Η Καρδίτσα Ιαπωνική (11η, 6-15) είναι η πιο κοντινή ομάδα στον τελευταίο της βαθμολογίας Απόλλωνα Carna, έχοντας ωστόσο «αέρα» τριών βαθμών καθώς και το πλεονέκτημα σε μία πιθανή ισοβαθμία μαζί του. Μία ουσιαστική διαφορά τεσσάρων βαθμών δηλαδή ενώ απέμειναν μία αγωνιστική στην κανονική περίοδο και άλλες πέντε από τη δεύτερη φάση του Πρωταθλήματος. Η θεσσαλική ομάδα έχει σημειώσει όλες τις νίκες της εντός έδρας, τόσο στη φετινή σεζόν (6-4), όσο και συνολικά στη Stoiximan Basket League (11-10).

 Ο ΠΑΟΚ mateco (9ος, 8-13) προέρχεται από το μεγαλύτερο σερί ηττών του, όχι μόνο στην τρέχουσα σεζόν αλλά συνολικά στην τελευταία διετία, αφού έχασε τα τέσσερα τελευταία παιχνίδια του. Αν δεν περάσει μάλιστα από την Καρδίτσα, θα φτάσει τις πέντε σερί ήττες Πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά την περίοδο 2019-20. Τότε είχε χάσει τα παιχνίδια του από την 9η μέχρι και τη 13η αγωνιστική. Παράλληλα, αν ο Δικέφαλος δεν νικήσει τη θεσσαλική ομάδα, θα κλείσει την κανονική περίοδο με ποσοστό νικών μικρότερο του 40% (36,36%) για τέταρτη φορά στην ιστορία του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα. Αυτό είχε γίνει στις σεζόν 2007-08 (34,61%), 2019-20 (25%) και 2021-22 (41,66%).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Νικητή τον ΠΑΟΚ mateco ανέδειξαν και τα τρία παιχνίδια των δύο ομάδων ως τώρα. Ο Δικέφαλος σημείωσε δύο δύσκολες εντός έδρας νίκες, ωστόσο το πέρασμα του από την Καρδίτσα στην περσινή σεζόν, ήταν εμφατικό. Στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής επικράτησε με 92-63, σημειώνοντας ιστορικές επιδόσεις.

Στο παιχνίδι αυτό, ο ΠΑΟΚ mateco σημείωσε τη μεγαλύτερη επίδοση εύστοχων τριπόντων της ιστορίας του στη Stoiximan Basket League (18) και η διαφορά των 29 πόντων είναι η μεγαλύτερη που σημείωσε σε εκτός έδρας αγώνα. Τυπικά πάντως αυτό το ρεκόρ κράτησε η νίκη επί του Άρη με 32 πόντους, στη 2η φάση των πλέι οφ του 1996, όταν όμως οι δύο ομάδες μοιράζονταν ακόμη την ίδια έδρα, το Αλεξάνδρειο.

Τον Δικέφαλο οδήγησε το δίδυμο των Τζέιλεν Χαντς (28π, 8/10τρ, 4ασ) και Γιανίκ Φράνκε (15π, 6ρ, 7ασ, 2κλ). Από την πλευρά των γηπεδούχων στο παιχνίδι που έγινε στην Καρδίτσα για την περσινή σεζόν, πρώτοι σκόρερ ήταν ο Σαϊντ Πρίτζετ (17π.) και ο Γιάννης Αγραβάνης (14π).

Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε το πρώτο ημίχρονο σε καμία περίπτωση δεν προμήνυε το δραματικό φινάλε του παιχνιδιού της 23ης Δεκεμβρίου. Ο ΠΑΟΚ mateco κυριάρχησε στα δύο πρώτα δεκάλεπτα προηγούμενος με 49-29 αλλά μετά το 23’ όταν και το σκορ ήταν 56-34, έγινε ένα… άλλο παιχνίδι. Στα 32’’ από το τέλος, η Καρδίτσα Ιαπωνική μείωσε στον πόντο (70-69) αλλά η ομάδα της Θεσσαλονίκης κράτησε τη νίκη με 1/2 βολές του Σμιθ και του Χάρισον, αφού μεσολάβησε ένα επιθετικό ριμπάουντ του Μαργαρίτη. Οι Θεσσαλοί είχαν μία ευκαιρία να στείλουν το παιχνίδι στην παράταση, αλλά το τρίποντο του Σάιμπερτ ήταν άστοχο.

Για τον ΠΑΟΚ mateco κορυφαίοι ήταν οι Άντριου Χάρισον (20π, 9/11β, 3/5τρ, 4κλ), Τζάστιν Άλστον (12π, 6ρ) και Έλβαρ Φρίντρικσον (9π, 4ρ, 7ασ). Από την άλλη πλευρά ξεχώρισαν οι Ρέι ΜακΚάλουμ (18π, 5/7β, 5/8δ, 1/2τρ), Βλάντο Γιάνκοβιτς (12π, 6ρ, 3ασ) και Ρομέλο Ουάιτ (10π, 12ρ).

ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΙΑΠΩΝΙΚΗ

MILESTONE

* Ο Γιώργος Καμπερίδης χρειάζεται 11 πόντους για να φτάσει τους 500. Ο γκαρντ της Καρδίτσας Ιαπωνική έφτασε τους 489 μέσα από 155 αγώνες (3,15 μέσος όρος).

FACTS / RANKINGS / ΣΕΡΙ

* Ο Ρομέλο Ουάιτ έχει προβάδισμα έξι ριμπάουντ έναντι του Τσαντ Μπράουν (158 έναντι 152) για την πρωτιά της σχετικής λίστας της κανονικής περιόδου, με το πλεονέκτημα πάντως των δύο επιπλέον αγώνων (21 έναντι 19).

* Θέση για τέσσερις θα έχει από αύριο η κορυφή της λίστας των παικτών της Καρδίτσας Ιαπωνική με τα περισσότερα ματς στη Stoiximan Basket League. Ο Βασίλης Χρηστίδης, ο Σακ Μπιουκάναν και ο Ρομέλο Ουάιτ θα φτάσουν σε αυτήν τον Γιάννη Αγραβάνη, έχοντας από 22.

* Η Καρδίτσα Ιαπωνική έχει τέσσερις επιδόσεις 20+ πόντων, σε ατομικό επίπεδο. Τις λιγότερες από κάθε άλλη της φετινής Stoiximan Basket League. 

ΤΑ + ΚΑΙ ΤΑ –

+ Η ομάδα του Νίκου Παπανικολόπουλου είναι ψηλά στις λίστες των επιθετικών ριμπάουντ (4η με 10,04) και των κλεψιμάτων (5η με 7,33).

– Η θεσσαλική ομάδα σουτάρει με 65,21% από τη γραμμή του φάουλ, έχοντας το χαμηλότερο ποσοστό της φετινής Stoiximan Basket League.

ΠΑΟΚ MATECO

MILESTONE

* Ο Βαγγέλης Μαργαρίτης απέχει τέσσερα επιθετικά ριμπάουντ από τα 300 στη Stoiximan Basket League.

FACTS / RANKINGS / ΣΕΡΙ

* Ο Μιχάλης Τσαϊρέλης με επτά πόντους θα γίνει ο 17ος στην ιστορία του ΠΑΟΚ mateco που θα φτάσει τους 800 στη Stoiximan Basket League.

* Ο Τζαμάνι ΜακΝίς έχει το ρεκόρ ευστοχίας ενός αγώνα στη φετινή σεζόν, με τα 9/9 δίποντα που είχε στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Άρη Midea.

* Ο Έλβαρ Φρίντρικσον είναι αυτός που κρατάει το φετινό ρεκόρ ενός αγώνα στην «οικονομία». Είχε συντελεστή 15 στο ματς της 17ης αγωνιστικής με τον Απόλλωνα Carna (12 ασίστ + 4 κλεψίματα – 1 λάθος).

ΤΑ + ΚΑΙ ΤΑ –

+ Το σκορ από αιφνιδιασμούς είναι μία σταθερά στην επίθεση του ΠΑΟΚ mateco των τελευταίων εβδομάδων, αφού μετράει επτά σερί παιχνίδια με διψήφιες επιδόσεις πόντων. Έπαιρνε 10,36 πόντους με αυτόν τον τρόπο στον πρώτο γύρο και σημειώνει 12,7 στον δεύτερο.

– Οι δύο ομάδες μέσα από το μεταξύ τους παιχνίδι θα επιχειρήσουν να αποφύγουν το χειρότερο ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα, για τη φετινή Stoiximan Basket League. Ο ΠΑΟΚ mateco έχει αυτήν την αρνητική πρωτιά με οριακό τρόπο έναντι της Καρδίτσας Ιαπωνική (28,04% έναντι 28,07%)”.