Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Οι μεγάλες νίκες στο ΣΕΦ που έφεραν τίτλους και προκρίσεις (vid)

Από το πρωτάθλημα του 1992 στα όργια του Μπάνε, μέχρι το τρίποντο του Πέτζα και τον ημιτελικό του 1999

Ηλίας Καπράλος

Οι μεγάλες νίκες στο ΣΕΦ που έφεραν τίτλους και προκρίσεις (vid)

Η αλήθεια είναι ότι όσοι ασχολούνται με τον μπασκετικό ΠΑΟΚ, θυμούνται με νοσταλγία τη δεκαετία του 1990, τη δεκαετία των τροπαίων, των μεγάλων νικών σε Ελλάδα και Ευρώπη και τη δεκαετία που ο ΠΑΟΚ Mateco κατέβαινε σε έδρες όπως το ΣΕΦ και εκτός από φαβορί, είχε να επιδείξει μεγάλες νίκες κόντρα στον Ολυμπιακό. 

Μπορεί από τη σεζόν 2000-01 ο ΠΑΟΚ Mateco να μην έχει κερδίσει ποτέ τον Ολυμπιακό εκτός έδρας, αλλά μέχρι και τη σεζόν 1999-00, είχε να επιδείξει 10 νίκες για το πρωτάθλημα, 1 για το κύπελλο στον δρόμο για την κατάκτησή του το 1999 στο ΣΕΦ και μία για την Ευρωλίγκα. 

Εξ αρχής κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την μεγάλη νίκη του 1992, όταν ο ΠΑΟΚ Mateco πήρε το πρωτάθλημα Ελλάδας μέσα στην έδρα του αντιπάλου. Εκείνη τη σεζόν ο ΠΑΟΚ Mateco είχε κερδίσει μέσα στο ΣΕΦ και στην κανονική διάρκεια με 68-80, είχε χάσει στα play-off στην πρώτη αναμέτρηση στον Πειραιά, αλλά στη δεύτερη η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν αστειευόταν και από την αρχή έδειξε ποιος θα ήταν το αφεντικό της αναμέτρησης κερδίζοντας με 82-97.

Λίγες εβδομάδες μετά το τραγικό λάθος στην Ναντ, ο πρώην δήμαρχος Πειραιά, ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 24 πόντους, ενώ στο μεγάλο παιχνίδι 20 πόντους είχε ο φυσικός ηγέτης του τμήματος Μπάνε Πρέλεβιτς, 17 ο Κεν Μπάρλοου, 15 ο Νίκος Μπουντούρης και 12 ο Τζον Κόρφας. 

Επόμενη σημαδειακή νίκη του ΠΑΟΚ Mateco ήταν εκείνη στην έναρξη της σεζόν 1995-96. Ήταν 30 Σεπτεμβρίου του 1995, όταν ένας αφηνιασμένος Μπάνε Πρέλεβιτς, έκανε σμπαράλια την αμυντική τακτική του Γιάννη Ιωαννίδη που παρά τα mind game με τους διαιτητές, δεν μπόρεσε να σταματήσει την ορμή των παικτών του. Ο Δικέφαλος τότε με τους Ράφιν και Γκάρετ σαν ξένους, με τον Ρεντζιά σε ρόλο βασικού σέντερ και τον Μπάνε Πρέλεβιτς να πετυχαίνει 31 πόντους, κέρδισε μέσα στο ΣΕΦ την ομάδα του Ολυμπιακού, που είχε πάρει μόλις από τον ΠΑΟΚ Mateco τον Νάσο Γαλακτερό και είχε για ξένους τους Ουόλτερ Μπέρι και Ντέιβιντ Ρίβερς. Το τελικό σκορ έγραψε 76-77 και αυτό που έμεινε στην ιστορία ήταν η φωτογραφία του Μπάνε Πρέλεβιτς να πανηγυρίζει με υψωμένες τις γροθιές μετά τη λήξη της αναμέτρησης. 

Μετά από 4 συνεχόμενες ήττες στο πρωτάθλημα και στα play-off οι δύο ομάδες συναντιούνται στα ημιτελικά του πρωταθλήματος τη σεζόν 1997-98. Στο πρώτο παιχνίδι ο ΠΑΟΚ Mateco χάνει οριακά με 66-65 με ένα φάουλ πάνω στον Μίλαν Τόμιτς στα τελευταία δευτερόλεπτα της αναμέτρησης. Στο τρίτο όμως και τελευταίο παιχνίδι της σειράς, ο Δικέφαλος που πλέον δεν είχε στο ρόστερ του τον Μπάνε Πρέλεβιτς, αλλά είχε σαν ηγέτη και σταρ τον Πέτζα Στογιάκοβιτς, κέρδισε με το τρίποντο που μνημονεύεται μέχρι και σήμερα με 55-58. Τότε ο Ολυμπιακός ήταν έναν χρόνο μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκα στην Ρώμη, είχε παίκτες όπως ο Ρότζερς, ο Καρνισόβας, ο Τάρλατς και ο Τόμιτς, αλλά η παρέα του Σβι Σερφ, έδειξε τα δόντια της όλη τη σεζόν και στα play-off απλά επιβεβαίωσε ότι άξιζε να βρίσκεται στον τελικό. Ο Πέτζα με 19 πόντους και 1 τρίποντο, ο αείμνηστος Σάκλεφορντ με 14 πόντους και την κρίσιμη ραβέρσα για το 55-55, ο Μπουντούρης με 11 πόντους και 3 τρίποντα, ο τίμιος Αμερικανός Ρόουαν με 8 πόντους, αλλά και οι Νικολαΐδης, Μοράλες και Μακ Ρέι που είχαν από 2 πόντους ήταν οι σκόρερ των 58 πόντων του ΠΑΟΚ Mateco, στην στιγμή που έμεινε στην ιστορία, παρότι δεν έφερε κάποιον τίτλο. 

Τέλος, η τελευταία νίκη του ΠΑΟΚ Mateco μέσα στο ΣΕΦ ήταν και πάλι σε ημιτελικούς πρωταθλήματος και στην τελευταία φορά που ο ΠΑΟΚ Mateco έπαιξε σε τελικούς της τότε Α1 και σημερινής Stoiximan Basket League. Η ομάδα του Κώστα Φλεβαράκη είχε σε τρομερή μέρα τους δύο ξένους της ομάδας (Έντουαρντς και Αλεξάντερ), τον Μπαλογιάννη που πέτυχε το κρίσιμο τρίποντο για το 66-68, ενώ έκλεισε τους βασικούς πυλώνες της ομάδας του Γιάννη Ιωαννίδη όπως ο Τόμιτς που είχε μείνει σε ρηχά νερά. Αυτό ήταν και ένα από τα τελευταία παιχνίδια του Γιάννη Ιωαννίδη τον πάγκο του Ολυμπιακού, καθώς ο ΠΑΟΚ Mateco επικράτησε του αντιπάλου του και στο Παλέ Ντε Σπορ μερικές μέρες αργότερα και έτσι πέρασε στον τελικό με τη διοίκηση του Ολυμπιακού να απολύει στο τέλος της σεζόν τον Ιωαννίδη και τις δύο πλευρές να πηγαίνουν στα δικαστήρια σε μία υπόθεση που κράτησε χρόνια. 

Πέραν από αυτές τις σημαντικές νίκες στο πρωτάθλημα, και από τις άλλες 6 που έγιναν στη κανονική περίοδο μέχρι το 2000, όταν ο ΠΑΟΚ Mateco ήταν ένα ή και δύο επίπεδα πάνω από τον Ολυμπιακό, ο Δικέφαλος μετρά και άλλες δύο νίκες στο ΣΕΦ, στο κύπελλο Ελλάδας και στην Ευρωλίγκα. H πρώτη συνάντηση ήταν για το κύπελλο Ελλάδας τη σεζόν μάλιστα που ο ΠΑΟΚ Mateco το κατέκτησε στο ΣΕΦ στο Final-4 που κέρδισε με τη σειρά τον Άρη και την ΑΕΚ. Τότε η ομάδα που είχε ακόμα στον πάγκο της τον Σβι Σερφ, πήρε τη νίκη με 52-61 στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης και άνοιξε ο δρόμος για την κατάκτησή του. Η δεύτερη ήταν για την Ευρωλίγκα τη σεζόν 1998-99 και στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης και σε έναν όμιλο που ήταν ακόμα η Τιμσίστεμ Μπολόνια και η ρωσική Σαμάρα. Εκεί ο ΠΑΟΚ Mateco κέρδισε και τα δύο παιχνίδι, ενώ μέσα στο ΣΕΦ είχε επικρατήσει με 57-71.

ΣΧΟΛΙΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Διαιτητής Εuroleague στη… φάκα για κλέψιμο σε duty free!

H κάμερα ασφαλείας «έπιασε» τον Ματέι Μπολτάουζερ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Απίστευτο δημοσίευμα στη Σερβία από την ιστοσελίδα «Republika.rs», η οποία αναφέρει ότι στις 5/12, ο Σλοβένος διαιτητής, Ματέι Μπολτάουζερ, συνελήφθη» από κάμερα ασφαλείας να κλέβει μία κολόνια αξίας 221 ευρώ, από κατάστημα σε αεροδρόμιο «Νikola Tesla», του Βελιγραδίου!

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το συμβάν έλαβε χώρα μετά την αναμέτρηση της Παρτίζαν με τη Μονακό, με τον έμπειρο διαιτητή συνελήφθη στη συνέχεια από την αστυνομία και αφέθηκε ελεύθερος πληρώνοντας ένα πρόστιμο ύψους περίπου 256 ευρώ.

Μάλιστα, η ιστοσελίδα επικοινώνησε με τον Σλοβένο, ο οποίος δήλωσε άγνοια: «Δεν ξέρω τίποτα γι’ αυτό. Λυπάμαι. Δε μπορώ να μιλήσω».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Οι διαιτητές στο ΠΑΟΚ – Μαρούσι

Ποιοι ορίστηκαν στο Παλατάκι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται αύριο το Μαρούσι στο Παλατάκι (20:15, ΕΡΤ 3), στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής των πλέι άουτ, με το νικητή του αγώνα αυτού, να παίρνει το τελευταίο εισιτήριο για τα πλέι οφ, όπου θα αντιμετωπίσει με μειονέκτημα έδρας τον Παναθηναϊκό.

Η ΕΟΚ ανακοίνωσε τους διαιτητές για τα τρία αυριανά παιχνίδια. Πιο αναλυτικά:

Γ. Μπουρούσης 20.15 Καρδίτσα-ΑΕΚ Μαλαμάς-Λουλουδιάδης-Σπυρόπουλος (Μανάσης)

ΠΑΟΚ 20.15 ΠΑΟΚ-Μαρούσι Πουρσανίδης Γ.-Καρπάνος-Μπακάλης (Παπαδόπουλος Νικ.)

Απόλλων Π. 20.15 Απόλλων Π.-Λαύριο Λόρτος-Μαρτινάκος-Αγγελής (Θεοδωρόπουλος Γ.-Σπυρόπουλος Μ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Κολντεμπέλα για ΠΑΟΚ, οπαδούς και Πέτζα! (vids)

Ιστορίες από το παρελθόν από τον Ιταλό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Κλαούντιο Κολντεμπέλα φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ από το 1998 ως το 2002 και τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει στο μπάσκετ από άλλο πόστο, με τον τωρινό του ρόλο να είναι αυτός του τζένεραλ μάνατζερ της Ρέτζιο Εμίλια.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, θυμήθηκε διάφορες ιστορίες του παρελθόντος με τον ΠΑΟΚ και όχι μόνο. Δείτε παρακάτω τα σχετικά βίντεο…



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ