Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Τακιανός: «ΠΑΟΚ και Περιστέρι, δεν έχουν την ίδια αφετηρία…»

Ο Φώτης Τακιανός στάθηκε στη διαφορά ποιότητας και μπάτζετ

Νίκος Μοσχοβίτης

Τακιανός: «ΠΑΟΚ και Περιστέρι, δεν έχουν την ίδια αφετηρία…»

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, εξήγησε τους λόγους της σημερινής ήττας κατά τον ίδιο και στάθηκε πολύ στα προβλήματα που προέκυψαν με τον Σάιμπερτ και τον Σαλούστρο, ενώ υπογράμμισε ότι οι δύο ομάδες, έχουν σημαντική απόσταση, που είναι δύσκολο να καλυφθεί σε αυτό το σημείο της σεζόν.

Στην αρχική του τοποθέτηση ανέφερε… «Ξεκινήσαμε το παιχνίδι κάπως νωθρά. Δεν ήταν ούτε η συγκέντρωση μας ούτε το επίπεδο της ενέργειας μας εκεί που θα θέλαμε για να μπορέσουμε να επιβάλλουμε το ρυθμό μας. Η διακύμανση μας έδωσε τη δυνατότητα να αντιδράσουμε και να βρούμε το ρυθμό μας σε κάποια σημεία. Μέχρι το 15’, κυρίως μέσα από την αμυντική μας τακτική, μπορούσαμε να περιορίσουμε το Περιστέρι, είχαμε ένα «νεκρό» διάστημα στην επίθεση για να έχουμε μία καλύτερη διαφορά.

Το ξεκίνημα μας και στο δεύτερο ημίχρονο ήταν όπως και στην αρχή του αγώνα. Και πάλι η άμυνα, μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε το μομέντουμ του παιχνιδιού. Οι άμυνες μας έδιναν τη δυνατότητα να μη βρίσκουμε το Περιστέρι οργανωμένο για να πιέσει τους περιφερειακούς μας παίκτες. Καθοριστικό σημείο είναι οι τραυματισμοί του Σαλούστρου και του Σάιμπερτ. Ήταν στο 100% στην ενέργειά τους, είχαμε σχήμα που λειτουργούσε η άμυνα και δυστυχώς λόγω τραυματισμού τους χάσαμε.

Σε τρία σημεία είχαμε αδυναμία. Το πρώτο ήταν τα αμυντικά ριμπάουντ, δεν τα ελέγξαμε και το Περιστέρι ανανέωνε ή σκόραρε με επιθετικά ριμπάουντ, κάτι που μας στοίχισε. Το δεύτερο, έχει να κάνει με την πιεστική άμυνα του Περιστερίου στους περιφερειακούς μας, που έσπρωξε την ομάδα μας σε λάθη. Στο κομμάτι της οργάνωσης και της δημιουργίας, είχαμε τεράστιο έλλειμμα. Το τρίτο έχει να κάνει με το πως η ομάδα το Περιστερίου μας χτύπησε μέσα από το καλάθι με παίκτες που έχουν ικανότητα και ποιότητα. Το παιχνίδι μέσα από το καλάθι, αποτελεί μία ασφάλεια για το Περιστέρι, κάτι που εμείς δυσκολευόμαστε να βρούμε όταν η επιθετική μας γραμμή δε λειτουργεί επιθετικά.

Έχουμε ένα τρίτο παιχνίδι μπροστά μας. Από το 2-0 και ίσως με τους σημερινούς τραυματισμούς έχουμε πολύ δύσκολη αποστολή. Καλούμαστε να συγκεντρωθούμε και να πάμε να δώσουμε τη μάχη μας».

Για το πρόβλημα που έδειξε η ομάδα σε ένα ακόμα παιχνίδι στην πίεση στην περιφέρεια, καθώς και στην αντιμετώπιση του Μπίλαν, είπε… «Είναι ξεκάθαρο ότι η ομάδα στερείται παικτών που να μπορούν να οργανώσουν και να διαχειριστούν την πίεση. Δοκιμάσαμε κάποιες καταστάσεις, να ανοίγουμε τα παιχνίδια με διαφορετικό τρόπο, αλλά αυτά είναι ημίμετρα. Οι περισσότερες ομάδες έχουν αθλητικούς γκαρντ που πιέζουν, πρέπει να υπάρχουν παίκτες που να μπορούν να αντιδράσουν σε αυτόν.

Η απόδοση του Μπίλαν έχει να κάνει γενικά με την κίνηση του, τη σωματοδομή του και το ύψος του. Για να έχεις κάποια παραπάνω λύση, θα πρέπει να έχεις κάποιον παίκτη για να μπορέσει να ματσάρει αυτά τα χαρακτηριστικά. Στο ύψος που παίζει και στην ποιότητα που συνεργάζεται με τους περιφερειακούς».

Σε ερώτηση για το αν η ομάδα έβγαλε θέμα νοοτροπίας στο 4ο δεκάλεπτο, απάντησε… «Είναι η απουσία δύο παικτών που καταθέτουν το 100%. Αν πούμε ότι έχουμε έλλειμμα ενέργειας στο τέταρτο δεκάλεπτο, έπαιξε ρόλο ότι έλειπαν οι δύο αυτοί παίκτες (σ.σ. Σαλούστρος, Σάιμπερτ). Το πως η ομάδα αντιμετωπίζει γενικά το παιχνίδι, αν υπάρχει η νοοτροπία όταν το παιχνίδι δυσκολεύει, οι παίκτες να μπορούν να αντιδράσουν, έχει να κάνει με πολλά πράγματα. Με τη νοοτροπία, με τις σκέψεις του, βλέπει ότι η ομάδα είναι πίσω, και σκέφτεται μήπως είναι ανώφελο να προσπαθήσει. Άλλος σκέφτεται να κάνει το καλύτερο δυνατό να το γυρίσει. Σε αυτήν την περίοδο, έχει να κάνει και με το τι έχει στο μυαλό του. Όσο κι αν θέλεις να επιβάλλεις κάτι και να το ζητάς, σε αυτήν την περίοδο ο παίκτης στο τέλος, βασίζεται στο ένστικτό του».

Για το αν τα παιχνίδια αυτά, βοηθούν για να παρθούν αποφάσεις για παίκτες για την επόμενη σεζόν. «Μερικές φορές για να πάρεις μία απόφαση για κάποιον παίκτη, πρέπει να τον δεις να δοκιμάζεται σε δύσκολες καταστάσεις. Υπάρχουν παίκτες που μέσα σε ένα περιβάλλον μπορούν να αντέξουν την πίεση για κάποιο χρονικό διάστημα, κάποιοι που αντέχουν για μεγαλύτερο και κάποιοι που αντέχουν τα πάντα. Αυτές οι καταστάσεις μας βοηθούν να καταλάβουμε κάποια πράγματα για την πιθανότητα συνεργασίας και την επόμενη σεζόν.

Ο ΠΑΟΚ φέτος ξεκινώντας από κάπου και διαγράφοντας μία πορεία, δημιουργούσε βάσει της πορείας, τον επόμενο μεγαλύτερο στόχο. Στην προηγούμενη σειρά με τον Ολυμπιακό, είχαμε θέσει ως στόχο, να συμμετάσχει η ομάδα στους τελικούς, ανεξαρτήτως της ποιότητας του αντιπάλου. Στη σειρά με το Περιστέρι, έχουμε και πάλι ένα δύσκολο στόχο. Θα πρέπει να ξέρουμε από που ξεκινάμε. Η αφετηρία του φετινού ΠΑΟΚ, με το Περιστέρι και τον Ολυμπιακό, δεν είναι ίδια. Είναι ομάδες με διαφορετικούς στόχους, διαφορετικό μπάτζετ, το οποίο τώρα, παίζει το ρόλο του και στο βάθος του ροτέισον και στην ποιότητα.

Σε αυτήν τη φάση, η απόσταση που υπάρχει για να κλείσει, θα πρέπει να πάνε όλα καλά. Να αποδίδουν πολλοί παίκτες, να είναι όλοι συγκεντρωμένοι και να μην έχουμε τραυματισμούς για να κλείσουμε το κενό αυτό…»

Τέλος, για το αν τελικά ο πήχης με την παρουσία στην τετράδα, ανέβηκε και αυτό κάνει κακό ενόψει της νέας σεζόν, είπε… «Το ότι είμαστε στις τέσσερις καλύτερες ομάδες, δεν ήταν πρωταρχικός στόχος, αλλά επιτεύχθηκε στη διάρκεια. Ο ΠΑΟΚ βάσει μπάτζετ και προσδοκιών το περασμένο καλοκαίρι, δεν ευελπιστούσε ότι θα είναι στις 4 καλύτερες ομάδες, πάνω από την ΑΕΚ και τον Προμηθέα και να αποκλείσει τον Προμηθέα στα πλέι οφ. Πρέπει να διακρίνουμε τι μπορούμε να κάνουμε του χρόνου και να αξιοποιήσουμε τη φετινή χρονιά. Δεν πρέπει να παρθεί ως βάση αυτό που πετύχαμε φέτος, αλλά ως στόχος που θα επιτευχθεί πάλι, αν λειτουργήσουν του χρόνου, αυτά που λειτούργησαν. Γίνεται αντιληπτό ότι κάτι τέτοιο, είναι ιδιαίτερα δύσκολο…»

ΣΧΟΛΙΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Τακιανός: «Δυναμή μας, η ομαδικότητα»

Ο Φώτης Τακιανός έκανε έναν απολογισμό των φιλικών και στρέφεται στα επίσημα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, μίλησε μετά τη νίκη επί του Προμηθέα με 76-64 για τη νέα ομάδα που χτίζεται, τονίζοντας ότι αυτή, δε θα είναι προσωποκεντρική, ενώ αναφέρθηκε και σε επιμέρους στοιχεία της προετοιμασίας.

«Ήταν το τελευταίο φιλικό μας πριν τα επίσημα ματς με το Σούπερ Καπ. Ο αριθμός των φιλικών δε μας δίνει το δικαίωμα για συμπεράσματα. Θέλαμε περισσότερα παιχνίδια, τρία τα παίξαμε χωρίς το βασικό μας ψηλό. Υπάρχει έλλειμμα εικόνας για το δημιουργικό μας κομμάτι. Είμαστε μία ομάδα που στην εξέλιξή της, θα μάχεται και θα δίνει το 100% σε κάθε φάση, θα παίζει με άξονα την ομαδικότητα σε επίθεση και άμυνα και δε θα είναι προσωποκεντρική. Δύναμή της θα είναι η ίδια η ομάδα. Προσπαθούμε να φέρουμε τους παίκτες σε αυτό το επίπεδο και νομίζω πως δεν έχουμε πρόβλημα» ανέφερε αρχικά, ενώ για τη σημερινή εικόνα, με τα 16 λάθη για 15 ασίστ και το ποσοστό των τριπόντων που ήταν ξανά πάνω από το 50%, σημείωσε…

«Δεν είναι ρεαλιστικά τα συμπεράσματα από συνεχόμενα παιχνίδια. Οι σημερινές συνθήκες θα πρέπει να εκτιμηθούν με το σκεπτικό ότι είναι μία μέρα μετά από ένα άλλο παιχνίδι. Δεν έχουν χρόνο να συγκεντρωθούν οι παίκτες και είναι να φυσιολογικό να είναι επιρρεπείς στα λάθη. Από την άλλη όμως, είχαν υψηλή ένταση σα να μην έπαιξαν με την ΑΕΚ μία μέρα πριν. Η περίοδος της προετοιμασίας γίνεται με έναν τρόπο για να δείξουν το επίπεδο ετοιμότητάς τους οι παίκτες. Αυτή η διαδικασία βγάζει την ομάδα από ένα ρυθμό».

Όσο για τη διαφορετική εικόνα με ΑΕΚ και Προμηθέα, σε σχέση με την αναμέτρηση με τον Κολοσσό, είπε: «Πριν από το ματς με τον Κολοσσό, ήμασταν στην Αθήνα, δώσαμε δύο δύσκολα παιχνίδια και με ταξίδι. Χάσαμε το βασικό μας ψηλό και έφερε επιβάρυνση στους υπόλοιπους παίκτες. Υπάρχει συσσωρευμένη κόπωση Επηρεάστηκαν τα παιδιά που ενώ ήθελαν, δε μπορούσαν. Μετά το παιχνίδι μιλήσαμε, ηρέμησαν, ξεκουράστηκαν. Έπρεπε να δείξουμε μετά ποιοι πραγματικά είμαστε. Ήταν θέμα αντίδρασης και πως μπορούμε να παίξουμε καλύτερα. Όλοι νιώσαμε πως αυτό που παρουσιάσαμε, δε μας αντιπροσωπεύει».

Σε ερώτηση για τα στοιχεία που χρήσουν βελτίωσης, απάντησε… «Αμυντικά είχαμε κάποιες αδράνειες στο αμυντικό ριμπάουντ και πρέπει να το δουλέψουμε περισσότερο. Στην επίθεση έχουμε συγκεκριμένα κομμάτια που πρέπει να βελτιώσουμε και είναι ειδικών συνθηκών. Μπορεί να δούμε ξανά το σχήμα Τσιακμά-Φρίντρικσον, όπως και τον Σχίζα στο «4», εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες και τον χρειαζόμαστε εκεί».

Ο Τακιανός, αναφέρθηκε και στην κατάσταση του ΜακΝίς αλλά και στον Φλάτεν που στο τέλος του σημερινού αγώνα, έδειξε να πονάει. «Ο Φλάτεν είχε κράμπες στο τέλος από την υπερπροσπάθεια στο τέλος. Δε νομίζω πως είναι κάτι σοβαρό. Ο ΜακΝίς μπαίνει από τη Δευτέρα, σήμερα μπορούσε να δοκιμάσει στο ζέσταμα, αλλά δε θέλαμε να ρισκάρουμε κάτι».

Για τον ΠΑΟΚ, ακολουθεί το Σούπερ Καπ της Ρόδου και την προσεχή Παρασκευή, αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό, με τον προπονητή της ομάδας, να σχολιάζει… «Είναι το παράσημο της περσινής πετυχημένης μας πορείας. Είναι ιδιαίτερα τιμητικό και μια επιβράβευση όλων. Είναι μια διοργάνωση υψηλού επιπέδου. Η διαφορά με τον Παναθηναϊκό στο χτίσιμο είναι πολύ μεγάλη. Θα ετοιμαστούμε στο 100% και θα δώσουμε το 100%. Δεν υπάρχει κάτι για να επενδύσουμε στο μέλλον σε αυτά τα παιχνίδια, κι αν μπορέσουμε, θα διεκδικήσουμε τη νίκη».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Με οδηγό την άμυνα, νίκησε Προμηθέα και κούραση

Ο ΠΑΟΚ έκλεισε τα φιλικά του επικρατώντας με 76-64 των Πατρινών

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

23 ώρες μετά το εντυπωσιακό 113-75 επί της ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε τον Προμηθέα στο Παλατάκι και παρότι η επιβάρυνση ήταν ξεκάθαρη όσο περνούσε η ώρα, ο "Δικέφαλος" ήταν αυτός με τις περισσότερες λύσεις και τη μεγαλύτερη ενέργεια στην άμυνα, στοιχεία που τον οδήγησαν στη νίκη με 76-64.

Σε αντίθεση με το χθεσινό παιχνίδι, στο οποίο οι παίκτες του Φώτη Τακιανού, ευστόχησαν σε 21 τρίποντα, σήμερα, στηρίχθηκαν κυρίως στην άμυνα τους, παρότι ανά διαστήματα, υπήρχε θέμα στο αμυντικό ριμπάουντ. Ο Προμηθέας, βέβαια, είχε διάφορες απουσίες (οπως και για τον ΠΑΟΚ έλειψε ξανά ο ΜακΝίς), ωστόσο η ομάδα στο δεύτερο ημίχρονο, βρήκε δύναμη μέσα από την άμυνα της.

Πρώτος σκόρερ ήταν ο Χάρισον με 13 πόντους, ο Σχίζας ήταν καθοριστικός στο τέταρτο δεκάλεπτο, με 11 πόντους, τόσους είχε και ο Μαργαρίτης, αλλά και ο Φλάτεν για τον ΠΑΟΚ. Μετά την ανησυχητική εικόνα με τον Κολοσσό, ήρθε το 2/2 στα "Μαυροσκούφεια" με ΑΕΚ και Προμηθέα και από αύριο, με τον ΜακΝίς να αναμένεται να μπει στις προπονήσεις, ο ΠΑΟΚ επικεντρώνεται στο Σούπερ Καπ και την αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό στη Ρόδο, την Παρασκευή, κλείνοντας με θετικό πρόσημο τα φιλικά του.

Ο αγώνας:

Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να ορίσει το ρυθμό από το ξεκίνημα και το έκανε σχετικά καλά, με τις δημιουργίες του Φρίντρικσον (13-10). Ο Προμηθέας, είχε τις απαντήσεις κυρίως με τον Χέιλ και δεν επέτρεπε στους γηπεδούχους να ξεφύγουν (19-16).

Το δεύτερο δεκάλεπτο, ξεκίνησε άσχημα για την ομάδα του Τακιανού, αφού τα βρήκε σκούρα κόντρα σε μια πεντάδα νεαρών του Προμηθέα (Μπαζίνας, Πλώτας, Καραγιαννίδης) και με το κοντό σχήμα με το Μαργαρίτη στο «5» να έχει θέμα στα ριμπάουντ, οι Πατρινοί που εκμεταλλεύτηκαν τα συνεχόμενα λάθη, προηγήθηκαν με 22-29. Από εκείνο το σημείο και μετά, ο ΠΑΟΚ έβγαλε αντίδραση και με Χάρισον, Τσαϊρέλη, Μαργαρίτη, επέστρεψε (32-32), με την ανάπαυλα να βρίσκει τις δύο ομάδες στο 36-36.

Ο ΠΑΟΚ μπήκε κάπως νωθρός στο δεύτερο μέρος (39-45), αλλά ο Χάρισον με δικές του προσπάθειες και βολές, έδωσε λύσεις, ενώ ο Φλάτεν με το τρίτο τρίποντο του στο παιχνίδι, ισοφάρισε (48-48). Γενικά, οι γηπεδούχοι έβγαλαν ένταση στην άμυνα ως το τέλος του τρίτου δεκάλεπτου και πήραν ένα μικρό προβάδισμα, με 57-54.

Η άμυνα συνέχισε να αποτελεί «οδηγό» για τον ΠΑΟΚ και στο τέταρτο δεκάλεπτο, ενώ οι λύσεις επιθετικά ήρθαν από το Σχίζα, ο οποίος με δύο τρίποντα, έστειλε τη διαφορά στο +6 (67-61). Ο Προμηθέας μείωσε με τον Πλώτα σε 67-64 και έκτοτε, δε σκόραρε ξανά ως τη λήξη. Με Σχίζα, Τσαϊρέλη, Φρίντρικσον ο ΠΑΟΚ ξέφυγε (71-64) και ο Χάρισον τελείωσε το παιχνίδι, για το τελικό 76-64.

Δεκάλεπτα: 19-16, 36-36, 57-54, 76-64

ΠΑΟΚ (Τακιανός): Φλάτεν 11 (3), Γκίλμορ 4, Χάρισον 13 (1), Τσιακμάς 6 (2), Σχίζας 11 (2), Τσαϊρέλης 10, Φρίντρικσον 10, Μαργαρίτης 11 (1) Αρσενόπουλος, Μπελιάουσκας 2.

Προμηθέας (Παπαθεοδώρου): Πλώτας 9 (2), Κόνιαρης 8 (1), Μπαζίνας 2, Χρυσικόπουλος 6 (2) Κόφεϊ 5, Στέφενς 2, Ετσενίκε 5, Κούρουκς 13 (3), Πρέκας, Χέιλ 9 (1), Καραγιαννίδης 5

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

ΠΑΟΚ – Προμηθέας (live)

Ζωντανή ενημέρωση από το τελευταίο φιλικό του ΠΑΟΚ στο Παλατάκι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ έβγαλε αντίδραση μετά την ήττα από τον Κολοσσό, "διαλύοντας" την ΑΕΚ χθες, ο Προμηθέας επικράτησε του Άρη και σήμερα, οι δυο τους, αναμετρώνται στο Παλατάκι στο πλαίσιο του τουρνουά "Μαυροσκούφεια".

Δείτε ζωντανά την εξέλιξη της αναμέτρησης, μέσα από το live του PAOK24:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Blog

Trending