Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Απ’αγκάθι βγαίνει ρόδο

Αυτό που μέτρησε με τη Λάρισα και οι αποφάσεις για το ρόστερ. Γράφει ο Νίκος Μοσχοβίτης

Νίκος Μοσχοβίτης

Απ’αγκάθι βγαίνει ρόδο

Στα δικά μας τα μάτια, η αντίδραση της ομάδας στο παιχνίδι με τη Λάρισα, μετά τα διάφορα προβλήματα που προέκυψαν, ήταν σχεδόν δεδομένη. Όπως είπε και ο Άρης Λυκογιάννης, για περίπου 25 λεπτά, ο ΠΑΟΚ Μαteco έπαιξε το καλύτερο του μπάσκετ φέτος, χωρίς να έχει Γκρίφιν, Κάρτερ και Τζόουνς. Κακά τα ψέματα, αυτό είχε να κάνει και με το επίπεδο του αντιπάλου, τουλάχιστον στη φάση που είναι τώρα.

Το μομέντουμ της κάθε ομάδας μέσα στη σεζόν όμως, όπως έχουμε σημειώσει από την αρχή της, φυσικά και παίζει ρόλο. Είδατε τι έγινε στο παιχνίδι του Λαυρίου με την ΑΕΚ. Την πρώτη αγωνιστική, το ξεκούραστο Λαύριο, πέρασε «αέρας» από το Παλατάκι. Το περασμένο Σάββατο, μετά από Ρόδο και Νίζνι Νόβγκοροντ (δύο ταξίδια-δύο ήττες), έχασε από αυτήν, τη φετινή ΑΕΚ που έχει να διαχειριστεί στην καθημερινότητά της, το απίστευτο θέμα του Στέφαν Γέλοβατς, που μακάρι να γίνει καλά ο άνθρωπος.

Επιστρέφοντας στα χθεσινά στο Παλατάκι, ο Τολιόπουλος, έμεινε στο παρκέ για σχεδόν 24 λεπτά, ελλείψει Γκρίφιν, με 13 πόντους (5/5 δίποντα, 0/4 τρίποντα, 3/3 βολές), 4 ασίστ για 3 λάθη και 5 κερδισμένα φάουλ. Ο Ογκμπέιντε, ελλείψει Τζόουνς, είχε 12 πόντους (5/5 δίποντα, 2/2 βολές), 3 ριμπάουντ και 1 τάπα, σε κάτι περισσότερο από 14 λεπτά. Το κενό του Τζόουνς, καλύφθηκε από κοινού με τον Kαμαριανό, ο οποίος έπαιξε σχεδόν 26 λεπτά, έχοντας 6 πόντους, 9 ριμπάουντ και 3 τάπες.

Παίκτες να βγουν μπροστά, ήθελε η ομάδα χθες, παίκτες βγήκαν. Και φυσικά, όταν μετά από το +26 της τρίτης περιόδου (57-31), οι άμυνες χαλάρωσαν για να βάζουν τα πάντα ο… Παπαντωνίου και ο… Κρουμπάλι, ο Λοβ καθάρισε την υπόθεση νίκη.

Το αναφέρουμε από την αρχή της σεζόν, πως το φετινό ρόστερ του ΠΑΟΚ Μαteco, είναι μια χαρά για το επίπεδο του. Ότι ο Άρης Λυκογιάννης, έχει σαφώς πιο μεγάλο ροτέισον από πέρσι και φυσικά, θα υπάρχουν παιχνίδια που θα προκύπτουν και άλλοι πρωταγωνιστές από τους συνηθισμένους. Προφανώς και κάτι τέτοιο είναι πιο εύκολο με αντιπάλους του επιπέδου της Λάρισας, παρότι π.χ. με Λαύριο, Προμηθέα, Περιστέρι. Πάντως τα επόμενα παιχνίδια της ομάδας στο πρωτάθλημα, μετά τη διακοπή, είναι πάνω-κάτω με αντιπάλους τέτοιου επιπέδου.

Γενικά, ακολουθούν αγώνες στο πρωτάθλημα που, θεωρητικά, ο ΠΑΟΚ Μαteco έχει το προβάδισμα για τη νίκη και σίγουρα, έχει την ανάγκη για νίκες, όντας στο 2-5, ενώ μετά τη διακοπή θα κριθεί και η ευρωπαϊκή του συνέχεια. Μετά την εξέλιξη με τον Κάρτερ, καλείται να τα διεκδικήσει όλα αυτά, με έναν ακόμα νέο παίκτη, μετά τον Μάντζαρη, που έκανε ένα νορμάλ ντεμπούτο χθες.

Το σκεπτικό που αναφέραμε μέσα από το PAOK24, για απόκτηση θέση που παίζει κυρίως στο «4», έχει μια λογική, δεδομένου ότι η ομάδα κλασσικό παίκτη για τη θέση αυτή, δεν έχει. Γιάνκοβιτς και ΝτιΛέο θα τους χαρακτηρίζαμε ως «τριαροτεσσάρια» και μόνο ο Καμαριανός ουσιαστικά, παίζει σε αυτήν τη θέση. Το αν θα βρει βέβαια, τέτοιο παίκτη στην αγορά, είναι μια άλλη κουβέντα, ωστόσο κάτι τέτοιο αναζητά σε αυτήν τη φάση.

Όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές στο παρελθόν από αυτήν εδώ τη γωνία, όταν μια ομάδα προχωράει σε αλλαγή-ες, μέσα στη σεζόν, η διαχείριση αυτής της κατάστασης, είναι πολύ ιδιαίτερη και απαιτητική. Ο κάθε παίκτης, θέλει το δικό του χρόνο για να προσαρμοστεί, όπως βέβαια, ανάλογο χρόνο χρειάζονται και τα εκάστοτε χαρακτηριστικά να «κουμπώσουν» στα ήδη υπάρχοντα της ομάδας. Πέρσι, όταν προέκυψε το σοβαρό πρόβλημα του Μήτρου-Λονγκ και ήρθε ο Κάρτερ, ο έμπειρος Αμερικανός, μπήκε άμεσα στο ρόλο του, παρότι προερχόταν από αγωνιστική απραξία, λόγω πανδημίας. Κάτι ανάλογο, πρέπει να γίνει και τώρα με το σοβαρό τραυματισμό του Κάρτερ.

Δεν είναι και τόσο εύκολο όσο νομίζουν οι περισσότεροι, αλλά στη μεγάλη εικόνα, όσο προχωράμε στη σεζόν, μπορεί μια τέτοια αλλαγή, να έχει θετική επίδραση στην εικόνα της ομάδας. Όπως ήρθε η χθεσινή αντίδραση, λόγω απουσιών, έτσι μπορεί ο παίκτης που θα έρθει αντί του Κάρτερ, να προσθέσει χαρακτηριστικά που λείπουν.

Υ.Γ.: Ο Τζος Κάρτερ είναι εξαιρετικός επαγγελματίας κι ένας ωραίος τύπος. Δυστυχώς, στα 35 του, ήρθε από το πουθενά ένας πολύ σοβαρός τραυματισμός στη μέση του. Μακάρι να πάνε όλα καλά και να μπορεί να επιστρέψει.

Υ.Γ. 2: Αυτά που είπε χθες ο Βλάντο Γιάνκοβιτς, βγήκαν από την καρδιά του. Και καλό είναι να τα ερμηνεύσουμε όλοι, όπως πρέπει. Όχι μόνο για το μπάσκετ, αλλά για τη ζωή γενικά.

Υ.Γ. 3: Σωστό mindset από τον Τολιόπουλο χθες, όχι σε τυχαίο timing. Ο ανταγωνισμός σχεδόν πάντα, βελτιώνει.

ΣΧΟΛΙΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Παρακάμερα γεμάτη αναμνήσεις (vid)

Πλάνα από τη βράβευση αλλά και από το παιχνίδι του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ δε μπόρεσε να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση κόντρα στον Παναθηναϊκό στο Παλατάκι χθες, ωστόσο η βράβευση της ομάδας που κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς το 1994 πριν το τζάμπολ, ήταν κάτι το ξεχωριστό.

Δείτε το backstage video που ετοίμασε η ΚΑΕ:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Μπάνε ανοίγει την καρδιά του στον Σχίζα! (vid)

Μια πολύ ξεχωριστή συνέντευξη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Σταύρος Σχίζας διατηρεί το δικό του κανάλι στο Youtube και έχει ξεκινήσει μία σειρά πολύ ενδιαφερουσών συζητήσεων με ανθρώπους του αθλητισμού.

Αυτή την εβδομάδα, ήταν η σειρά του Μπάνε Πρέλεβιτς, ο οποίος με το δικό του, μοναδικό τρόπο, μιλάει για το μπάσκετ, τη ζωή και όσα εξηγεί μέσα από το βιβλίο του, «Η Δύναμη της Ήττας».

Δείτε παρακάτω μια ξεχωριστή συζήτηση…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Η προσπάθεια των «παλιών» για τόνωση στον Νεραντζάκη

Η παρουσία ανθρώπων του μπάσκετ στο Παλατάκι έφερε και μία ιδιαίτερη κουβέντα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η εντός έδρας ήττα από τον Παναθηναϊκό στο Παλατάκι με 73-89 χθες, επικύρωσε και μαθηματικά τα πλέι-άουτ για τον ΠΑΟΚ, με το γήπεδο χθες, να έχει αρκετές ξεχωριστές παρουσίες, λόγω της βράβευσης της ομάδας του 1994 που κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς.

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Στάθης Νεραντζάκης, δεν έκρυβε τον προβληματισμό του, όχι τόσο για τη χθεσινή ήττα, όσο για το γεγονός ότι η ομάδα έχοντας να κερδίσει από τις αρχές Φλεβάρη, είναι ξεκάθαρο ότι έχει και ψυχολογικό θέμα.

Μετά το τέλος και της συνέντευξης Τύπου, με αρκετούς από τους ανθρώπους της ομάδας του Κόρατς να παραμένουν στο χώρο του μουσείου στο γήπεδο, με πρωτοβουλία του παλιού παράγοντα, Άγγελου Μιχόπουλου και με τον Μπάνε Πρέλεβιτς από κοντά, έγινε μια ολιγόλεπτη συζήτηση με τον προπονητή, θέλοντας να του τονώσουν το ηθικό ενόψει συνέχειας.

Η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση βαθμολογικά και με τα πλέι άουτ να ακολουθούν, η διαχείριση της ομάδας και η εύρεση κινήτρου, είναι δύσκολα ζητούμενα…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ