Connect with us

ΕΥΡΩΠΗ

Οι μεγαλύτερες τραγωδίες στο ποδόσφαιρο τα τελευταία 40 χρόνια

Οι μνήμες που ξύπνησαν από όσα έγιναν στο Καμερούν – Κομόρες

PAOK24

Οι μεγαλύτερες τραγωδίες στο ποδόσφαιρο τα τελευταία 40 χρόνια

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 50 τραυματίστηκαν σε ταραχές στο στάδιο «Ολεμπέ» της πρωτεύουσας Γιαουντέ την Δευτέρα (24/1) στο Καμερούν, πριν από τον αγώνα της εθνικής ομάδας της χώρας με τις Κομόρες (2-1) για τη φάση των «16» του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής.

Αυτές είναι μερικές από τις μεγάλες τραγωδίες σε γήπεδα ποδοσφαίρου τα τελευταία 40 χρόνια:

Οκτώβριος 1982, Ρωσία

Φίλαθλοι συνεθλίβησαν καθώς έφευγαν από τον αγώνα για το Κύπελλο UEFA μεταξύ της Σπαρτάκ και της ολλανδικής Χάρλεμ στο στάδιο «Λουζνίκι» της Μόσχας. Αξιωματούχοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση δεν αποκάλυψαν την τραγωδία για χρόνια. Όταν το έκαναν, έδωσαν έναν επίσημο απολογισμό 66 νεκρών, αν και ο αριθμός των ανθρώπων που συνεθλίβησαν και πέθαναν σε μια έξοδο του γηπέδου θα μπορούσε να έφτανε τους 340.

Μάιος 1985, Βρετανία

Τουλάχιστον 56 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν, όταν πυρκαγιά ξέσπασε στις εξέδρες του σταδίου «Βάλεϊ Παρέιντ» στο Μπράντφορντ, κατά τη διάρκεια αγώνα της τρίτης κατηγορίας με τη Λίνκολν Σίτι.

Μάιος 1985, Βέλγιο

Τριάντα εννέα οπαδοί έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 600 τραυματίστηκαν σε βίαια επεισόδια πριν από τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανάμεσα στη Γιουβέντους και τη Λίβερπουλ στο στάδιο «Χέιζελ» των Βρυξελλών.

Μάρτιος 1988, Νεπάλ

Περισσότεροι από 90 οπαδοί σκοτώθηκαν στο εθνικό στάδιο ποδοσφαίρου του Νεπάλ στο Κατμαντού, όταν στριμώχθηκαν στην πανικόβλητη φυγή τους προς τις κλειδωμένες εξόδους εν μέσω χαλαζοθύελλας.

Απρίλιος 1989, Βρετανία

Ενενήντα έξι οπαδοί της Λίβερπουλ συνεθλίβησαν μέχρι θανάτου στο στάδιο «Χίλσμπορο» του Σέφιλντ, πριν από τον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ της Λίβερπουλ και της Νότιγχαμ Φόρεστ. Ένας φίλαθλος πέθανε τον περασμένο Ιούνιο, 32 χρόνια μετά, από σοβαρή και μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη στο Χίλσμπορο.

Ιανουάριος 1991, Νότια Αφρική

Σαράντα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδια κατά τη διάρκεια αγώνα προετοιμασίας στο στάδιο «Οπενχάιμερ» στην πόλη Όρκνεϊ μεταξύ των Κάιζερς Τσιφς και των Ορλάντο Πάιρετς. Ένας οπαδός των Πάιρετς είχε επιτεθεί με μαχαίρι σε υποστηρικτές των Τσιφς.

Μάιος 1992, Γαλλία

Μια κερκίδα στο στάδιο «Φουριανί» της Μπαστιά κατέρρευσε πριν από τον ημιτελικό του Κυπέλλου Γαλλίας με τη Μαρσέιγ, σκοτώνοντας 18 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 2.300. Πέρυσι, το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που απαγορεύει τη διεξαγωγή επαγγελματικών αγώνων στη χώρα στις 5 Μαΐου, στη μνήμη των θυμάτων.

Οκτώβριος 1996, Γουατεμάλα

Έως και 82 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 147 τραυματίστηκαν, όταν υποχώρησε τμήμα εξέδρας σε αγώνα μεταξύ Γουατεμάλας και Κόστα Ρίκα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Γουατεμάλα.

Απρίλιος 2001, Νότια Αφρική

Τουλάχιστον 43 άνθρωποι συνθλίβονται μέχρι θανάτου, όταν ποδοσφαιρόφιλοι προσπάθησαν να εισέλθουν με το… ζόρι στο τεράστιο στάδιο «Έλις Παρκ» του Γιοχάνεσμπουργκ στα μέσα ντέρμπι για τη μεγάλη κατηγορία της Νότιας Αφρικής.

Μάιος 2001, Γκάνα

Περίπου 126 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδια στο κεντρικό γήπεδο ποδοσφαίρου της Άκρα, όταν η αστυνομία «απάντησε» με ρίψη δακρυγόνων σε οπαδούς που είχαν ξεσηκωθεί, σε μια από τις χειρότερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες της Αφρικής.

Μάρτιος 2009, Ακτή Ελεφαντοστού

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ταραχών στο στάδιο «Φελίξ Ουφουέτ-Μπουανί» του Αμπιτζάν, πριν από αγώνα με το Μαλάουι για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Φεβρουάριος 2012, Αίγυπτος

Οπαδοί ξεσηκώθηκαν στο τέλος του αγώνα μεταξύ της Αλ-Μαρσί και της Αλ-Αχλί στην πόλη του Πορτ Σάιντ. Τουλάχιστον 73 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.000 τραυματίστηκαν, ενώ το αιγυπτιακό πρωτάθλημα διακόπηκε για δύο χρόνια.

Ιανουάριος 2022, Καμερούν

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 50 τραυματίστηκαν σε ταραχές στο στάδιο «Ολεμπέ» της πρωτεύουσας Γιαουντέ, πριν από τον αγώνα του Καμερούν με τις Κομόρες για τη φάση των «16» του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής.

 

ΣΧΟΛΙΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Λίβερπουλ: Νέα γκέλα και επεισόδιο Σαλάχ – Κλοπ!

Ενταση ανάμεσα στον Αιγύπτιο και τον Γερμανό τεχνικό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για τέταρτη φορά στα τελευταία πέντε ματς η Λίβερπουλ αδυνατεί να πάρει το «τρίποντο» της νίκης στο πρωτάθλημα. Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με την Γουέστ Χαμ στο Λονδίνο, σε αναμέτρηση για την 35η αγωνιστική της Premier League, και τέθηκε ουσιαστικά νοκ-άουτ από τη μάχη του τίτλου.

Το σκορ άνοιξαν οι γηπεδούχοι λίγο πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου (43΄) με τον Μπόουεν. Η Λίβερπουλ ξεκίνησε ιδανικά το δεύτερο ημίχρονο, αφού κατάφερε να ισοφαρίσει μόλις στο 48΄ με τον Ρόμπερτσον, ενώ στο 65΄ πραγματοποίησε την ανατροπή μετά από αυτογκόλ του Σούτσεκ. Το τελικό 2-2 διαμόρφωσε ο Μιχαϊλ Αντόνιο στο 77΄.

Το χειρότερο για τη Λιβερπουλ ήταν ο τσακωμός Σαλάχ - Κλοπ την ώρα που ο Γερμανός είχε σηκώσει τον Αιγύπτιο για να τον περάσει στο ματς. Τότε, χωρίς να γνωρίζουμε την αιτία, οι δύο άνδρες ενεπλάκησαν σε μία έντονη λογομαχία, με τον Σαλάχ να χειρονομεί και να φωνάζει, και τον Κλοπ να κουνά ειρωνικά το κεφάλι του. Ο έμπειρος πλάγιος επιθετικός, μάλιστα, προσέγγιζε τον προπονητή του και χρειάστηκε η επέμβαση του Νούνιεζ, ώστε να απομακρυνθεί. Κατά την αποχώρηση της ομάδας από το γήπεδο, ο Σαλάχ δεν επιχείρησε να χαλαρώσει την κατάσταση, αλλά αντιθέτως απέδειξε ότι υπάρχει τεράστια ένταση στις τάξεις της ομάδας. Περνώντας από τη μικτή ζώνη είπε στους δημοσιογράφους «Θα ανάψει… φωτιά σήμερα αν μιλήσω».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Αλλαγή σελίδας στη Λίβερπουλ: Σλοτ, ο διάδοχος του Κλοπ

Αφήνει τη Φέγενορντ και αναλαμβάνει τους reds

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Λίβερπουλ και Φέγενορντ τα βρήκαν σε όλα και ο Άρνε Σλοτ θα είναι ο διάδοχος του Κλοπ στον πάγκο των Reds.

Oι Ολλανδοί θα εισπράξουν 15 εκατ. ευρώ και ο 45χρονος τεχνικός θα αναλάβει τα ηνία στην αλλαγή σελίδας της Λίβερπουλ μετά την αποχώρηση του Κλοπ.

Την περσινή σεζόν κατέκτησε το πρωτάθλημα, φέτος σήκωσε το κύπελλο και είναι στη 2η θέση στο πρωτάθλημα, στο -9 από την Αϊντχόφεν. Συνολικά με τη Φέγενορντ έχει απολογισμό 93 νίκες, 27 ισοπαλίες και 24 ήττες, ενώ την τρέχουσα σεζόν το ρεκόρ του είναι 28-7-8.

«Είναι ξεκάθαρο για μένα ότι θέλω να δουλέψω εκεί, να γίνω ο προπονητής της Λίβερπουλ. Οι ομάδες διαπραγματεύονται, οπότε ακόμα είμαι εδώ. Πρέπει να περιμένουμε μέχρι να επιτευχθεί μια συμφωνία, αλλά έχω αισιοδοξία ότι θα γίνει», ανέφερε ο Σλοτ σε δηλώσεις του, όσο οι διαπραγματεύσεις των δύο ομάδων ήταν σε εξέλιξη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Οι οπαδοί της Μπάγερν θέλουν Τούχελ!

Οι Βαυαροί μαζεύουν υπογραφές για την παραμονή του προπονητή

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Είναι από καιρό γνωστό πως ο Τόμας Τούχελ θα αποτελέσει παρελθόν από τον πάγκο της Μπάγερν Μονάχου, με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.

Ο Γερμανός τεχνικός χρεώνεται την αποτυχία της ομάδας να κατακτήσει το πρωτάθλημα της Bundesliga, πέφτοντας από τον θρόνο της μετά από 11 σερί κατακτήσεις. Παράλληλα, είναι πολλά τα δημοσιεύματα που έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς και θέλουν τον Τούχελ να μην έχει τον έλεγχο των αποδυτηρίων.

Αντίθετα με όλα αυτά, μια μερίδα των φιλάθλων της Μπάγερν Μονάχου θέλει να κρατήσει τον Τούχελ στην ομάδα, μαζεύοντας μάλιστα υπογραφές για να αλλάξει την γνώμη της διοίκησης.

«Παρά την αρνητική κριτική από τα Μέσα και τα πολλά προβλήματα τραυματισμών, ο νικητής του Τσάμπιονς Λιγκ έχει καταφέρει να φτάσει την ομάδα του μέχρι τα ημιτελικά. Με όλο τον σεβασμό στους υποψήφιους Έμερι και Ράνγκνικ, οι συγκεκριμένοι προπονητές δεν μπορούν να κρατήσουν ούτε το κερί του Τούχελ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο τελικός του 2025 θα γίνει στο Μόναχο, η Μπάγερν θα έπρεπε να νιώθει τυχερή με έναν τέτοιον προπονητή στον πάγκο της», αναφέρει η περιγραφή της αίτησης που έχουν φτιάξει οι οπαδοί της Μπάγερν για την παραμονή του Τούχελ, έχοντας ήδη ψηφίσει θετικά περισσότεροι από 10.000 φίλαθλοι των Βαυαρών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ