Connect with us

ΕΥΡΩΠΗ

Η European Super League επιμένει και επιτίθεται στην UEFA

Οι δικηγόροι της κάνουν λόγο και για «απελευθέρωση» του ποδοσφαίρου

PAOK24

Η European Super League επιμένει και επιτίθεται στην UEFA

Η Super League είναι μια υπόθεση «100 φορές πιο σημαντική από εκείνη του Μποσμάν»: το λέει ο ίδιος δικηγόρος που παρακολούθησε την περίφημη υπόθεση του Βέλγου ποδοσφαιριστή, η οποία οδήγησε στην επανάσταση της μεταγραφικής αγοράς.

Σήμερα, δηλαδή πολλά χρόνια αργότερα, ο Ζαν-Λουί Ντιπόν είναι ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την A22, την εταιρεία που δημιουργήθηκε για τη διαχείριση της ευρωπαϊκής Super League στην υπόθεση κατά της UEFA ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλαισιωμένος από τον Κλίφορντ Τσανς.

«Το να πούμε ότι αυτή η υπόθεση είναι 100 φορές πιο σημαντική από την απόφαση Μποσμάν είναι ένας τρόπος να επισημάνουμε ότι η υπόθεση Μποσμάν αφορούσε μόνο την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας στο ποδόσφαιρο, ενώ η υπόθεση της Super League αφορά την αγορά παραγωγής», είπε ο Ντιπόν, σε συνέντευξη στο Off The Pitch.

«Γιατί οι σύλλογοι δεν μπορούν να διοικούν τις ηπειρωτικές διοργανώσεις με τον ίδιο τρόπο που διαχειρίζονται τις εθνικές διοργανώσεις; Δεν είναι ούτε λειτουργικά λογικό -ούτε νόμιμο κατά τη γνώμη μου- ότι η UEFA είναι ο μοναδικός μονοπωλιακός φορέας των ευρωπαϊκών διοργανώσεων συλλόγων. Δεν υπάρχει λογική στη νομική θέση της UEFA, η οποία χρησιμοποιεί φρικτές τακτικές για να προσπαθήσει να δικαιολογήσει το μονοπώλιό της».

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αρκετές κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών συντάχθηκαν με την UEFA. Σύμφωνα με τον Ντιπόν, πολλές από τις καταθέσεις τους αφορούσαν «το θέμα της αθλητικής αξίας και του ευρωπαϊκού αθλητικού μοντέλου», αλλά ο δικηγόρος επισημαίνει ότι δεν είναι αυτά τα νομικά ζητήματα που αποφασίζει το δικαστήριο.

«Το δικαστήριο πρέπει να απαντήσει στις ερωτήσεις του Ισπανού δικαστή σχετικά με το εάν ο ρόλος της UEFA ως κυρίαρχου φορέα εκμετάλλευσης του 100% του μεριδίου αγοράς, σε συνδυασμό με την αποκλειστική αρμοδιότητα να εγκρίνει διοργανώσεις, είναι νόμιμος σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο των αγώνων. Και κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο. Πολλά είναι τα παραδείγματα που δείχνουν ότι το “μοντέλο UEFA” είναι -στην Ευρώπη- μάλλον εξαίρεση παρά κανόνας. Στην πραγματικότητα, το “Ευρωπαϊκό Αθλητικό Μοντέλο” είναι ένας ευφημισμός, μια πολιτικά ορθή έκφραση, με στόχο να συγκαλύψει την πραγματικότητα, δηλαδή το “μονοπώλιο UEFA/FIFA”», υπογράμμισε ο νομικός.

«Είναι η Super League; Όχι, γιατί δεν είναι κλειστός διαγωνισμός αφού το 25% των θέσεων στο πρωτάθλημα είναι διαθέσιμο για νεοεισερχόμενους κάθε χρόνο», πρόσθεσε. «Δεύτερον, το αν η προτεινόμενη μορφή είναι καρτέλ δεν είναι αντικείμενο της παρούσας υπόθεσης, δεδομένου ότι αφορά τα όρια του μονοπωλίου της UEFA και της FIFA. Τρίτον, στο βαθμό που υπάρχουν ζητήματα καρτέλ με την προτεινόμενη μορφή, ο κατάλληλος τόπος για τον προσδιορισμό του είναι οι αρχές ανταγωνισμού όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σίγουρα όχι η UEFA που δεν έχει αρμοδιότητα σε αυτόν τον τομέα. Και προφανώς η Super League θα προσαρμοστεί σε όλες τις αλλαγές που απαιτούνται από μια αρχή ανταγωνισμού».

Ο Ντιπόν εξήγησε επίσης πώς τα μοντέλα αναδιανομής της Super League ξεπερνούν τα μοντέλα της UEFA, με πάνω από 8% των εσόδων ή 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε ένδειξη αλληλεγγύης σε μη συμμετέχοντες συλλόγους. Η UEFA πληρώνει επί του παρόντος το 4% ή περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ για τους μη συμμετέχοντες, αλλά από το 2024 θα έχει 80% περισσότερους συμμετέχοντες στο Champions League της, σε σύγκριση με τους 20 που προβλέπει η Super League.

Όπως εξήγησε ο δικηγόρος, «το σχέδιο προβλέπει πλήρη διαφάνεια στις πληρωμές αλληλεγγύης, μέχρι τη βάση, σε αντίθεση με τις πληρωμές της UEFA που πηγαίνουν σε μεγάλο βαθμό σε μεσαίου μεγέθους επαγγελματικούς συλλόγους σε εθνικές ομοσπονδίες.

Μεταξύ των όρων που χρησιμοποιούνται, ο Ντιπόν κάνει λόγο και για «απελευθέρωση» του ποδοσφαίρου. «Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ένας δικαστής ρώτησε την UEFA ξεκάθαρα εάν δεν θα μπορούσαν να θεσπιστούν κοινοί κανόνες, ένας κώδικας δεοντολογίας, που να ισχύει για όλους όσοι θέλουν να διοργανώσουν ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, χωρίς απαραίτητα να αποδέχονται το μονοπώλιο της UEFA στη διοργάνωση αγώνων προκειμένου να διασφαλιστεί την εφαρμογή αυτών των κανόνων».

«Με άλλα λόγια, η “απελευθέρωση” δεν είναι συνώνυμη με το χάος. Το επιχείρημα για το χάος είναι απλώς ένα σκιάχτρο που κυματίζει η UEFA για να προσπαθήσει να δικαιολογήσει το μονοπώλιό της. Δεν είναι πολύ πρωτότυπο: τα παλιά κρατικά μονοπώλια επικαλέστηκαν το ίδιο επιχείρημα. Χωρίς επιτυχία…», κατέληξε ο δικηγόρος.

ΣΧΟΛΙΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Αλλαγή σελίδας στη Λίβερπουλ: Σλοτ, ο διάδοχος του Κλοπ

Αφήνει τη Φέγενορντ και αναλαμβάνει τους reds

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Λίβερπουλ και Φέγενορντ τα βρήκαν σε όλα και ο Άρνε Σλοτ θα είναι ο διάδοχος του Κλοπ στον πάγκο των Reds.

Oι Ολλανδοί θα εισπράξουν 15 εκατ. ευρώ και ο 45χρονος τεχνικός θα αναλάβει τα ηνία στην αλλαγή σελίδας της Λίβερπουλ μετά την αποχώρηση του Κλοπ.

Την περσινή σεζόν κατέκτησε το πρωτάθλημα, φέτος σήκωσε το κύπελλο και είναι στη 2η θέση στο πρωτάθλημα, στο -9 από την Αϊντχόφεν. Συνολικά με τη Φέγενορντ έχει απολογισμό 93 νίκες, 27 ισοπαλίες και 24 ήττες, ενώ την τρέχουσα σεζόν το ρεκόρ του είναι 28-7-8.

«Είναι ξεκάθαρο για μένα ότι θέλω να δουλέψω εκεί, να γίνω ο προπονητής της Λίβερπουλ. Οι ομάδες διαπραγματεύονται, οπότε ακόμα είμαι εδώ. Πρέπει να περιμένουμε μέχρι να επιτευχθεί μια συμφωνία, αλλά έχω αισιοδοξία ότι θα γίνει», ανέφερε ο Σλοτ σε δηλώσεις του, όσο οι διαπραγματεύσεις των δύο ομάδων ήταν σε εξέλιξη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Οι οπαδοί της Μπάγερν θέλουν Τούχελ!

Οι Βαυαροί μαζεύουν υπογραφές για την παραμονή του προπονητή

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Είναι από καιρό γνωστό πως ο Τόμας Τούχελ θα αποτελέσει παρελθόν από τον πάγκο της Μπάγερν Μονάχου, με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.

Ο Γερμανός τεχνικός χρεώνεται την αποτυχία της ομάδας να κατακτήσει το πρωτάθλημα της Bundesliga, πέφτοντας από τον θρόνο της μετά από 11 σερί κατακτήσεις. Παράλληλα, είναι πολλά τα δημοσιεύματα που έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς και θέλουν τον Τούχελ να μην έχει τον έλεγχο των αποδυτηρίων.

Αντίθετα με όλα αυτά, μια μερίδα των φιλάθλων της Μπάγερν Μονάχου θέλει να κρατήσει τον Τούχελ στην ομάδα, μαζεύοντας μάλιστα υπογραφές για να αλλάξει την γνώμη της διοίκησης.

«Παρά την αρνητική κριτική από τα Μέσα και τα πολλά προβλήματα τραυματισμών, ο νικητής του Τσάμπιονς Λιγκ έχει καταφέρει να φτάσει την ομάδα του μέχρι τα ημιτελικά. Με όλο τον σεβασμό στους υποψήφιους Έμερι και Ράνγκνικ, οι συγκεκριμένοι προπονητές δεν μπορούν να κρατήσουν ούτε το κερί του Τούχελ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο τελικός του 2025 θα γίνει στο Μόναχο, η Μπάγερν θα έπρεπε να νιώθει τυχερή με έναν τέτοιον προπονητή στον πάγκο της», αναφέρει η περιγραφή της αίτησης που έχουν φτιάξει οι οπαδοί της Μπάγερν για την παραμονή του Τούχελ, έχοντας ήδη ψηφίσει θετικά περισσότεροι από 10.000 φίλαθλοι των Βαυαρών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

«Τεσσάρα» της Κλαμπ Μπριζ στη Γκενκ!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Την τέταρτη νίκη της σε πέντε αγωνιστικές των play off του βελγικού πρωταθλήματος πέτυχε χθες η Κλαμπ Μπριζ, διαλύοντας στο "Γιαν Μπρέιντελ" την Γκενκ με 4-0!

Έτσι, ο Νίκι Χάγιεν και οι ποδοσφαιριστές του παρέμειναν στη 2η θέση της ειδικής βαθμολογίας και στο -2 από την πρωτοπόρο Άντερλεχτ, με τον Γιούτγκλα να ανοίγει το σκορ στο 6ο λεπτό, τον Σκόρας να πετυχαίνει το 2-0 στο 51΄ από ασίστ του Βανάκεν, τον Τιάγκο να εδραιώνει τη νίκη της ομάδας του στο 57΄ και τον Ντε Κάιπερ να διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα στο 67΄ από ασίστ του Γιούτγκλα.

Αυτή, ήταν η έκτη διαδοχική νίκη της Κλαμπ Μπριζ σε Βέλγιο και Europa Conference League, με τον απολογισμό του Νίκι Χάγιεν από την ημέρα που αντικατέστησε τον Ρόνι Ντέιλα να είναι έξι νίκες, μία ισοπαλία και καμία ήττα!

Κάπως έτσι, η ομάδα που απέκλεισε τον ΠΑΟΚ βρίσκεται σε τροχιά Champions League είτε απευθείας είτε μέσω προκριματικών καθώς απέχει τέσσερις βαθμούς από την 3η Ουνιόν Σεντ - Ζιλουάζ, ενώ ετοιμάζεται φυσικά για τις δύο αναμετρήσεις με την Φιορεντίνα με "φόντο" τον τελικό της 29ης Μαΐου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ