Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Μεταφυσική, ανεξήγητα, «μάτι»…

Αν υπάρχει μαγική εικόνα στο μπάσκετ, την είδαμε χθες στην Πάτρα. Γράφει ο Νίκος Μοσχοβίτης

Νίκος Μοσχοβίτης

Μεταφυσική, ανεξήγητα, «μάτι»…

Να ξεκαθαρίσουμε από τις πρώτες λέξεις, ότι ο υπογράφων δεν πιστεύει σε καμία δεισιδαιμονία, άντε λίγο στην «αύρα» κάποιες φορές και μέχρι εκεί. Το χθεσινό όμως στο κλειστό της Περιβόλας, όσο και να ψάχνει κάποιος να βρει εξήγηση, στο τέλος καταλήγει να μιλάει για μεταφυσική δραστηριότητα.

Έχει χάσει παιχνίδια με διάφορους τρόπους ο ΠΑΟΚ Μαteco φέτος και η ήττα με σουτ στο τελευταίο δευτερόλεπτο «πονάει» πολύ, αλλά στα δικά μας τα μάτια, η χθεσινή, «πόνεσε» πολύ περισσότερο.

Όσο και να ψάχνουμε δε μπορούμε να βρούμε εξήγηση στα περισσότερα από όσα έγιναν χθες. Ο Απόλλων ολοκληρώνει το πρώτο ημίχρονο, με 12/19 τρίποντα! Από τα 12 εύστοχα, τα 9-10 ήταν μαρκαρισμένα. Από τις 19 προσπάθειες, περίπου 15 ήταν με άμυνα. Κι όμως, το πρώτο μέρος λήγει 53-37…

Κι εκεί που λες από το 24’ και μετά, πως ο ΠΑΟΚ Μαteco, βρήκε τη λύση με άμυνα ζώνης με προσαρμογές, με μεγάλα σουτ ο ΝτιΛέο, με προσπάθειες που ξέρει να παίρνει καλά ο Λοβ και με τον Μάντζαρη, να βγάζει ποιότητα και εμπειρία στην τέταρτη περίοδο, ένα τρίποντο του Ντέιβις (που σουτάρει με κάτω από 30% στο πρωτάθλημα) κι ένα ακόμα του Δίπλαρου από τη… Ζάκυνθο, έφεραν τη νίκη στον Απόλλωνα. Για την τελευταία επίθεση του ΠΑΟΚ Μαteco, θα αναφερθούμε εκτενώς παρακάτω.

O Απόλλων του Δίπλαρου και του Τσαλμπούρη, των μέτριων Αμερικανών, σημείωσε χθες 17 τρίποντα. Ρεκόρ της ιστορίας του, ρεκόρ του φετινού πρωταθλήματος ως τώρα. Ενδεικτικά στο αντίστοιχο ρεκόρ του στην Ευρωλίγκα, στο πρόσφατο παιχνίδι στο Μιλάνο με την Αρμάνι, ο Ολυμπιακός έβαλε 18. Οι Γουόριορς χθες βράδυ, στην ήττα τους από τους Σπερς, έβαλαν 13. Σε 39 προσπάθειες. Ο Απόλλων της Πάτρας, κόντρα στον ΠΑΟΚ Μαteco, είχε 17/35…

Ο δε Τσαλμπούρης; Ρεκόρ καριέρας και γι’αυτόν με τους 25 πόντους που είχε χθες. Το προηγούμενο του, ήταν οι 22 που είχε βάλει πέρσι στη νίκη επί του Άρη στο Παλατάκι. Πράγματα που προσπαθείς να εξηγήσεις, αλλά ειλικρινά, δε γίνεται!

Φυσικά, υπάρχουν κι άλλα πράγματα που δεν έγιναν μόνο χθες. Για παράδειγμα, ο ΠΑΟΚ Μαteco, έχει σοβαρό θέμα στην ανακοπή του ρυθμού του αντιπάλου. Έγιναν όσα έγιναν στο πρώτο μέρος και τάιμ άουτ δεν ήρθε σχεδόν ποτέ. Κι όπως έχουμε πει πολλές φορές, σε αυτό το πρωτάθλημα, με αυτές τις ομάδες που αλλάζουν ξένους κάθε τρεις και λίγο, ο μόνος τρόπος για να βρουν ρυθμό, είναι να «ζεσταθούν» 1-2 παίκτες τους, να αρχίσουν τα «ινδιάνικα» (όπως ο Κόουλμαν χθες) και μετά, παλεύεις με τα κύματα…

Όσο για την τελευταία επίθεση; Έχοντας καεί από το χυλό, ο Λυκογιάννης (βλ. Νίμπουρκ, Περιστέρι), φυσάει και το γιαούρτι πλέον. Δίνει εντολή για φάουλ στην άμυνα και φαίνεται και από την κάμερα, την ώρα του αγώνα, να λέει στους παίκτες του, πως έχει τάιμ άουτ για τα τελευταία έξι δευτερόλεπτα.

Κι όπως αποδεικνύεται από το κλέψιμο του Δίπλαρου στον Λοβ, καλύτερα να το ρίσκαρε ο ΠΑΟΚ Μαteco με την προηγούμενη άμυνα κι ας δεχόταν ένα ακόμα buzzer-beater…

Απλά δείτε στα βίντεο παρακάτω, την ανάλογη επίθεση του Περιστερίου στο Παλατάκι, με 4 δευτερόλεπτα να απομένουν μετά το τάιμ άουτ του Μανωλόπουλου, με το σκορ στο 86-84 υπέρ του ΠΑΟΚ Μαteco. Το αποτέλεσμα το θυμάστε όλοι.

Δείτε και αυτήν του «Δικέφαλου» χθες. Δε γίνεται σε αυτό το επίπεδο, να μην υπάρχουν 2-3 εναλλακτικές, πέρα από την προφανή επιλογή, να πάει η μπάλα στον Λοβ δηλαδή, που το περίμεναν όλοι. Ο Βετούλας, από ένα σημείο και μετά, είχε δώσει ξεκάθαρη εντολή να μην πηγαίνει δεξιά ο Αμερικανός, σε αυτήν την περίπτωση, ήταν έτοιμος να στείλει «παγίδα» και ο Δίπλαρος έκλεψε τη μπάλα. Νωρίτερα, στέλνοντας τον Λοβ μόνο αριστερά, δέχτηκε την τάπα από τον Ντέιβις…

Τόσο με τη Νίμπουρκ, όσο και με το Περιστέρι, πριν δεχτεί τα buzzer-beater, ο ΠΑΟΚ είχε βγάλει πολύ καλές επιθέσεις. Γκολ-φάουλ του Τζόουνς στην πρώτη περίπτωση, καλάθι του Λοβ στη δεύτερη. Χθες όμως, τζίφος…

Υπάρχουν δηλαδή, όοολα τα μεταφυσικά που έγιναν χθες, υπάρχουν όμως και μερικές λεπτομέρειες, που στο τέλος, παίζουν το ρόλο τους. Και ο ΠΑΟΚ Mαteco, που δεν είχε Γκρίφιν, Τζόουνς, Γιάνκοβιτς και Κάρτερ, ακόμα και με τόσα τρίποντα από τον Απόλλωνα, θα μπορούσε να είχε «κλέψει» τη νίκη και σήμερα, να ήταν όλα καλά.

Άδικο ή μη, το 2-6 στο πρωτάθλημα είναι η πραγματικότητα για την ομάδα αυτή. Με Άρη εντός και Ιωνικό εκτός, πρέπει να κάνει 2/2 πάση θυσία, αν θέλει να κοιτάξει προς τα πάνω στη βαθμολογία.

Να βάλουμε τα χθεσινά, να βάλουμε όσα γίνονται με τραυματισμούς, να βάλουμε όσα έχουν συμβεί με κάποιες ήττες από την αρχή της σεζόν, όπως τα έλεγε παρακάτω ο φίλος είναι τα πράγματα…

Υ.Γ.: «Γιατί δεν πήραν παίκτη αντί του Κάρτερ; Οι άλλοι πως βρίσκουν και τους αλλάζουν σαν τα πουκάμισα;» ρωτούν πολλοί από χθες. Απλά γιατί δε βρήκαν κάτι. Και παίκτες όπως ο Χόλογουελ ή ο Σ. Γιάνκοβιτς, που όντως ασχολήθηκε ο ΠΑΟΚ Mαteco, δεν πιστεύουμε ότι ήταν αυτό που ψάχνει. Ούτε φυσικά ο Χαραλαμπόπουλος, που η οικονομική απόσταση ήταν μεγάλη και συνεχίζει στη Φορτιτούντο, από τη Βενέτσια.

Υ.Γ. 2: Ζήσαμε για να δούμε μαγική εικόνα και στο μπάσκετ. Στο πιο δίκαιο ομαδικό άθλημα.

Υ.Γ. 3: Το επίπεδο των μεταδόσεων της ΕΡΤ, αρκετές φορές είναι ανάλογο της όλης παραγωγής και της όλης σημασίας που δίνει στο προϊόν. Χαμηλό δηλαδή.

Υ.Γ. 4: Αν δεν υπήρχε η οικογένεια Σαββίδη και η «τρέλα» του Θανάση Χατζόπουλου, δε θα υπήρχε και το μπάσκετ του ΠΑΟΚ αυτήν τη στιγμή στη Basket League.

ΣΧΟΛΙΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

ΠΑΟΚ: «Τελικός» κόντρα στο Μαρούσι για μία θέση στα Play off

Σημαντικό παιχνίδι για τον «Δικέφαλο» στο PAOK Sports Arena.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Στο PAOK Sports Arena θα δώσει ο ΠΑΟΚ mateco την τελευταία και πιο σημαντική μάχη για την συμμετοχή του στα πλέι οφ της Stoiximan Basket League.

Το σημερινό παιχνίδι (27/4 στις 20:15) απέναντι στο Μαρούσι, θα κρίνει και το τελευταίο εισιτήριο για τα πλέι οφ του πρωταθλήματος και αυτό που χρειάζεται η ομάδα μας είναι να κερδίσει και να εξασφαλίσει την συμμετοχή της στην τελική φάση του πρωταθλήματος.

Ουσιαστικά η αναμέτρηση έχει τον χαρακτήρα τελικού, δεδομένου ότι ο νικητής θα είναι αυτός που θα περάσει στα πλέι οφ και με αυτήν ακριβώς την λογική συνεχίστηκε και χθες η προετοιμασία των «ασπρόμαυρων». Ο Σταύρος Σχίζας, που ταλαιπωρήθηκε από θλάση στο γαστροκνήμιο, ακολουθεί ατομικό πρόγραμμα και δεν θα είναι στη διάθεση του κόουτς Στάθη Νεραντζάκη.

Η προετοιμασία του ΠΑΟΚ mateco για τον αγώνα με το Μαρούσι ολοκληρώθηκε με την απογευματινή προπόνηση της Παρασκευής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Διαιτητής Εuroleague στη… φάκα για κλέψιμο σε duty free!

H κάμερα ασφαλείας «έπιασε» τον Ματέι Μπολτάουζερ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Απίστευτο δημοσίευμα στη Σερβία από την ιστοσελίδα «Republika.rs», η οποία αναφέρει ότι στις 5/12, ο Σλοβένος διαιτητής, Ματέι Μπολτάουζερ, συνελήφθη» από κάμερα ασφαλείας να κλέβει μία κολόνια αξίας 221 ευρώ, από κατάστημα σε αεροδρόμιο «Νikola Tesla», του Βελιγραδίου!

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το συμβάν έλαβε χώρα μετά την αναμέτρηση της Παρτίζαν με τη Μονακό, με τον έμπειρο διαιτητή συνελήφθη στη συνέχεια από την αστυνομία και αφέθηκε ελεύθερος πληρώνοντας ένα πρόστιμο ύψους περίπου 256 ευρώ.

Μάλιστα, η ιστοσελίδα επικοινώνησε με τον Σλοβένο, ο οποίος δήλωσε άγνοια: «Δεν ξέρω τίποτα γι’ αυτό. Λυπάμαι. Δε μπορώ να μιλήσω».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Οι διαιτητές στο ΠΑΟΚ – Μαρούσι

Ποιοι ορίστηκαν στο Παλατάκι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται αύριο το Μαρούσι στο Παλατάκι (20:15, ΕΡΤ 3), στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής των πλέι άουτ, με το νικητή του αγώνα αυτού, να παίρνει το τελευταίο εισιτήριο για τα πλέι οφ, όπου θα αντιμετωπίσει με μειονέκτημα έδρας τον Παναθηναϊκό.

Η ΕΟΚ ανακοίνωσε τους διαιτητές για τα τρία αυριανά παιχνίδια. Πιο αναλυτικά:

Γ. Μπουρούσης 20.15 Καρδίτσα-ΑΕΚ Μαλαμάς-Λουλουδιάδης-Σπυρόπουλος (Μανάσης)

ΠΑΟΚ 20.15 ΠΑΟΚ-Μαρούσι Πουρσανίδης Γ.-Καρπάνος-Μπακάλης (Παπαδόπουλος Νικ.)

Απόλλων Π. 20.15 Απόλλων Π.-Λαύριο Λόρτος-Μαρτινάκος-Αγγελής (Θεοδωρόπουλος Γ.-Σπυρόπουλος Μ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ