Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

«Ψυχολογία, συγκέντρωση και επιβολή ρυθμού»

Οι σκέψεις του Φώτη Τακιανού αλλά και αυτές του Γιάννη Καστρίτη για το αυριανό ντέρμπι!

Στέργιος Αναστασιάδης

«Ψυχολογία, συγκέντρωση και επιβολή ρυθμού»

Τις σκέψεις τους για το αυριανό ντέρμπι μεταξύ Άρη και ΠΑΟΚ στο “Αλεξάνδρειο” (16:30), εξωτερίκευσαν οι Φώτης Τακιανός και Γιάννης Καστρίτης μιλώντας στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ!

Πιο αναλυτικά:

“Οι δύο κόουτς λίγες ώρες πριν το τζάμπολ του ντέρμπι, που λατρεύουν οι φίλοι του μπάσκετ στην χώρα μας, σχολιάζουν στο www.esake.gr σχετικά με τον «πυρετό» της αναμέτρησης, για την κρισιμότητα της και τα σημεία «κλειδιά».

Άρης Midea και ΠΑΟΚ mateco θα αναμετρηθούν αύριο Κυριακή (10/2, 16:30) για την 18η αγωνιστική της κανονικής περιόδου της Stoiximan Basket League στο κλασικό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης και του ελληνικού μπάσκετ.

Πρόκειται για δύο ομάδες με έντονη την… σφραγίδα του προπονητή τους. Ο Γιάννης Καστρίτης στην δεύτερη «θητεία» του στους «κιτρινόμαυρους» διανύει την τρίτη συνεχή σεζόν, ενώ ο Φώτης Τακιανός καθοδηγεί τον «Δικέφαλο του Βορρά» από τις 19 Φεβρουαρίου 2022 και σε λίγες ημέρες συμπληρώνει έναν χρόνο στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ mateco.

Οι δύο κόουτς λίγες ώρες πριν το τζάμπολ του ντέρμπι, που λατρεύουν οι φίλοι του μπάσκετ στην χώρα μας, σχολιάζουν σχετικά με τον «πυρετό» της αναμέτρησης, για την κρισιμότητα της και τα σημεία «κλειδιά».

«Αυτά τα παιχνίδια έχουν πάντα ένα ξεχωριστό χρώμα, για ολόκληρη την πόλη αλλά και για την μπασκετική Ελλάδα με μνήμες από τις μεγάλες αναμετρήσεις του παρελθόντος μεταξύ Άρη και ΠΑΟΚ», δηλώνει ο Γιάννης Καστρίτης και τονίζει: «Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο είναι εκπληκτική με μεγάλη ένταση και πάθος».

– Τι σου έκανε εντύπωση την πρώτη φορά που συμμετείχες;

«Αυτό που θυμάμαι από το πρώτο ντέρμπι που συμμετείχα είναι το πόσος πολύς κόσμος και πόσο νωρίς ήταν στο γήπεδο και το πόσο έντονα ηλεκτρισμένη ήταν η ατμόσφαιρα».

– Πόσο σημαντικό είναι για την ομάδα σου το ντέρμπι της Κυριακής;

«Πέρα από την ιδιαιτερότητα που έχουν για όλο τον κόσμο αυτά τα παιχνίδια, για εμάς είναι ένας πολύ σημαντικός αγώνας γιατί είναι ένα παιχνίδι στην έδρα μας, αμέσως μετά από μια σημαντική εκτός έδρας νίκη την προηγούμενη αγωνιστική απέναντι στον Παναθηναϊκό και πρέπει να κερδίσουμε για να κεφαλαιοποιήσουμε αυτό το αποτέλεσμα και να κάνουμε ένα βήμα ακόμη στο μαραθώνιο του φετινού πρωταθλήματος».

– Που πιστεύεις ότι θα κριθεί;

«Θεωρώ πως ο έλεγχος του ρυθμού θα είναι πολύ σημαντικός. Υπάρχουν συγκεκριμένα κομμάτια τακτικά που μπορούν να γείρουνε την πλάστιγγα προς τη μια ή την άλλη μεριά, αλλά το πάθος, η ένταση και η ενέργεια, είναι παράγοντες που πάντα θα παίζουν το κύριο λόγο σε τέτοιες αναμετρήσεις».

Ο προπονητής του «Δικέφαλου του Βορρά» Φώτης Τακιανός επισημαίνει για την ιδιαιτερότητα του ντέρμπι της Θεσσαλονίκης: «Τα παιχνίδια Άρης-ΠΑΟΚ ή ΠΑΟΚ-Άρης έχουν μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Το να ζει κάποιος μέσα σε αυτή τη διαδικασία, είναι κάτι το ξεχωριστό. Η ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι φίλαθλοι και η πίεση που έχει το παιχνίδι, διαμορφώνουν ιδιαίτερες καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν και με ένα ξεχωριστό τρόπο».

– Τι σου έκανε εντύπωση την πρώτη φορά που συμμετείχες;

«Ως Θεσσαλονικιός έχω ζήσει από μικρή ηλικία, πρώτα ως φίλαθλος, αργότερα ως παίκτης και στη συνέχεια ως προπονητής, τη διαδικασία των παιχνιδιών αυτών.

Υπήρχαν περίοδοι όπου οι δύο ομάδες είχαν κοινή έδρα, το Παλέ ντε Σπορ. Αυτό ήταν κάτι πολύ ξεχωριστό, η παρουσία φιλάθλων και των δύο ομάδων στο γήπεδο, κάτι που δεν υπάρχει τα τελευταία χρόνια.

Η θέρμη με την οποία οι φίλαθλοι των δύο ομάδων υποστήριζαν την ομάδα τους, η ατμόσφαιρα και ο παλμός, δημιουργούσαν πολύ ξεχωριστά συναισθήματα, με όποια ιδιότητα κι αν ήσουν στο γήπεδο.

Έτσι κι εγώ, βίωσα με ξεχωριστό τρόπο αυτά τα παιχνίδια, είτε ως φίλαθλος, παίκτης ή προπονητής, αλλά πάντα με θαυμασμό και ένα αίσθημα διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια που συμμετείχα».

– Πόσο σημαντικό είναι για την ομάδα σου το ντέρμπι της Κυριακής;

«Το παιχνίδι της Κυριακής έχει την δική του σημασία, αλλά δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα παιχνίδια. Θέλουμε να φτάσουμε όσο πιο ψηλά στη βαθμολογία με απώτερο στόχο να είμαστε στην πρώτη εξάδα.

Και σε αυτή την προσπάθεια κάθε παιχνίδι έχει τη δική του σημασία, ανεξάρτητα από τη διαφορετική υφή που έχει το παιχνίδι με τον Άρη. Θα προετοιμαστούμε όσο μπορούμε καλύτερα για να το κερδίσουμε».

– Που πιστεύεις ότι θα κριθεί;

«Σε αυτά τα ντέρμπι παίζει πάντα ρόλο η ψυχολογία και η συγκέντρωση. Η ψυχολογία έχει να κάνει με το πως θα αντιμετωπιστούν γενικότερα οι δυσκολίες ενός παιχνιδιού.

Η συγκέντρωση αφορά κυρίως τα κομμάτια τακτικής που έχουν αποφασιστεί, κατά πόσο και σε τι ποσοστό θα μπορέσουν να υλοποιηθούν και μέσα από τη διαδικασία της επιβολής του ρυθμού να μπορέσουμε να κρίνουμε το αποτέλεσμα υπέρ μας. Όλα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον που γνωρίζουμε ότι θα είναι δύσκολο».

– Ποια είναι η διαφορά του να παίζεις στο Αλεξάνδρειο από το PAOK Sports Arena;

«Είναι ξεκάθαρο ότι η πρώτη και μεγάλη διαφορά είναι η γηπεδικότητα. Είναι ευνόητο επίσης ότι είναι πολύ σημαντική η παρουσία των φιλάθλων μας, που αποτελούν για μας ένα ισχυρό όπλο και μας έχουν στηρίξει.

Στο παιχνίδι της Κυριακής δεν θα υπάρχει αυτό, αλλά πίεση από την έδρα του αντιπάλου. Ο στόχος μας είναι να συγκεντρωθούμε στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, να απομονωθούμε από οποιοδήποτε εξωτερικό ερέθισμα. Με καθαρό μυαλό και συγκέντρωση να επιβάλλουμε αυτά που θέλουμε στο παιχνίδι»

ΣΧΟΛΙΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

ΠΑΟΚ – Μαρούσι 77-62: Τα highlights της αναμέτρησης

Η νίκη που έστειλε τον ΠΑΟΚ Mateco στα πλέι οφ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ






ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Νεραντζάκης: «Πήραμε αυτό που αξίζαμε»

Ρεαλιστής ο προπονητής του ΠΑΟΚ, που μίλησε φυσικά και για τον Πόρτερ Τζούνιορ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Στάθης Νεραντζάκης ανέφερε ότι η 8η θέση, ήταν αυτό που άξιζε ο ΠΑΟΚ με όλη τη φετινή του πορεία, ενώ μιλώντας για τον Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ, ξεχώρισε τη μεγάλη του διάθεση σε όλους τους τομείς.

«Συγχαρητήρια στους παίκτες. Άξιζαν 100% τη νίκη με την εμφάνιση που έκαναν. Είχαμε κάποια πρόβλημα μέσα στη εβδομάδα, κυρίως της τελευταίας στιγμές, με ιώσεις. Ήταν δύσκολη η προετοιμασία για δύσκολο παιχνίδι. Δείξαμε διάθεση και αυταπάρνηση για κάθε κατοχή, ήταν τα στοιχεία που καθόρισαν στην εξέλιξη του παιχνιδιού.

Η σημαία της ομάδας μας, ο Βαγγέλης Μαργαρίτης, κατάφερε να ισοφαρίσει τις συμμετοχές του Νίκου Μπουντούρη. Νιώθω τυχερός που είμαι μέρος αυτής της ιστορίας. Είναι ένα παιδί χαμηλών τόνων και αξίζει τουλάχιστον αυτό, τώρα που πλησιάζει το τέλος της καριέρας του. Είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα και θέλω να του δώσω συγχαρητήρια για αυτά που έχει καταφέρει με τη φανέλα του ΠΑΟΚ» είπε αρχικά, ενώ σε ερώτηση για το γεγονός ότι για πρώτη φορά, η ομάδα έπαιξε τόσο επιθετική άμυνα, απάντησε…

Σε ερώτηση για την επιθετική άμυνα που έβγαλε επιτέλους σήμερα η ομάδα, απάντησε… «Η ομάδα έχει περάσει πολλές δύσκολες εβδομάδες, που δε φαίνονται προς τα έξω. Κάνω αυτήν τη δουλειά περίπου 15 χρόνια, δεν έχω συναντήσει τόσες πολλές απώλειες μέσα στην εβδομάδα, στις προπονήσεις. Μέχρι και χθες ήταν τρομερό αυτό που συνέβαινε. Η χημεία που φτιάχνει μια ομάδα, της φτιάνει και τη σκληρότητα. Από την αρχή είχαμε πολλούς τραυματισμούς πολλές αλλαγές, δε μπορέσαμε να βρούμε αυτήν τη χημεία. Αυτός είναι ο πιο βασικός παράγοντας που δε μπορούμε να δείξουμε ως ομάδα αυτό που μπορούμε να κάνουμε. Το ότι έγινε σήμερα, ήταν πολύ σημαντικό, για να μπούμε στα πλέι οφ».

Όσο για την προσαρμογή του Πόρτερ Τζούνιορ, είπε… «Το πιο σημαντικό για τον παίκτη, που καταφέρνει να προσαρμοστεί τόσο γρήγορα κι να εντυπωσιάζει στο παρκέ, είναι ότι δεν είναι μόνο εκτελεστής. Είναι ένας πολυτάλαντος παίκτης. Ο τρόπος που παίζει άμυνα, που δημιουργεί, όλα αρά του δίνουν την ευχέρεια να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Σαν νοοτροπία, θέλει πρώτα να δημιουργήσει και μετά να εκτελέσει».

Κάνοντας ένα μικρό απολογισμό μετά την είσοδο στα πλέι οφ, σημείωσε… «Υπήρχαν κάποιες συγκυρίες, κάποιες εμφανίσεις με σκαμπανεβάσματα αλλά είχαμε αιτιολογία. Είχαμε 12 ξένους παίκτες φέτος! Είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθεις με πολλές αλλαγές. Δε μπορείς να έχεις ασφάλεια για να προσηλωθείς σε ένα στόχο. Μπορούσαμε να πάμε καλύτερα, αλλά με όλες αυτές τις αλλαγές μέσα στη σεζόν, στο τέλος πήραμε αυτό που αξίζαμε. Δε θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλο μου».

Όσο για αυτά που του λέει ο Πόρτερ Τζούνιορ, στις συζητήσεις τους, είπε… «Έχουμε κάνει μπασκετικές συζητήσεις μόνο. Ζει για το μπάσκετ και αυτό δείχνει. Όταν είναι στο παρκέ θέλει να δίνει το 100%. Αυτό το έχει μεταφέρει και σε όλη την ομάδα. Αυτό που κρατάω μέχρι τώρα, είναι η διάθεση και η θέληση που έχει όσο είναι στο παρκέ, είτε στην προπόνηση, είτε στον αγώνα».

Για τα 40 λεπτά συμμετοχής του Πόρτερ Τζούνιορ, σημείωσε… «Αν είχαμε διπλές διοργανώσεις θα ήταν διαφορετική η διαχείρισή του. Είναι 23 χρονών, έχουμε το επιτελείο που παρακολουθούμε κάθε μέρα ότι μόνο τον Πόρτερ, αλλά και όλους τους παίκτες. Η αθλητικότητά του και η ενέργεια του, του δίνει τη δυνατότητα να παίζει 40 λεπτά».

Μιλώντας για την πρόκριση στα πλέι οφ και για το αν υπάρχει και η επόμενη σεζόν στο μυαλό, ανέφερε… «Ήδη η ομάδα πρέπει να χτίζει την επόμενη μέρα. Το ότι έχουμε περάσει στα πλέι οφ, δίνει κάποιο χρόνο, αλλά όπως έχει πει και ο πρόεδρος, πρέπει να κοιτάμε και την επόμενη μέρα. Ο πρωταρχικός στόχος είναι η οικονομική εξυγίανση, το να συζητάμε για παίκτες, είναι πολύ γενικό, γιατί δεν ξέρουμε τα οικονομικά δεδομένα της επόμενης σεζόν. Υπάρχουν βλέψεις για την επόμενη σεζόν από τη διοίκηση, είτε περνούσαμε στα πλέι οφ είτε όχι».

Όσο για τις δικές του σκέψεις για την επόμενη σεζόν; «Πραγματικά, είναι χωρίς για μένα. Δεν έχω σκεφτεί κάτι, δεν είναι η κατάλληλη εποχή για να σκεφτώ την επόμενη μέρα. Θέλω να είμαι προσηλωμένος στο στόχο και να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικοί στα πλέι οφ».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

ΠΑΟΚ – Μαρούσι: Με Κέβιν Πόρτερ τα «ολε» με την κερκίδα (vid)

Μπήκε στο πνεύμα ο Αμερικανός

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ μπήκε στο πνεύμα των πανηγυρισμών μετά το τέλος του αγώνα και συμμετείχε στα «ολε» με την κερκίδα.






ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ