Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Μια ζωή ΠΑΟΚ, δώρο – Θεού ο Σαββίδης»

Ο Γιώργος Κούδας μίλησε για την οικογένειά του, τον ΠΑΟΚ. Γύρισε το χρόνο πίσω και θυμήθηκε τα πρώτα χρόνια, την… κόντρα με τον Ολυμπιακό και επανήλθε στο σήμερα. Στον ΠΑΟΚ του τώρα που έχει λάβει ως δώρο Θεού, την έλευση του Ιβάν Σαββίδη…

Ελένη Μπούντου

«Μια ζωή ΠΑΟΚ, δώρο – Θεού ο Σαββίδης»

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε σε μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη:

Πως ξεκινήσατε στον ΠΑΟΚ;

Ήμουν 12 ετών. Ήταν το 1958. Το στάδιο ήταν ακόμα υπό κατασκευή. Παίζαμε με τα παιδιά της γειτονιάς μου ποδόσφαιρο όταν με είδε ο προπονητής. Με πήρε στην ομάδα νέων και με έβαλε να υπογράψω ένα ας το πούμε συμβόλαιο, γιατί οι κανόνες ήταν πολύ διαφορετικοί τότε. Ξεκίνησα να παίζω στην πρώτη ομάδα στα 17 και έμεινα εκεί για 21 χρόνια.

Τι σημαίνει ο ΠΑΟΚ για εσάς;

Είναι σαν οικογένειά μου. Η δεύτερη οικογένειά μου αν θέλετε. Όταν έπαιζα εδώ κάθε Κυριακή, ήταν ακριβώς όπως κάποιος πηγαίνει στην εκκλησία. Ένα εξωπραγματικό συναίσθημα. Είμαι πολύ περήφανος που έχω “υπηρετήσει” την ομάδα που αγαπούσα από την παιδική μου ηλικία. Προέρχομαι από μία φτωχή οικογένεια και τα μεταπολεμικά χρόνια ήταν πολύ δύσκολα στην Ελλάδα. Ο ΠΑΟΚ, η ομάδα της καρδιάς μου, όμως και η Εθνική ομάδα, μου επέτρεψαν να ταξιδεύω σε όλη την Ευρώπη. Μπορεί να είναι ασήμαντο, αλλά κάθε φορά που περπατάω στο δρόμο, είμαι πολύ περήφανος που οι άνθρωποι με θυμούνται και μου δείχνουν με κάθε τρόπο την αγάπη τους, αναγνωρίζοντας την πίστη μου στον σύλλογο. Μου θυμίζουν κάθε φορά όλα αυτά που… οφείλω στον ΠΑΟΚ.

Ένας επίμονος μύθος λέει ότι είστε η αιτία της κόντρας Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ…

Ήταν μία δύσκολη στιγμή. Παρά το γεγονός ότι δεν ήμασταν επαγγελματίες, καμία μεταγραφή δεν μπορούσε να γίνει χωρίς τη συμφωνία και της ομάδας. Η ιστορία αυτή είχε διάρκεια δύο χρόνια. Θυμάμαι επίσης πως ο πατέρας μου ήταν ο “ατζέντης” μου την εποχή εκείνη. Δεν ήθελα να πάω έτσι κι αλλιώς, αλλά όχι, δεν είναι μύθος.

Ποια είναι η άποψή σας για την φετινή ομάδα του ΠΑΟΚ;

Καταρχάς δεν θα ήθελα να τη συγκρίνω με τη δική μας τότε. Ωστόσο, αναφορικά με τη φετινή ομάδα, νομίζω πως έχει μία από τις καλύτερες ομάδες της ιστορίας του. Προσπαθούμε επίσης, ακόμη και αν δεν είναι πάντα εύκολο, να κάνουμε την καλύτερη δυνατή διαδρομή στην Ευρώπη. Οι προκριματικοί αγώνες για το Champions League απέδειξαν την ποιότητα της ομάδας. Ο κύριος Σαββίδης έχει πραγματικά ξοδέψει πολλά χρήματα στην ομάδα. Θα μπορούσα ακόμα να σας πω πως είναι ένα δώρο από τον Θεό. Κάνει ό,τι μπορεί για να αναπτύξει την ομάδα σε εθνικό επίπεδο, αλλά και στην Ευρώπη. Είμαι πραγματικά πολύ αισιόδοξος. Θυμάμαι ότι το 1977 παίξαμε στη Λυών κατά τη διάρκεια αγώνα γκαλά. Ο ΠΑΟΚ μου επέτρεψε να γίνω πιο γνωστός στην Ευρώπη. Πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι υποστηρικτές μερικές φορές θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει μια αδυσώπητη μάχη εναντίον του ΠΑΟΚ. Και από το εξωτερικό, πολλές διαιτητικές αποφάσεις φαίνονται περίεργες. Ποια είναι η γνώμη σας;

Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο στο ποδόσφαιρο. Πολλοί “ισχυροί” δεν σέβονται τον νόμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούμε τώρα ξένους διαιτητές, επειδή η κατάσταση ήταν όλο και απείθαρχη.

Ποια είναι η άποψή σας για το τρέχον ελληνικό πρωτάθλημα;

Δυστυχώς, όταν κερδίσαμε το Euro του 2004, θα μπορούσαμε να έχουμε ανέβει επίπεδο σε ολόκληρο το ποδόσφαιρο της χώρας, αλλά μείναμε στάσιμοι και μετά χάσαμε και τις τρεις εξόδους στο Champions League. Εξακολουθούμε να έχουμε το πρόβλημα διαιτησίας που υπήρχε παλιότερα και το πρωτάθλημα είναι πολύ ετερογενές. Ορισμένες ομάδες δεν έχουν το επίπεδο για το Super League.

Δηλαδή θα μπορούσαμε να πούμε ότι το 2004 χάθηκε η ευκαιρία;

Ναι, φυσικά! Όπως συχνά λέω, όταν κτίζεται ένα σπίτι, τα πάντα ξεκινούν από τα θεμέλια. Στη συνέχεια χτίζουμε το πρώτο, στη συνέχεια τον δεύτερο όροφο. Αυτό δεν έχει γίνει σε καμιά περίπτωση. Το χειρότερο είναι ότι για πρώτη φορά είχαμε διεθνή αναγνώριση και δεν μπορέσαμε να χτίσουμε ένα καλό πρωτάθλημα, ξεκινώντας από τη βάση.

Ποια είναι η γνώμη σας για την Εθνική ομάδα; Μετά την αποχώρηση του Φερνάντο Σάντος αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες και υπέστη αρκετές ταπεινωτικές ήττες. Τι πιστεύετε εσείς;

Βλέπω ένα πιο γενικό πρόβλημα. Στη Super League δεν υπάρχουν αρκετοί Έλληνες παίκτες. Έχουμε αφήσει τα μεγάλα ταλέντα από νωρίς και πληρώνουμε για κάτι άλλο. Πως θέλετε ένας παίκτης, ανεξάρτητα από το ταλέντο του, να ελπίζει να επιτύχει καλά πράγματα με την Εθνική Ομάδα αν δεν έχει καν την ευκαιρία σε μια ελληνική ομάδα; Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για μένα.

Για να επιστρέψουμε στο πρωτάθλημα, ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του σημερινού ελληνικού ποδοσφαίρου και τι εμποδίζει την ανάπτυξή του;

Νομίζω ότι είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Ας πάρουμε το παράδειγμα του ΠΑΟΚ που πολλοί πρώην ιδιοκτήτες, πριν τον κ. Σαββίδη, ήρθαν να «γεμίσουν τις τσέπες τους», αλλά δεν είχαν καμία σχέση με την ομάδα και την τράβηξαν κάτω. Δυστυχώς, αυτό δεν αφορά μόνο τον ΠΑΟΚ, είναι πρόβλημα για όλη την Ελλάδα.

Έχετε να στείλετε κάποιο μήνυμα για τους Γάλλους αναγνώστες και τους ξένους οπαδούς του ΠΑΟΚ;

Φυσικά, σας εύχομαι το καλύτερο. Για να μάθετε τι κάνουμε στην Ελλάδα: στηρίξτε την ομάδα σας ως το τέλος, όπου και αν βρίσκεστε, ό,τι και αν συμβαίνει, στις επιτυχίες και στις δύσκολες στιγμές. Και φυσικά να έρθετε στην Τούμπα για να παρακολουθήσουν έναν αγώνα, καθώς έχουμε τους καλύτερους οπαδούς στην Ευρώπη. Και φυσικά, για μία ζωή ΠΑΟΚ!

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Επιστροφή στη δράση με μεγάλο ντέρμπι για την Κλαμπ Μπριζ

Απαιτητική έξοδος για την προσεχή αντίπαλο του ΠΑΟΚ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ προετοιμάζεται για την επανέναρξη των πλέι οφ της Super League 1 με τους «ασπρόμαυρους» να ταξιδεύουν στην Αθήνα για να αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι της Λεωφόρου. Μεγάλο ντέρμπι ωστόσο ετοιμάζεται να δώσει και η αντίπαλος του «Δικεφάλου» για τα προημιτελικά του Europa Conference League, Κλαμπ Μπριζ, η οποία επιστρέφει κι αυτή στην δράση μετά την δεκαπενθήμερη διακοπή.

Στο Βέλγιο ξεκινούν το προσεχές Σαββατοκύριακο τα πλέι οφ ανόδου με την προσεχή αντίπαλο των «ασπρόμαυρων» στην Ευρώπη να έχει μπροστά της το επόμενο διάστημα δέκα παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων. Το μίνι πρωτάθλημα ξεκινάει με τοπικό ντέρμπι, καθώς η Κλαμπ Μπριζ φιλοξενείται την Πρωταπριλιά (01.04/ 14:30) στην έδρα της «αιώνιας» αντιπάλου της, Σερκλ Μπριζ. Οι δύο ομάδες έχουν διαφορά τεσσάρων βαθμών με την ομάδα του Νίκι Χάγιεν να βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ενώ την Σερκλ στην πέμπτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο διαιτητής του Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ τα έκανε «μαντάρα» στην Κύπρο!

Η ΑΕΚ Λάρνακας εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον του.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η ΕΠΟ έκανε γνωστούς τους ορισμούς της ΚΕΔ, για τη δεύτερη αγωνιστική των πλέι οφ και των πλέι άουτ της Stoiximan Super League και στο ντέρμπι της Κυριακής στη Λεωφόρο, ορίστηκε ο 31χρονος Δανός, Μικέλ Ρίντερ. Ο 30χρονος διαιτητής δεν έχει παραστάσεις από ματς που «καίνε» εκτός της πατρίδας του με τον ορισμό του αν μη τι άλλο να «σηκώνει» μεγάλη συζήτηση.

Εάν κοιτάξει κανείς το βιογραφικό του θα καταλάβει πολύ γρήγορα πως είναι αρκετά άπειρος για ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι σαν αυτό που καλείται να διευθύνει την Κυριακή (31/3, 18:00). Άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 4 Μαρτίου, η Κυπριακή Ομοσπονδία τον όρισε να διευθύνει το ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ Λάρνακας και τον Άρη Λεμεσού, το οποίοι έληξε 1-1 για το Κυπριακό πρωτάθλημα.

Ο Δανός έκανε το παιχνίδι... μπάχαλο με τους γηπεδούχους να βγάζουν μάλιστα ανακοίνωση εναντίον του μετά τη λήξη του αγώνα.

«Κύριε Ρέντερ δεν σε ξεχάσαμε, έχεις και εσύ τις ευθύνες σου…»

Μετά τη λήξη του πρώτου 45λέπτου αποχώρησε για τα αποδυτήρια με τους οπαδούς των γηπεδούχων να τον αποδοκιμάζουν έντονα για τις αποφάσεις του στον πειθαρχικό έλεγχο. Πιο συγκεκριμένα εξέφραζαν τα παράπονα τους για το γεγονός ότι δεν έδειξε ποτέ δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Μουσούντα για φάουλ σε βάρος ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ. 

Μάλιστα, μετά το σφύριγμα της λήξης οι γηπεδούχοι εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία ανέφεραν τα εξής: «Κύριε Mikkel Redder μην νομίζεις ότι σε ξεχάσαμε. Έχεις και εσύ τις ευθύνες σου. Ο Μεσσίνα σε έφερε από τη Δανία για να δείχνεις αυτά που γίνονται και όχι ότι θέλεις εσύ. Την 2η κίτρινη του Μουσούντα την αγνόησες, ενώ είχες άψογη οπτική επαφή της φάσης. Πως γίνεται να δίνεις το φάουλ και η κάρτα να μην βγαίνει; Μας κοροϊδεύεις; Γιατί σε φέρνουν τότε στην Κύπρο; Έχεις και εσύ ευθύνες και κάποιος πρέπει να σου τις υποδείξει. Διαιτητές δεν είμαστε αλλά δεν θέλεις και πτυχίο για τους βασικούς κανονισμούς (βλ. υποσχόμενη επίθεση). Και καλή επιστροφή στη Δανία».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Δεν τίθεται θέμα αλλαγής του τελικού στην OPAP Arena»

Όσα ανέφερε σε δηλώσεις του ο σύμβουλος media της UEFA

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ακόμη μία διάψευση για το ενδεχόμενο να αλλάξει η έδρα του τελικού του Conference League από τον σύμβουλο media της UEFA, Ανδρέα Δημάτο. Ο Ανδρέας Δημάτος μίλησε στην «Καθημερινή» για το νέο format των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και όταν η κουβέντα πήγε στο ενδεχόμενο αλλαγής έδρας του τελικού και στο αν υπάρχει plan b σε περίπτωση που Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ προκριθούν σ' αυτόν, ήταν ξεκάθαρος.

«Από πλευράς UEFA δεν υπάρχει θέμα, κάποιο πρόβλημα που να προκύπτει από την παρουσία του ΠΑΟΚ ή του Ολυμπιακού στον τελικό της "OPAP Arena". Κατά το παρελθόν, μπορεί να είχαν υπάρξει τέτοιες δυσκολίες σε τελικούς, αλλά αλλαγή έδρας δεν θυμάμαι να έχει γίνει», ήταν η απάντηση του Ανδρέα Δημάτου σε ερώτηση για το «αν υπάρχει Plan Β από την UEFA για ένα τέτοιο… εκρηκτικό ενδεχόμενο: δύο ελληνικές ομάδες στην έδρα μιας τρίτης;».

Ταυτόχρονα, ο Δημάτος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις Ζάετς, ο οποίος είχε πει πως «αν η Ντιναμό Ζάγκρεμπ πήγαινε στον τελικό, αυτός θα γινόταν στην Τσεχία».

«Αυτό δεν ισχύει. Ο κ. Ζάετς το είπε από μόνος του», είπε και πρόσθεσε: «Για την UEFA, θέμα αλλαγής του τελικού του Conference League στην Opap Arena δεν υπάρχει και πιστεύω ότι και για το ελληνικό ποδόσφαιρο θα είναι πάρα πολύ άσχημο να δημιουργηθεί το οποιοδήποτε ζήτημα και να μη φιλοξενηθεί ο τελικός στην Ελλάδα, ακριβώς επειδή θα συμμετάσχει ελληνική ομάδα –και μακάρι να συμμετάσχει– σε γήπεδο άλλης ελληνικής ομάδας. Ας σκεφτούμε πόσοι τελικοί έχουν γίνει αντίστοιχα σε έδρα άλλης ομάδας από την ίδια χώρα και πανηγυρίζει Κύπελλο ομάδα που δεν είναι δικό της το γήπεδο. Γιατί να μην μπορούμε στην Ελλάδα να διοργανώσουμε μια τέτοια γιορτή; Όπως και να ‘χει, για την UEFA δεν υπάρχει θέμα αλλαγής έδρας του τελικού».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ