα έχει προσκλήσεις κάθε χρόνο από ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα, επειδή ξέρουν ότι ο ΠΑΟΚ έχει πολύ μεγάλο ταλέντο στην ακαδημία του. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχεις μία Κ20 που θεωρώ ότι έχει τουλάχιστον 10 παίκτες πολύ υψηλού επιπέδου για τη Super League. Δεν έχει υπάρξει ξανά τέτοια Κ20. Είμαι βέβαιος για αυτό που λέω. Είναι δύσκολο να προβλέψεις την επιτυχία. Παρόλα αυτά ο ΠΑΟΚ έχει στην Κ20 10 παίκτες πολύ υψηλού επιπέδου για τη Super League. Πολλοί από αυτούς είναι για το επίπεδο του ΠΑΟΚ, αλλά και για μεγάλων κλαμπ του εξωτερικού.

Ο ΠΑΟΚ έχει στερηθεί το πρωτάθλημα για πολλά χρόνια, είναι αναγκασμένος να το διεκδικήσει και είναι σε μία παράξενη φάση, που θα δυσκολευτεί να αξιοποιήσει αυτά τα παιδιά. Για εμάς που ασχολούμαστε με τις ακαδημίες, θα πρέπει να συνδυαστεί όλο αυτό. Ο ΠΑΟΚ, είναι μία από τις μεγαλύτερες ομάδες, θα κερδίσει εύκολα πολλά παιχνίδια στο πρωτάθλημα εύκολα και θα πρέπει να βρει τρόπο να δώσει χρόνο σε αυτά τα παιδιά. Είδαμε έναν Πέλκα φέτος, που πήρε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα. Αν παίξει ένας, θα “σώσει” τον εαυτό του. Αν καταφέρει να βγάλει 5 παίκτες σαν τον Πέλκα ο ΠΑΟΚ, θα “σωθεί” ο ίδιος ο σύλλογος, θα έχει δημιουργήσει ένα dna με δικά του παιδιά. Όσο και να έρχονται ξένοι που αγαπάνε και δένονται με την ομάδα, άλλο τόσο χρειαζόμαστε και παίκτες μέσα από τα σπλάχνα της ομάδας”.

Για το κατά πόσο ο ΠΑΟΚ δίνει βάση στην ακαδημία του, ανέφερε:

“Από τη στιγμή που το μπάτζετ είναι τόσο υψηλό στην ακαδημία, σημαίνει ότι δίνεται βάση στην ακαδημία. Και μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης, δίνουν βάση στην ακαδημία, ρίχνουν χρήματα κι εκμεταλλεύονται της μεταπολιτική αξία των ποδοσφαιριστών. Εφόσον ξοδεύει ο ΠΑΟΚ τόσα χρήματα για την ακαδημία, γιατί να μην εκμεταλλευτεί την μεταπωλητική αξία του κάθε ποδοσφαιριστή;

Στον ΠΑΟΚ έχουμε παιδιά στην Κ20 που είναι 18 χρονών, παίζουν στην Εθνική και σε οποιαδήποτε ομάδα στην Super League θα είχαν πάρει συμμετοχές. Ο ΠΑΟΚ κρατάει αυτούς τους παίκτες και σε άλλες ομάδες, θα είχαν παίξει ήδη στην 1η ομάδα. Τα παιδιά του ΠΑΟΚ, τα επόμενα 2-3 χρόνια θα μείνουν πίσω και ο ΠΑΟΚ θα θέλει να αγοράσει παίκτες μικρότερης αγωνιστικής αξίας από αυτές τις ομάδες, επειδή έχουν παραστάσεις σε 1η ομάδα. 

Υπάρχει το ενδεχόμενο τα επόμενα χρόνια παίκτες ταλαντούχοι, να τους προσελκύει πιο πολύ πρότζεκτ να πάνε σε μία μικρότερη ομάδα, γιατί εκεί θα παίζουν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παίκτες που στα 16 τους, τα παιδιά της Τρίπολης, της Ξάνθης του Ατρομήτου για παράδειγμα, ίσως να πέρασαν από ένα δοκιμαστικό στον ΠΑΟΚ, να μην επιλέχτηκαν και οι παίκτες του ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Κ20, ενώ αυτοί που δεν επιλέχθηκαν, παίζουν σε ομάδα της Super League. Νομίζω ότι ο Ολυμπιακός, το έχει ξεπεράσει λίγο αυτό το θέμα. Ο Ολυμπιακός στην αντίστοιχη φουρνιά, δεν έχει τους παίκτες όπως ο ΠΑΟΚ, αλλά έχει δείξει ότι εκμεταλλεύεται καλύτερα τους παίκτες από την ακαδημία του. Παράδειγμα είναι ο Ρέτσος. Στον ΠΑΟΚ έχουμε παίκτες σαν τον Σταφυλίδη και πρέπει να τους εκμεταλλευτεί”. 

Όσο για τη δημιουργία πρωταθλήματος β’ ομάδων: 

“Σίγουρα είναι βασική ευθύνη του ΠΑΟΚ, να δει πως θα εκμεταλλευτεί τους δικούς του παίκτες. Ίσως με δανεισμό σε ομάδες του εξωτερικού, ίσως πρέπει να βρει τον τρόπο στον ελλαδικό χώρο και ίσως πρέπει να βάλει 1-2 παίκτες στην 1η ομάδα για να πάρουν συμμετοχές. Δεν μπορούν οι ομάδες να περιμένουν να φτάσουν αυτά τα παιδιά στο να είναι έτοιμα. Ο ΠΑΟΚ δεν θα πάρει εύκολα κάποια παιχνίδια μέσα στη χρονιά; Αν παίξει ένα από αυτά τα παιδιά και ο ΠΑΟΚ δεν πάρει το αποτέλεσμα, θα φταίει αυτό το παιδί; Έχουμε δει ξένους να έρχονται και να κάνουν ακόμη κι έναν χρόνο να προσαρμοστούν. Γιατί να μην δείχνει η ομάδα την ίδια υπομονή και για ένα από αυτά τα παιδιά; 

Νομίζω είναι συνολική νοοτροπία. Το ποδόσφαιρο έχει ένα πρόβλημα. Μπορείς να το αξιολογήσεις, αλλά πάντα πρέπει να γυρίσεις κάποια χρόνια πίσω για να αποδόσεις ευθύνες. Πρέπει να γυρίσουμε λίγο πίσω να δούμε πως δημιουργήθηκε αυτή η φουρνιά; Το ποδόσφαιρο είναι μία διαδικασία που το αξιολογείς μακροπρόθεσμα. Η κάθε ομάδα πρέπει να δει τι σωστά και τι λάθη έκανε πίσω στο παρελθόν”.

Για τον Λύρατζη και τον Τσαούση:

“Προφανώς αν θα μιλούσαμε για τα 16 τους, θα έλεγα ότι ήταν μέσα στα καλύτερα πέντε αριστερά μπακ ο Τσαούσης και στα δεξιά ο Λύρατζης. Τώρα είναι 18 και δεν έχουν συμμετοχή πουθενά. Εξακολουθούν να είναι από τους πιο ταλαντούχους, αλλά δεν βρεθεί τα επόμενα χρόνια τρόπος να τους εκμεταλλευτεί η ομάδα, θα τους χάσει. Ο Διαμαντής, ο Μιχαηλίδης, ο Τζοβάρας, ο Μπαλογιάννης, ο Χατζηστραβός και πολλά άλλα παιδιά ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Δεν θέλω να αδικήσω κανέναν. Θεωρώ ότι τον κ.Λουτσέσκου τον ενδιαφέρει όλο αυτό το κομμάτι. Το μεγαλύτερο λάθος είναι ότι δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να λέμε ότι ευθύνη είναι του ενός. Πρέπει να υπάρχει δομή, συνέχεια, πλάνο σε ένα κλαμπ όπως ο ΠΑΟΚ. Θέλω να καταφέρω το 30% του ρόστερ να είναι από την ακαδημία μου, αυτή πρέπει να είναι η νοοτροπία. Ο Σταφυλίδης έπαιξε από πλάνο ή επειδή ένας τον είδε και τον πέταξε μέσα στο γήπεδο; Ο Πέλκας έπαιξε από δομή κι από πλάνο; Θα πρέπει να υπάρχουν κλίμακες, να υπάρχει δομή. Τα μεγέθη είναι διαφορετικά και δεν πρέπει να συγκρίνουμε, αλλά θα δώσω ένα παράδειγμα. Πάμε στην Μπαρτσελόνα που είχε 10-11 παίκτες στην βασική ενδεκάδα. Υπήρχε μία αγωνιστική ταυτότητα, μία συνέχεια τότε, αλλά αν δεν γινόταν αυτό, 4-5 από αυτούς τους παίκτες δεν θα μπορούσαν αντίστοιχα να σταθούν στην Ρεάλ Μαδρίτης ή στην Γιουβέντους. 

Τέλος, αναφέρθηκε στην αποχώρηση του Δημήτρη Δανιηλίδη από τον ΠΑΟΚ:

“Για τον Δανιηλίδη, αυτό που έχω να πω, είναι ότι ήταν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για να κρατάει τα παιδιά σε ένα πολύ σημαντικό επίπεδο έντασης, ώστε να είναι έτοιμα για την 1η ομάδα. Θα συμφωνήσω στο 100% με αυτό που είπε και ο Πάμπλο Γκαρσία”.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κλαμπ Μπριζ: Το πρόγραμμα… φωτιά των Βέλγων μέσα στον Απρίλιο

Ένα πολύ βαρύ πρόγραμμα έχει μπροστά της η αντίπαλος του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ένα πολύ «βαρύ» πρόγραμμα με 5+2 απαιτητικά παιχνίδια καλείται να φέρει εις πέρας η Κλαμπ Μπριζ μέσα στον Απρίλιο, που θα αντιμετωπίσει και τον ΠΑΟΚ…

Μερικές εβδομάδες πριν την πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων, ο βελγικός σύλλογος απέλυσε το πρωί της Καθαράς Δευτέρας (18/03) τον Ρόνι Ντέιλα και, στην θέση του -μέχρι νεοτέρας- θα καθίσει ο Νίκι Χάγιεν, μέχρι πρότινος τεχνικός της Κλαμπ NXT (ομάδα της 2ης κατηγορίας του βελγικού πρωταθλήματος).

Όλα αυτά, ενώ οι Βέλγοι θα κληθούν να φέρουν σε πέρας ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα μέσα στον Απρίλιο, με επτά αναμετρήσεις σε 27 μέρες. Σε αυτά τα παιχνίδια περιλαμβάνονται οι δύο προημιτελικοί με τον ΠΑΟΚ για το Κόνφερενς Λιγκ, όπως επίσης και τα σπουδαία ντέρμπι για τα Play-Off του πρωταθλήματος με Σερκλ Μπριζ, Άντερλεχτ, Αντβέρπ, Ουνιόν Σεν-Ζιλουάζ και δύο παιχνίδια με τη Γκενκ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Kλαμπ Μπριζ:

  • Σερκλ Μπριζ-Κλαμπ Μπριζ (1/4)
  • Κλαμπ Μπριζ-Άντερλεχτ (7/4)
  • Κλαμπ Μπριζ-ΠΑΟΚ (11/4)
  • Κλαμπ Μπριζ-Αντβέρπ (14/4)
  • ΠΑΟΚ-Κλαμπ Μπριζ (18/4)
  • Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ- Κλαμπ Μπριζ (21/4)
  • Κλαμπ Μπριζ-Γκενκ (24/4)
  • Γκενκ-Κλαμπ Μπριζ (28/4)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Βραβείο για τον Μπράντον Τόμας με αρκετούς μήνες καθυστέρηση…

Η ανάρτηση της Super League για τον Ισπανό επιθετικό.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Βραβείο για το καλύτερο γκολ της 16ης αγωνιστικής της κανονικής διάρκειας του ελληνικού πρωταθλήματος παρέλαβε ο Μπράντον Τόμας, με τη Super League να αναρτά σχετική φωτογραφία από τη βράβευση του φορ του ΠΑΟΚ.

Το τέρμα του Ισπανού κόντρα στον ΟΦΗ, που διαμόρφωσε το τελικό 4-0 στην αναμέτρηση της Τούμπας, ψηφίστηκε από φίλους όλων των ομάδων ως το κορυφαίο εκείνης της αγωνιστικής, με την βράβευση βέβαια να έρχεται αρκετό καιρό μετά. Στην εκπνοή του παιχνιδιού, οι «ασπρόμαυροι» έφυγαν στην κόντρα, ο Κίριλ Ντεσπόντοφ έκανε την ασίστ στον Τόμας, που με υπέροχη προσποίηση «άδειασε» άμυνα και Μπάουμαν και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Όταν ο διαιτητής του Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ έδινε «μάχη» για τη ζωή του!

Μία άγνωστη ιστορία για τον 31χρονο Δανό που θα διευθύνει το Κυριακάτικο παιχνίδι.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η ΕΠΟ έκανε γνωστούς τους ορισμούς της ΚΕΔ, για τη δεύτερη αγωνιστική των πλέι οφ και των πλέι άουτ της Stoiximan Super League και στο ντέρμπι της Κυριακής στη Λεωφόρο, ορίστηκε ο 31χρονος Δανός, Μικέλ ΡίντερO νεαρός ρέφερι μπήκε στον χώρο του ποδοσφαίρου από αρκετά μικρή ηλικία, αγωνιζόμενος ως τερματοφύλακας, ωστόσο ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε τον ανάγκασε να κάνει στροφή στη διαιτησία.

«Μπορούσα να νιώσω ότι το σώμα μου άρχισε να αλλάζει, μπορούσα να νιώσω ότι η προσωπικότητά μου άρχισε να αλλάζει. Η ασθένεια με έκανε να παράγω πάρα πολύ κορτιζόλη και έπειτα απέκτησα ένα φεγγαρόμορφο πρόσωπο. Ξεκίνησα να παίρνω βάρος, το στομάχι μου γιγαντώθηκε, το σώμα μου έγινε παράξενο. Ζύγιζα 90 κιλά, και ήμουν πολύ άρρωστος. Θυμάμαι ξεκάθαρα το βλέμμα της γιατρού όταν άρχισε να με εξετάζει. Είχα μωβ ραγάδες παντού και μου είπαν ότι έπασχα από το σύνδρομο Cushing».

Το σύνδρομο Cushing αποτελεί μία κατάσταση υπέρμετρης έκκρισης γλυκοκορτικοειδών (κορτιζόλης) από τα επινεφρίδια (υπερκορτιζολαιμία) και συνεπώς αυξημένων επιπέδων κορτιζόλης στο αίμα. Αποτελεί μία εξαιρετικά σπάνια νόσο, με συχνότητα εμφάνισης 1 – 10 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού ανά έτος.

Ουσιαστικά είναι ένας όγκος που πιέζει την υπόφυση στον εγκέφαλο. Ένας όγκος που 'ξεγελά' τις ορμόνες αναγκάζοντας τα κιλά να κατακαθίσουν στο σώμα αφύσικα γρήγορα. Η επείγουσα χειρουργική επέμβαση ήταν αναπόφευκτη σε μια προσπάθεια να επιβιώσει. Η επέμβαση ήταν επιτυχής και σε λιγότερο από τρεις μήνες, ο Μίκελ Ρέντερ έχασε πάνω από 20 κιλά. Σε χρόνο ρεκόρ, ο νεαρός τερματοφύλακας ήταν και πάλι σε φόρμα. Όχι όμως ως ποδοσφαιριστής.

«Χειρουργήθηκα αμέσως, οπότε δεν άργησα να επανέλθω. Έχασα όμως την φλόγα που είχα για το ποδόσφαιρο. Αυτός ο αγώνας τελείωσε, το είχα καταλάβει. Δεν ήθελα να αρκεστώ στο να παίζω σε υψηλό επίπεδο, ήθελα κάτι περισσότερο. Με βοήθησε να ωριμάσω και να γίνω καλός διαιτητής στη Super League».

O 30χρονος ρέφερι «κρέμασε» τα γάντια του και απογείωσε την καριέρα του ως διαιτητής. «Έχω περάσει κάποια πράγματα στη ζωή, και νομίζω ότι αυτό συμβάλλει στο γεγονός ότι οι παίκτες με συμπαθούν και με αποδέχονται, γιατί υπάρχει ένας άνθρωπος πίσω από αυτό. Νομίζω ότι τα πράγματα που έχω στις αποσκευές μου με βοήθησαν να ωριμάσω και να με κάνουν έναν καλό διαιτητή πρώτης κατηγορίας».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ