Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Λυκογιάννης: «Φέτος έχουμε παίκτες που μας κοιτούν στα μάτια»

Όσα είπε ο προπονητής του ΠΑΟΚ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη

Νίκος Μοσχοβίτης

Λυκογιάννης: «Φέτος έχουμε παίκτες που μας κοιτούν στα μάτια»

Ο Άρης Λυκογιάννης έδωσε συνέντευξη στην “ΕΡΑ Σπορ” με αφορμή τη νίκη στο ντέρμπι επί του Άρη και τις διαφορές που διακρίνει στη φετινή ομάδα του ΠΑΟΚ, σε σχέση με την περσινή, ενώ αναφέρθηκε και σε ένα ενδιαφέρον στοιχείο που έχει να κάνει με τον προπονητή του συμπολίτη, Γιάννη Καστρίτη.

Αναλυτικά όσα είπε…

Για τη νίκη και τη εμφάνιση επί του Άρη: «Ήταν ένα παιχνίδι που διαχειριστήκαμε σωστά. Προερχόμασταν από μία ήττα στα τελευταία λεπτά με το Περιστέρι και ο Άρης από μία τεράστια νίκη επί του Παναθηναϊκού. Υπήρχε μία ομάδα που ερχόταν απελευθερωμένη και μία ομάδα, που είχε το «πρέπει» για να κερδίσει το παιχνίδι. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την αντίδρασή μας και από την προετοιμασία μας. Βλέπαμε ότι υπήρχε συγκέντρωση και πίστη. Θεωρώ κομβικό στοιχείο την παρουσία του κόσμου. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ δυνατή, βοήθησε τη δική μας ομάδα και επηρέασε τον αντίπαλο και κάπως έτσι, ήρθε το αποτέλεσμα».

Για τον τρόπο που ήρθε η επικράτηση: «Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τη συγκεκριμένη ομάδα, που παίζει πολλές συνδυασμένες άμυνες ζώνης, χαλάει το μυαλό σου, γιατί σκέφτεσαι διαρκώς τι πρέπει να κάνεις στην επίθεση και αυτό, ρίχνει πολύ το ρυθμό του παιχνιδιού. Από την άλλη μεριά, δημιουργεί μία χαλάρωση στην άμυνα. Εμείς όλη την εβδομάδα, συζητούσαμε για το πόσο συγκεντρωμένοι πρέπει να είμαστε στην άμυνα, ασχέτως με την αποτελεσματικότητα στην επίθεση. Το τηρήσαμε αυτό για 35 λεπτά, πλην του πρώτου πεντάλεπτου. Από την άμυνα βρήκαμε το ρυθμό και αυτός ήταν ο λόγος που νικήσαμε».

Για την αίσθηση του για την ομάδα: «Μπορείς να διαπιστώσεις κάποια πράγματα που θα πατήσεις, κάποιες σταθερές. Είναι λίγο ιδιαίτερες οι καταστάσεις όμως. Πρέπει να μπορέσουν να σου έρθουν 1-2 καλά αποτελέσματα, να μην έχεις τραυματισμούς, να έχεις την τύχη σε κάποια ματς με τη μεριά σου και μετά θα σου έρθει η πορεία μόνη της, αν έχεις κάποιες σταθερές. Εμείς ξέρουμε ότι έχουμε μία ομάδα με αθλητικότητα. Έχουμε αρκετούς παίκτες, οι οποίοι μπορούν να πιέσουν και να βάλουν τα χέρια τους στη μπάλα. Μπορούμε να παίξουμε στο τρανζίσιον καλά και ακόμα καλύτερα. Με εφαλτήριο την άμυνα μας, θα πρέπει να δουλεύουμε στην επίθεση, ώστε οι παίκτες μας να διαβάζουν καλύτερα ό,τι τους δίνει η αντίπαλη άμυνα. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό της ελληνικής λίγκας και το στοιχείο που δυσκολεύονται περισσότερο οι Αμερικανοί που έρχονται είτε από κολέγια, είτε από χαμηλότερα πρωταθλήματα. Έχουν συνηθίσει σε άλλο στυλ παιχνιδιού και πρέπει να προσαρμοστούν στις επιλογές τους στην επίθεση. Εκεί πρέπει να έχεις γρήγορη βελτίωση.

 Αυτό που έχουμε δει από την πρώτη μέρα, είναι ότι έχουμε παιδιά που μας κοιτάνε στα μάτια. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι παίκτες που έχουν έρθει με κίνητρο. Θέλουν να μάθουν, να βελτιωθούν. Είναι αρκετά καλοί συλλέκτες πληροφορίας, που για να είμαι ειλικρινής, δεν το περίμενα. Υπάρχει μία καλή ατμόσφαιρα γενικότερα, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων».

Για την περσινή σεζόν και τι τον δίδαξε ο τρόπος που τελείωσε: «Το παράδοξο και η μεγάλη έκπληξη για μένα, ήταν ότι δε μπορέσαμε να βρούμε έναν κώδικα επικοινωνίας, με παιδιά με τα οποία στο παρελθόν είχαμε συνεργαστεί καλά. Δεν το περίμενα και ήταν απογοήτευση για μένα. Δεν περάσαμε καλά σε γενικές γραμμές. Δεν ήμασταν όλοι στο ίδιο μήκος κύματος. Εστιάσαμε πάρα πολύ στο να έχουμε φρέσκα πρόσωπα. Δε θέλαμε να πάμε σε επιλογές κυρίως ξένων παικτών που είχαν εμπειρία ελληνικής λίγκας. Θέλαμε να αποφύγουμε και παίκτες που το κίνητρό τους, είναι υπό αμφισβήτηση. Και από τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ, δεν έχει τα οικονομικά δεδομένα για να δελεάσει ποιοτικούς Έλληνες παίκτες, αναγκαστικά πάμε σε επιλογές με λιγότερα χρήματα και ένα έξτρα κίνητρο για να κάνουν κάτι».

Για το αν περιορίζονται οι ποιοτικοί Έλληνες παίκτες στο πρωτάθλημα: «Έχω μιλήσει για τη λειψανδρία Ελλήνων παικτών και την παραγωγική μας διαδικασία που είναι πίσω, τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν. Το πρόβλημα της λίγκας, δεν είναι αν παίζουν τέσσερις ή… δεκατέσσερις ξένοι. Η ισπανική λίγκα είναι γεμάτη ξένους παίκτες. Η Μάλαγα έχει δέκα ξένους. Η Μπασκόνια, δεν έχει έναν Ισπανό! Είναι το καλύτερο πρωτάθλημα στην Ευρώπη και η εθνική τους ομάδα σαρώνει τα πάντα. Άρα το πρόβλημα, ξεκινάει από αλλού. Το μέτρο των επτά ξένων δεν άλλαξε κάτι, αλλά φωτογράφισε τη δυνατότητα στους δύο ισχυρούς, να μην κάνουν αλλαγές και να εξυπηρετηθεί ο Ολυμπιακός κι ο Παναθηναϊκός στη διαδικασία της Ευρωλίγκα. Ποια ομάδα κάτω από την πέμπτη θέση να έχει έβδομο ξένο και να κάθεται; Είναι συζήτηση άνευ ουσίας».

Για τις δύο εντός έδρας νίκες επί του Άρη με μεγάλες διαφορές: «Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Ενδεχομένως έχει σημασία για τη συγκεκριμένη πόλη και για τους οπαδούς των ομάδων. Επί της ουσίας, είναι ένα παιχνίδι που μετά από 4-5 μέρες έχει πάει στο παρελθόν. Σημασία έχει πως θα πάει όλη η χρονιά και το πως θα μπορέσεις να έχει μία καλή εικόνα για να έχεις σεβασμό στη λίγκα από τους αντιπάλους. Αυτό πρέπει να επιδιώκει ο ΠΑΟΚ τη δεδομένη χρονική στιγμή. Αυτό είναι το ζητούμενο για εμάς, τουλάχιστον στο δικό μου το μυαλό κι όχι αν θα κερδίσουμε σε ένα παιχνίδι τον Άρη με οποιαδήποτε διαφορά».

Για το παιχνίδι με τη Σάσαρι που ακολουθεί και αυτο που διεκδικεί ο ΠΑΟΚ μέσω του BCL: «Το θετικό είναι ότι έχεις αγωνιστικό ρυθμό. Φεύγεις γρήγορα από τη νίκη ή την ήττα. Το αρνητικό για εμάς, είναι ότι η κλήρωση μας έφερε σε έναν όμιλο με τρεις πολύ ποιοτικές ομάδες. Με μεγάλα μπάτζετ, μεγάλα ρόστερ, από τα τρία καλύτερα πρωταθλήματα. Αν παίζαμε τώρα με τη Ντιζόν, ίσως να είχαμε καλύτερη τύχη. Αμυντικά ήμασταν πολύ συνεπείς, επιθετικά ήμασταν κακοί και αυτό είχε να κάνει με το γεγονός ότι δίναμε το πρώτο μας επίσημο παιχνίδι και αυτοί είχαν δώσει ήδη 3-4.

Με τη Σάσαρι, θα είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Είναι μία ομάδα που παίζει σε υψηλό ρυθμό και για εμάς, υπάρχει και εδώ το «πρέπει». Αν κάνουμε δεύτερη εντός έδρας ήττα, δε νομίζω ότι έχουμε πολλές πιθανότητες να συνεχίσουμε. Πάντα είναι θετικό να παίζεις με αντιπάλους με μεγάλη ποιότητα γιατί παίρνεις εμπειρίες, βλέπεις πως είναι να παίζεις με καλές ομάδες και ταυτόχρονα, μπορεί να πας λίγο παρακάτω το μυαλό σου, για να μπορέσεις να κερδίσεις
».

Για τη σχέση του με τον προπονητή του Άρη, Γιάννη Καστρίτη και αν μένουν στο ίδιο συγκρότημα κατοικιών: «Ισχύει! Μένουμε στον ίδιο όροφο. Έχουμε συναντηθεί 2-3 φορές στην είσοδο και στην προετοιμασία, επειδή υπάρχει ένα καφέ στην είσοδο του κτιρίου, ήπιαμε και καφέ παρέα. Δε μπορώ να καταλάβω γιατί ο Ίβκοβιτς με τον Ομπράντοβιτς, όταν ήταν στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό, έτρωγαν ψάρια και το διαφημίσαμε και το λέγαμε… Είναι αυτονόητο! Είμαστε δύο επαγγελματίες και δεν είναι μόνο με τον Γιάννη (σ.σ. Καστρίτη) αλλά και με τον οποιονδήποτε. Και θα μιλήσουμε και καφέ θα πιούμε. Είμαστε αντίπαλοι στα λεπτά που διαρκεί ένας αγώνας. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο».

ΣΧΟΛΙΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Διαιτητής Εuroleague στη… φάκα για κλέψιμο σε duty free!

H κάμερα ασφαλείας «έπιασε» τον Ματέι Μπολτάουζερ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Απίστευτο δημοσίευμα στη Σερβία από την ιστοσελίδα «Republika.rs», η οποία αναφέρει ότι στις 5/12, ο Σλοβένος διαιτητής, Ματέι Μπολτάουζερ, συνελήφθη» από κάμερα ασφαλείας να κλέβει μία κολόνια αξίας 221 ευρώ, από κατάστημα σε αεροδρόμιο «Νikola Tesla», του Βελιγραδίου!

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το συμβάν έλαβε χώρα μετά την αναμέτρηση της Παρτίζαν με τη Μονακό, με τον έμπειρο διαιτητή συνελήφθη στη συνέχεια από την αστυνομία και αφέθηκε ελεύθερος πληρώνοντας ένα πρόστιμο ύψους περίπου 256 ευρώ.

Μάλιστα, η ιστοσελίδα επικοινώνησε με τον Σλοβένο, ο οποίος δήλωσε άγνοια: «Δεν ξέρω τίποτα γι’ αυτό. Λυπάμαι. Δε μπορώ να μιλήσω».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Οι διαιτητές στο ΠΑΟΚ – Μαρούσι

Ποιοι ορίστηκαν στο Παλατάκι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται αύριο το Μαρούσι στο Παλατάκι (20:15, ΕΡΤ 3), στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής των πλέι άουτ, με το νικητή του αγώνα αυτού, να παίρνει το τελευταίο εισιτήριο για τα πλέι οφ, όπου θα αντιμετωπίσει με μειονέκτημα έδρας τον Παναθηναϊκό.

Η ΕΟΚ ανακοίνωσε τους διαιτητές για τα τρία αυριανά παιχνίδια. Πιο αναλυτικά:

Γ. Μπουρούσης 20.15 Καρδίτσα-ΑΕΚ Μαλαμάς-Λουλουδιάδης-Σπυρόπουλος (Μανάσης)

ΠΑΟΚ 20.15 ΠΑΟΚ-Μαρούσι Πουρσανίδης Γ.-Καρπάνος-Μπακάλης (Παπαδόπουλος Νικ.)

Απόλλων Π. 20.15 Απόλλων Π.-Λαύριο Λόρτος-Μαρτινάκος-Αγγελής (Θεοδωρόπουλος Γ.-Σπυρόπουλος Μ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Κολντεμπέλα για ΠΑΟΚ, οπαδούς και Πέτζα! (vids)

Ιστορίες από το παρελθόν από τον Ιταλό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Κλαούντιο Κολντεμπέλα φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ από το 1998 ως το 2002 και τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει στο μπάσκετ από άλλο πόστο, με τον τωρινό του ρόλο να είναι αυτός του τζένεραλ μάνατζερ της Ρέτζιο Εμίλια.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, θυμήθηκε διάφορες ιστορίες του παρελθόντος με τον ΠΑΟΚ και όχι μόνο. Δείτε παρακάτω τα σχετικά βίντεο…



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ