Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου για όλους και για όλα! (ηχητικό)

Η βελτίωση στην εικόνα του ΠΑΟΚ, οι στόχοι της ομάδας, οι προσθήκες και οι αποχωρήσεις στο ρόστερ και το ενδεχόμενο νέας μεταγραφής.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου για όλους και για όλα! (ηχητικό)

Ο προπονητής του Δικεφάλου φιλοξενήθηκε από τον Γιάννη Γιαννούλη και τον Σταύρο Κόλκα στο ραδιοφωνικό Dueto του Libero 107,4FΜ και μίλησε για όλους και για όλα!

Για την ένταση που δείχνει στον πάγκο και τις αναποδιές που υπήρξαν στην αρχή:

“Στον πάγκο έχω πάντα ένταση, ασχέτως με το αν πηγαίνει καλά η ομάδα. Περάσαμε δύσκολα ένα μήνα με μέτρια απόδοση, άσχημα αποτελέσματα και τραυματισμούς. Αυτά συμβαίνουν. Σε εμάς δυστυχώς συνέβησαν δύο ημέρες πριν το ματς κυπέλλου με τον Άρη. Από την αρχή της σεζόν δεν είχαμε τον Χαραλαμπόπουλο. Περάσαμε μία δύσκολη περίοδο, όμως τώρα το ξεπεράσαμε παίζουμε καλύτερα και πιστεύουμε ότι θα βελτιωθούμε ακόμη περισσότερο”

Εάν το θέμα του ΠΑΟΚ ήταν ψυχολογικό:

“Το κομμάτι της προετοιμασίας είναι διαφορετικό. Η εικόνα μας έδειχνε μία ομάδα που δεν έπαιζε στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά ήξερε τι ήθελε, πού βαδίζει και ανταπεξήλθαμε σε όλα τα φιλικά. Στα φιλικά μπορείς να παίξεις με την ΤΣΣΚΑ και να δείξεις καλά στοιχεία, αλλά δεν είναι κριτήριο αυτό. Η ομάδα έδειχνε να έχει αρχή μέση και τέλος. Στο Άρης – ΠΑΟΚ φαβορί ξεκινάει ο Άρης, στο ΠΑΟΚ – Άρης ξεκινάει ο ΠΑΟΚ. Εκείνη τη μέρα δεν κάναμε καλό παιχνίδι, είχαμε δύο προβλήματα με Κόνιαρη και Ντίλαρντ. Το ψυχολογικό βάρος που κουβαλήσαμε μετά την ήττα έκανε ακόμη πιο βαρύ το κλίμα με την ήττα από τον Προμηθέα και βγήκαν στην επιφάνεια νέα προβλήματα και δε θέλει πολύ για να σε πάρει από κάτω. Στο τρίτο παιχνίδι παίξαμε με τη Λούντβισμπουργκ, μετά με τον Παναθηναϊκό και το ένα αποτέλεσμα ήταν πιο αρνητικό από το άλλο και όλοι στην ομάδα μπήκαν σε σκέψεις”.

Για το αν μέτρησε η αλλαγή στον πάγκο του ΠΑΟΚ, μετά από χρόνια παρουσίας του Σούλη Μαρκόπουλου σε αυτόν:

“Οποιοσδήποτε προπονητής αφήνει το στίγμα του όταν μένει τόσα χρόνια, πόσο μάλλον ο Μαρκόπουλος. Η μετάβαση δεν ήταν εύκολη, Όλοι το ήξεραν. Αν δεν υπήρχαν καλά αποτελέσματα θα υπήρχε μία αμφισβήτηση. Το ξέρουμε ότι αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα”.

Για τη φιλοσοφία που θέλει να περάσει:

“Κάθε προπονητής έχει διαφορετική φιλοσοφία. Κατά την άποψη μου, η διοίκηση μίας ομάδας αποφασίζει ποια φιλοσοφία θέλει να έχει. Εμείς συμφωνήσαμε να κάνουμε κάτι καινούργιο. Να δημιουργήσουμε έναν ελληνικό κορμό και επένδυση σε ταλαντούχους παίκτες και αυτοί να “δεθούν” με κάποιους ξένους παίκτες που θα είχαν φιλοδοξίες έτσι ώστε να συνθέσουμε κάτι καινούργιο το οποίο θέλει χρόνο, για αυτό και έχω συμφωνία με δύο χρόνια. Τον τρόπο που θέλαμε να παίζουμε τον είχαμε οριοθετήσει από την αρχή. Θέλαμε να παίζουμε πιο γρήγορα, να αποφασίζουμε πιο γρήγορα και να έχουμε ένα εντελώς διαφορετικό ρυθμό απ΄ ότι έπαιζε ο ΠΑΟΚ τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς θέλαμε να παίξουμε πιο γρήγορα, να αναπτύξουμε την επίθεση μας πιο γρήγορα, να βάλουμε ταχύτητα στο παιχνίδι μας. Δείξαμε κάποια καλά δείγματα στην προετοιμασία μετά αρκετά αρνητικά δείγματα και τώρα νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο αλλά θέλουμε και άλλο χρόνο για να κάνουμε όσα θέλουμε. Αυτό που ήταν πολύ σημαντικό για τον ΠΑΟΚ ήταν ο ελληνικός κορμός που θέλαμε. Έχουμε επτά Έλληνες παίκτες που παίζουν συνέχεια και ο ελληνικός κορμός κάνει τη διαφορά.

Ο ΠΑΟΚ έχει τη τύχη να έχει σύνολο εννιά Έλληνες παίκτες, που μπορούν να εξελιχθούν και μας αφήνει μεγάλη ικανοποίηση, με τη διοίκηση να το στηρίζει με οποιονδήποτε κόστος. Γιατί αυτά τα παιδιά δεν είναι πρώτης γραμμής, αυτοί παίζουνε στον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό αλλά αυτά τα δικά μας παιδιά έρχονται. Και αν κάποια στιγμή η ομάδα αλλάξει επίπεδο οικονομικά θα μπορέσει πάνω σε αυτόν τον κορμό να πραγματοποιήσει μεγάλες φιλοδοξίες και όνειρα”.

Για την αλλαγή του Ντίλαρντ:

“Ο Ντίλαρντ ήταν ένας παίκτης που ήταν ρίσκο για εμάς. Δεν είχε παίξει ποτέ σε ομάδα επιπέδου ΠΑΟΚ, ενώ ήταν ταλαντούχος παίκτης. Έπαιζε σε ομάδες που πάλευαν για τη σωτηρία τους. Εμείς δεν μπορούμε να αγοράσουμε έναν υπερταλαναντούχο παίκτη σε καλή ηλικία με τα χρήματα που δίνει ο ΠΑΟΚ. Ψάχναμε έναν παίκτη με ταλέντο και προσωπικότητα που θα κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του, αλλά αυτό ταυτόχρονα να ωφελήσει και τον ΠΑΟΚ. Ο Ντίλαρντ έκανε καλή προετοιμασία, αλλά στις πρώτες δυσκολίες δεν αντέδρασε καλά αγωνιστικά. Θέλαμε κάποιον να βγει μπροστά. Πήραμε ένα ρίσκο με βάση τη λειτουργία. Θα πρέπει και εμείς να κάνουμε λίγο τα στραβά μάτια. Θα χαλάσει τον ρυθμό, θα πάρει σουτ, αλλά δεν μας έδινε αυτά που θέλαμε σαν προσωπικότητα και δε δημιουργούσε για τους υπόλοιπους. Έτσι γυρίσαμε στο αρχικό μας πλάνο. Στον Κατσίβελη και να βάλουμε έναν δεύτερο Αμερικανό παίκτη στα γκαρντ. Πήραμε γρήγορα την απόφαση. Είδαμε ότι αυτός ο παίκτης δεν μπορούσε να βοηθήσει και δεν θέλαμε να επιμείνουμε. Ο Ντίλαρντ θα μπορούσε να είχε χάσει το μάτι του. Τον Κατσίβελη τον θέλαμε από το καλοκαίρι, αλλά εκείνος έψαχνε κάτι καλύτερο. Δεν βρήκε αυτό που ήθελε και όταν μιλήσαμε ήταν ελεύθερος και μέσα από τους τραυματισμούς βγήκε κάτι καλό γιατί ήρθε στον ΠΑΟΚ και μας δικαιώνει”.

Για τον Κρουμπάλι και τον Κατσίβελη:

“Ο Κρουμπάλι είναι ένας παίκτης με απαραίτητα χαρακτηριστικά για το παιχνίδι μας. Μπορεί να αμυνθεί παντού, ταυτόχρονα έχει τρομακτική ενέργεια και διάθεση, αλλά και μεγάλη φιλοδοξία και κίνητρο. Πέρσι ήταν πρώτος ριμπάουντερ, με 13 πόντους και 8 ριμπάουντ μέσο όρο. Ήταν πρώτος μας στόχος και αγνόησε τα διπλάσια χρήματα για να πάει σε χαμηλότερο επίπεδο από τον ΠΑΟΚ. Ο Κρουμπάλι κάθε φορά που είναι υγιής κάνει double double ή το χάνει για λίγο. Από το ματς με τη Σαλόν έπαθε ένα διάστρεμμα το οποίο δεν το έχει ξεπεράσει ακόμη 100%. Του έχει δημιουργηθεί ένα παράλληλο πρόβλημα. Το αντιμετωπίζουμε συντηρητικά για αυτό χάνει κάποιες προπονήσεις και δε βρίσκει καλό ρυθμό. Είναι ευλογία για την ομάδα ο Κρουμπάλι. Πρέπει να ξεπεράσει το πρόβλημα του για να κάνει το κάτι διαφορετικό. Στην άμυνα μας δίνει πράγματα που δε μας τα δίνει άλλος. Ο Κατσίβελης έχει αυτοπεποίθηση και δείχνει καλύτερος παίκτης. Δώσαμε τα κλειδιά στον Κόνιαρη για να χτίσει χαρακτήρα”.

Για τον Αντώνη Κόνιαρη:

“Παίζει σε κομβική θέση. Έχει καλές και κακές στιγμές. Αυτό το ξέραμε. Για αυτό η ομάδα έχει τον Κατσίβελη και τον Τσόχλα. Ο Αντώνης πέρασε δύο τραυματισμούς, που τον άφησαν πίσω. Έκανε εξαιρετικό παιχνίδι στο Ρέθυμνο και ακολούθησε νέος τραυματισμός στον ώμο. Δεν μπορεί να παίζει κάθε εβδομάδα στο ίδιο επίπεδο. Πρέπει να τον αφήσουμε ήρεμο και να χτίσει την προσωπικότητα του ακόμη και με τις ήττες. Ο ΠΑΟΚ θα στηρίξει αυτή την κατάσταση και θα δημιουργήσει έναν δικό του παίκτη, που θα γίνει ο ηγέτης της ομάδας”

Για την ετοιμότητα του Χαραλαμπόπουλου:

“Ο Βασίλης χειρουργήθηκε στις 20 Σεπτέμβρη. Μετά από 1,5 μήνα μπήκε στο ατομικό πρόγραμμα και έκανε μόνος του κάποια πράγματα. Από τις αρχές Δεκέμβρη προπονείται χωρίς ενοχλήσεις. Έχει μείνει 3-4 μήνες πίσω από την ομαδική λειτουργία, έχει παίξει με 2 προπονήσεις στο Πανευρωπαϊκό και με πόνους. Ξαναμπήκε για προπόνηση με ομάδα στις αρχές Δεκέμβρη. Είναι 100% υγιής. Προπονείται εδώ και 15 ημέρες και παιχνίδι με το παιχνίδι δείχνει καλύτερος. Είναι θέμα χρόνου να αναπτύξει και άλλο την απόδοση του. Είναι παίκτης που στέκεται στο πιο υψηλό επίπεδο. Μας έχει δώσει ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία δεν τα είχαμε”.

Για τον Λίνο Χρυσικόπουλο:

“Ο Λίνος είναι ένα κορμί σπάνιο στο ελληνικό μπάσκετ. Σπάνια προσόντα. Στις μικρές εθνικές ομάδες έκανε όργια. Μετά από έναν τραυματισμό που είχε στη μέση έχασε πολύ χρόνο. Πρώτη γεμάτη χρονιά έκανε στην Κηφισιά στα 23 του. Πέρσι στον ΠΑΟΚ του έδωσε την ελπίδα να επιστρέψει στο υψηλό επίπεδο. Του δημιούργησε μία ανασφάλεια ο χρόνος που έχασε. Δεν είχε την εξέλιξη σε σχέση με άλλα παιδιά της ηλικίας του. Παλεύει με τον εαυτό του. Φέτος είχε καλή παρουσία στα φιλικά. Ψάχναμε να βρούμε όμως τι συνέβη στη συνέχεια και άλλαξε αυτό. Πήγε πιο πίσω στο rotation. Κάναμε κάποιες κουβέντες. Στην αρχή υπήρχε μία αρνητικότητα, όμως η αντίδραση ήταν για καλό δικό του. Ήταν αντρίκια αντίδραση. Υπάρχουν παιχνίδια που είναι καταπληκτικός, σε άλλα είναι πιο πίσω, αλλά δεν είναι πρόβλημα για εμάς. Μπορεί να καλύψει το χαμένο έδαφος. Θα είναι κέρδος για τον ΠΑΟΚ. Ο Λίνος έχει τον Μαργαρίτη, τον καλύτερο παίκτη του ΠΑΟΚ στη θέση του, όμως παίζει καλά. Αν καταλάβει καλά ποιος είναι και καθιερωθεί στη θέση του, ο ΠΑΟΚ και το ελληνικό μπάσκετ μπορεί να υπολογίζει σε αυτόν”.

Για τον ελληνικό κορμό που πρέπει να διαθέτει ο ΠΑΟΚ:

“Βαδίζουμε στο σωστό τρόπο με ελληνικό κορμό. Είναι μονόδρομος. Δεν υπάρχει άλλη λύση για τον ΠΑΟΚ, ακόμη και να υπάρχει επενδυτής. Ο ελληνικός κορμός κάνει τη διαφορά. Το έκανε ο Παναθηναϊκός και το κάνει και ο Ολυμπιακός. Ο ΠΑΟΚ έχει 9 παίκτες καλού επιπέδου και με Καρρά και Καραμανώλη μέσα. Μας αφήνει ικανοποίηση όλο αυτό. Το υποστηρίζει η ομάδα ακόμη και αν έχει κόστος, γιατί δεν είναι παίκτες πρώτης γραμμής, αλλά αυτά τα παιδιά έρχονται και ο ΠΑΟΚ είναι δίπλα τους. Το κέρδος είναι ότι ανήκουν και του χρόνου στον ΠΑΟΚ. Αν βελτιωθεί το οικονομικό εκεί θα στηριχτεί η ομάδα και θα υπάρχουν όνειρα για το κάτι παραπάνω”.

Για την απόκτηση του Τζάκσον:

“Είναι ένας παίκτης που έχει παίξει σε όλα τα επίπεδα. Στο ΝΒΑ, στη Κίνα, στην Ευρώπη. Είναι ένας παίκτης που έχει ακόμη κίνητρο. Καμία φορά δεν παίζει ρόλο η ηλικία. Ο Γκος είναι 34 ετών αλλά είναι νικητής. Ο Τζάκσον είναι διαφορετικός από τον Κλάσεν, με ποιότητα στην επίθεση και θα μας δώσει στοιχεία που δεν είχαμε. Παίζει με ένταση και πάθος, έχει όγκο και αν έχει διατηρηθεί σε καλή κατάσταση μπορεί σε 10 μέρες να μας βοηθήσει παίζοντας 15-20 λεπτά. Η αγορά είναι πολύ περιορισμένη. Ο Τζάκσον είναι πιο ποιοτικός παίκτης από τον Κλάντον. Έχει παίξει στην Ευρώπη, στην Τουρκία, πέρσι στο Τσάμπιονς Λιγκ, στη Γαλλία και δείχνει μία προσαρμοστικότητα. Το θέμα είναι πώς θα του δίνουμε τη μπάλα. Αν τη βάζει ας την παίρνει”.”

Σχετικά με την αποχώρηση του Τρις:

“Έχει καλά χαρακτηριστικά, αλλά βασίζεται στο ένστικτό του. Στην αναμπουμπούλα μας βοήθησε, αλλά δεν μπορούσε να προσαρμοστεί εύκολα σε τακτικές συγκεκριμένες. Από τη στιγμή που αλλάξαμε το ρόστερ και ήρθε ο Γκος πήγε πιο πίσω στο rotation, δε μπορούσε να μας βοηθήσει, η ομάδα είχε ρυθμό και λειτουργία και δεν υπήρχε λόγος να μείνει”.

Για το αν θα γίνει νέα μεταγραφή:

“Προς το παρόν όχι. Η ομάδα λειτουργεί με έναν καλό τρόπο για εμάς, με 6 γκαρντ. Υπάρχουν μειονεκτήματα, που δε θέλω να τα πω, αλλά θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο να μη σπάσουμε τον ρυθμό της ομάδας που έχει διαφορετικούς πρωταγωνιστές σε κάθε παιχνίδι. Ο Γκος είναι ένας σταθερός παίκτης, ξέρεις τι θα σε δώσει, δε χρειάζεσαι κάτι παραπάνω. Δε θα εκθέσει την ομάδα του στην κακή του μέρα. Αν βάλουμε έναν παίκτη θα πρέπει κάποιος άλλος να χάσει το χρόνο του. Δε χρειάζεται να κάνουμε αλχημείες. Μόνο αν δεν πάει κάτι καλά και έρθει ένας παίκτης πρωταγωνιστής”.

Εάν, όμως βρεθεί ένας τέτοιος παίκτη, θα αποκτηθεί;

“Όχι δεν τον παίρνω. Δε θα χαλάσουμε τη χημεία”.

Για τους στόχους του ΠΑΟΚ:

“Το είχαμε πει από το καλοκαίρι. Να δημιουργήσουμε έναν ελληνικό κορμό. Πρέπει να ζούμε στην πραγματικότητα. Η ΑΕΚ λόγω οικονομικών δεδομένων ξεκινάει πιο μπροστά. Στόχος μας είναι να μπούμε στην 4άδα και να βελτιώσουμε την εικόνα μας. Ξέρουμε ποιοι είμαστε και πού μπορούμε να φτάσουμε. Στο παιχνίδι με την ΑΕΚ δείξαμε τις δυνατότητες που έχει η ομάδα. Με την Λούντβισμπουργκ χάσαμε με διαφορά, αλλά κάναμε ένα καλό πρώτο ημίχρονο. Με την ΑΕΚ το κάναμε για 35 λεπτά. Η νίκη με την ΑΕΚ είχε διπλή σημασία. Χαλάσαμε πολλές δυνάμεις με την Λούντβισμπουργκ, όμως η ομάδα ήταν έτοιμη λίγες μέρες μετά, με την ΑΕΚ”.

Για τον επόμενο αντίπαλο του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα:

“Δεν είναι καλή η διακοπή γιατί έχουμε ρυθμό και καλή λειτουργία, αλλά και οι παίκτες θέλουνε ξεκούραση, μετά από ένα απαιτητικό πρόγραμμα. Το Λαύριο έχει καλούς Αμερικάνους που παίζουνε ελεύθερο μπάσκετ, έχουν καλή χημεία, μία επιτυχημένη ομάδα, αλλά με καλή ψυχολογία και αυτοπεποίθηση μπορούμε να κερδίσουμε και να συνεχίσουμε την καλή μας πορεία”.

Για το περιβάλλον που υπάρχει στον ΠΑΟΚ:

“Ευλογία για τον ΠΑΟΚ είναι ο Μπάνε Πρέλεβιτς. Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ. Το καταλαβαίνω ότι είμαι σε ένα μεγάλο club. Μπορεί ο κόσμος να μη μας υποστηρίζει τόσο, όμως χρειάζεται στήριξη αυτή η προσπάθεια για να ανέβει ξανά η ομάδα στο υψηλό επίπεδο. Θα είναι και σημαντικό για τους παίκτες που αρχίζουν και δένονται με την ομάδα και ταυτίζονται με το σύλλογο. Γύρω από τον ΠΑΟΚ υπάρχουν άτομα μπασκετικά και με ποιότητα. Είναι ΠΑΟΚ και μπορούν να σε δώσουν ένα χτύπημα στην πλάτη στη δύσκολη στιγμή ή να σε πουν δύο κουβέντες και να σε βάλουν στη θέση σου. Περάσαμε δύσκολες στιγμές, αλλά βγήκαμε πιο δυνατοί. Δεν έχει δικαιωθεί ακόμη τίποτα. Δεν έχουμε κάνει ακόμη κάτι”.

Τέλος, για την κριτική που του ασκείται, αλλά και τις αναφορές που γίνονται στον αδελφό του, λόγω της ιδιότητας του:

“Ο καθένας μας έχει τη δική του προσωπικότητα. Δε με ενδιαφέρει το πώς χτυπάει στον καθένα αυτό. Είμαι περήφανος για αυτόν. Αν έχει κάποιος κάτι μαζί μου ή μαζί του, ο καθένας έχει το δικό του τρόπο. Αντέχω χωρίς να απαντήσω στην κριτική η οποία δεν είναι μπασκετική, αλλά ο καθένας επιλέγει το πώς θα συνεχίσει. Εγώ θέλω να κάνω καριέρα, μου αρέσει αυτό που κάνω. Αυτό θα υπάρχει πάντα όταν είμαστε σε δουλειά που μας κριτικάρουν”.

ΣΧΟΛΙΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Το… πάρτι του Πόρτερ και η πρόκριση (vid)

«Παρακάμερα» με πολύ παρασκήνιο από τη χθεσινή νίκη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 77-62 του Αμαρουσίου, πήρε την πρόκριση στα πλέι οφ και ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ, έδωσε ένα ακόμα ξεχωριστό… σόου.

Δείτε το backstage video από όσα συνέβησαν στο χθεσινό παιχνίδι:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

ΠΑΟΚ: Η σειρά με Παναθηναϊκό… φέρνει φιλικό

Το διάστημα της διακοπής και η ανάγκη για αγωνιστική δράση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Με τη νίκη επί του Αμαρουσίου χθες, ο ΠΑΟΚ εξασφάλισε την 8η θέση και την είσοδο στα πλέι οφ, στα οποία θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό με μειονέκτημα έδρας στην προημιτελική φάση.

Βέβαια, τα παιχνίδια αυτά λόγω της παρουσίας των Πράσινων στα πλέι οφ της Euroleague, αναμένεται να αργήσουν, δεδομένου ότι έχει μπροστά του τη σειρά με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Όλα δείχνουν ότι τα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ, θα ξεκινήσουν Σαββατοκύριακο, 11-12 Μαΐου, οπότε μεσολαβεί ένα διάστημα δύο εβδομάδων για το Game 1.

Στον ΠΑΟΚ, προσανατολίζονται να δώσουν ένα φιλικό με τον Προμηθέα στη Θεσσαλονίκη, μέσα στις επόμενες ημέρες και μετά την επιστροφή της ομάδας στις προπονήσεις, αναμένεται να οριστικοποιηθεί η μέτα και η ημερομηνία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

ΠΑΟΚ: Τα περισσότερα ριμπάουντ στην ιστορία του!

Βραδιά ρεκόρ η χθεσινή κόντρα στο Μαρούσι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Όπως αναφέρει ο ΕΣΑΚΕ στην ιστοσελίδα του... "Μία εβδομάδα νωρίτερα έγινε ο παίκτης με τους περισσότερους αγώνες Πρωταθλήματος στην ιστορία του ΠΑΟΚ mateco αφού ξεπέρασε τον Γιάννη Πολίτη. Χθες (27/4), ο Βαγγέλης Μαργαρίτης «έπιασε» τον Νίκο Μπουντούρη στην κορυφή της λίστας των παικτών με τα περισσότερα παιχνίδια όλων των διοργανώσεων με τον Δικέφαλο.

Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ mateco, που φοράει για 11η σεζόν τη φανέλα του, έφτασε χθες τα 421 παιχνίδια με τα ασπρόμαυρα, όσα έκανε και ο Βολιώτης που τα φόρεσε για εννιά χρόνια (1989-1998). Δεδομένου λοιπόν ότι η ομάδα της Θεσσαλονίκης νίκησε χθες το Μαρούσι και έχει μπροστά της την παρουσία της στα play off της Stoiximan Basket League, ο Μαργαρίτης μπορεί να ξεπεράσει τον Μπουντούρη και να μείνει μόνος στην κορυφή κι αυτής της ιστορικής λίστας.

Το «κοντέρ» του 42χρονου φόργουορντ άρχισε να γράφει με τα ασπρόμαυρα στις 18 Σεπτεμβρίου 2012 σε ένα ματς Κυπέλλου κόντρα στον Πανελευσινιακό στο οποίο ο Δικέφαλος επικράτησε με 72-48. Έκτοτε μέτρησε άλλα 420 παιχνίδια με τη φανέλα του ΠΑΟΚ mateco. Τα 421 κατανέμονται ως εξής: 294 για τη Stoiximan Basket League, 108 στην Ευρώπη και 19 στο Κύπελλο Ελλάδας.

Ο Πόρτερ στα… βιβλία με 6 κλεψίματα και 40’/40’

Ήταν για ένα ακόμη παιχνίδι ο πολυτιμότερος παίκτης του ΠΑΟΚ mateco, φτάνοντας μάλιστα και σε ένα εντυπωσιακό μοτίβο με ranking. Μέσα από τη χθεσινή εμφάνιση στη νίκη-πρόκριση στα play off για τον Δικέφαλο, ο Κέβιν Πόρτερ έφτασε σε δύο ξεχωριστές επιδόσεις με τα κλεψίματα και το απόλυτο στον χρόνο συμμετοχής.

*Μέσα στο πλούσιο stat line του, ο Αμερικανός γκαρντ έκανε έξι κλεψίματα και έβαλε το όνομα του στην ιστορική λίστα του ΠΑΟΚ mateco αφού ισοφάρισε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση της ομάδας του στη Stoiximan Basket League. Ο Πόρτερ έγινε ο 10ος στην ιστορία του Δικεφάλου που έφτασε στα 6 κλεψίματα και αυτή ήταν η 11η φορά που σημειώθηκε μία τέτοια επίδοση αφού υπήρξε ένας που μπήκε σε αυτήν τη λίστα δύο φορές. Είναι ο ίδιος που κρατάει και το ρεκόρ περισσότερων κλεψιμάτων για τον ΠΑΟΚ mateco, ο Ρόουλ Μάρσαλ με τα εννιά που έκανε στις 5 Ιανουαρίου 2011 στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ηλυσιακό. Ήταν μία από τις έξι φετινές –στην ίδια έφτασε την ίδια ώρα και ο Λάνγκστον Χολ- επιδόσεις 6+ κοψιμάτων. Το ρεκόρ εξακολουθούν να μοιράζονται ο Λούκα Βιλντόσα και ο Ρόνι Χάρελ έχοντας από επτά.

*Ο Κέβιν Πόρτερ δεν έχασε ούτε δευτερόλεπτο από τη δράση του χθεσινού «τελικού» για την 8η θέση, κάνοντας το 40’/40’ και έγινε ο πρώτος που το έκανε, όχι μόνο στη φετινή Stoiximan Basket League αλλά συνολικά στην τελευταία τετραετία. Ο τελευταίος που το έκανε ήταν ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος, στις 5 Ιανουαρίου 2020 ως παίκτης της ΑΕΚ Betsson στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό AKTOR. 40 λεπτά συμμετοχής σε ματς 40 λεπτών είχε σχεδόν 20 μέρες νωρίτερα, στις 14 Δεκεμβρίου 2019, ο Τζαμάλ Τζόουνς στο εκτός έδρας παιχνίδι του Ιωνικού με το Ρέθυμνο Cretan Kings. Το ρεκόρ περισσότερων λεπτών στο παρκέ για το φετινό Πρωτάθλημα κρατάει από την πρεμιέρα του Κολοσσού H Hotels Collection με το Περιστέρι bwin, ο Τάιλερ Πόλεϊ που κρίθηκε σε διπλή παράταση με τον ίδιο να έχει 43:05’ συμμετοχής.

*Μπορεί να έχασε το triple-double για δύο ασίστ, ωστόσο ο Πόρτερ μετά το 36 που είχε στα δύο προηγούμενα παιχνίδια της ομάδας του στο ranking (με την Καρδίτσα Ιαπωνική και την ΑΕΚ Midea) «έγραψε» 35 στο σύστημα αξιολόγησης. Έτσι πρόλαβε στις τέσσερις συμμετοχές του στη Stoiximan Basket League να γίνει ο μοναδικός του φετινού Πρωταθλήματος που έφτασε σε τρεις επιδόσεις 35+ στο ranking. Από δύο τέτοιες επιδόσεις έχουν ο Τζόε Ράγκλαντ και ο Λούκα Μπραΐκοβιτς.

*Ο Κέβιν Πόρτερ έφτασε λοιπόν στο double-double (22π, 12ρ.) όπως και ο Τζαμάνι ΜακΝίς (16π, 12ρ.). Ήταν η 7η φορά στη φετινή σεζόν που ένα δίδυμο παικτών έφτασε σε τέτοια επίδοση.

Σε ατομικό επίπεδο ακόμη για τον ΠΑΟΚ mateco ο Μιχάλης Τσαϊρέλης και ο Έλβαρ Φρίντρικσον έφτασαν σε αξιοσημείωτα επιτεύγματα…

*Ο Μιχάλης Τσαϊρέλης με τα έξι αμυντικά ριμπάουντ που είχε σε αυτό το παιχνίδι, μπήκε στη 10άδα της «ασπρόμαυρης», ιστορικής λίστας στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Φτάνοντας τα 259 ξεπέρασε τον Κλαούντιο Κολντεμπέλα (1998-2002) και τον Τοντόρ Γκετσέφσκι (2009-11) που είχαν από 258.

Ο «Τσάι» με αυτά τα έξι ριμπάουντ που είχε χθες, «σκαρφάλωσε» μία θέση και στην αντίστοιχη λίστα των συνολικών ριμπάουντ του ΠΑΟΚ mateco στη Stoiximan Basket League. Έχει πλέον 381 και ξεπερνώντας τον Νίκο Μπουντούρη που είχε 377, αποκλειστικά στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος, ανέβηκε στην 11η θέση.

*Ο Έλβαρ Φρίντρικσον είχε τρεις ασίστ και με αυτές έγινε μέλος της πρώτης πεντάδας ξένων πασέρ του Δικεφάλου στη Stoiximan Basket League. Ο Ισλανδός έφτασε τις 160 ασίστ και ξεπέρασε τον Φιλ Γκος που είχε 157 στη διετία 2017-19.

Ο ΠΑΟΚ mateco στην κορυφαία επίδοση ριμπάουντ της ιστορίας του

Σημαντική για την έκβαση του αγώνα ήταν η διαφορά των δυο ομάδων στα ριμπάουντ, με τον ΠΑΟΚ mateco να έχει 15 περισσότερα. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης τελείωσε το παιχνίδι έχοντας 53 ριμπάουντ και αυτή δεν είναι απλά η κορυφαία, φετινή επίδοση της αλλά συνολικά η μεγαλύτερη στην ιστορία της στη Stoiximan Basket League.

Η ομάδα του Στάθη Νεραντζάκη είχε 52 ριμπάουντ πριν δύο εβδομάδες στο ματς με την Καρδίτσα Ιαπωνική για τα play out και έτσι σε διάστημα 15 ημερών, βελτίωσε δύο φορές την κορυφαία επίδοση ριμπάουντ της ιστορίας του ΠΑΟΚ mateco. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν την 3η αγωνιστική των play out, είχε μόλις δύο επιδόσεις 50+ ριμπάουντ στην ιστορία του στη Stoiximan Basket League…

27/4/2005: ΠΑΟΚ-ΜΕΝΤ 50 ριμπάουντ

21/12/2019: ΠΑΟΚ-Προμηθέας 50 ριμπάουντ

Μέσα από αυτήν την επίδοση, ξεπήδησε μία ακόμη για τους γηπεδούχους που είχαν 18 επιθετικά ριμπάουντ και σημείωσαν την κορυφαία επίδοση τους στη σεζόν. Η προηγούμενη ήταν εκείνη των 16 στο ματς με την Καρδίτσα Ιαπωνική για τα play out. Πρόκειται παράλληλα και για την κορυφαία επίδοση τους στην τελευταία τετραετία. Για να βρούμε την προηγούμενη καλύτερη, θα πρέπει να γυρίσουμε στη σεζόν 2019-20 όταν ο ΠΑΟΚ mateco είχε 20 επιθετικά ριμπάουντ στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ήφαιστο.

Με το χθεσινό αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ mateco μπήκε στα play off από την 8η θέση. Αυτό θα συμβεί για μόλις δεύτερη φορά από την post season του 2003 –όταν και καθιερώθηκε το σημερινό σύστημα διεξαγωγής των play off. Ήταν το 2012 όταν αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό από τον οποίο αποκλείστηκε με νίκες 2-0".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ