Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Ψηφίζεται στη Βουλή, η τροπολογία για την αφαίρεση βαθμών από τις ΚΑΕ

Τι ακριβώς προβλέπεται και ποιους επηρεάζει

Θωμάς Παπάς

Ψηφίζεται στη Βουλή, η τροπολογία για την αφαίρεση βαθμών από τις ΚΑΕ

Ψηφίζεται σήμερα η τροπολογία για την αφαίρεση βαθμών από τις ΚΑΕ που δεν πήραν από την ΕΕΑ πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Η υπόθεση αφορά άμεσα τους Άρη, Κολοσσό κι Απόλλων Πάτρας, που όπως όλα δείχνουν θα ξεκινήσουν το πρωτάθλημα με αφαίρεση βαθμών. Ρυθμίσεις, επιπλέον, που αφορούν στην εισαγωγή αθλητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στη λειτουργία της ΔΟΑ, στην απόλυτη εναρμόνισή με τον αναθεωρημένο Κώδικα Αντιντόπινγκ του WADA και στην θέσπιση αναπληρωτή επιχειρησιακού διευθυντή στο ΟΑΚΑ, με αποκλειστική αρμοδιότητα σε θέματα ανάπτυξης και εφαρμογής προγραμμάτων και υλοποίησης έργων.

Αναλυτικά,
Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, κατά τη σημερινή συζήτηση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, η τροπολογία που αφορά, μεταξύ άλλων, στις ποινές των Καλαθοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών επί μη χορήγησης ή ανάκλησης από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού του πιστοποιητικού συμμετοχής τους στο πρωτάθλημα.

Με την τροπολογία ρυθμίζονται, επιπλέον, ζητήματα που αφορούν
στην αποτελεσματικότερη λειτουργία και στις δράσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, σύμφωνα με τις συστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής,
στην εισαγωγή αθλητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, με καταληκτική ημερομηνία κατάκτησης της σχετικής διάκρισής τους την 19/09/2021
στην απόλυτη εναρμόνιση με τον αναθεωρημένο Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ
στη δυνατότητα πρόσληψης 2ου αναπληρωτή επιχειρησιακού διευθυντή στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών με αποκλειστική αρμοδιότητα σε θέματα ανάπτυξης και εφαρμογής προγραμμάτων και υλοποίησης έργων.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, αναλύοντας την αναγκαιότητα της τροπολογίας, τόνισε για τις προβλέψεις της:
«Στο άρθρο 1 δίνουμε έμφαση στις διεθνείς δράσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, οι οποίες αποσκοπούν στην διάδοση των Ολυμπιακών Αξιών, στην επιστημονική τεκμηρίωση της Ολυμπιακής Ιδέας, όπως και στην διεθνή εδραίωση της Ολυμπιακής Παιδείας.
Μέχρι σήμερα το Δ.Σ. της Δ.Ο.Α είναι 9μελές, με τρεις εκπροσώπους από την Ε.Ο.Ε. Εναρμονιζόμαστε με τις επιταγές της Δ.Ο.Ε. και προχωράμε σε αύξηση του αριθμού των μελών του Δ.Σ. της Δ.Ο.Α. σε 11 μέλη.
Ρυθμίζουμε, ώστε να μετέχει αυξημένος αριθμός μελών της Ε.Ο.Ε (5 μέλη), εκπρόσωποι τους οποίους ορίζει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (3 μέλη) και ex officio ο Δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας.
Εκσυγχρονίζεται η δομή της Δ.Ο.Α. και κανονίζονται επαρκώς τα ζητήματα που αφορούν στην διοίκηση και την στελέχωση της, με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία και εκπλήρωση των στόχων της.

Στο άρθρο 2 αφουγκραστήκαμε τον προβληματισμό της οριζόντιας αφαίρεσης 5-10 βαθμών, ως ποινή που ισχύει σήμερα για όσες Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες δεν λαμβάνουν από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα.
Ρυθμίζουμε, ώστε η ποινή που θα εφαρμόζεται για τις Καλαθοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες να είναι λιγότερο εξοντωτική και περισσότερο αναλογική με τον τρόπο βαθμολόγησής τους.
Κι αυτό γιατί  δεν είναι ίδιος ο τρόπος βαθμολόγησης των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών και των Κ.Α.Ε. στα αντίστοιχα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και καλαθοσφαίρισης, ούτε ίδιο το σύνολο των αγώνων που δίνουν για το πρωτάθλημά τους μέσα στην αγωνιστική περίοδο.
Προβλέπουμε ώστε η μη χορήγηση ή η ανάκληση του πιστοποιητικού από την Ε.Ε.Α. να τιμωρείται πειθαρχικά με την ποινή της αφαίρεσης τριών (3) έως πέντε (5) βαθμών, από τον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος της επομένης ή της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.

Στο άρθρο 3, πάντα σχετικά με τις K.Α.Ε. που πρόκειται να συμμετέχουν στο επαγγελματικό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης της Α1 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών για την αγωνιστική περίοδο 2021-2022,
εάν η Ε.Ε.Α. δεν χορήγησε πιστοποιητικό συμμετοχής, λόγω εκπρόθεσμης υποβολής της σχετικής αίτησης, οι Κ.Α.Ε. θα τιμωρούνται κατ’ εξαίρεση με αφαίρεση ενός (1) βαθμού από τον βαθμολογικό πίνακα του οικείου πρωταθλήματος, εφόσον -κατά την κρίση του αρμόδιου δικαιοδοτικού οργάνου- πληρούν όλες τις προβλεπόμενες από τον νόμο προϋποθέσεις για τη χορήγηση του πιστοποιητικού,
προκειμένου να αποφευχθούν καταστρατηγήσεις, η διάταξη ισχύει για αιτήσεις χορήγησης πιστοποιητικού που έχουν υποβληθεί έως και 31/08/2021.

Στο άρθρο 4 προτείνουμε, ειδικά για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 που αθλητής ή αθλήτρια υποβάλλει αίτηση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η διάκριση σε ατομικό άθλημα, πλην των Ολυμπιακών, Παγκόσμιων και Πανευρωπαϊκών αγώνων, δύναται να έχει κατακτηθεί έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2021.
Η ισχύουσα ημερομηνία ήθελε τη διάκριση να έχει επιτευχθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου. Όμως, πολλοί Πανελλήνιοι Αγώνες αναβλήθηκαν εντός του έτους 2021, αφενός λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19, αφετέρου λόγω των αυστηρών μέτρων πυροπροστασίας που ελήφθησαν, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση σε ορισμένες αθλητικές εγκαταστάσεις.
Κρίνουμε σκόπιμο και αναγκαίο να εκτιμηθούν αυτές οι δυσχέρειες, να ληφθούν υπόψη και προτείνουμε την 19η Σεπτεμβρίου, διότι είναι η καταληκτική ημερομηνία που δέχεται το Υπουργείο Παιδείας, ώστε με τη σειρά του να προβεί στην διαμόρφωση των καταλόγων των εισακτέων αθλητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στο άρθρο 5 προστίθεται  τρίτο εδάφιο στο τέλος της παρ. 22.7.2. του άρθρου 22 του ν. 4791/2021 (Α’ 51) προκειμένου να επιτευχθεί η απόλυτη εναρμόνιση με τον αναθεωρημένο Κώδικα Αντιντόπινγκ (World Anti-Doping Code) του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA).

Και τέλος, στο άρθρο 6, δίδεται η δυνατότητα πρόσληψης στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (Ο.Α.Κ.Α.) 2ου αναπληρωτή επιχειρησιακού διευθυντή, ο οποίος θα είναι αποκλειστικά αρμόδιος για θέματα ανάπτυξης και εφαρμογής προγραμμάτων και υλοποίησης έργων.
Πρόκειται για έργα χρηματοδοτούμενα με απορρόφηση κονδυλίων από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που θεσπίστηκε  με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2021/241 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 12ης Φεβρουαρίου 2021 ή από το Εταιρικό Σύμφωνο για το  Πλαίσιο Ανάπτυξης (Ε.Σ.Π.Α.) ή από άλλους συναφείς ή παρεμφερείς μηχανισμούς χρηματοδότησης.
Είναι αποτέλεσμα του ότι καταφέραμε και εντάξαμε στο Πρόγραμμα Πράσινης Ανάπτυξης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0., το συνολικό σχέδιο εκσυγχρονισμού και ανάπλασης του Ο.Α.Κ.Α., ύψους 43,5 εκ. ευρώ.
Το συνολικό σχέδιο εκσυγχρονισμού και ανάπλασης του Ο.Α.Κ.Α.,  περιλαμβάνει έργα ενεργειακής αναβάθμισης, αποκατάστασης και συντήρησης καθώς και δημιουργίας χώρων πρασίνου, διαδρόμων για ποδήλατα, δρομείς και περιπατητές αλλά και εμπορικών χώρων για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
Προκύπτουν επομένως αυξημένες ανάγκες και για να ανταποκριθούμε σε αυτές, στοχεύουμε, μέσα από τη ρύθμιση αυτή, στην ταχεία ολοκλήρωση των έργων και στην εύρυθμη απορρόφηση των κονδυλίων του προγράμματος Πράσινης Ανάπτυξης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0.
Και οι έξι ανωτέρω διατάξεις στοχεύουν στην στήριξη και την ενίσχυση του αθλητισμού και των αθλητών. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του αθλητισμού, των αθλητικών φορέων και της αθλητικής οικογένειας, δίνουμε άμεσα λύσεις και λειτουργούμε ως εγγυητές της απρόσκοπτης λειτουργίας και της ενίσχυσής τους».

ΣΧΟΛΙΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Μαργαρίτης: «Πάμε με συγκέντρωση και ενέργεια»

Οι ατάκες του αρχηγού ενόψει Περιστερίου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ mateco Βαγγέλης Μαργαρίτης μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα του Δικεφάλου με φόντο το δεύτερο παιχνίδι με το Περιστέρι, που θα γίνει στο PAOK Sports Arena, και τόνισε: «Είναι το δεύτερο παιχνίδι της σειράς και θα είναι ένα ακόμη δύσκολο παιχνίδι για μας. Το Περιστέρι είναι ένας πολύ δυνατός αντίπαλος, αλλά παίζουμε στο γήπεδό μας, θέλουμε να είναι ο κόσμος στο πλευρό μας για να μας βοηθήσει στην προσπάθειά μας να κερδίσουμε, να ισοφαρίσουμε την σειρά και να συνεχίσουμε να διεκδικούμε την 3η θέση. Νομίζω ότι η ομάδα μας έχει ήδη κάνει πολλά στη διάρκεια της φετινής σεζόν και ελπίζουμε ότι με συγκέντρωση και ενέργεια θα κάνουμε ένα ακόμη βήμα σε αυτό το παιχνίδι».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Τελευταία προπόνηση με στόχο το 1-1

Έτοιμοι οι ασπρόμαυροι για το ματς στο Παλατάκι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε την προετοιμασία του ενόψει της δεύτερης αναμέτρησης με το Περιστέρι, εκεί που στοχεύει στο 1-1 στη μάχη για την τρίτη θέση. Οι αγώνες είναι συνεχόμενοι και ο χρόνος για την προετοιμασία της ομάδας ελάχιστος.

Η συνάντηση παικτών - τεχνικού τιμ ξεκίνησε με βίντεο ανάλυση του αντιπάλου και ακολούθησε προπόνηση με έμφαση στην τακτική από τον κόουτς Φώτη Τακινό, περιελάμβανε το πρόγραμμα της ομάδας στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι καλαθοσφαιριστές.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Σάιμπερτ σε… νέο ρόλο!

Το… διαφορετικό πρωινό του Αμερικανού γκαρντ!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Λίγο διαφορετικό από τα... συνηθισμένα ήταν το σημερινό πρωινό του Τζόρνταν Σάιμπερτ!

Σχετικά, η ΚΑΕ ΠΑΟΚ ανέφερε:

"Ο Τζόρνταν Σάιμπερτ ξεκίνησε διαφορετικά το πρωινό του σήμερα. Επισκέφτηκε το Pinewood American International School και είχε την ευκαιρία να μιλήσει σε νέα παιδιά και να μοιραστεί την ιστορία του.

Ο πρώην καλαθοσφαιριστής του ΠΑΟΚ mateco Κώστας Κακαρούδης, που είναι γυμναστής στο Pinewood, υποδέχθηκε τον Τζόρνταν Σάιμπερτ και ο Αμερικανός γκαρντ είχε την ευκαιρία να μοιραστεί τις εμπειρίες του αλλά και την οπτική του γωνία σαν life coach.

Γνώρισε πολλά νέα παιδιά που προσπαθούν να βρουν ένα κίνητρο για την ζωή τους ως ενήλικες αλλά και ως αθλητές. Ακόμη, δεν δίστασε να μοιραστεί τις αναμνήσεις που του άφησε ο τραυματισμός που είχε, ο οποίος του έδωσε ώθηση να προσπαθεί περισσότερο σαν αθλητής και αναφέρθηκε στην δύσκολη προσαρμογή του μακριά από το σπίτι και την οικογένεια του.

Στο τέλος της παρουσίασης του τα παιδιά έσπευσαν να συζήτησαν μαζί του, έβγαλαν φωτογραφίες και εκείνος μοιράστηκε τις σκέψεις του στο www.paokbc.gr λέγοντας για την σημερινή ξεχωριστή εμπειρία: «Βίωσα μία απίστευτη εμπειρία μιλώντας σε αυτά τα παιδιά! Είναι κάτι που το έχω ξανακάνει, αλλά έχουν περάσει 3-4 χρόνια από την τελευταία φορά που το επιχείρησα και ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία για εμένα να μιλήσω σε αυτά τα παιδιά και να προσπαθήσω να τους δώσω ένα κίνητρο. Ήταν όλα τέλεια και είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που μου δόθηκε».

Ο Τζόρταν Σάιμπερτ αναφέρθηκε και στο αυριανό παιχνίδι του ΠΑΟΚ mateco με το Περιστέρι, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι το δεύτερο παιχνίδι της ομάδας μας για την διεκδίκηση της τρίτης θέσης. Είναι ένα σημαντικό παιχνίδι απέναντι στο Περιστέρι και για να πάμε παρακάτω χρειαζόμαστε την υποστήριξη των φιλάθλων μας που πάντα έχουμε. Πρέπει να πάρουμε αυτή τη νίκη και τους χρειαζόμαστε όλους μαζί μας. Τα λέμε αύριο»!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Blog

Trending