Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Πετραδάκι, πετραδάκι…

Το σερί σταμάτησε στο παιχνίδι με τη Βιλερμπάν. Θα σταματούσε κάποια στιγμή, αυτό ήταν το μόνο σίγουρο. Η βελτίωση στην επίθεση δείχνει δύσκολη και είναι ερωτηματικό αν μπορεί να συμβεί, μόνο με δουλειά στην προπόνηση.

Νίκος Μοσχοβίτης

Πετραδάκι, πετραδάκι…

Τα λέγαμε και το μεσημέρι στο ραδιοφωνικό PAOK24 στο Libero 107,4. Με βάση το πρόγραμμα του ΠΑΟΚ στο ξεκίνημα της σεζόν, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, το 4-1 στο πρωτάθλημα και το 2-2 στο Basketball Champions League, είναι μια χαρά νούμερα. Μπορεί οι περισσότεροι να περίμεναν διαφορετικές ήττες και νίκες, από αυτές που ήρθαν, αλλά ο ΠΑΟΚ ίσως να πήρε και κάτι παραπάνω από αυτό που αναμενόταν σε αυτό το διάστημα.

Με βάση την εικόνα στην προετοιμασία και στο παιχνίδι με τη Δόξα Λευκάδας, πρέπει να είναι τυφλός κάποιος, για να μη βλέπει ότι η ομάδα έχει βελτιωθεί πάρα πολύ στο κομμάτι της άμυνας. Γίνεται πραγματικά καλή ομαδική δουλειά εκεί, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Το ίδιο ισχύει και στο κομμάτι των ριμπάουντ, πάλι με κάποιες εξαιρέσεις. Η άμυνα και τα ριμπάουντ, είναι κυρίως θέμα διάθεσης και έπειτα ικανότητας. Από διάθεση δε μπορεί να παραπονεθεί κανείς για αυτούς τους παίκτες.

Η επίθεση όμως, είναι άλλο κομμάτι. Εκεί, η διάθεση μόνο δεν είναι αρκετή. Η επίθεση είναι πρώτα θέμα ικανότητας-δουλειάς και έπειτα, διάθεσης. Για παράδειγμα, ο Μπράιαντ χθες, είχε διάθεση. Είχε όμως και 1/11 σουτ. Και ο Σάιμπερτ το ίδιο, αλλά είχε 0/5 τρίποντα. Και μπορεί κάποιος να πει, ότι μπορεί να ήταν θέμα κακής μέρας, αλλά…

Πλην Χρυσικόπουλου και Κλάντον (που παίζουν κοντά στο καλάθι) στα δίποντα και του Τσόχλα στα τρίποντα (στο πρωτάθλημα), ο ΠΑΟΚ ομαδικά, είναι κάτω από το 50% στα δίποντα και κάτω από το 30% στα τρίποντα. Είπαμε, στο μπάσκετ ειδικά, οι αριθμοί σχεδόν πάντα αποτυπώνουν την αλήθεια…

Με τη Βιλερμπάν, που έχει έμπειρους και πιο ποιοτικούς παίκτες, μόνο η άμυνα δεν ήταν αρκετή. Το ίδιο μπορεί να ισχύσει και το Σάββατο με την ΑΕΚ. Είναι αδύνατον σε κάθε παιχνίδι ο ΠΑΟΚ να κρατάει τον αντίπαλο στους 65-70 πόντους. Με πιο ποιοτικές και με περισσότερες λύσεις ομάδες, θα δεχτεί και 80 πόντους, ίσως και περισσότερους. Με την εικόνα που έχει ως τώρα επιθετικά, θα είναι επίσης αδύνατο, να τις κερδίσει.

Στην εποχή που το μπάσκετ, τραβιέται όλο και πιο έξω από τη ρακέτα και πηγαίνει στο τρίποντο, ειδικά από ομάδες υψηλότερου επιπέδου, ο ΠΑΟΚ σουτάρει έξω από τα 6.75 με… 25%. Στην απόφαση (decision making το λένε οι φίλοι του Κόλκα οι Αμερικανοί) υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Εκτός από κάποιες εκλάμψεις του Μπράιαντ (με Ουσάκ, Βαρέζε, Λαύριο) και του Τσόχλα, ο οποίος όμως είναι επιρρεπής στο λάθος απέναντι σε πιεστικές και αθλητικές άμυνες, οι άλλοι δύσκολα «διαβάζουν» ότι τους δίνει η αντίπαλη άμυνα. Ο Χρυσικόπουλος το κάνει καλά κάποιες στιγμές και είναι ίσως ο μοναδικός που έχει καλή κίνηση χωρίς τη μπάλα. Το παλεύει και ο Πέινερς σε αυτό τον τομέα.

Όταν βγαίνει ο Κλάντον, ο οποίος παίζει διαρκώς κοντά στα 30 λεπτά κάτι αφύσικο στο σύγχρονο μπάσκετ, η μπάλα δύσκολα ακουμπάει στον ψηλό και αν ακουμπήσει και δεν είναι στο κεντρικό ποστ, αντίο… Στην άμυνα δε, ο αντίπαλος μπορεί εύκολα να πάει πάνω στα (πολύ) αργά πόδια του Γλυνιαδάκη και να χτυπήσει από το πικ εν ρολ.

Για τον Τέιλορ; Θα ήταν καλό να είχαμε και στην Ευρώπη, τα advanced stats που έχουν στην Αμερική, για να δούμε τη σχεδόν μηδενική επιρροή του στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας ως τώρα και σε πόσες κατοχές ακουμπάει τη μπάλα όταν είναι στο παρκέ. Με το μάτι, φαίνεται να μην είναι ούτε… δέκα αυτές οι φορές!

Όταν είναι ο Μιλιένοβιτς στο παρκέ, πρέπει να έχει πάντα και άλλον οργανωτή δίπλα του (συνήθως τον Τσόχλα ή τον Μπράιαντ), καθώς ο Σέρβος στο παιχνίδι πέντε εναντίον πέντε, πολλές φορές, εγκλωβίζεται. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Πέινερς σε αυτό το κομμάτι…

Έχει πολλά προβλήματα να λύσει στην επίθεση ο Μαρκόπουλος, ο οποίος είμαστε σίγουροι ότι θα «σπάσει» το κεφάλι του για να υπάρξει βελτίωση. Μην ξεχνάμε, ότι ακόμα είμαστε στο Νοέμβριο και η σεζόν είναι μεγάλη. Αλλά τώρα, αρχής γενομένης από αυτό με τη Βιλερμπάν, ο ΠΑΟΚ έχει μια σειρά δύσκολων παιχνιδιών με (μάλλον) ποιοτικότερους αντιπάλους και μόνο το «ξύλο» στην άμυνα, δεν αρκεί.

Στη… «realpolitik» του ΠΑΟΚ και στην άμεση στροφή από το γρήγορο και θεαματικό μπάσκετ, στον πιο ορθολογικό τρόπο παιχνιδιού, υπάρχουν ακόμα αρκετά κενά που πρέπει να καλυφθούν. Αν γυρίσει υγιής ο Μαργαρίτης, ίσως το ένα κενό καλυφθεί. Με αλλαγή…

Υ.Γ.: Οι λαϊκισμοί είναι για αλλού και είναι κάτι που σιχαινόμαστε όλοι, γενικώς στο PAOK24. Αλλά πραγματικά, η εικόνα στο Παλατάκι είναι ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ. Η αδιαφορία και η απάθεια του κόσμου είναι τρομακτική. Λογικά το Σάββατο με την ΑΕΚ, η εικόνα θα είναι καλύτερη στις κερκίδες, όμως μόνο αυτό δεν είναι αρκετό. Πέντε συνεχόμενες νίκες είχε η ομάδα μέχρι χθες, υποδεχόταν την πρωταθλήτρια Γαλλίας και οι συγγενείς και φίλοι που πηγαίνουν στα παιχνίδια του… εφηβικού μπορεί να είναι περισσότεροι.

ΣΧΟΛΙΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

ΠΑΟΚ: «Τελικός» κόντρα στο Μαρούσι για μία θέση στα Play off

Σημαντικό παιχνίδι για τον «Δικέφαλο» στο PAOK Sports Arena.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Στο PAOK Sports Arena θα δώσει ο ΠΑΟΚ mateco την τελευταία και πιο σημαντική μάχη για την συμμετοχή του στα πλέι οφ της Stoiximan Basket League.

Το σημερινό παιχνίδι (27/4 στις 20:15) απέναντι στο Μαρούσι, θα κρίνει και το τελευταίο εισιτήριο για τα πλέι οφ του πρωταθλήματος και αυτό που χρειάζεται η ομάδα μας είναι να κερδίσει και να εξασφαλίσει την συμμετοχή της στην τελική φάση του πρωταθλήματος.

Ουσιαστικά η αναμέτρηση έχει τον χαρακτήρα τελικού, δεδομένου ότι ο νικητής θα είναι αυτός που θα περάσει στα πλέι οφ και με αυτήν ακριβώς την λογική συνεχίστηκε και χθες η προετοιμασία των «ασπρόμαυρων». Ο Σταύρος Σχίζας, που ταλαιπωρήθηκε από θλάση στο γαστροκνήμιο, ακολουθεί ατομικό πρόγραμμα και δεν θα είναι στη διάθεση του κόουτς Στάθη Νεραντζάκη.

Η προετοιμασία του ΠΑΟΚ mateco για τον αγώνα με το Μαρούσι ολοκληρώθηκε με την απογευματινή προπόνηση της Παρασκευής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Διαιτητής Εuroleague στη… φάκα για κλέψιμο σε duty free!

H κάμερα ασφαλείας «έπιασε» τον Ματέι Μπολτάουζερ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Απίστευτο δημοσίευμα στη Σερβία από την ιστοσελίδα «Republika.rs», η οποία αναφέρει ότι στις 5/12, ο Σλοβένος διαιτητής, Ματέι Μπολτάουζερ, συνελήφθη» από κάμερα ασφαλείας να κλέβει μία κολόνια αξίας 221 ευρώ, από κατάστημα σε αεροδρόμιο «Νikola Tesla», του Βελιγραδίου!

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το συμβάν έλαβε χώρα μετά την αναμέτρηση της Παρτίζαν με τη Μονακό, με τον έμπειρο διαιτητή συνελήφθη στη συνέχεια από την αστυνομία και αφέθηκε ελεύθερος πληρώνοντας ένα πρόστιμο ύψους περίπου 256 ευρώ.

Μάλιστα, η ιστοσελίδα επικοινώνησε με τον Σλοβένο, ο οποίος δήλωσε άγνοια: «Δεν ξέρω τίποτα γι’ αυτό. Λυπάμαι. Δε μπορώ να μιλήσω».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Οι διαιτητές στο ΠΑΟΚ – Μαρούσι

Ποιοι ορίστηκαν στο Παλατάκι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται αύριο το Μαρούσι στο Παλατάκι (20:15, ΕΡΤ 3), στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής των πλέι άουτ, με το νικητή του αγώνα αυτού, να παίρνει το τελευταίο εισιτήριο για τα πλέι οφ, όπου θα αντιμετωπίσει με μειονέκτημα έδρας τον Παναθηναϊκό.

Η ΕΟΚ ανακοίνωσε τους διαιτητές για τα τρία αυριανά παιχνίδια. Πιο αναλυτικά:

Γ. Μπουρούσης 20.15 Καρδίτσα-ΑΕΚ Μαλαμάς-Λουλουδιάδης-Σπυρόπουλος (Μανάσης)

ΠΑΟΚ 20.15 ΠΑΟΚ-Μαρούσι Πουρσανίδης Γ.-Καρπάνος-Μπακάλης (Παπαδόπουλος Νικ.)

Απόλλων Π. 20.15 Απόλλων Π.-Λαύριο Λόρτος-Μαρτινάκος-Αγγελής (Θεοδωρόπουλος Γ.-Σπυρόπουλος Μ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ