Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Κυκλοφορεί το βιβλίο της ζωής του Μπάνε Πρέλεβιτς

Με τον ιδιαίτερο τίτλο «Η δύναμη της ήττας»

PAOK24

Κυκλοφορεί το βιβλίο της ζωής του Μπάνε Πρέλεβιτς

Το τι εστί Μπάνε Πρέλεβιτς, για τον ΠΑΟΚ, το ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ το γνωρίζουν όλοι. Ο ίδιος, επέλεξε να κυκλοφορήσει το δικό του βιβλίο, για την καριέρα και τη ζωή του, με τις εκδόσεις “MVPublications“, περιγράφοντας αυτά πουν έζησε ο ίδιος, με το δικό του μοναδικό τρόπο.

Με λένε Μπράνισλαβ Πρέλεβιτς, αλλά όλοι με φωνάζουν “Μπάνε”. Ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ στα ανοιχτά γήπεδα του Βελιγραδίου. Μου άρεσε πάντα να σουτάρω, και αυτό έμαθα να το κάνω καλά – έμαθα να κάνω κι άλλα καλά, αλλά ο κόσμος με θυμάται για τα μεγάλα σουτ που πήρα. Κάποια τα έβαλα, κάποια τα έχασα…

Έτσι είναι η ζωή ενός αθλητή: στα εύστοχα σε αποθεώνουν, από τα άστοχα όμως μαθαίνεις. Έπαιξα σε διάφορες ομάδες, αλλά πέρασα μια ολόκληρη ζωή στον ΠΑΟΚ. Εκεί ανδρώθηκα, εκεί έζησα στιγμές θριάμβου και πικρίας, εκεί αγάπησα και αγαπήθηκα. Και αν επικρίθηκα λίγο κάποια στιγμή, στο τέλος μένει μόνο η αγάπη.

Νιώθω ευγνωμοσύνη για όσα κέρδισα στην καριέρα μου – αγώνες, τίτλους, χρήματα, αξέχαστες στιγμές, φίλους… Τα περισσότερα όμως τα κέρδισα χάνοντας. Ίσως να απορεί κανείς που επέλεξα για τίτλο του βιβλίου μου τη Δύναμη της ήττας. Πιστεύω βαθιά ότι οι ήττες μας, είτε στο γήπεδο είτε οπουδήποτε αλλού, μας καθορίζουν. Μας δίνουν την ευκαιρία να ξανακοιτάξουμε μέσα μας, να παρατηρήσουμε από την αρχή όλη μας τη ζωή. Μας αλλάζουν, μας ωριμάζουν, μας μεταμορφώνουν.

Η ήττα είναι ο πιο χρήσιμος σύμμαχος στην προσπάθειά μας για να γίνουμε αυτό που ονειρευόμαστε… Αυτό το βιβλίο δεν είναι η ιστορία της ζωής μου. Είναι κυρίως τα όσα έμαθα για τη ζωή μέσα από τις στιγμές που με έκαναν τον Μπάνε που είμαι σήμερα.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

O Mπάνε Πρέλεβιτς γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1966 στο Βελιγράδι. Ο αθλητισμός τον κέρδισε από νωρίς και το μπάσκετ έγινε η μεγάλη του αγάπη. Ξεκίνησε από τα τμήματα υποδομής του Ερυθρού Αστέρα, έγινε διεθνής, και αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης το 1983 με την Εθνική ομάδα παίδων της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Θα μπορούσε να είχε κερδίσει και άλλους τίτλους με την Εθνική ομάδα, αλλά το εμπάργκο και ο κατακερματισμός της Γιουγκοσλαβίας διέκοψαν βίαια κάθε σχέδιο και το όνειρο της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Βρήκε διέξοδο και νέο σπίτι στη Θεσσαλονίκη και στον ΠΑΟΚ, με τον οποίο συνέδεσε τα περισσότερα και πιο σημαντικά χρόνια της αθλητικής του καριέρας. Από το 1988 μέχρι το 2000, όταν και σταμάτησε το μπάσκετ, κατέκτησε δύο ευρωπαϊκούς τίτλους (Κύπελλο Κυπελλούχων το 1991, Κύπελλο Κόρατς το 1994), Πρωτάθλημα (1992) και Κύπελλο Ελλάδας (1995) και με την παρουσία του άλλαξε την ιστορία της ομάδας μπάσκετ του ΠΑΟΚ. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τον Απρίλιο του 2023 αποσύρθηκε η φανέλα του με τον αριθμό «7», ως ένδειξη ύψιστης τιμής για την ανεκτίμητη προσφορά του. Και μετά το 2000 άλλωστε προσέφερε στον ΠΑΟΚ από διαφορετικές θέσεις, ως προπονητής, General Manager και Πρόεδρος, συμπληρώνοντας μια παρουσία 30 περίπου χρόνων, από την ημέρα που ήρθε στην Ελλάδα. Αγωνίστηκε για ένα χρόνο στην Κίντερ Μπολόνια με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο Ιταλίας (1997) και δύο σεζόν στην ΑΕΚ, με την οποία συμμετείχε στον τελικό της Ευρωλίγκα (1998)“.

ΣΧΟΛΙΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

ΠΑΟΚ: Ο 7ος ξένος που μένει εκτός με Mαρούσι

Πάρθηκε η απόφαση από τον Στάθη Νεραντζάκη για το σημερινό παιχνίδι.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται το Μαρούσι, για την τελευταία αγωνιστική των Play Out της Stoiximan Basket League, και ως γνωστόν ο Στάθης Νεραντζάκης θα πρέπει να αφήσει έναν ξένο εκτός αποστολής, μιας και έχει στα χέρια του επτά και δικαίωμα να δηλώσει έξι.

Την αποστολή ακολουθούν οι Φρίντρικσον, Γουίλιαμς, ΜακΝίς, Άλστον, Μίχαλ Μιχάλακ και φυσικά ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ. Εκτός, λοιπόν, θα μείνει ο Μαρκές Τάουνς.

Ο Αμερικανός γκαρντ ήταν κανονικά στην αποστολή την προηγούμενη αγωνιστική στα Άνω Λιόσια, εκεί όπου ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε από την ΑΕΚ, με τον Σέσιλ Γουίλιαμς να μένει εκτός από εκείνο το παιχνίδι.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

«Για πάντα στο μυαλό μας…»

Η ανάρτηση της ΚΑΕ ΠΑΟΚ τη μέρα της δολοφονίας του Νάσου Κωνσταντίνου.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ δεν ξεχνά και τιμά τη μνήμη του Νάσου Κωνσταντίνου.

Με ανάρτηση στα social media, το μπασκετικό τμήμα του «Δικεφάλου» αναφέρθηκε στον αδικοχαμένο οπαδό της ομάδας, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή πριν από επτά χρόνια σε ηλικία 24 ετών.

«Επτά χρόνια χωρίς το Νάσο. Για πάντα στο μυαλό μας. Αθάνατος», έγραψε χαρακτηριστικά η ΚΑΕ ΠΑΟΚ mateco στα social media.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

ΠΑΟΚ: «Τελικός» κόντρα στο Μαρούσι για μία θέση στα Play off

Σημαντικό παιχνίδι για τον «Δικέφαλο» στο PAOK Sports Arena.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Στο PAOK Sports Arena θα δώσει ο ΠΑΟΚ mateco την τελευταία και πιο σημαντική μάχη για την συμμετοχή του στα πλέι οφ της Stoiximan Basket League.

Το σημερινό παιχνίδι (27/4 στις 20:15) απέναντι στο Μαρούσι, θα κρίνει και το τελευταίο εισιτήριο για τα πλέι οφ του πρωταθλήματος και αυτό που χρειάζεται η ομάδα μας είναι να κερδίσει και να εξασφαλίσει την συμμετοχή της στην τελική φάση του πρωταθλήματος.

Ουσιαστικά η αναμέτρηση έχει τον χαρακτήρα τελικού, δεδομένου ότι ο νικητής θα είναι αυτός που θα περάσει στα πλέι οφ και με αυτήν ακριβώς την λογική συνεχίστηκε και χθες η προετοιμασία των «ασπρόμαυρων». Ο Σταύρος Σχίζας, που ταλαιπωρήθηκε από θλάση στο γαστροκνήμιο, ακολουθεί ατομικό πρόγραμμα και δεν θα είναι στη διάθεση του κόουτς Στάθη Νεραντζάκη.

Η προετοιμασία του ΠΑΟΚ mateco για τον αγώνα με το Μαρούσι ολοκληρώθηκε με την απογευματινή προπόνηση της Παρασκευής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ