Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Η ουδέτερη έδρα, τα ρεκόρ, αλλά και το κύπελλο (vid)

Ιδιαίτερες συνθήκες σε έναν αγώνα-τελικό στο Ηράκλειο

Ηλίας Καπράλος

Η ουδέτερη έδρα, τα ρεκόρ, αλλά και το κύπελλο (vid)

Σίγουρα οι αγώνες του ΠΑΟΚ Mateco και του Άρη στο μπάσκετ έχουν μία διαφορετική ιστορία που όσο περνούν τα χρόνια παραμένει ρομαντική, ακόμα και για ανθρώπους που βλέπουν τη Θεσσαλονίκη μόνο από τη συχνότητα της ΕΡΤ3. Άλλοι μπορεί να πουν για τα βράδια στο Παλέ, άλλοι για τελικούς, άλλοι για αγώνες πρωταθλήματος, άλλοι για τις μάχες Πρέλεβιτς και Γκάλη για τους οπαδούς που συνυπήρχαν στην ίδια κερκίδα και άλλοι για το κύπελλο που σαν θεσμός πάντα έχει ιδιαιτερότητες. 

Συνολικά οι δύο ομάδες έχουν παίξει για το θεσμό του κυπέλλου 10 φορές από τις συνολικές τους 216 συναντήσεις σε όλες τις διοργανώσεις. Μάλιστα από τα 10 παιχνίδια τους, τα 7 είναι στη Θεσσαλονίκη και έγιναν είτε στο γήπεδο της ΧΑΝΘ όπως η πρώτη τους αναμέτρηση, το 1976, είτε στο Παλέ Ντε Σπορ που έγιναν οι περισσότερες από αυτές (4) και δύο τελικοί, είτε στο Παλατάκι που έγιναν δύο αναμετρήσεις κυπέλλου από 2000 μέχρι σήμερα. Έτσι μένουν εκτός της Θεσσαλονίκης, μόλις 3 αναμετρήσεις των δύο ομάδων για το κύπελλο, με τις δύο να γίνονται στο ΣΕΦ και άλλη μία στο κλειστό της Λαμίας, στο πρώτο Final-4 του ελληνικού κυπέλλου, το 1995. 

Σε αυτά τα παιχνίδια, ο ΠΑΟΚ Mateco, μετράει 4 νίκες, έναντι 6 του Άρη και φυσικά όλα μπορούν να θεωρηθούν μοιρασμένα. Εξ αρχής ο ΠΑΟΚ Mateco είχε χάσει στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων στο γήπεδο της ΧΑΝΘ το 1976, με σκορ 55-65, ενώ η δεύτερη τους συνάντηση ήταν το 1984, στον αξέχαστο τελικό των κουρεμένων κεφαλιών στο Παλέ, όταν και ο Δικέφαλος είχε επικρατήσει με 74-70. Αυτός ήταν και ο πρώτος τίτλος του ΠΑΟΚ Mateco μετά το 1958, κάτι που άλλαξε κατά πολύ την εικόνα της ομάδας στα επόμενα χρόνια. 

Στη συνέχεια και από το 1988, έως και το 1990, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν 3 φορές στο θεσμό του κυπέλλου, με τα δύο πρώτα παιχνίδια να γίνονται στο Παλέ και με νικητή τον Άρη (το 1989 ήταν τελικός), ενώ το 1990, ο τελικός των δύο ομάδων έγινε στον Πειραιά και στο ΣΕΦ με τον Άρη και πάλι να κατακτά το κύπελλο, κόντρα στον ΠΑΟΚ Mateco. Η ώρα της αλλαγής, ήρθε 5 χρόνια αργότερα για την ομάδα του Δικεφάλου, όπου με προπονητή τον Σάκη Λάιο και τον Πρέλεβιτς σε δαιμονιώδη φόρμα, έπαιξε με τον Άρη στο κλειστό της Λαμίας, στο πρώτο Final-4 του ελληνικού κυπέλλου και τον απέκλεισε στην ημιτελική φάση με το ευρύ 80-63. 

Οι δύο ομάδες, βρέθηκαν και πάλι σε ημιτελικό των Final-4, το 1999, το οποίο έγινε και αυτό στον Πειραιά και στο ΣΕΦ, όπως και ο τελικός του 1990. Τότε η διαφορά των δύο ομάδων ήταν σαφώς και μεγαλύτερη, κάτι που φάνηκε σε όλη τη σεζόν και έτσι ο Δικέφαλος είχε κάνει τότε ρεκόρ διαφοράς μεταξύ των δύο ομάδων μετά το 83-50 στον ημιτελικό, όπου με προπονητή τον Κώστα Φλεβαράκη και ηγέτες τους Μπαλογιάννη και Μπέρι, ο ΠΑΟΚ Mateco, εν συνεχεία, κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας στον τελικό κόντρα στην ΑΕΚ, στο τελευταίο κύπελλο της ομάδας. 

Από εκεί και μετά οι δύο ομάδες σταμάτησαν να παίζουν μεταξύ τους σε τελικούς και ημιτελικούς κυπέλλου, μιας και η πορεία της κάθε μίας, χαράχτηκε μόνο καθοδικά. Παρόλα αυτά οι κληρώσεις έφεραν τον ΠΑΟΚ Mateco και τον Άρη, άλλες 3 φορές αντιμέτωπους στο κύπελλο με τα δύο παιχνίδια να γίνονται στο Παλατάκι το 2005 και το 2013, ενώ το 2017 να γίνεται στο Παλέ Ντε Σπορ. Μάλιστα και οι 3 αγώνες, ήταν και οι πρώτοι αγώνες για εκείνες τις σεζόν και αυτό φάνηκε, καθώς όταν ο ΠΑΟΚ Mateco επικράτησε του Άρη το 2005 εντός έδρας με 68-58, είχε βγει χαμηλότερα του αντιπάλου του στο πρωτάθλημα, ενώ τις δύο επόμενες φορές που οι δύο ομάδες έπαιξαν μεταξύ τους, το 2013 και το 2017, ο Άρης είχε επικρατήσει εκτός και εντός έδρας, αλλά στο τέλος κατέληξε αρκετά πιο χαμηλά από τον ΠΑΟΚ Mateco στη βαθμολογία του πρωταθλήματος. 

Πλέον όλοι περιμένουν την 4η μάχη των δύο ομάδων στο κύπελλο Ελλάδας και σε ουδέτερη έδρα που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης στο Ηράκλειο, μιας και δεν έχουν αγωνιστεί ποτέ μεταξύ τους σε κάποιο νησί.

ΣΧΟΛΙΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

ΠΑΟΚ: «Τελικός» κόντρα στο Μαρούσι για μία θέση στα Play off

Σημαντικό παιχνίδι για τον «Δικέφαλο» στο PAOK Sports Arena.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Στο PAOK Sports Arena θα δώσει ο ΠΑΟΚ mateco την τελευταία και πιο σημαντική μάχη για την συμμετοχή του στα πλέι οφ της Stoiximan Basket League.

Το σημερινό παιχνίδι (27/4 στις 20:15) απέναντι στο Μαρούσι, θα κρίνει και το τελευταίο εισιτήριο για τα πλέι οφ του πρωταθλήματος και αυτό που χρειάζεται η ομάδα μας είναι να κερδίσει και να εξασφαλίσει την συμμετοχή της στην τελική φάση του πρωταθλήματος.

Ουσιαστικά η αναμέτρηση έχει τον χαρακτήρα τελικού, δεδομένου ότι ο νικητής θα είναι αυτός που θα περάσει στα πλέι οφ και με αυτήν ακριβώς την λογική συνεχίστηκε και χθες η προετοιμασία των «ασπρόμαυρων». Ο Σταύρος Σχίζας, που ταλαιπωρήθηκε από θλάση στο γαστροκνήμιο, ακολουθεί ατομικό πρόγραμμα και δεν θα είναι στη διάθεση του κόουτς Στάθη Νεραντζάκη.

Η προετοιμασία του ΠΑΟΚ mateco για τον αγώνα με το Μαρούσι ολοκληρώθηκε με την απογευματινή προπόνηση της Παρασκευής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Διαιτητής Εuroleague στη… φάκα για κλέψιμο σε duty free!

H κάμερα ασφαλείας «έπιασε» τον Ματέι Μπολτάουζερ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Απίστευτο δημοσίευμα στη Σερβία από την ιστοσελίδα «Republika.rs», η οποία αναφέρει ότι στις 5/12, ο Σλοβένος διαιτητής, Ματέι Μπολτάουζερ, συνελήφθη» από κάμερα ασφαλείας να κλέβει μία κολόνια αξίας 221 ευρώ, από κατάστημα σε αεροδρόμιο «Νikola Tesla», του Βελιγραδίου!

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το συμβάν έλαβε χώρα μετά την αναμέτρηση της Παρτίζαν με τη Μονακό, με τον έμπειρο διαιτητή συνελήφθη στη συνέχεια από την αστυνομία και αφέθηκε ελεύθερος πληρώνοντας ένα πρόστιμο ύψους περίπου 256 ευρώ.

Μάλιστα, η ιστοσελίδα επικοινώνησε με τον Σλοβένο, ο οποίος δήλωσε άγνοια: «Δεν ξέρω τίποτα γι’ αυτό. Λυπάμαι. Δε μπορώ να μιλήσω».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Οι διαιτητές στο ΠΑΟΚ – Μαρούσι

Ποιοι ορίστηκαν στο Παλατάκι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται αύριο το Μαρούσι στο Παλατάκι (20:15, ΕΡΤ 3), στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής των πλέι άουτ, με το νικητή του αγώνα αυτού, να παίρνει το τελευταίο εισιτήριο για τα πλέι οφ, όπου θα αντιμετωπίσει με μειονέκτημα έδρας τον Παναθηναϊκό.

Η ΕΟΚ ανακοίνωσε τους διαιτητές για τα τρία αυριανά παιχνίδια. Πιο αναλυτικά:

Γ. Μπουρούσης 20.15 Καρδίτσα-ΑΕΚ Μαλαμάς-Λουλουδιάδης-Σπυρόπουλος (Μανάσης)

ΠΑΟΚ 20.15 ΠΑΟΚ-Μαρούσι Πουρσανίδης Γ.-Καρπάνος-Μπακάλης (Παπαδόπουλος Νικ.)

Απόλλων Π. 20.15 Απόλλων Π.-Λαύριο Λόρτος-Μαρτινάκος-Αγγελής (Θεοδωρόπουλος Γ.-Σπυρόπουλος Μ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ