Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Τάκης Πανελούδης: Ένας παρορμητικός παράγοντας, παλαιάς κοπής

Ο Τάκης Πανελούδης «έφυγε» χθες σε ηλικία 73 ετών, έχοντας γράψει τη δική του ιστορία στον ΠΑΟΚ

Νίκος Μοσχοβίτης

Τάκης Πανελούδης: Ένας παρορμητικός παράγοντας, παλαιάς κοπής

Η είδηση του θανάτου του Τάκη Πανελούδη, σκόρπισε θλίψη στην οικογένεια του ΠΑΟΚ, καθώς είχε συνδέσει το όνομα του κυρίως με το μπάσκετ, ενώ παλιότερα είχε σημαντική παρουσία, τόσο στον Α.Σ. όσο και στο ποδόσφαιρο για κάποιο διάστημα.

Ο ίδιος, είχε υπάρξει μεγάλος «αιμοδότης», σύμφωνα με παράγοντες εκείνης της εποχής, των μεγάλων ομάδων του μπασκετικού ΠΑΟΚ τη δεκαετία του 1990, όντας δίπλα στον Νίκο Βεζυρτζή. Τότε, είχε την οικονομική δυνατότητα για να βοηθήσει και το έκανε, έχοντας και αυτός, ένα μερίδιο στις επιτυχίες εκείνων των χρόνων, μαζί με τον Θανάση Κατσαρή, τον Λάκη Οικονομίδη, τον Απόστολο Αλεξόπουλο και φυσικά, τον Νίκο Βεζυρτζή.

Ο Ίβκοβιτς, ο Πανελούδης και ο… Μητροπάνος
Ο Πανελούδης είχε παίξει καθοριστικό ρόλο, στην άφιξη του Ντούσαν Ίβκοβιτς στον ΠΑΟΚ, το 1991 επί διοίκησης Βεζυρτζή, με τον επίσης αείμνηστο «Ντούντα» να γίνεται αργότερα κουμπάρος του. Μάλιστα, ο «θρύλος» τον θέλει να τον… μύησε στα τραγούδια του Δημήτρη Μητροπάνου, του οποίου ο Πανελούδης, ήταν μεγάλος θαυμαστής. Στη συνέχεια, ο Ίβκοβιτς, έγινε κι αυτός μεγάλος θαυμαστής του σπουδαίου λαϊκού τραγουδιστή με τον οποίο στην πορεία, είχε και προσωπική σχέση.

Η εποχή του στην ΚΑΕ
Οι δικές του «περιπέτειες» με την επιχείρηση του, ξεκίνησαν από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, καθώς τότε ο κλάδος της βιοτεχνίας, άρχισε να «καταρρέει», ωστόσο μετά τη «λαίλαπα» Μπατατούδη στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και τη θητεία του Βασίλη Οικονομίδη, ανέλαβε την ΚΑΕ.

Εκείνη η διοικητική παρουσία του στην ομάδα, έμελλε να είναι και η οριστική με τον ΠΑΟΚ. Τα χρέη ήταν ήδη πολλά, όμως το 2004, ήρθε η «Ειδική Εκκαθάριση» για διάφορες αθλητικές εταιρείες κι έτσι, το «κοντέρ» των χρεών και για το μπασκετικό ΠΑΟΚ τότε, μηδένισε.

Συνέχισε να «τρέχει» την ΚΑΕ και τότε, αφού δεν είχε βρεθεί κάποιος πιο ισχυρός οικονομικός παράγοντας για να το κάνει και μάλιστα, για ένα διάστημα στην αρχή, με Μπάνε Πρέλεβιτς στον πάγκο, καθώς αυτός είχε την απόφαση να του δώσει το χρίσμα του προπονητή (και τον Γιάννη Σφαιρόπουλο δίπλα του ως βοηθό), τον Νταμίρ Μουλαομέροβιτς, τον Κώστα Βασιλειάδη, τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο, τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη, τον κόσμο να γεμίζει το Παλατάκι, με τον ΠΑΟΚ πρώτο στα εισιτήρια, φάνηκε να υπάρχει μία σημαντική προοπτική για το τμήμα.

Και ξανά… προβλήματα
Τότε, όμως, άρχισαν και τα νέα προβλήματα, αφού ουσιαστικά από τότε, ξεκίνησε να δημιουργείται το χρέος από το οποίο ακόμα παλεύει να ξεμπερδέψει το τμήμα. Πολλοί από αυτούς που τον έζησαν σε διάφορες στιγμές του στον ΠΑΟΚ, τον χαρακτηρίζουν ως έναν παραδοσιακό και παρορμητικό παράγοντα.

Είχε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που ταίριαζαν με το DNA του ΠΑΟΚτσή, καθώς πέρα από επιχειρηματίας και παράγοντας, αγαπούσε πάρα πολύ τον ΠΑΟΚ, αλλά υπήρχαν στιγμές που η παρορμητικότητά του αυτή, δημιουργούσε πρόβλημα στην ομάδα και κυρίως στον ίδιο. Ήταν ένας παράγοντας παλαιάς κοπής, που είχε τα καλά του, είχε και τα στραβά του, όπως λένε πολλοί από αυτούς που τον έζησαν…

Το παράδειγμα της παρορμητικότητας
Μία στιγμή που αποτελεί δείγμα της παρορμητικότητας του, ήταν η εποχή που ο Μπάνε Πρέλεβιτς ήταν προπονητής και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, βρισκόταν στον πάγκο δίπλα του, ως βοηθός. Οι δυο τους, έδειχναν τότε να μοιάζουν με το τέλειο δίδυμο, αφού η τακτική «μαστίγιο και καρότο» μπορούσε να συνδυαστεί με τον καλύτερο τρόπο, με την άγνοια κινδύνου και το πιο αλέγκρο στυλ του Πρέλεβιτς και τη σοβαρότητα του Σφαιρόπουλου δίπλα του.

Σε ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι με τη Σαρλερουά, ο ΠΑΟΚ είναι ισόπαλος στο ημίχρονο, με τον Πανελούδη να είναι έξαλλος με την εικόνα της ομάδας και να θέλει να μπει στα αποδυτήρια για να μιλήσει στους παίκτες. Ο Σφαιρόπουλος, λέει ο αστικός μύθος, ήταν αυτός που αντέδρασε και κάπου εκεί, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την παρουσία του στον ΠΑΟΚ, τόσο του ίδιου, όσο και του Μπάνε Πρέλεβιτς, από το πόστο του προπονητή.

Τα τελευταία χρόνια
Η παρουσία του στην ομάδα, ολοκληρώθηκε το 2007 αν και είχε στην αρχή μία εμπλοκή εκείνη τη σεζόν, που ο ΠΑΟΚ γλίτωσε στο τέλος τον υποβιβασμό στην Α2 και έκτοτε, δεν ασχολήθηκε ξανά, αφού υπήρχαν και πολλές αντιδράσεις από τους οπαδούς, κατά καιρούς, γι’ αυτόν.

Ο Τάκης Πανελούδης, ταλαιπωρήθηκε πολύ από την καρδιά του, έχοντας υποβληθεί και σε επέμβαση παλιότερα. Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίας του στην ΚΑΕ, εμφανίστηκε άλλη μία φορά σε εκδήλωση της ομάδας, στο φιλικό-γιορτή με τη ΤΣΣΚΑ Μόσχας το 2016 στο Παλατάκι, για τα 90 χρόνια του συλλόγου.

Τον τελευταίο χρόνο, ταλαιπωρήθηκε πολύ από άνοια, ώσπου χθες ο οργανισμός του, δεν άντεξε άλλο και «έσβησε». Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11:00, στον Ι.Ν. Αγίου του Προφήτη Ηλίου στην Πυλαία.

ΣΧΟΛΙΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

ΠΑΟΚ: Νέο “ραντεβού” στο Παλατάκι

Σημαντικό ματς, απαραίτητη η παρουσία του κόσμου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Αναλυτικά όσα αναφέρει στην επίσημη ενημέρωση της η «ασπρόμαυρη» ΚΑΕ:

"Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ mateco ανακοινώνει ότι ξεκίνησε η διάθεση των εισιτηρίων για τον αγώνα ΠΑΟΚ mateco – Μαρούσι, που θα διεξαχθεί στο PAOK Sports Arena το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 στις 20:15, για την 5η αγωνιστική των Play Out της Stoiximan Basket League.  

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι…

- Ισχύουν τα εισιτήρια διαρκείας της αγωνιστικής περιόδου 2023-24.

Τρόποι διάθεσης:

  • Από το PAOK Sports Arena…

Τετάρτη (24/4): 12:00 – 18:00

Πέμπτη (25/4): 10:00-18:00

Παρασκευή (26/4): 10:00-18:00

Σάββατο (27/4): 10:00 έως την ώρα έναρξης του αγώνα

Όσοι φίλαθλοι έχουν προμηθευτεί εισιτήριο μέσω internet και έχουν επιλέξει παραλαβή από τα εκδοτήρια, μπορούν να πάρουν τα εισιτήρια τις ώρες λειτουργίας των εκδοτηρίων με την επίδειξη της ταυτότητας και τον αριθμό κράτησης των εισιτηρίων.

Για την αγορά του εισιτηρίου είναι απαραίτητη η καταχώρηση της ταυτότητας και του ΑΜΚΑ.

-Τα παιδιά ηλικίας ως 12 ετών έχουν ελεύθερη είσοδο στο γήπεδο χωρίς να καταλαμβάνουν θέση, ενώ παράλληλα θα υπάρχει και παιδικό εισιτήριο στα 10€ για τα παιδιά έως 15 ετών. (Ισχύει και για τα διαζώματα 108-111).

ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΜΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ TAXIWAY

Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ mateco και η TAXIWAY, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, προσφέρουν τη ΔΩΡΕΑΝ μετακίνηση ατόμων με κινητικά προβλήματα, από και προς το PAOK Sports Arena σε κάθε εντός έδρας αγώνα της ομάδας μας!

Για τον προγραμματισμό της μετακίνησής τους, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν το αργότερο 48 ώρες πριν από κάθε αγώνα, με τα γραφεία της ΚΑΕ ΠΑΟΚ mateco, στο τηλέφωνο: 2310-472551 (καθημερινά: 10:00-18:00)".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

«Ζωντανός» ο ΠΑΟΚ για την 8η θέση!

Το “διπλό” του Αμαρουσίου και ο σαββατιάτικος “τελικός” στο PAOK Sports Arena!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Tη νίκη με σκορ 90-76 πανηγύρισε το Μαρούσι στην έδρα του Λαυρίου και έτσι ο ΠΑΟΚ έμεινε "ζωντανός" για την 8η θέση, που οδηγεί στα playoffs της Basket League!

Το Μαρούσι πήρε από τα πρώτα λεπτά προβάδισμα στο σκορ και έφτασε δίκαια στο "διπλό", με τον σαββατιάτικο αγώνα στο "Παλατάκι" (20:15) να είναι ουσιαστικά ο... τελικός για την 8η θέση που οδηγεί "πάνω" στον Παναθηναϊκό στον πρώτο γύρο των playoffs.

Κορυφαίος για την ομάδα των βορείων προαστίων ήταν ο Χιλ με 36 πόντους ενώ για το Λαύριο ο Μουρ σημείωσε 18.

Τα δεκάλεπτα: 14-27, 30-45, 53-64, 76-90.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

ΠΑΟΚ: Μισή χρονιά χωρίς διπλό!

Άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα για τη φετινή ομάδα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ έχασε και από την ΑΕΚ με 99-91, στο κλειστό των Άνω Λιοσίων χθες, μεγαλώνοντας κι άλλο ένα αρνητικό σερί.

Αυτή, ήταν η 11η συνεχόμενη εκτός έδρας ήττα για το «Δικέφαλο του Βορρά» στο πρωτάθλημα και για να βρει κάποιος την τελευταία φορά που κέρδισε μακριά από το Παλατάκι, πρέπει να γυρίσει το ημερολόγιο στις 11… Νοεμβρίου του 2023. Τότε, είχε κερδίσει με 54-67 στην Πάτρα τον Απόλλωνα, αλλά στη συνέχεια η μοναδική νίκη μακριά από το γήπεδο του, ήταν στην Ευρώπη, με εκείνο το 87-88 επί της Τόφας, μετά από δύο παρατάσεις στις 9 Ιανουαρίου.

Σε συνολικά 15 εκτός έδρας παιχνίδια ως τώρα σε επίσημες διοργανώσεις, ο ΠΑΟΚ μετράει μόλις τέσσερις νίκες, ενώ αν ληφθούν υπ’όψιν, τα ουδέτερα της Ρόδου και της Κρήτης, σε Super Cup και Final 8 Kυπέλλου αντίστοιχα, το σχετικό ποσοστό, είναι μόλις 4/18 νίκες μακριά από το Παλατάκι…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ