Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

ΠΑΟΚ και Λιθουανία, μία παλιά ιστορία…

Οι αναμετρήσεις του ΠΑΟΚ στην χώρα της Βορειοανατολικής Ευρώπης.

PAOK24

ΠΑΟΚ και Λιθουανία, μία παλιά ιστορία…

Ο ΠΑΟΚ δοκιμάζεται απόψε στο Βίλνιους, απέναντι στην τοπική Ρίτας, ψάχνοντας τη νίκη στο πρώτο ματς της σειράς για τα play in  του Basketball Champions League.

Η ΚΑΕ δημοσίευσε στην επίσημη ιστοσελίδα της στιγμές από το παρελθόν και συγκεκριμένα από τις «μάχες» του Δικεφάλου κόντρα στις ομάδες από την Λιθουανία.

Η ιστορία ξεκινάει από το μακρινό 1984 με αντίπαλο την Ζαλγκίρις, ενώ η τελευταία φορά ήταν το 2020 κόντρα στην Neptunas Klaipeda.

Αναλυτικά το αφιέρωμα της «ασπρόμαυρης» ΚΑΕ:

«Είναι μία παλιά ιστορία που ξεκίνησε από το 1984! Τότε αντιμετώπισε για πρώτη φορά μία ομάδα από τη Λιθουανία ο ΠΑΟΚ mateco, έστω κι αν δεν επρόκειτο για την σημερινή του αντίπαλο, αλλά την πιο παραδοσιακή ομάδα της χώρας, τη Zalgiris.

Σε αυτή την ιστορία ωστόσο, υπάρχουν ήδη και 6 αναμετρήσεις της ομάδας μας με την ομάδα του Vilnius, την Lietuvos Rytas όπως ονομαζόταν σε αυτά τα παιχνίδια που προηγήθηκαν και στα οποία οι δύο ομάδες έχουν από τρεις νίκες.

Ο ΠΑΟΚ mateco συνάντησε για πρώτη φορά τη σεζόν 2002-03 τη Lietuvos Rytas. Δύο παιχνίδια στη φάση των ομίλων του FIBA Champions Cup και δύο ήττες (109-79 στη Λιθουανία και 71-73 στη Θεσσαλονίκη) από μία ομάδα που είχε στο ρόστερ της μεταξύ άλλων και τον Arvydas Macijauskas

Το επόμενο ραντεβού των δύο ομάδων έγινε τη σεζόν 2004-05. Προημιτελική φάση του Uleb Cup, με νοκ άουτ αγώνες και τον ΠΑΟΚ να κερδίζει στη Θεσσαλονίκη 74-71 με τρίποντο του Γιάννη Γκαγκαλούδη στη λήξη, αλλά να χάνει με διαφορά 11 πόντων (76-65) στη Λιθουανία. Η Rytas, που στην προηγούμενη φάση της διοργάνωσης είχε αποκλείσει τον Άρη, πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά. Στη συνέχεια ξεπέρασε και το εμπόδιο της Βαλένθια και έφτασε ως το τέλος, για να νικήσει στον τελικό του Uleb Cup το Μακεδονικό και να πάρει το τρόπαιο.

Η τελευταία φορά που αντιμετώπισε ο ΠΑΟΚ τη Rytas, ήταν στους ομίλους του Uleb Cup τη σεζόν 2015-16. Νίκη (81-76) στο πρώτο παιχνίδι που έγινε στη Θεσσαλονίκη και σπουδαίο διπλό στον δεύτερο αγώνα που έγινε στο Βίλνιους. Ο νικητής εκείνου του αγώνα θα έπαιρνε την πρόκριση, ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 88-81 και πήρε την πρόκριση για το Top 16 της διοργάνωσης. Παρόμοιο είναι και το… έπαθλο των αγώνων που ξεκινούν σήμερα στη Λιθουανία.

Στο Vilnius ωστόσο ο ΠΑΟΚ mateco έχει βρεθεί και στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2011, όταν διεκδίκησε για τελευταία φορά μία θέση στην Ευρωλίγκα, συμμετέχοντας στον προκριματικό όμιλο εκείνης της διοργάνωσης.

Ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τη Galatasaray, ηττήθηκε 64-77 και δεν συνέχισε στη διοργάνωση (αλλά στο Uleb Cup), ενώ το μοναδικό εισιτήριο που οδήγησε στην Ευρωλίγκα το πήρε τελικά η Galatasaray.

Στη Λιθουανία πάντως υπάρχει έντονη παράδοση για τον ΠΑΟΚ, η οποία ξεκίνησε το μακρινό 1984! Ο Κυπελλούχος τότε ΠΑΟΚ , αντιμετώπισε την πανίσχυρη Zalgiris Kaunas, που είχε στο ρόστερ της τον σπουδαίο Arvydas Sabonis, αλλά και μία πλειάδα γνωστών παικτών, όπως οι Valdemaras Chomicius, Rimas Kurtinaitis.

Οι Λιθουανοί νίκησαν 72-78 στο πρώτο παιχνίδι που έγινε στη Θεσσαλονίκη και με την ίδια διαφορά (102-96) στο Κάουνας κι έφτασαν ως τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης.

Μετά από 12 χρόνια περίπου, τον Φεβρουάριο του 1996, ο ΠΑΟΚ που ήταν και πάλι Κυπελλούχος Ελλάδας, επέστρεψε στη Λιθουανία, συνάντησε την Zalgiris και πήρε την “εκδίκηση” του. Δύο νίκες, 83-76 στο Κάουνας και το επιβλητικό 104-59 στη Θεσσαλονίκη, αποτελέσματα που του έδωσαν πανηγυρικά την πρόκριση στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου που έγινε στη Βιτόρια.

Τα τελευταία χρόνια, στο δρόμο του ΠΑΟΚ βρέθηκε τρεις φορές η Neptunas Klaipeda. Σε σύνολο 6 αγώνων στο Basketball Champions League, ο ΠΑΟΚ νίκησε 3 φορές, με την τελευταία του νίκη να επιτυγχάνεται τέτοιες μέρες το 2020 μέσα στην Klaipeda.

Υπάρχει κι ένα ακόμη παιχνίδι του ΠΑΟΚ με Λιθουανική ομάδα, την BC Alita, που έγινε στη Θεσσαλονίκη τη σεζόν 2003-04. Ο ΠΑΟΚ νίκησε 93-81, αλλά όλα τα αποτελέσματα εκείνης της σεζόν μπήκαν σε μία ιδιαίτερη λίστα αγώνων που πραγματοποιήθηκαν, αλλά τελικά ακυρώθηκαν από τη ΦΙΜΠΑ».

ΣΧΟΛΙΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

ΠΑΟΚ – Μαρούσι 77-62: Τα highlights της αναμέτρησης

Η νίκη που έστειλε τον ΠΑΟΚ Mateco στα πλέι οφ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ






ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Νεραντζάκης: «Πήραμε αυτό που αξίζαμε»

Ρεαλιστής ο προπονητής του ΠΑΟΚ, που μίλησε φυσικά και για τον Πόρτερ Τζούνιορ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Στάθης Νεραντζάκης ανέφερε ότι η 8η θέση, ήταν αυτό που άξιζε ο ΠΑΟΚ με όλη τη φετινή του πορεία, ενώ μιλώντας για τον Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ, ξεχώρισε τη μεγάλη του διάθεση σε όλους τους τομείς.

«Συγχαρητήρια στους παίκτες. Άξιζαν 100% τη νίκη με την εμφάνιση που έκαναν. Είχαμε κάποια πρόβλημα μέσα στη εβδομάδα, κυρίως της τελευταίας στιγμές, με ιώσεις. Ήταν δύσκολη η προετοιμασία για δύσκολο παιχνίδι. Δείξαμε διάθεση και αυταπάρνηση για κάθε κατοχή, ήταν τα στοιχεία που καθόρισαν στην εξέλιξη του παιχνιδιού.

Η σημαία της ομάδας μας, ο Βαγγέλης Μαργαρίτης, κατάφερε να ισοφαρίσει τις συμμετοχές του Νίκου Μπουντούρη. Νιώθω τυχερός που είμαι μέρος αυτής της ιστορίας. Είναι ένα παιδί χαμηλών τόνων και αξίζει τουλάχιστον αυτό, τώρα που πλησιάζει το τέλος της καριέρας του. Είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα και θέλω να του δώσω συγχαρητήρια για αυτά που έχει καταφέρει με τη φανέλα του ΠΑΟΚ» είπε αρχικά, ενώ σε ερώτηση για το γεγονός ότι για πρώτη φορά, η ομάδα έπαιξε τόσο επιθετική άμυνα, απάντησε…

Σε ερώτηση για την επιθετική άμυνα που έβγαλε επιτέλους σήμερα η ομάδα, απάντησε… «Η ομάδα έχει περάσει πολλές δύσκολες εβδομάδες, που δε φαίνονται προς τα έξω. Κάνω αυτήν τη δουλειά περίπου 15 χρόνια, δεν έχω συναντήσει τόσες πολλές απώλειες μέσα στην εβδομάδα, στις προπονήσεις. Μέχρι και χθες ήταν τρομερό αυτό που συνέβαινε. Η χημεία που φτιάχνει μια ομάδα, της φτιάνει και τη σκληρότητα. Από την αρχή είχαμε πολλούς τραυματισμούς πολλές αλλαγές, δε μπορέσαμε να βρούμε αυτήν τη χημεία. Αυτός είναι ο πιο βασικός παράγοντας που δε μπορούμε να δείξουμε ως ομάδα αυτό που μπορούμε να κάνουμε. Το ότι έγινε σήμερα, ήταν πολύ σημαντικό, για να μπούμε στα πλέι οφ».

Όσο για την προσαρμογή του Πόρτερ Τζούνιορ, είπε… «Το πιο σημαντικό για τον παίκτη, που καταφέρνει να προσαρμοστεί τόσο γρήγορα κι να εντυπωσιάζει στο παρκέ, είναι ότι δεν είναι μόνο εκτελεστής. Είναι ένας πολυτάλαντος παίκτης. Ο τρόπος που παίζει άμυνα, που δημιουργεί, όλα αρά του δίνουν την ευχέρεια να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Σαν νοοτροπία, θέλει πρώτα να δημιουργήσει και μετά να εκτελέσει».

Κάνοντας ένα μικρό απολογισμό μετά την είσοδο στα πλέι οφ, σημείωσε… «Υπήρχαν κάποιες συγκυρίες, κάποιες εμφανίσεις με σκαμπανεβάσματα αλλά είχαμε αιτιολογία. Είχαμε 12 ξένους παίκτες φέτος! Είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθεις με πολλές αλλαγές. Δε μπορείς να έχεις ασφάλεια για να προσηλωθείς σε ένα στόχο. Μπορούσαμε να πάμε καλύτερα, αλλά με όλες αυτές τις αλλαγές μέσα στη σεζόν, στο τέλος πήραμε αυτό που αξίζαμε. Δε θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλο μου».

Όσο για αυτά που του λέει ο Πόρτερ Τζούνιορ, στις συζητήσεις τους, είπε… «Έχουμε κάνει μπασκετικές συζητήσεις μόνο. Ζει για το μπάσκετ και αυτό δείχνει. Όταν είναι στο παρκέ θέλει να δίνει το 100%. Αυτό το έχει μεταφέρει και σε όλη την ομάδα. Αυτό που κρατάω μέχρι τώρα, είναι η διάθεση και η θέληση που έχει όσο είναι στο παρκέ, είτε στην προπόνηση, είτε στον αγώνα».

Για τα 40 λεπτά συμμετοχής του Πόρτερ Τζούνιορ, σημείωσε… «Αν είχαμε διπλές διοργανώσεις θα ήταν διαφορετική η διαχείρισή του. Είναι 23 χρονών, έχουμε το επιτελείο που παρακολουθούμε κάθε μέρα ότι μόνο τον Πόρτερ, αλλά και όλους τους παίκτες. Η αθλητικότητά του και η ενέργεια του, του δίνει τη δυνατότητα να παίζει 40 λεπτά».

Μιλώντας για την πρόκριση στα πλέι οφ και για το αν υπάρχει και η επόμενη σεζόν στο μυαλό, ανέφερε… «Ήδη η ομάδα πρέπει να χτίζει την επόμενη μέρα. Το ότι έχουμε περάσει στα πλέι οφ, δίνει κάποιο χρόνο, αλλά όπως έχει πει και ο πρόεδρος, πρέπει να κοιτάμε και την επόμενη μέρα. Ο πρωταρχικός στόχος είναι η οικονομική εξυγίανση, το να συζητάμε για παίκτες, είναι πολύ γενικό, γιατί δεν ξέρουμε τα οικονομικά δεδομένα της επόμενης σεζόν. Υπάρχουν βλέψεις για την επόμενη σεζόν από τη διοίκηση, είτε περνούσαμε στα πλέι οφ είτε όχι».

Όσο για τις δικές του σκέψεις για την επόμενη σεζόν; «Πραγματικά, είναι χωρίς για μένα. Δεν έχω σκεφτεί κάτι, δεν είναι η κατάλληλη εποχή για να σκεφτώ την επόμενη μέρα. Θέλω να είμαι προσηλωμένος στο στόχο και να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικοί στα πλέι οφ».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

ΠΑΟΚ – Μαρούσι: Με Κέβιν Πόρτερ τα «ολε» με την κερκίδα (vid)

Μπήκε στο πνεύμα ο Αμερικανός

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ μπήκε στο πνεύμα των πανηγυρισμών μετά το τέλος του αγώνα και συμμετείχε στα «ολε» με την κερκίδα.






ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ