Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Από τον «Μούλα» στον Φράνκε

Η επίδοση που ισοφάρισε ο Ολλανδός μετά από 19 χρόνια

PAOK24

Από τον «Μούλα» στον Φράνκε

Ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη και την πρόκριση στην τετράδα της Basket League επικρατώντας για δεύτερη φορά στη Θεσσαλονίκη του Προμηθέα.

Ο Γιανίκ Φράνκε ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του παιχνιδιού και με τους 31 πόντους που σημείωσε ισοφάρισε την επίδοση που είχε πετύχει ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς πριν 19 χρόνια, με τρεις τριαντάρες στην ίδια σεζόν.

Ο ΕΣΑΚΕ αναφέρει για τα επιτεύγματα του Ολλανδού και όχι μόνο:

Ο Ολλανδός τελείωσε το παιχνίδι με 31 πόντους και πέραν του ότι έγινε ο πρώτος της φετινής Basket League που έφτασε τις τρεις «30άρες» -είχε 35 στο εντός έδρας ματς με την Καρδίτσα Βιολογικό Χωριό και 30 στο εντός έδρας ματς με το Λαύριο Megabolt- έγινε ο πρώτος παίκτης του ΠΑΟΚ mateco με τουλάχιστον τρεις τέτοιες επιδόσεις σε μια σεζόν, έπειτα από 19 χρόνια.

Ο τελευταίος που το έκανε ήταν ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς που μέτρησε τέσσερις «30άρες» στο Πρωτάθλημα της σεζόν 2003-04. Πιο κοντά σε αυτό το επίτευγμα στα 19 χρόνια που μεσολάβησαν βρέθηκε ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης που είχε δύο τέτοιες επιδόσεις στο Πρωτάθλημα της περιόδου 2005-06.

Ο Γιανίκ Φράνκε έγινε μόλις ο 6ος παίκτης στην ιστορία του ΠΑΟΚ mateco στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος (από το 1992-93) που έφτασε τις 3+ επιδόσεις 30+ πόντων σε μία σεζόν μετά τον Νέστορα Κόμματο, τον Ουόλτερ Μπέρι, τον Νταμίρ Μουλαομέροβιτς, τον Μπάνε Πρέλεβιτς και τον Παναγιώτη Λιαδέλη.

Ακόμη ο Ολλανδός γκαρντ έγινε ο 5ος στην ιστορία του ΠΑΟΚ mateco στην Basket League που σημείωσε επίδοση 30+ πόντων σε ματς πλέι οφ. Αυτή ήταν συνολικά η 8η επίδοση τέτοια επίδοση από παίκτη του Δικεφάλου σε ματς πλέι οφ, στο πλαίσιο του επαγγελματικού Πρωταθλήματος και ήρθε λίγες μέρες μετά την 7η, αφού ο Τζέιλεν Ράιλι είχε 32 στο 2ο ματς που έγινε στην Πάτρα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά έπειτα από 21 χρόνια που σημειώθηκαν τουλάχιστον δύο τέτοιες επιδόσεις σε ματς της ίδιας post season για τον ΠΑΟΚ mateco. Ήταν τα πλέι οφ του 2002 όταν είχαν δύο ο Νόρμαν Νόλαν και μία ο Μπιλ Έντουαρντς.

Ο Φράνκε σημείωσε εννιά από τους 31 πόντους του με τρίποντα αφού είχε 3/8 σουτ από την περίμετρο. Με αυτά έγινε ο πρώτος παίκτης του ΠΑΟΚ mateco έπειτα από μία τετραετία που έφτασε τα 60+ εύστοχα τρίποντα μιας περιόδου. Ο τελευταίος που το κατάφερε ήταν ο Φιλ Γκος με 60 στην περίοδο 2018-19.

Φτάνοντας τα 62 εύστοχα τρίποντα μάλιστα, ο Γιανίκ Φράνκε μπήκε στη 10άδα της ιστορικής λίστας του ΠΑΟΚ mateco και «σκαρφάλωσε» στην 7η θέση της. Με τα τρία που είχε σε αυτό το παιχνίδι ξεπέρασε κατά σειρά τους Ντι Τζέι Κούπερ, Ίβιτσα Γιούρκοβιτς (60), Βλάντο Σκεπάνοβιτς και Φράνκι Κινγκ (61).

Υπάρχει όμως ένα ακόμη αξιοσημείωτο στατιστικό που αφορά στην απόδοση του Φράνκε. Ο Ολλανδός κέρδισε 12 φάουλ και ισοφάρισε το ρεκόρ της φετινής Basket League αφού στην ίδια επίδοση έφτασαν δύο παίκτες της Καρδίτσας Βιολογικό Χωριό, ο Τζέιμς Μπέιτμον και ο Ρομπέρτο Γκάλινατ στα εντός έδρας παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό και τον Ιωνικό αντίστοιχα.

Αυτή ήταν μόλις η 9η επίδοση 12+ κερδισμένων φάουλ από παίκτη του ΠΑΟΚ mateco στην ιστορία του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα και η πρώτη μετά τις 9 Ιουνίου 2015 όταν ο Κέβιν Λάνγκορντ είχε επίσης 12 κερδισμένα φάουλ στον 2ο μικρό τελικό με τον Άρη.

Ακόμη σε ατομικό επίπεδο για τον ΠΑΟΚ mateco…

*Ο Νέιτ Ρένφρο συνέχισε τα επιτεύγματα με κοψίματα. Ο Αμερικανός με τα δύο μπλοκ που είχε σε αυτό το παιχνίδι έγινε ο 3ος ξένος μπλοκέρ στην ιστορία της ομάδας στην Basket League. Ο Ρένφρο έφτασε τις 55 τάπες και ξεπέρασε τον Ντιν Γκάρετ που είχε 54 στην περίοδο 1995-96.

*Ο Νίκος Τσιακμάς κλήθηκε να καλύψει το κενό του απόντα Τζέιλεν Ράιλι και έβγαλε το παιχνίδι με δύο ρεκόρ καριέρας. Ο 23χρονος γκαρντ είχε τέσσερα ριμπάουντ ξεπερνώντας την επίδοση των τριών που είχε στο ματς της 11ης αγωνιστικής με τον Απόλλωνα Carna και οχτώ ασίστ ξεπερνώντας την επίδοση των πέντε ασίστ που είχε στα εκτός έδρας ματς με τον Παναθηναϊκό και τον Προμηθέα για την κανονική περίοδο.

*Με τους τρεις πόντους που είχε στον 3ο προημιτελικό, ο Βαγγέλης Μαργαρίτης ξεπέρασε τους 2.100 στην 308η εμφάνιση του στην κατηγορία. Με αυτήν «έπιασε» στην 50ή θέση της σχετικής λίστας του επαγγελματικού Πρωταθλήματος τους Γιώργο Τσιάρα και Γιάννη Μπουρούση που αποσύρθηκαν έχοντας από 308 παιχνίδια.

Ο αρχηγός του Δικεφάλου εξάλλου, με τη μοναδική τάπα που είχε στο παιχνίδι, «σκαρφάλωσε» μία θέση στην ιστορική λίστα του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Ο Μαργαρίτης έφτασε τις 116 τάπες και έγινε ο 32ος μπλοκέρ της κατηγορίας (από το 1992-93) αφού ξεπέρασε τους Χρήστο Μυριούνη, Δημήτρη Μαρμαρινό και Μπακ Τζόνσον που είχαν από 115.

Ο ΠΑΟΚ mateco για 13η φορά στα ημιτελικά

Σε σχέση με τον ΠΑΟΚ mateco, την πρόκριση του στα ημιτελικά και τα προημιτελικά των πλέι οφ που ολοκληρώθηκαν…

*Ο Δικέφαλος θα δώσει το παρών στα ημιτελικά της Basket League για 13η φορά στην ιστορία του και πρώτη μετά από πέντε χρόνια. Περισσότερες έχουν μόνο ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός που θα αγωνιστούν σε αυτήν τη φάση των πλέι οφ για 29η και 26η φορά αντίστοιχα. Ο ΠΑΟΚ mateco πάντως, το έκανε μόνο δύο φορές το έκανε έχοντας πλεονέκτημα έδρας, το 1993 και το 1994.

*Από το 2002-03, όταν και καθιερώθηκε το ισχύον σύστημα διεξαγωγής, αυτή ήταν η 16η πρόκριση ομάδας που τερμάτισε στην 4η θέση της κανονικής περιόδου σε συνολικά 19 σειρές απέναντι σε ομάδα που τερμάτισε στην 5η θέση.

*Αυτή ήταν η 5η κερδισμένη σειρά προημιτελικών για τον ΠΑΟΚ mateco, από το 2002-03, σε σύνολο 18 παρουσιών του σε αυτήν τη φάση.

*Στον αντίποδα αυτή ήταν η 1η χαμένη σειρά προημιτελικών για τον Προμηθέα που πριν τις αναμετρήσεις με τον Δικέφαλου, μετρούσε 4/4 κερδισμένες σειρές.

*Αυτή ήταν η 17η φορά σε σύνολο 19 προημιτελικών σειρών –από το 2002-03- που κρίθηκαν στο Game 3, που τη νίκη και την πρόκριση πήρε η ομάδα που έπαιζε στην έδρα της. Παράλληλα αυτή ήταν η 69η πρόκριση ομάδας με το πλεονέκτημα έδρας σε συνολικά 76 σειρές.

*Το παιχνίδι αυτό είχε για τον ΠΑΟΚ mateco και μία ακόμη προέκταση αφού με αυτό συμπλήρωσε τα 950 στην ιστορία του στην Basket League. Ο απολογισμός του είναι 533 νίκες και 417 ήττες.

ΣΧΟΛΙΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Διαιτητής Εuroleague στη… φάκα για κλέψιμο σε duty free!

H κάμερα ασφαλείας «έπιασε» τον Ματέι Μπολτάουζερ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Απίστευτο δημοσίευμα στη Σερβία από την ιστοσελίδα «Republika.rs», η οποία αναφέρει ότι στις 5/12, ο Σλοβένος διαιτητής, Ματέι Μπολτάουζερ, συνελήφθη» από κάμερα ασφαλείας να κλέβει μία κολόνια αξίας 221 ευρώ, από κατάστημα σε αεροδρόμιο «Νikola Tesla», του Βελιγραδίου!

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το συμβάν έλαβε χώρα μετά την αναμέτρηση της Παρτίζαν με τη Μονακό, με τον έμπειρο διαιτητή συνελήφθη στη συνέχεια από την αστυνομία και αφέθηκε ελεύθερος πληρώνοντας ένα πρόστιμο ύψους περίπου 256 ευρώ.

Μάλιστα, η ιστοσελίδα επικοινώνησε με τον Σλοβένο, ο οποίος δήλωσε άγνοια: «Δεν ξέρω τίποτα γι’ αυτό. Λυπάμαι. Δε μπορώ να μιλήσω».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Οι διαιτητές στο ΠΑΟΚ – Μαρούσι

Ποιοι ορίστηκαν στο Παλατάκι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται αύριο το Μαρούσι στο Παλατάκι (20:15, ΕΡΤ 3), στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής των πλέι άουτ, με το νικητή του αγώνα αυτού, να παίρνει το τελευταίο εισιτήριο για τα πλέι οφ, όπου θα αντιμετωπίσει με μειονέκτημα έδρας τον Παναθηναϊκό.

Η ΕΟΚ ανακοίνωσε τους διαιτητές για τα τρία αυριανά παιχνίδια. Πιο αναλυτικά:

Γ. Μπουρούσης 20.15 Καρδίτσα-ΑΕΚ Μαλαμάς-Λουλουδιάδης-Σπυρόπουλος (Μανάσης)

ΠΑΟΚ 20.15 ΠΑΟΚ-Μαρούσι Πουρσανίδης Γ.-Καρπάνος-Μπακάλης (Παπαδόπουλος Νικ.)

Απόλλων Π. 20.15 Απόλλων Π.-Λαύριο Λόρτος-Μαρτινάκος-Αγγελής (Θεοδωρόπουλος Γ.-Σπυρόπουλος Μ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Κολντεμπέλα για ΠΑΟΚ, οπαδούς και Πέτζα! (vids)

Ιστορίες από το παρελθόν από τον Ιταλό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Κλαούντιο Κολντεμπέλα φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ από το 1998 ως το 2002 και τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει στο μπάσκετ από άλλο πόστο, με τον τωρινό του ρόλο να είναι αυτός του τζένεραλ μάνατζερ της Ρέτζιο Εμίλια.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, θυμήθηκε διάφορες ιστορίες του παρελθόντος με τον ΠΑΟΚ και όχι μόνο. Δείτε παρακάτω τα σχετικά βίντεο…



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ