Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

«Οι εποχές που δεν μας ήθελε κανείς!»

O “Αρχηγός” θυμάται τον τελικό στην Τεργέστη και γράφει ένα κείμενο που προκαλεί ανατριχίλα!

Στέργιος Αναστασιάδης

«Οι εποχές που δεν μας ήθελε κανείς!»

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον δεύτερο τελικό με τη Στεφανέλ, στην Τεργέστη της Ιταλίας, εκεί όπου ο τεράστιος ΠΑΟΚ της δεκαετίας του ΄90 έγραψε άλλη μία “χρυσή” σελίδα στην ιστορία του συλλόγου.

Τριάντα χρόνια μετά, ο Χρήστος Παπανικολάου, ο “Αρχηγός” της κερκίδας του ΠΑΟΚ, έγραψε για τον τελικό και προκαλεί… ανατριχίλα!

Ακολουθεί το κείμενο αυτούσιο:

Ξετυλίγοντας το κουβάρι των αναμνήσεων μου με τον ΠΑΟΚ, όπως ο καθένας μας πιστεύω, κάθε φορά ζω το ίδιο μαγικό ταξίδι!

Έρχονται στο μυαλό, άλλοτε σκόρπια και άλλοτε με τη χρονολογική τους σειρά, πρόσωπα, καταστάσεις και γεγονότα! Έρχονται μνήμες που ενεργοποιούν μέσα μου χειμάρρους όλων των συναισθημάτων!

Μερικές από αυτές με χαροποιούν, άλλες με πικραίνουν ακόμη και σήμερα!

Άλλες με συγκινούν, άλλες με κάνουν να νιώθω περήφανος που ήμουν παρών κλπ.

Όσες όμως φορές κι αν προσπάθησα να ξεχωρίσω τη στιγμή που τα είχε όλα, τη στιγμή που ίσως θα ήταν ιδανική για σεμινάριο ψυχανάλυσης, από αυτά που έχω βιώσει, με τον τρόπο που τα “είδα” εγώ, το κουβάρι καταλήγει στο ίδιο σημείο!

16 Μαρτίου 1994…

Σαν σήμερα ακριβώς 30 χρόνια πριν…

Ο ποιοτικότερος, τουλάχιστον κατά τον Μπάνε, μπασκετικός ΠΑΟΚ μεσουρανεί!

Το τμήμα του συλλόγου που οπαδικά μας κράτησε όρθιους τα “πέτρινα” χρόνια του Βουλινού και της αποχής, μας ανταμείβει απλόχερα, για την πολυετή στήριξη, στα δικά του “πέτρινα” χρόνια που δείχνουν να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί!

Σηκώσαμε το πιο μάγκικο τρόπαιο στη Γενεύη, κατακτήσαμε το πρωτάθλημα, χάσαμε ένα δικό μας ευρωπαϊκό τίτλο στη Νάντ, αυτοκτονήσαμε στο final four στον Πειραιά αλλά τώρα είμαστε καλύτεροι από ποτέ! Απαλλαγμένοι από τον προδότη που “κατηφόρησε” αρχικά για τον Πειραιά και στη συνέχεια …γενικά, κάνουμε μια εκπληκτική πορεία και φτάνουμε στο διπλό τελικό του κυπέλλου Κόρατς!

Αντίπαλος μας μια ομάδα που όλοι τη θεωρούν, όχι απολύτως άδικα, αχτύπητη. Η Στεφανέλ από την Τεργέστη!

Στο πρώτο παιχνίδι νικάμε με 9 πόντους στο Παλαί! Μια διαφορά που μας δίνει μεν ένα προβάδισμα αλλά δεν εξασφαλίζει απολύτως τίποτα! Στις 16 Μαρτίου λοιπόν είναι το μεγάλο ραντεβού! Ο “δικός” μας ΠΑΟΚ θα σηκώσει το δεύτερο Ευρωπαικό του τρόπαιο και φυσικά,ούτε που μας περνάει από το μυαλό να μην είμαστε εκεί!

Στο άκουσμα της είδησης ότι οι Ιταλοί δίνουν ελάχιστα εισιτήρια, αρχίζει ένα σκληρό, απάνθρωπο θα έλεγα ,“πόκερ” με τη διοίκηση του ΠΑΟΚ, που φιλοδοξεί να περάσει νέα για την εποχή ήθη επιβραβεύοντας τους κατόχους εισιτηρίων διαρκείας (λάθος που είχε κάνει και ο Βεζυρτζής στο final four)! Στα πλαίσια της κόντρας αυτής, άλλοι σπάζονται και δεν ακολουθούν.

Άλλοι τρώνε τον παπά περι μη ηλεκτρισμού της ατμόσφαιρας και περί τίτλου που θα παρθεί στα μουλωχτά,ενώ η μεγάλη μάζα περιμένει το ματς με το γαύρο που ακολουθεί για να κατακλύσει το ΣΕΦ!

Το τελεσίγραφο της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, προς τον Σ.Φ.ΠΑΟΚ ΘΥΡΑ 4, στον οποίο ανήκα τότε και είχα οριστεί ως υπεύθυνος της εκδρομής από τον τότε πρόεδρο Άκη Πετρίδη, είναι ξεκάθαρο: “Μην έρθετε!” λες και ο “δικός” μας ΠΑΟΚ τους ανήκε!

Αυτό μας γύρισε τα μυαλά! “Εμείς θα έρθουμε και θα μπούμε! Αυτοί που παίζει να μείνουν έξω είστε εσείς οι διοικούντες!” είπαμε απαντώντας στο δικό τους τελεσίγραφο!

Στη σύσκεψη που ακολούθησε στα γραφεία του χαμηλοτάβανου, δόθηκε όρκος!

“Κανείς δε θα μας διώξει από τον ΠΑΟΚ, επειδή του χαλάμε τα σχέδια ή τη μόστρα!

Θα πάμε όσοι και να ΄μαστε!”

Μπαίνουμε λοιπόν σε ένα πούλμαν του Κων/νίδη και ξεκινάμε 3 μέρες!!! πριν την προγραμματισμένη μας αναχώρηση(για να έχουμε χρόνο να ψαχτούμε για εισιτήρια)!

Τελευταία στιγμή γίνεται η έκπληξη!

Σκάει ο “Νικόλας” και ενώ αρχικά λέει “θα με αφήσετε στο Βαρδάρη να πάω σπίτι”, κάνει ότι “ξεχάστηκε” και θέλει να έρθει μαζί μας! Αφού ενημερώθηκε για το παρασκήνιο της εκδρομής και τη δική μας αντίδραση, ξέσπασε σε κλάματα από συγκίνηση και μας φιλούσε έναν-έναν! “Μπράβο ΠΑΟΚτσάκια μου! Μπράβο παιδιά μου (αν και τον φωνάζαμε θείο μια που “πατέρας” όλων μας ήταν και θα είναι ο Μάκης)!

26! Ούτε παραπάνω ,ούτε παρακάτω! Ακριβώς 26 ψυχάρες! Με ένα φρεσκοχωρισμένο, ράκος ψυχολογικά και απλήρωτο οδηγό πούλμαν που μαζί του είχε χρήματα μόνο για το καράβι, με ομίχλη θανάτου στην Κατάρα.

Με μανούρες και εξονυχιστικά ψαχτήρια, στα Τελωνεία. Με ένα σαπιοκάραβο γεμάτο νταλίκες, που στον υγρό μουσαμά τους πάλευαν να γαντζωθούν, αγνώστου εθνικότητας λαθρομετανάστες που έψαχναν έστω και “λαθραία” ένα καλύτερο αύριο, μαζί κι εμεις!

Εμείς οι 26! Μόνοι μας εναντίον όλων! Πραγματικά όλων, όμως!

Κάποια στιγμή γύρω στα μεσάνυχτα, στο σαλόνι του σαπιοκάραβου, ακούγεται χαμηλόφωνα, σαν σε πρόβα:

“Εμεις δεν έχουμε λεφτά, είμαστε όλοι ρέστοι, οοοο (λέει κάποιος)

Με ΠΑΟΚτσήδικη μαγκιά, θα πάμε στην Τεργέστη. (συμπληρώνει άλλος)

Το κύπελλο θα πάρουμε, με σκέτο νταηλήκι(καταλήγει ο τρίτος).

Μόνοι μας θα το στήσουμε, μες τη Θεσσαλονίκη” (sic ελαφρώς “παραφρασμένο” για ευνόητους λόγους)*

Φτάνουμε στην Τεργέστη δυο μέρες πριν τον αγώνα! Είναι προεκλογική περίοδος και υπάρχει ανοιχτή συγκέντρωση, με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, του νεοσύστατου κόμματος Forza Italia,του Silvio Berlusconi που κέρδισε εκείνες τις εκλογές!

Καραμπινιέρι παντού, μυστικοί αστυνομικοί και πολιτοφύλακες “χτενίζουν” τα πάντα, την ίδια ώρα που 26 αφηνιασμένοι ψάχνουν για εισιτήρια παντού! Και όταν λέμε παντού, το εννοούμε! Στα γραφεία της Stefanel,σε κάτι κλαμπάκια του κώλου, στη μαύρη αγορά…..παντού!

Φτάνει η αποστολή.’Ολοι παθαίνουν σοκ που μας βλέπουν να έχουμε καταλάβει το ξενοδοχείο και να τρωγόμαστε με τα ρούχα μας!

Γίνεται μανούρα και σαν πυροσβέστης, ο Λάκης Οικονομίδης, αλλάζει ύφος και υπόσχεται να μας βοηθήσει να βρούμε τα μαγικά χαρτάκια!

Σκάνε μύτη κάτι επίσημοι, ο Κώστας Ρήγας, από τη Φίμπα, ο Καρατζάς του ΕΣΑΚΕ και άλλοι, τους αρπάζουμε τις προσκλήσεις από τα χέρια και σύσσωμη η ομάδα μας παρακαλεί να τους τις επιστρέψουμε!

Βρίσκουμε έναν μαυραγορίτη, ο οποίος αποδείχτηκε αργότερα, ότι ήταν ο αδερφός του Μποντίρογκα, κάνουμε έρανο και καταφέρνουμε να αγοράσουμε 10 εισιτήρια!

Ο Οικονομίδης συμβάλει κι αυτός οικονομικά, βλέποντας ότι η κατάσταση ξεφεύγει άσχημα! Υπήρχαν παιδιά που ενώ είχαν να φάνε και να καπνίσουν δυο μέρες ,δίνανε και το τελευταίο τους κατοστάρικο στο κοινό ταμείο! Ήρθαν ΠΑΟΚτσάκια από Γερμανία, που είχαν εισιτήρια και συμβάλανε κι αυτοί με τα μάρκα τους στο κοινό ταμείο!

Τρείς ώρες πριν το παιχνίδι, μη έχοντας άλλη λύση, πηγαίνουμε έξω από το γήπεδο για να αγοράσουμε εισιτήρια από Ιταλούς! Μιάμισι ώρα πριν την έναρξη, σχεδόν τα καταφέρνουμε! Μας λείπουν μόνο τρία εισιτήρια! “Μπιλιέτι” από εδώ, “μπιλιέτι” από εκεί, μας την πέφτουν οι πολιτοφύλακες και μας “μαζεύουν”! Εμένα και άλλους δύο (τα ονόματα δεν τα λέω γιατί δεν ξέρω αν θα το ήθελαν)!

Συλλαμβάνεστε μας λένε και δεν ξέρουμε το λόγο! Ένας φοιτητής που ζούσε στην Ιταλία, μας εξηγεί ότι μας συνέλαβαν, σαν μαυραγορίτες! Μετά από λίγο έρχεται η διοίκηση του ΠΑΟΚ και αφού δίνονται οι αμοιβαίες εξηγήσεις, παίρνουν τα εισιτήρια για έλεγχο και σχεδόν τα μισά, αποδεικνύονται πλαστά! Κανονικά είναι μόνο τα 13! Ακριβώς για τους μισούς!

Έλα στη θέση μου ρε μάγκα τώρα, εσύ που το διαβάζεις, μετά από 30 χρόνια και πες μου ποιους 13 θα διάλεγες; Με τι κριτήρια; Και άντε διάλεξες αυτούς που νόμιζες. Με τους υπόλοιπους πως θα ταξίδευες πίσω; Πώς θα τους ξανααντίκριζες;

Πάνω λοιπόν στην τρέλα μου αυτή και ενώ βρίσκομαι ήδη μέσα στο γήπεδο, αφού ο χώρος της ανάκρισης μας ήταν μέσα σε κάποιο γραφείο του γηπέδου, προσπαθώντας να βγώ έξω, για να δω τι θα γίνει, βλέπω τον πορτιέρη να μου δίνει ένα καρτελάκι κατά την έξοδο! Με τα λίγα Ιταλικά που μπορώ να καταλάβω, μου λέει ότι πρέπει να του το δώσω ξανά την ώρα που θα θελήσω να ξαναμπώ!

“Αυτό είναι”σκέφτηκα! “Στο ημίχρονο θα βγούμε οι μισοί θα δώσουμε το χαρτάκι σε αυτούς που έμειναν έξω και εκείνοι δίνοντας το χαρτάκι στον πορτιέρη θα μπούνε μέσα!

Έτσι θα μπούνε οι άλλοι μισοί να δουν ένα ημίχρονο και εμείς θα μείνουμε έξω, για να υπάρξει ΠΑΟΚτσήδικη δικαιοσύνη”…

Έτσι και έγινε! Όταν βγήκαμε στο ημίχρονο για να μπουν οι υπόλοιποι τα συναισθήματα ήταν τόσο έντονα, που ράγιζαν καρδιές! Άλλοι έκλαιγαν συγκινημένοι, άλλοι χαίρονταν ενώ οι Ιταλοί είχαν μείνει με το στόμα ορθάνοιχτο, μη πιστεύοντας αυτό που έβλεπαν!

Ένας πορτιέρης λυγίζει! Βάζει τα κλάματα και αρχίζει να μας χειροκροτεί, καθώς βγαίναμε από το γήπεδο για να μπουν οι άλλοι

Αρχίζει το δεύτερο ημίχρονο! Ο ΠΑΟΚ είναι πάντα μπροστά στο σκορ! Οι ιαχές μας ,σκίζουν τον αέρα! Σε κάποια στιγμή βλέπω ένα τσακαλάκι που είχε μπει με τη δεύτερη “φουρνιά” να με χτυπάει στην πλάτη με τρόπο! “Αρχηγέ! Άνοιξα μια γυάλινη πόρτα πάνω από την κερκίδα μας! Ελάτε ένας-ένας με τρόπο ,να ξαναμπείτε μέσα!” Το κάνουμε και θυμάμαι ο τελευταίος που μπήκε μέσα, έκανε βουτιά πάνω στους άλλους, ακριβώς τη στιγμή που ο Μπουντούρης πετύχαινε, ίσως το πιο κρίσιμο τρίποντο του αγώνα! Το παιχνίδι λήγει με 91-100!

Ο ΠΑΟΚ κατακτά το δεύτερο του ευρωπαϊκό τίτλο, μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς! Ο Λαός ξεχύνεται στο Λ. Πύργο να πανηγυρίσει!

Η Θεσσαλονίκη καίγεται από τα πανηγύρια! Την ίδια ώρα οι 26 ξεκινάμε για το ταξίδι της επιστροφής! Πιο κατάκοποι κι από πολεμιστές που γυρίζουν από το μέτωπο,αλλά και πιο ευτυχισμένοι,πιο γεμάτοι και πιό μάγκες,από όλους!

Η ιστορία είχε γράψει: Ο ΠΑΟΚ μας! Ο δικός μας ΠΑΟΚ, σήκωσε το κύπελο και εμείς οι 26 είμασταν εκεί! Κόντρα σε όλους και σε όλα! Στο ταξίδι της επιστροφής κανείς δε νοιαζόταν πλέον, για το οτιδήποτε! Δεν είχαμε να σκεφτούμε κάτι, αφού στην ουσία το γνωρίζαμε εξ΄αρχής: “ΑΔΙΑΦΟΡΩ ΓΙΑ ΟΤΙ ΚΙ ΑΝ ΛΕΝΕ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΠΩΣ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΣΕΝΑ…..

ΣΧΟΛΙΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Το… πάρτι του Πόρτερ και η πρόκριση (vid)

«Παρακάμερα» με πολύ παρασκήνιο από τη χθεσινή νίκη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 77-62 του Αμαρουσίου, πήρε την πρόκριση στα πλέι οφ και ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ, έδωσε ένα ακόμα ξεχωριστό… σόου.

Δείτε το backstage video από όσα συνέβησαν στο χθεσινό παιχνίδι:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

ΠΑΟΚ: Η σειρά με Παναθηναϊκό… φέρνει φιλικό

Το διάστημα της διακοπής και η ανάγκη για αγωνιστική δράση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Με τη νίκη επί του Αμαρουσίου χθες, ο ΠΑΟΚ εξασφάλισε την 8η θέση και την είσοδο στα πλέι οφ, στα οποία θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό με μειονέκτημα έδρας στην προημιτελική φάση.

Βέβαια, τα παιχνίδια αυτά λόγω της παρουσίας των Πράσινων στα πλέι οφ της Euroleague, αναμένεται να αργήσουν, δεδομένου ότι έχει μπροστά του τη σειρά με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Όλα δείχνουν ότι τα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ, θα ξεκινήσουν Σαββατοκύριακο, 11-12 Μαΐου, οπότε μεσολαβεί ένα διάστημα δύο εβδομάδων για το Game 1.

Στον ΠΑΟΚ, προσανατολίζονται να δώσουν ένα φιλικό με τον Προμηθέα στη Θεσσαλονίκη, μέσα στις επόμενες ημέρες και μετά την επιστροφή της ομάδας στις προπονήσεις, αναμένεται να οριστικοποιηθεί η μέτα και η ημερομηνία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

ΠΑΟΚ: Τα περισσότερα ριμπάουντ στην ιστορία του!

Βραδιά ρεκόρ η χθεσινή κόντρα στο Μαρούσι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Όπως αναφέρει ο ΕΣΑΚΕ στην ιστοσελίδα του... "Μία εβδομάδα νωρίτερα έγινε ο παίκτης με τους περισσότερους αγώνες Πρωταθλήματος στην ιστορία του ΠΑΟΚ mateco αφού ξεπέρασε τον Γιάννη Πολίτη. Χθες (27/4), ο Βαγγέλης Μαργαρίτης «έπιασε» τον Νίκο Μπουντούρη στην κορυφή της λίστας των παικτών με τα περισσότερα παιχνίδια όλων των διοργανώσεων με τον Δικέφαλο.

Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ mateco, που φοράει για 11η σεζόν τη φανέλα του, έφτασε χθες τα 421 παιχνίδια με τα ασπρόμαυρα, όσα έκανε και ο Βολιώτης που τα φόρεσε για εννιά χρόνια (1989-1998). Δεδομένου λοιπόν ότι η ομάδα της Θεσσαλονίκης νίκησε χθες το Μαρούσι και έχει μπροστά της την παρουσία της στα play off της Stoiximan Basket League, ο Μαργαρίτης μπορεί να ξεπεράσει τον Μπουντούρη και να μείνει μόνος στην κορυφή κι αυτής της ιστορικής λίστας.

Το «κοντέρ» του 42χρονου φόργουορντ άρχισε να γράφει με τα ασπρόμαυρα στις 18 Σεπτεμβρίου 2012 σε ένα ματς Κυπέλλου κόντρα στον Πανελευσινιακό στο οποίο ο Δικέφαλος επικράτησε με 72-48. Έκτοτε μέτρησε άλλα 420 παιχνίδια με τη φανέλα του ΠΑΟΚ mateco. Τα 421 κατανέμονται ως εξής: 294 για τη Stoiximan Basket League, 108 στην Ευρώπη και 19 στο Κύπελλο Ελλάδας.

Ο Πόρτερ στα… βιβλία με 6 κλεψίματα και 40’/40’

Ήταν για ένα ακόμη παιχνίδι ο πολυτιμότερος παίκτης του ΠΑΟΚ mateco, φτάνοντας μάλιστα και σε ένα εντυπωσιακό μοτίβο με ranking. Μέσα από τη χθεσινή εμφάνιση στη νίκη-πρόκριση στα play off για τον Δικέφαλο, ο Κέβιν Πόρτερ έφτασε σε δύο ξεχωριστές επιδόσεις με τα κλεψίματα και το απόλυτο στον χρόνο συμμετοχής.

*Μέσα στο πλούσιο stat line του, ο Αμερικανός γκαρντ έκανε έξι κλεψίματα και έβαλε το όνομα του στην ιστορική λίστα του ΠΑΟΚ mateco αφού ισοφάρισε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση της ομάδας του στη Stoiximan Basket League. Ο Πόρτερ έγινε ο 10ος στην ιστορία του Δικεφάλου που έφτασε στα 6 κλεψίματα και αυτή ήταν η 11η φορά που σημειώθηκε μία τέτοια επίδοση αφού υπήρξε ένας που μπήκε σε αυτήν τη λίστα δύο φορές. Είναι ο ίδιος που κρατάει και το ρεκόρ περισσότερων κλεψιμάτων για τον ΠΑΟΚ mateco, ο Ρόουλ Μάρσαλ με τα εννιά που έκανε στις 5 Ιανουαρίου 2011 στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ηλυσιακό. Ήταν μία από τις έξι φετινές –στην ίδια έφτασε την ίδια ώρα και ο Λάνγκστον Χολ- επιδόσεις 6+ κοψιμάτων. Το ρεκόρ εξακολουθούν να μοιράζονται ο Λούκα Βιλντόσα και ο Ρόνι Χάρελ έχοντας από επτά.

*Ο Κέβιν Πόρτερ δεν έχασε ούτε δευτερόλεπτο από τη δράση του χθεσινού «τελικού» για την 8η θέση, κάνοντας το 40’/40’ και έγινε ο πρώτος που το έκανε, όχι μόνο στη φετινή Stoiximan Basket League αλλά συνολικά στην τελευταία τετραετία. Ο τελευταίος που το έκανε ήταν ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος, στις 5 Ιανουαρίου 2020 ως παίκτης της ΑΕΚ Betsson στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό AKTOR. 40 λεπτά συμμετοχής σε ματς 40 λεπτών είχε σχεδόν 20 μέρες νωρίτερα, στις 14 Δεκεμβρίου 2019, ο Τζαμάλ Τζόουνς στο εκτός έδρας παιχνίδι του Ιωνικού με το Ρέθυμνο Cretan Kings. Το ρεκόρ περισσότερων λεπτών στο παρκέ για το φετινό Πρωτάθλημα κρατάει από την πρεμιέρα του Κολοσσού H Hotels Collection με το Περιστέρι bwin, ο Τάιλερ Πόλεϊ που κρίθηκε σε διπλή παράταση με τον ίδιο να έχει 43:05’ συμμετοχής.

*Μπορεί να έχασε το triple-double για δύο ασίστ, ωστόσο ο Πόρτερ μετά το 36 που είχε στα δύο προηγούμενα παιχνίδια της ομάδας του στο ranking (με την Καρδίτσα Ιαπωνική και την ΑΕΚ Midea) «έγραψε» 35 στο σύστημα αξιολόγησης. Έτσι πρόλαβε στις τέσσερις συμμετοχές του στη Stoiximan Basket League να γίνει ο μοναδικός του φετινού Πρωταθλήματος που έφτασε σε τρεις επιδόσεις 35+ στο ranking. Από δύο τέτοιες επιδόσεις έχουν ο Τζόε Ράγκλαντ και ο Λούκα Μπραΐκοβιτς.

*Ο Κέβιν Πόρτερ έφτασε λοιπόν στο double-double (22π, 12ρ.) όπως και ο Τζαμάνι ΜακΝίς (16π, 12ρ.). Ήταν η 7η φορά στη φετινή σεζόν που ένα δίδυμο παικτών έφτασε σε τέτοια επίδοση.

Σε ατομικό επίπεδο ακόμη για τον ΠΑΟΚ mateco ο Μιχάλης Τσαϊρέλης και ο Έλβαρ Φρίντρικσον έφτασαν σε αξιοσημείωτα επιτεύγματα…

*Ο Μιχάλης Τσαϊρέλης με τα έξι αμυντικά ριμπάουντ που είχε σε αυτό το παιχνίδι, μπήκε στη 10άδα της «ασπρόμαυρης», ιστορικής λίστας στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Φτάνοντας τα 259 ξεπέρασε τον Κλαούντιο Κολντεμπέλα (1998-2002) και τον Τοντόρ Γκετσέφσκι (2009-11) που είχαν από 258.

Ο «Τσάι» με αυτά τα έξι ριμπάουντ που είχε χθες, «σκαρφάλωσε» μία θέση και στην αντίστοιχη λίστα των συνολικών ριμπάουντ του ΠΑΟΚ mateco στη Stoiximan Basket League. Έχει πλέον 381 και ξεπερνώντας τον Νίκο Μπουντούρη που είχε 377, αποκλειστικά στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος, ανέβηκε στην 11η θέση.

*Ο Έλβαρ Φρίντρικσον είχε τρεις ασίστ και με αυτές έγινε μέλος της πρώτης πεντάδας ξένων πασέρ του Δικεφάλου στη Stoiximan Basket League. Ο Ισλανδός έφτασε τις 160 ασίστ και ξεπέρασε τον Φιλ Γκος που είχε 157 στη διετία 2017-19.

Ο ΠΑΟΚ mateco στην κορυφαία επίδοση ριμπάουντ της ιστορίας του

Σημαντική για την έκβαση του αγώνα ήταν η διαφορά των δυο ομάδων στα ριμπάουντ, με τον ΠΑΟΚ mateco να έχει 15 περισσότερα. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης τελείωσε το παιχνίδι έχοντας 53 ριμπάουντ και αυτή δεν είναι απλά η κορυφαία, φετινή επίδοση της αλλά συνολικά η μεγαλύτερη στην ιστορία της στη Stoiximan Basket League.

Η ομάδα του Στάθη Νεραντζάκη είχε 52 ριμπάουντ πριν δύο εβδομάδες στο ματς με την Καρδίτσα Ιαπωνική για τα play out και έτσι σε διάστημα 15 ημερών, βελτίωσε δύο φορές την κορυφαία επίδοση ριμπάουντ της ιστορίας του ΠΑΟΚ mateco. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν την 3η αγωνιστική των play out, είχε μόλις δύο επιδόσεις 50+ ριμπάουντ στην ιστορία του στη Stoiximan Basket League…

27/4/2005: ΠΑΟΚ-ΜΕΝΤ 50 ριμπάουντ

21/12/2019: ΠΑΟΚ-Προμηθέας 50 ριμπάουντ

Μέσα από αυτήν την επίδοση, ξεπήδησε μία ακόμη για τους γηπεδούχους που είχαν 18 επιθετικά ριμπάουντ και σημείωσαν την κορυφαία επίδοση τους στη σεζόν. Η προηγούμενη ήταν εκείνη των 16 στο ματς με την Καρδίτσα Ιαπωνική για τα play out. Πρόκειται παράλληλα και για την κορυφαία επίδοση τους στην τελευταία τετραετία. Για να βρούμε την προηγούμενη καλύτερη, θα πρέπει να γυρίσουμε στη σεζόν 2019-20 όταν ο ΠΑΟΚ mateco είχε 20 επιθετικά ριμπάουντ στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ήφαιστο.

Με το χθεσινό αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ mateco μπήκε στα play off από την 8η θέση. Αυτό θα συμβεί για μόλις δεύτερη φορά από την post season του 2003 –όταν και καθιερώθηκε το σημερινό σύστημα διεξαγωγής των play off. Ήταν το 2012 όταν αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό από τον οποίο αποκλείστηκε με νίκες 2-0".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ