Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Όταν σε πατούν τα ίδια σου τα πόδια…

Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς, που λένε. Η εντός έδρας ήττα από τη Λάρισα, ήταν το «κύκνειο άσμα» του Κώστα Μέξα στον πάγκο του ΠΑΟΚ, ο Άρης Λυκογιάννης είναι προ των πυλών, αλλά έχει ενδιαφέρον να δούμε τι έγινε ως τώρα.

Νίκος Μοσχοβίτης

Όταν σε πατούν τα ίδια σου τα πόδια…

Από τη στιγμή που ο Θανάσης Χατζόπουλος ανέλαβε το βαρύ «φορτίο» της διοίκησης της ΚΑΕ, πήρε και την απόφαση να δώσει τα «κλειδιά» στο αγωνιστικό κομμάτι στον Κώστα Μέξα. Και την περσινή σεζόν, όταν ο Κερκυραίος κόουτς ανέλαβε εκείνη την ομάδα (που όδευε δεδομένα στα βράχια) και φέτος το καλοκαίρι, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα γι’αυτόν, ήταν μόνιμα αρνητική.
 
Φυσικά, γι’αυτό φρόντισαν διάφοροι, είτε εντός είτε εκτός ομάδας, αφού το κουτσομπολιό και το «ράδιο αρβύλα» είναι αγαπημένες τακτικές στο μπασκετικό ΠΑΟΚ, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Όπως αποδείχθηκε όμως, ο Μέξας δεν κατάφερε να μείνει ανεπηρέαστος από όλο αυτό.
 
Η εμπειρία λέει ότι σχεδόν κάθε προπονητής, στον επαγγελματικό αθλητισμό, έχει διάφορα επίπεδα ανασφάλειας, αλλά ο συγκεκριμένος τα είχε πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Φταίει γι’αυτό; Απ’ό,τι φάνηκε ήταν τέτοιος ο χαρακτήρας του… Ηταν τέτοιο το άγχος και η πίεση που έβαζε ο ίδιος στον εαυτό του, που αν διάβαζε κανείς τη γλώσσα του σώματος του, από τις αρχές αρκετών αγώνων, δε χρειαζόταν κάτι άλλο για να το καταλάβει. Έγινε και χθες, στα πρώτα λεπτά, είχε γίνει και στο Ιβανώφειο, μόλις στο πρώτο παιχνίδι του πρωταθλήματος.
 
To είχαμε αναφέρει και από αυτήν εδώ τη γωνία, μετά τη νίκη επί του Λαυρίου, έτσι όπως δημιουργεί το άγχος η ίδια η ομάδα, έτσι και η ίδια θα το διώξει από πάνω της και ο μοναδικός τρόπος για να γίνει αυτό, είναι με νίκες. Με Προμηθέα στην Πάτρα και ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, ο πήχης της δυσκολίας ήταν σαφώς ψηλότερα από το επίπεδο που είναι τώρα ο ΠΑΟΚ, αλλά η εικόνα του, έδωσε ελπίδες για τη συνέχεια. Και ειδικά στο ΟΑΚΑ, που ήταν καλύτερος και αν έπαιρνε τη νίκη που άξιζε, αλλά του την έκλεψε η διαιτητική τριάδα, θα είχε αλλάξει λίγο και η αύρα του και ακόμα και με ένα ανάλογα φοβερό παιχνίδι, όπως το χθεσινό της Λάρισας, θα έβαζε έναν παραπάνω πόντο και θα κέρδιζε. Με τα «αν» και τα «θα» όμως, καριέρες κάνουν μόνο πολιτικοί. Όχι προπονητές.
 
Πριν ένα μήνα, όταν ξεκίνησε από την Αθήνα, η φημολογία περί αντικατάστασής του Μέξα, ο Θανάσης Χατζόπουλος, τον στήριξε έμπρακτα, ενώ όταν πήρε την (αργοπορημένη αρκετά είναι η αλήθεια) απόφαση για αντικατάσταση του Χέρντον, ο ΠΑΟΚ βγήκε στην αγορά με καλά χρήματα για την εποχή και τις συνθήκες και ήταν σε θέση με το που προέκυψε η επιλογή του Κονατέ, να προχωρήσει άμεσα στην απόκτησή του. Αυτή είναι η μία όψη.
 
Η άλλη, είναι αυτή που λέει ότι στην πρώτη πραγματική «στραβή» και στην πρώτη εκτός προγράμματος ήττα που ήταν η χθεσινή, προέκυψε η απόφαση περί αντικατάστασης. Είναι και το παιχνίδι που ακολουθεί όμως και μάλιστα, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, που φέρνει έτσι κι αλλιώς έξτρα πίεση. Αν έβλεπε κάποιος τον Μέξα χθες, στη συνέντευξη Τύπου, ήταν εύκολο να καταλάβει ότι πλέον δε μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Οχι γιατί είναι από μόνη της, απαραίτητα τόσο δύσκολα διαχειρίσιμη, αλλά επειδή στο δικό του το μυαλό, έμοιαζε με Γολγοθά.
 
«Βλέπεις τον άνθρωπο μικρό, που τον πατάν στ’ αλήθεια, τα πόδια του τα ίδια» που έγραψε και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου στο σπουδαίο «Διάφανο» του. Κάπως έτσι γράφτηκε και η παρουσία του Κώστα Μέξα στον πάγκο του ΠΑΟΚ.
 
Ο Λυκογιάννης είναι σαφώς πιο περπατημένος στη Basket League ή για να το πούμε λίγο πιο λαϊκά, σαφώς πιο «κωλοπετσομένος». Ξέρει που έρχεται, περίμενε μια τέτοια εξέλιξη και γι’ αυτό και πριν λίγο καιρό, είχε απορρίψει άμεσα τον Άρη. Η παρουσία του Νεραντζάκη, με τον οποίο ήταν επί χρόνια συνεργάτες, αναμένεται να τον βοηθήσει στην προσαρμογή του, του ενώ γνωρίζει πολύ καλά, τόσο τον Γκρίφιν όσο και τον Λοβ. Το ντεμπούτο του, σε ένα ντέρμπι ΠΑΟΚ – Άρης, είναι κάτι παραπάνω από απαιτητικό, και όποιος μένει στη «βαριά» ήττα του συμπολίτη από το Λαύριο χθες, ρίχνει στάχτη στα μάτια του. Έχουν και εκεί τα εσωτερικά τους ζητήματα, αλλά όταν ακολουθούν τέτοιοι αγώνες, συνήθως υπάρχει μεγαλύτερη συσπείρωση.
 
Επιμένουμε ότι το συγκεκριμένο ρόστερ του ΠΑΟΚ, μετά και την αλλαγή με τον Κονατέ, έχει σαφώς ψηλότερο ταβάνι από το 1-5, με το οποίο έχει ξεκινήσει τη σεζόν, αλλά ξαναλέμε, ότι η μοναδική εκτός προγράμματος ήττα, ήταν η χθεσινή. Η αυτοπεποίθηση έρχεται μόνο με νίκες, με πιο ορθολογική διαχείριση καταστάσεων εντός κι εκτός παρκέ και με τη στήριξη ΟΛΩΝ.
 
Υ.Γ.: Είναι πολλά τα παραδείγματα προβληματικής διαχείρισης καταστάσεων από τον Μέξα. Μετά το κάρφωμα του Γουέμπ χθες, αυτό που (δε) γινόταν στον πάγκο του ΠΑΟΚ στο τάιμ άουτ, φάνηκε στην επίθεση, που το άουτ το έκανε ο Γκρίφιν (!), με τον Λοβ και τον Παπαντωνίου να κάνουν την ίδια ακριβώς κίνηση, τη μπάλα να πηγαίνει στο δεύτερο και τα υπόλοιπα να είναι ιστορία.
 
Υ.Γ.2: Δεν υπάρχει καμία μα καμία εξήγηση για την επιμονή με τον Μαργαρίτη στο «4», ειδικά απέναντι σε παίκτες, που μπορούν να απειλήσουν από μακριά. Το πλήρωσε η ομάδα με την ΑΕΚ, από τον Ματσιούλις, που ήταν καθοριστικός με τα 6/8 τρίποντα, το πλήρωσε και χθες με τον Γουέμπ, που είχε το ίδιο ποσοστό με τον Λιθουανό. 5/5 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο είχε ο φόργουορντ της Λάρισας, με 3/3 είχε ξεκινήσει ο Ματσιούλις, με τον αρχηγό να δυσκολεύεται πάρα πολύ να τους ακολουθήσει τόσο μακριά. Και φυσικά, δεν έφταιγε ο ίδιος γι’αυτό…
 
Υ.Γ.3: Για τους παρατηρητικούς. Θα έχει ενδιαφέρον με την έλευση Λυκογιάννη, η σύνθεση του πάγκου του ΠΑΟΚ, στα παιχνίδια του.
 
Υ.Γ.4: Πολλά credits στον Λίνο Γαβριήλ, για τον τρόπο που διαχειρίστηκε χθες το παιχνίδι, την επιμονή του και όσα πήρε από σχεδόν κάθε παίκτη που χρησιμοποίησε. Και το μπάσκετ, τον αντάμειψε, με την απίστευτη φάση που σχεδίασε και του βγήκε με το κάρφωμα του Γουέμπ στο τέλος. Α και η Λάρισα φέρνει κι άλλον καλό σκόρερ, τον Ντέιβιον Μπέρι. Κι ο Ιωνικός ανακοίνωσε τον Μαυροκεφαλίδη. Λέτε να κάνει το ίδιο και με τον Παππά; Γι’ αυτό λέμε, η αυτοπεποίθηση έρχεται μόνο από νίκες. Για να έχει αυτό το ρόστερ του ΠΑΟΚ, το στόχο που του αξίζει…

ΣΧΟΛΙΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

«Ζωντανός» ο ΠΑΟΚ για την 8η θέση!

Το “διπλό” του Αμαρουσίου και ο σαββατιάτικος “τελικός” στο PAOK Sports Arena!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Tη νίκη με σκορ 90-76 πανηγύρισε το Μαρούσι στην έδρα του Λαυρίου και έτσι ο ΠΑΟΚ έμεινε "ζωντανός" για την 8η θέση, που οδηγεί στα playoffs της Basket League!

Το Μαρούσι πήρε από τα πρώτα λεπτά προβάδισμα στο σκορ και έφτασε δίκαια στο "διπλό", με τον σαββατιάτικο αγώνα στο "Παλατάκι" (20:15) να είναι ουσιαστικά ο... τελικός για την 8η θέση που οδηγεί "πάνω" στον Παναθηναϊκό στον πρώτο γύρο των playoffs.

Κορυφαίος για την ομάδα των βορείων προαστίων ήταν ο Χιλ με 36 πόντους ενώ για το Λαύριο ο Μουρ σημείωσε 18.

Τα δεκάλεπτα: 14-27, 30-45, 53-64, 76-90.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

ΠΑΟΚ: Μισή χρονιά χωρίς διπλό!

Άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα για τη φετινή ομάδα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ έχασε και από την ΑΕΚ με 99-91, στο κλειστό των Άνω Λιοσίων χθες, μεγαλώνοντας κι άλλο ένα αρνητικό σερί.

Αυτή, ήταν η 11η συνεχόμενη εκτός έδρας ήττα για το «Δικέφαλο του Βορρά» στο πρωτάθλημα και για να βρει κάποιος την τελευταία φορά που κέρδισε μακριά από το Παλατάκι, πρέπει να γυρίσει το ημερολόγιο στις 11… Νοεμβρίου του 2023. Τότε, είχε κερδίσει με 54-67 στην Πάτρα τον Απόλλωνα, αλλά στη συνέχεια η μοναδική νίκη μακριά από το γήπεδο του, ήταν στην Ευρώπη, με εκείνο το 87-88 επί της Τόφας, μετά από δύο παρατάσεις στις 9 Ιανουαρίου.

Σε συνολικά 15 εκτός έδρας παιχνίδια ως τώρα σε επίσημες διοργανώσεις, ο ΠΑΟΚ μετράει μόλις τέσσερις νίκες, ενώ αν ληφθούν υπ’όψιν, τα ουδέτερα της Ρόδου και της Κρήτης, σε Super Cup και Final 8 Kυπέλλου αντίστοιχα, το σχετικό ποσοστό, είναι μόλις 4/18 νίκες μακριά από το Παλατάκι…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

AEK: Ρεκόρ 15ετίας κόντρα στον ΠΑΟΚ

Με τα 18 τρίποντα που πέτυχε χθες στα Άνω Λιόσια

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Όπως αναφέρει ο ΕΣΑΚΕ στην ιστοσελίδα του… «Η ΑΕΚ Betsson επιβλήθηκε χθες (21/4) για τρίτη φορά στη σεζόν του ΠΑΟΚ mateco, «κλειδώνοντας» την 7η θέση μέσα από τη διαδικασία των play out, σε ένα παιχνίδι που μπήκε στα βιβλία της στατιστικής με διαφορετικούς τρόπους. Ο πιο σημαντικός ήταν αυτός των εύστοχων τριπόντων με τα οποία η «Ένωση» έγραψε ιστορία.

Η ΑΕΚ Betsson μέτρησε 18 εύστοχα τρίποντα ισοφαρίζοντας την κορυφαία επίδοση της ιστορίας της στη Stoiximan Basket League αφού έφτασε σε αυτήν άλλες δύο φορές. Είναι ενδιαφέρουσα μάλιστα η σύμπτωση που την εμφάνισε να σημειώνει τον ίδιο αριθμό τριπόντων, με τον ίδιο αριθμό προσπαθειών και τον ίδιο αντίπαλο πριν από 15 χρόνια!

Ήταν 4 Απριλίου 2009 όταν η «Ένωση» υποδέχτηκε τον Δικέφαλο του Βορρά για την 23η αγωνιστική του Πρωταθλήματος 2008-09 και τον νίκησε με 93-85, έχοντας 18/32 τρίποντα, όσα ακριβώς δηλαδή και στο χθεσινό παιχνίδι. Η ΑΕΚ εκείνης της σεζόν είχε στον πάγκο της τον Κώστα Φλεβαράκη και έφτασε στο ρεκόρ των 18 εύστοχων τριπόντων ως εξής…

Ίστβαν Νέμεθ 7/9
Περικλής Δορκοφίκης 3/5
Φώτης Βασιλόπουλος 2/2
Ντι Τζέι Τόμπσον 2/2
Δημήτρης Παπανικολάου 1/3
Νίκος Χατζής 1/3
Γιάννης Κυριακόπουλος 1/4
Τρέβον Μπράιαντ 1/3
Τάρμο Κίκερπιλ 0/1

Στις 5 Ιανουαρίου 2020, η ΑΕΚ Betsson έφτασε για δεύτερη φορά σε επίδοση 18 τρίποντων, στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό AKTOR τον οποίο νίκησε με 100-97 έχοντας 18/31 σουτ από την περίμετρο. Συμμετοχή σε εκείνη την επίδοση είχαν οι…

Χάρης Γιαννόπουλος 4/5
Νίκος Γκίκας 3/3
Κιθ Λάνγκφορντ 3/4
Κέντρικ Ρέι 2/4
Χάουαρντ Σαντ-Ρος 2/4
Γιόνας Ματσιούλις 2/5
Λίνος Χρυσικόπουλος 1/3
Βασίλης Τολιόπουλος 1/3

Η επίδοση των 18 εύστοχων τριπόντων που είχε χθες η ομάδα του Ηλία Ζούρου ακόμη…

*Κατατάσσεται μεταξύ των 18 κορυφαίων της ιστορίας του επαγγελματικού Πρωταθλήματος.

*Αποτελεί ισοφάριση της δεύτερης μεγαλύτερης της φετινής Stoiximan Basket League αφού 18 τρίποντα είχε και ο Προμηθέας στο εντός έδρας παιχνίδι του με τον Απόλλωνα Carna, απέναντι στον οποίο είχε 19 τρίποντα ο Παναθηναϊκός AKTOR που κρατάει το ρεκόρ της σεζόν.

*Το 56,25% με το οποίο εκτέλεσε, είναι η 7η καλύτερη επίδοση της φετινής Stoiximan Basket League και η κορυφαία για την ΑΕΚ Betsson αφού η προηγούμενη ήταν το 48,27% με το οποίο εκτέλεσε στο εντός έδρας παιχνίδι της 5ης αγωνιστικής με την Καρδίτσα Ιαπωνική (14/29).

*Τα 18 τρίποντα της ΑΕΚ Betsson την οδήγησαν σε μία υψηλή, επιθετικά, επίδοση την οποία ακολούθησε σε έναν βαθμό και ο ΠΑΟΚ mateco. Έτσι οι δύο ομάδες σημείωσαν τη δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση πόντων στα μεταξύ τους παιχνίδια της Αθήνας και ως προς τη Stoiximan Basket League. Είχαν αθροιστικά 190 πόντους, έναν λιγότερο από τον 1ο προημιτελικό των πλέι οφ του 2021 (102-89) και έναν περισσότερο από το παιχνίδι της σεζόν 2006-07 (99-92).

Ο Μαργαρίτης 1ος σε αγώνες Πρωταθλήματος στην ιστορία του ΠΑΟΚ mateco

Για τον ΠΑΟΚ mateco και τον Βαγγέλη Μαργαρίτη το χθεσινό παιχνίδι είχε μια πολύ ξεχωριστή προέκταση κι ας μην συνδυάστηκε με νικηφόρο αποτέλεσμα. Ο 42χρονος φόργουορντ πραγματοποίησε την 293 εμφάνιση του με τα ασπρόμαυρα στο Πρωτάθλημα και έγινε ο παίκτης με τα περισσότερα παιχνίδια από καταβολής Α΄Εθνικής, από την περίοδο 1963-64 δηλαδή.

Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ mateco έγραψε ιστορία προσπερνώντας έναν άλλον, εμβληματικό αρχηγό της ομάδας του, τον αείμνηστο Γιάννη Πολίτη που μέτρησε 292 παιχνίδια Πρωταθλήματος από το 1970 μέχρι το 1984.

*Ακόμη χθες ο Βαγγέλης Μαργαρίτης ευστοχώντας μία φορά από τη γραμμή του τριπόντου (1/2) έγινε ο 9ος παίκτης στην ιστορία του ΠΑΟΚ mateco στη Stoiximan Basket League που έφτασε τα 150.

Κατά τα άλλα για την ομάδα της Θεσσαλονίκης…

*Ο Έλβαρ Φρίντρικσον με τις πέντε ασίστ που μοίρασε, μπήκε στην 20άδα της ιστορικής λίστας της, στα χρόνια της Stoiximan Basket League. Έφτασε τις 157 και ξεπέρασε τον Φράνκι Κινγκ που είχε 152 στη σεζόν 1998-99.

*Με τα δύο επιθετικά του ριμπάουντ, ο Μιχάλης Τσαϊρέλης «σκαρφάλωσε» σε δύο λίστες. Μπήκε στην 25άδα συνολικά στην ιστορία της Stoiximan Basket League αφού έφτασε τα 418 και ξεπέρασε κατά ένα τον Μέλβιν Τσίτουμ. Παράλληλα έφτασε τα 122 με τον ΠΑΟΚ mateco και προσπερνώντας τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη που είχε 121 στην πενταετία 2001-06, ανέβηκε στην 11η θέση της «ασπρόμαυρης» λίστας.

*Όπως ο Κουζμίνσκας από την πλευρά των γηπεδούχων, έτσι και ο Κέβιν Πόρτερ από εκείνη των φιλοξενούμενων, έφτασε σε μία επίδοση πόντων που, από πλευράς ΠΑΟΚ mateco, αποτελεί ρεκόρ για τα τελευταία 16 παιχνίδια των δύο ομάδων στην Αθήνα. Ο Αμερικανός είχε 28 πόντους και για να βρούμε την προηγούμενη καλύτερη της ομάδας της Θεσσαλονίκης στην έδρα της «Ένωσης» θα πρέπει να γυρίσουμε στο ματς της σεζόν 2008-09, στο οποίο ο Αλέξης Κυρίτσης ήταν το αντίπαλο δέος του Νέμεθ, σημειώνοντας 32 πόντους».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ