Connect with us

ΕΥΡΩΠΗ

Πόσα ξοδεύονται για μεταγραφές στις Big5 λίγκες;

Αναλυτικά τα έξοδα της τελευταίας 10ετίας

Θωμάς Παπάς

Πόσα ξοδεύονται για μεταγραφές στις Big5 λίγκες;

H Μάντστεστερ Σίτι είναι η ομάδα που ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα (1,699 δισεκατομμύρια ευρώ) για την απόκτηση παικτών τις τελευταίες δέκα σεζόν, αλλά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι εκείνη που παρουσιάζει το μεγαλύτερο αρνητικό ισοζύγιο (-1,075 δισεκατομύρια ευρώ), όπως αναφέρει η τελευταία μελέτη που παρουσίασε το CIES Football Observatory, το Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών που βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ.

Η Σίτι μπορεί να ξόδεψε 1,699 δισ. ευρώ, αλλά εισέπραξε από πωλήσεις παικτών 715 εκτ. ευρώ, ενώ αντίθετα η συμπολίτισσά της Γιουνάιτεντ δαπάνησε 1,545 δισ. ευρώ και έβαλε στα ταμεία της μόλις 470 εκατ. ευρώ, τις τελευταίες δέκα σεζόν (από 2012/13). Έτσι στον πίνακα με το ισοζύγιο, βρίσκεται μπροστά από την πρωταθλήτρια Αγγλίας (-984 εκατ. ευρώ) και την Παρί Σεμν Ζερμέν (-941 εκατ. ευρώ).

Η πρωταθλήτρια Γαλλία, Λιλ, βρίσκεται στο αντίθετο άκρο του πίνακα, με θετικό μεταγραφικό ισοζύγιο 349 εκατομμυρίων ευρώ την τελευταία δεκαετία. Η γαλλική ομάδα ξεπερνά την Λιόν (+249 εκατ. ευρώ) και τρεις ομάδες της ιταλικής Serie A, Τζένοα (+200 εκατ. ευρώ), Ουντινέζε (+172 εκατ. ευρώ) και την αντίπαλο του Ολυμπιακού στα play-off του Europa League, Αταλάντα (+162 εκατ. ευρώ).

Οι τρεις κορυφαίοι σύλλογοι των big-5 πρωταθλημάτων που έχουν βάλει τα περισσότερα χρήματα στα ταμεία τους από πωλήσεις παικτών, από το 2012/13, είναι η Τσέλσι (1,201 δισ. ευρώ), η Μονακό (1,104 δις. ευρώ) και η Ατλέτικο Μαδρίτης (995 εκατ. ευρώ).

Συνολικά, 52 από τους 98 συλλόγους έχουν θετικές καθαρές δαπάνες από τις μεταγραφές σε αυτή την περίοδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αγγλική Premier League, μόνο η Μπρέντφορντ (+43 εκατ. ευρώ) παρουσιάζει θετικό πρόσημο.

Δέκα τέσσερις ομάδες ξόδεψαν περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε αυτή την δεκαετία: Μάντσεστερ Σίτι (1,699 δισεκατομμύρια ευρώ), Μπαρτσελόνα (1,630), Τσέλσι (1,614), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (15,45), Γιουβέντους (1,542), Παρί Σεν Ζερμέν (1,445), Ρεάλ Μαδρίτης (1,163), Λίβερπουλ (1,128), Ατλέτικο Μαδρίτης (1,101) Ίντερ (1,058), Άρσεναλ (1,029), Μονακό (1,018), Τότεναμ (1,013), Ρόμα (1,002).

Μόνο δύο ομάδες αυτή την δεκαετία, Τσέλσι (1,201 δισεκατομμύρια ευρώ) και Μονακό (1,104), κατάφεραν να έχουν έσοδα πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Επίθεση στον Ντάνι Άλβες στη Βαρκελώνη: «Έχεις αρκετά λεφτά για να βιάζεις;»

Φραστική επίθεση δέχθηκε ο Βραζιλιάνος λίγες μέρες μετά την αποφυλάκισή του.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής αποτελεί persona non grata για τους κατοίκους της Βαρκελώνης μετά την καταδίκη του για βιασμό. Ο Ντάνι Άλβες κατέβαλλε την εγγύηση αποφυλάκισης και το πρωί της Πέμπτης, βρέθηκε στο δικαστήριο της Βαρκελώνης, όπου δέχθηκε φραστική επίθεση από πολίτες, που εξέφρασαν την οργή τους.

«Έχεις αρκετά λεφτά για να βιάζεις, ε; Στη Βραζιλία θα σε είχαν σκοτώσει γρήγορα, μην φρικάρεις», ήταν μερικά από τα λόγια της φραστικής επίθεσης που δέχθηκε ο Βραζιλιάνος.

Ο Ντάνι Άλβες κυκλοφορεί ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της έφεσης που κατέθεσε κατά της πρωτόδικης απόφασης, ωστόσο κάθε εβδομάδα θα πρέπει να δίνει το παρών στο δικαστήριο της Βαρκελώνης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Η Σπόρτινγκ Λισαβόνας ζητά 120 εκ. Ευρώ για τον Γιόκερες

Τον απέκτησε το περασμένο καλοκαίρι έναντι 17 εκ. Ευρώ…

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η Αρσεναλ θέλει το καλοκαίρι να βρει περισσότερες λύσεις στην επίθεση και φέρεται διατεθειμένη να πληρώσει μεγάλο ποσό για να αποκτήσει τον Βίκτορ Γκιοκέρες από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Και η Τσέλσι εξετάζει την περίπτωση του, αν τελικά δεν καταφέρει να πάρει τον Βίκτορ Οσίμεν από τη Νάπολι, καθώς τον διεκδικεί και η Παρί Σεν Ζερμέν, που τον θέλει στη θέση του Κιλιάν Μπαπέ.

Η διοίκηση όμως της ομάδα της Λισαβόνας αιφνιδίασε αρνητικά τον αθλητικό διευθυντή της Αρσεναλ, Εντου, που χτύπησε την πόρτα της για τον Γκιοκέρες, καθώς ζήτησε 120 εκατ. ευρώ για να παραχωρήσει τα δικαιώματα του, όπως σχετικά αποκάλυψε η αθλητική εφημερίδα της Λισαβόνας «Record». Να σημειωθεί πως τα «λιοντάρια» τον είχαν αποκτήσει το περασμένο καλοκαίρι από την Κόβεντρι με μόλις 17 εκατ. ευρώ, και η Ιπσουιτς από την Μπράιτον έναντι 1,5 εκ. Ευρώ το 2021...

Ο 24χρονος Σουηδός διεθνής φορ κάνει θραύση στην Πορτογαλία, καθώς φέτος έχει 22 γκολ και 10 ασίστ σε 24 παιχνίδια της Primeira Liga. Ο Μίκελ Αρτέτα έχει ξεχωρίζει τον διεθνή άσο και έχει εισηγηθεί την απόκτηση του, την οποία διεκδικούν ακόμη αρκετές ομάδες, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν κάποια από αυτές αποφασίσουν τελικά να βγάλουν αυτό το τεράστιο ποσό από τα ταμεία τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Απαλλαγή Ατσέρμπι από τις κατηγορίες για ρατσισμό

Επιστρέφει στη δράση ο 35χρονος Ιταλός

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο αθλητικός δικαστής, Γκεράρντο Μαστραντρέα, αποφάσισε την απαλλαγή του Φραντσέσκο Ατσέρμπι από τις κατηγορίες για ρατσισμό.
Ο αμυντικός της Ίντερ αθωώθηκε λόγω ανεπαρκών αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με την υπόθεση στην οποία ενεπλάκη από τον αμυντικό της Νάπολι, Ζουάν Ζεσούς, ο οποίος είχε παραπονεθεί ότι είχε δεχτεί προσβολές. Από τις έρευνες-όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της ιταλικής εφημερίδας Gazzetta dello Sport- δεν προέκυψε άλλο αποδεικτικό υλικό πέραν της κατάθεσης του Βραζιλιάνου. Για το λόγο αυτό, στον 35χρονο δεν επιβλήθηκε ούτε τιμωρία ούτε αποκλεισμός και θα είναι στην αποστολή για τον αγώνα με την Έμπολι τη Δευτέρα 1 Απριλίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ