Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πεισματάρης, συνειδητοποιημένος και έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία

Ο 22χρονος Πολωνός επιθετικός σε συνέντευξη του πριν από λίγους μήνες «σκιαγράφησε» με τον καλύτερο τρόπο τον ίδιο του τον εαυτό.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Πεισματάρης, συνειδητοποιημένος και έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία

Σε μία εκ βαθέων αποκαλυπτική συνέντευξη ο Κάρολ Σβιντέρσκι αναφέρθηκε σε όλα εκείνα τα πράγματα που απασχολούν έναν νεαρό ποδοσφαιριστή, όπως το να μη θέλει να μένει στον πάγκο, να είναι έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία που θα του παρουσιαστεί στην καριέρα του, αλλά κυρίως να μην μείνει ένα ακόμη… αιώνιο ταλέντο!

Αναλυτικά τα όσα έχει δηλώσει ο ίδιος, πριν από λίγους μήνες:

-Μόλις 21 ετών με 100 συμμετοχές στην Α’ εθνική, όχι άσχημα, έτσι; 

Πριν από μερικά χρόνια, δε πίστευα ότι μπορώ να γράψω τέτοιο νούμερο. Είναι πολύ καλό αλλά δεν ενθουσιάζομαι.

-Γιατί τέτοια απαισιοδοξία;

 Γιατί πέρασα πολύ καιρό στην Γιαγκελόνια και όταν ξεκίνησα να παίζω τραυματίστηκα. Υπήρξε μια περίοδος που με το που γυρνούσα από τραυματισμό, ξεκινούσα την επόμενη θεραπεία.

-Είσαι ανυπόμονος;

Ίσως λίγο. 

– Όταν δεν ξεκινάς στην αρχική ενδεκάδα, σκέφτεσαι τι μπορείς να αλλάξεις;

Ψάχνεις κάτι άλλο ή μήπως πρέπει να σφίξεις τα δόντια και να παλέψεις για την ευκαιρία σου; Μα παλεύω! Δεν άκουσα από τον προπονητή ή κανέναν άλλο ότι δεν προσπαθώ.

-Ο προπονητής της ομάδας πραγματικά τονίζει ότι ο ”Swider” θέλει, αλλά αυτή η επιθυμία πρέπει να μετατραπεί σε φόρμα. Αν ο προπονητής το βλέπει, τότε δεν είναι παράξενο να μένεις στον πάγκο; 

Έχεις δει κανέναν παίκτη να είναι χαρούμενος στον πάγκο; Αλλά ακόμα και όταν κάθομαι στον πάγκο δεν γκρινιάζω και όταν μπω μέσα δεν σταματάω ούτε για δέκα λεπτά. Είναι άλλο πράγμα αν αυτό δεν βγαίνει πάντα. Απλώς θυμώνω μόνο με τον εαυτό μου και δεν ρίχνω τις ευθύνες σε κανέναν άλλο.

-Νιώθεις… προσβεβλημένος όταν μένεις στον πάγκο; 

Όχι. Έχω πει πως όταν δεν παίζω, είμαι λυπημένος. Δεν θα ξεχειλίζω από χαρά που δεν υπάρχει χώρος για μένα στο γήπεδο. Παρ’όλα αυτά, δεν προσβάλλομαι. Κάποιος απ’έξω, που δεν με γνωρίζει, ίσως το παρερμηνεύσει.

– Διένυσες τον τέταρτο χρόνο στην Γιαγκελόνια. Έχεις αποφασίσει ότι χρειάζεσαι μια νέα πρόκληση; 

Για να μην παρεξηγηθώ, στην Γιαγκελόνια νιώθω πολύ καλά, σέβομαι και εκτιμώ τον προπονητή. Όταν έχω πρόβλημα, μιλάω απευθείας μαζί του, αν και δεν είναι υποχρεωμένος να σκύβει πάνω από κάθε παίκτη. Αλλά ίσως μία αλλαγή να μου έδινε μια νέα εμπειρία.

-Το περιμένουμε να συμβεί δηλαδή; 

Δεν θέλω να το συνεχίσω. Έχω την ψυχή του αθλητή και θέλω να γίνομαι όλο και καλύτερος. Και όσον αφορά την ερώτηση για τη μεταγραφή, δεν εξαρτάται μόνο από μένα. Έχω συμβόλαιο και αυτό ορίζει το τι και πως.

– Δεν αποφεύγεις την αυτοκριτική. Μετά από ένα κακό παιχνίδι, είπες ότι δεν ήθελες να δώσεις συνέντευξης, είπες μόνο: ”είμαι τόσο κακός…”.

Ξέρω ποδοσφαιριστές που ό,τι κι αν γίνει λένε ότι πάντα είναι καλύτεροι: Στο τέλος, ο προπονητής και οι οπαδοί είδαν ότι τίποτα δε μου βγήκε σε εκείνο το παιχνίδι. Αν επέμενα ότι πήγα καλά, θα ήμουν γελοίος. Έτσι προτίμησα να κάτσω ήσυχος και να σκεφτώ την κακή μου απόδοση. Μετά από κάτι τέτοια, πραγματικά δεν θέλεις να μιλήσεις για τίποτα άλλο.

– Παραδέχεσαι ότι έχεις ταλέντο. Παρ’όλα αυτά, δεν το έχεις απελευθερώσει. Κάποιες φορές το κάνεις, όπως πχ πρόσφατα που έβαλες δύο γκολ, μετά όμως σταμάτησες πάλι… 

 Το γνωρίζω

– Ίσως επειδή μπήκες πολύ γρήγορα; Ήσουν τραυματίας… 

Έχασα όλο το καλοκαίρι και ήταν πολύ άσχημο για μένα. Αλλά δεν γύρισα πολύ γρήγορα. Δεν ξέρω, δεν νιώθω άσχημα γι’αυτό.

– Απ’ ό,τι λένε οι προπονητές σου, ξέρεις πολλά αλλά πρέπει επιτέλους να τα δείξεις. Αλλιώς θα μπεις κι εσύ στο μεγάλο άλμπουμ με φωτογραφίες από ταλαντούχους παίκτες που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ… 

Ελπίζω πραγματικά ότι δε θα συμβεί κάτι τέτοιο.

-Κοιτώντας τα social media κάποιος σε κατηγόρησε πως εσύ και κάποιοι φίλοι, κυκλοφορήσατε αργά το βράδυ στην πόλη…

 Δεν με ενδιαφέρουν τέτοια μηνύματα και έχω καθαρή την συνείδησή μου. Βρίσκομαι σε μια πόλη ”λύκων” και μία τέτοια έξοδος θα γινόταν αμέσως γνωστή. Επιπλέον, σήμερα όλοι έχουν κινητό με κάμερα και 100% μία εμφάνιση σε κάποιο νυχτερινό κέντρο θα απαθανατιζόταν. Η κοινωνική μου ζωή εντάσσεται σε κανονικές ώρες. Πιο συχνά, θα βγω με κάποιον από την ομάδα για παράδειγμα.

-Όταν έπαιξες στο δεξί «φτερό» της επίθεσης, δεν ήσουν και πολύ χαρούμενος, σωστά; 

Αν δεν δοκιμαστώ και εκεί, πως θα ανοίξω τα… φτερά μου; (γέλια)…

– Παραδόξως, έβαλες γκολ, παίζοντας σε αυτή την θέση… 

Αν ο προπονητής μου πει να παίξω εκεί, δεν παραπονιέμαι. Δεν επιλέγω εγώ την θέση μου στο γήπεδο. Το σημαντικό είναι να παίζω.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Επιστροφή στη δράση με μεγάλο ντέρμπι για την Κλαμπ Μπριζ

Απαιτητική έξοδος για την προσεχή αντίπαλο του ΠΑΟΚ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ προετοιμάζεται για την επανέναρξη των πλέι οφ της Super League 1 με τους «ασπρόμαυρους» να ταξιδεύουν στην Αθήνα για να αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι της Λεωφόρου. Μεγάλο ντέρμπι ωστόσο ετοιμάζεται να δώσει και η αντίπαλος του «Δικεφάλου» για τα προημιτελικά του Europa Conference League, Κλαμπ Μπριζ, η οποία επιστρέφει κι αυτή στην δράση μετά την δεκαπενθήμερη διακοπή.

Στο Βέλγιο ξεκινούν το προσεχές Σαββατοκύριακο τα πλέι οφ ανόδου με την προσεχή αντίπαλο των «ασπρόμαυρων» στην Ευρώπη να έχει μπροστά της το επόμενο διάστημα δέκα παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων. Το μίνι πρωτάθλημα ξεκινάει με τοπικό ντέρμπι, καθώς η Κλαμπ Μπριζ φιλοξενείται την Πρωταπριλιά (01.04/ 14:30) στην έδρα της «αιώνιας» αντιπάλου της, Σερκλ Μπριζ. Οι δύο ομάδες έχουν διαφορά τεσσάρων βαθμών με την ομάδα του Νίκι Χάγιεν να βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ενώ την Σερκλ στην πέμπτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο διαιτητής του Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ τα έκανε «μαντάρα» στην Κύπρο!

Η ΑΕΚ Λάρνακας εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον του.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η ΕΠΟ έκανε γνωστούς τους ορισμούς της ΚΕΔ, για τη δεύτερη αγωνιστική των πλέι οφ και των πλέι άουτ της Stoiximan Super League και στο ντέρμπι της Κυριακής στη Λεωφόρο, ορίστηκε ο 31χρονος Δανός, Μικέλ Ρίντερ. Ο 30χρονος διαιτητής δεν έχει παραστάσεις από ματς που «καίνε» εκτός της πατρίδας του με τον ορισμό του αν μη τι άλλο να «σηκώνει» μεγάλη συζήτηση.

Εάν κοιτάξει κανείς το βιογραφικό του θα καταλάβει πολύ γρήγορα πως είναι αρκετά άπειρος για ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι σαν αυτό που καλείται να διευθύνει την Κυριακή (31/3, 18:00). Άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 4 Μαρτίου, η Κυπριακή Ομοσπονδία τον όρισε να διευθύνει το ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ Λάρνακας και τον Άρη Λεμεσού, το οποίοι έληξε 1-1 για το Κυπριακό πρωτάθλημα.

Ο Δανός έκανε το παιχνίδι... μπάχαλο με τους γηπεδούχους να βγάζουν μάλιστα ανακοίνωση εναντίον του μετά τη λήξη του αγώνα.

«Κύριε Ρέντερ δεν σε ξεχάσαμε, έχεις και εσύ τις ευθύνες σου…»

Μετά τη λήξη του πρώτου 45λέπτου αποχώρησε για τα αποδυτήρια με τους οπαδούς των γηπεδούχων να τον αποδοκιμάζουν έντονα για τις αποφάσεις του στον πειθαρχικό έλεγχο. Πιο συγκεκριμένα εξέφραζαν τα παράπονα τους για το γεγονός ότι δεν έδειξε ποτέ δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Μουσούντα για φάουλ σε βάρος ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ. 

Μάλιστα, μετά το σφύριγμα της λήξης οι γηπεδούχοι εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία ανέφεραν τα εξής: «Κύριε Mikkel Redder μην νομίζεις ότι σε ξεχάσαμε. Έχεις και εσύ τις ευθύνες σου. Ο Μεσσίνα σε έφερε από τη Δανία για να δείχνεις αυτά που γίνονται και όχι ότι θέλεις εσύ. Την 2η κίτρινη του Μουσούντα την αγνόησες, ενώ είχες άψογη οπτική επαφή της φάσης. Πως γίνεται να δίνεις το φάουλ και η κάρτα να μην βγαίνει; Μας κοροϊδεύεις; Γιατί σε φέρνουν τότε στην Κύπρο; Έχεις και εσύ ευθύνες και κάποιος πρέπει να σου τις υποδείξει. Διαιτητές δεν είμαστε αλλά δεν θέλεις και πτυχίο για τους βασικούς κανονισμούς (βλ. υποσχόμενη επίθεση). Και καλή επιστροφή στη Δανία».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Δεν τίθεται θέμα αλλαγής του τελικού στην OPAP Arena»

Όσα ανέφερε σε δηλώσεις του ο σύμβουλος media της UEFA

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ακόμη μία διάψευση για το ενδεχόμενο να αλλάξει η έδρα του τελικού του Conference League από τον σύμβουλο media της UEFA, Ανδρέα Δημάτο. Ο Ανδρέας Δημάτος μίλησε στην «Καθημερινή» για το νέο format των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και όταν η κουβέντα πήγε στο ενδεχόμενο αλλαγής έδρας του τελικού και στο αν υπάρχει plan b σε περίπτωση που Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ προκριθούν σ' αυτόν, ήταν ξεκάθαρος.

«Από πλευράς UEFA δεν υπάρχει θέμα, κάποιο πρόβλημα που να προκύπτει από την παρουσία του ΠΑΟΚ ή του Ολυμπιακού στον τελικό της "OPAP Arena". Κατά το παρελθόν, μπορεί να είχαν υπάρξει τέτοιες δυσκολίες σε τελικούς, αλλά αλλαγή έδρας δεν θυμάμαι να έχει γίνει», ήταν η απάντηση του Ανδρέα Δημάτου σε ερώτηση για το «αν υπάρχει Plan Β από την UEFA για ένα τέτοιο… εκρηκτικό ενδεχόμενο: δύο ελληνικές ομάδες στην έδρα μιας τρίτης;».

Ταυτόχρονα, ο Δημάτος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις Ζάετς, ο οποίος είχε πει πως «αν η Ντιναμό Ζάγκρεμπ πήγαινε στον τελικό, αυτός θα γινόταν στην Τσεχία».

«Αυτό δεν ισχύει. Ο κ. Ζάετς το είπε από μόνος του», είπε και πρόσθεσε: «Για την UEFA, θέμα αλλαγής του τελικού του Conference League στην Opap Arena δεν υπάρχει και πιστεύω ότι και για το ελληνικό ποδόσφαιρο θα είναι πάρα πολύ άσχημο να δημιουργηθεί το οποιοδήποτε ζήτημα και να μη φιλοξενηθεί ο τελικός στην Ελλάδα, ακριβώς επειδή θα συμμετάσχει ελληνική ομάδα –και μακάρι να συμμετάσχει– σε γήπεδο άλλης ελληνικής ομάδας. Ας σκεφτούμε πόσοι τελικοί έχουν γίνει αντίστοιχα σε έδρα άλλης ομάδας από την ίδια χώρα και πανηγυρίζει Κύπελλο ομάδα που δεν είναι δικό της το γήπεδο. Γιατί να μην μπορούμε στην Ελλάδα να διοργανώσουμε μια τέτοια γιορτή; Όπως και να ‘χει, για την UEFA δεν υπάρχει θέμα αλλαγής έδρας του τελικού».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ