Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Μας ζήτησαν να παίξουμε τζάμπα»

Ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ Γιώργος Μπαντής μίλησε για το ύψος των περικοπών που ζητούν από τους ποδοσφαιριστές εκφράζοντας για άλλη μια φορά την αντίθεσή του.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής

«Μας ζήτησαν να παίξουμε τζάμπα»

Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, παραχώρησε ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ, Γιώργος Μπαντής, με τη συζήτηση φυσικά να περιστρέφεται γύρω από τις επαφές ομάδων – παικτών για τις περικοπές στα συμβόλαια λόγω του κορονοϊού.

Αναλυτικά όσα είπε:

-Τα τελευταία 24ωρα, καλλιεργήθηκε από ορισμένους η εντύπωση πως απ’ τη στιγμή που δεν προχώρησε κεντρικά η διαπραγμάτευση για της μειώσεις των συμβολαίων και η όλη διαδικασία μεταφέρθηκε πια σε απευθείας συζητήσεις της κάθε ΠΑΕ ξεχωριστά με της ποδοσφαιριστές, «αδυνάτισε» η διαπραγματευτική θέση των παικτών. Ο ΠΣΑΠ ωστόσο, ήταν ξεκάθαρος εξαρχής πάνω σ’ αυτό λέγοντας πως κάθε περίπτωση και κάθε σύμβαση είναι ξεχωριστή και με διαφορετικά δεδομένα. Θα θέλατε να το αναλύσετε λίγο περισσότερο αυτό, για να γίνει πλέον πλήρως κατανοητό κι από όσους «δυσπιστούν»;

«Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω, αρχικά, με τη λέξη «αδυνάτισε» που αναφέρατε. Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιείται ευρέως εν μέσω συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει. Ο ΠΣΑΠ και γενικότερα οι ποδοσφαιριστές δεν ζήτησαν ή επεδίωξαν κάτι ώστε να διαπραγματευτούν. Εγιναν αποδέκτες της πρότασης κι απάντησαν. Αυτό μόνο. Μία διμερής συμφωνία για να διαφοροποιηθεί πρέπει να συναινέσουν και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές. Στο κομμάτι τώρα γιατί επιλέξαμε να υπάρξουν ξεχωριστές επαφές. Μα είναι και το πιο σωστό. Κάθε ποδοσφαιριστής αποτελεί και μία ξεχωριστή περίπτωση, της κάθε ομάδας. Ισχύουν διαφορετικά δεδομένα και δεν δύναται όλα μαζί να συγκεραστούν. Εμείς θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Οι ποδοσφαιριστές αντιλαμβανόμαστε τα δεδομένα που επικρατούν λόγω του κορωνοϊού και θέλουμε να μεταβούμε ομαλά στην επόμενη ημέρα, αλλά την ίδια στιγμή καλούμαστε να συνυπολογίσουμε αρκετές παραμέτρους. Ξέχωρα από της ατομικές ανάγκες και δεδομένα που επικρατούν για κάθε ποδοσφαιριστή/μέλος της, κάτι ανάλογο ισχύει και για κάθε ομάδα. Όπως π.χ. η χρονική διάρκεια των συμβολαίων, η συνέπεια, είναι πολλά. Μάλιστα η απόφασή ήταν ομόφωνη. Αν δείτε και στο εξωτερικό, στη συντριπτική πλειοψηφία υπήρξαν ξεχωριστές επαφές κάθε ομάδας με τους παίκτες της».

-Γιατί θεωρείτε πως οδηγήθηκαν σ’ αυτή την πολύ «σκληρή» πρόταση οι ομάδες με το 83% επί των απολαβών του τετραμήνου Μαρτίου-Ιουνίου εάν γίνει πρωτάθλημα και 100% εάν δεν γίνει το πρωτάθλημα; Δικαιολογείται όλο αυτό το ποσοστό, με βάση της απώλειες που θα έχουν οι ΠΑΕ από την πρώτη φάση της πανδημίας;

«Δεν θέλω να σχολιάσω στο πώς οδηγήθηκε η Super League στη συγκεκριμένη πρόταση. Αλλωστε δεν είμαι αρμόδιος να το πράξω. Αλλά όχι, δεν θεωρούμε πως οι απώλειες εσόδων των ομάδων θα ανέλθουν στα επίπεδα του 83%, εφόσον συνεχιστεί το πρωτάθλημα. Φαντάζει αδύνατο. Για να καταλάβει ο κόσμος, επειδή υπάρχουν παρερμηνείες. Νομίζω πως όλοι συμφωνούμε πως τα χρήματα που έχουν να λάβουν οι ποδοσφαιριστές μέχρι και 28 Φεβρουαρίου είναι αδιαπραγμάτευτα. Όπως και για κάθε εργαζόμενο. Αρα μία μείωση ύψους 25% στις ετήσιες απολαβές μας αντιστοιχεί σε 83% για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, το διάστημα της πανδημίας ‘Αρα μας ζητούν να λάβουμε μόνο το 17% των συμφωνηθέντων και να παίξουμε κανονικά, ρισκάροντας την υγεία μας και το μέλλον μας, από ένα πιθανό τραυματισμό ή ακόμη και να προσβληθούμε από τον ιό. Εφόσον ολοκληρωθεί η σεζόν, κάτι που θέλουμε, θα έχουν οι ομάδες τέτοιου εύρους απώλεια εσόδων; 83%; Πώς; Μας ζήτησαν να παίξουμε τσάμπα, ενώ εκείνες θα λάβουν το τηλεοπτικό συμβόλαιο κα τις χορηγίες. Κατανοούμε πως θα υπάρξουν απώλειες εσόδων, πχ. από εισιτήρια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ανέρχονται στα επίπεδα του 83%. Και κάτι ακόμα. Αν ένας παίκτης έχει να λάβει μέχρι το τέλος της χρονιάς 10 ευρώ και τα 6 αντιστοιχούν σε δεδουλευμένα προ κορονοϊού, τότε η όποια συζήτηση γίνεται αφορά τα 4 που υπολείπονται. Όχι επειδή υπάρχουν οφειλές, να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι…».

-Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να οδηγηθούν οι ομάδες σε συμφωνίες ξεχωριστά με τους αρχηγούς και τους ποδοσφαιριστές τους, θεωρείται πως θα υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να επιστρέψει η κουβέντα «κεντρικά», ανάμεσα σε Λίγκα και ΠΣΑΠ;

«Εμείς θεωρούμε πως είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία, όμως ουδείς μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί στο μέλλον. Το μόνο που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι πως ο ΠΣΑΠ θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των παικτών και θα επέμβει όποτε του ζητηθεί ή θεωρήσει πως καταστρατηγούνται θεμελιώδη δικαιώματά τους. Η ξεχωριστή/ατομική διαπραγμάτευση, δεν σημαίνει πως κάθε ποδοσφαιριστής είναι και μόνος του»

-Εάν ένας, δύο ή τρεις παίκτες μίας ομάδας δεν αποδεχθούν την πρόταση μείωσης που θα γίνει από τη διοίκηση μίας ΠΑΕ, τη στιγμή που μπορεί να την αποδεχθούν όλοι οι υπόλοιποι, τότε πως «καλύπτονται» επί της διαδικασίας;

«Για θέματα όπως αυτό που ρωτάτε είναι πρώιμο να απαντήσει κάποιος. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι πως για να διαφοροποιηθεί μία διμερής συμφωνία πρέπει να συναινέσουν όλα τα συμβαλλόμενα μέλη. Μονομερής ενέργειες δεν δύναται να υπάρξουν».

-Επειδή το συγκεκριμένο θέμα το έχετε συζητήσει πολύ διεξοδικά και μέσα στον ΠΣΑΠ και με τους αρχηγούς των ομάδων, πώς εξελίσσεται η διαδικασία με τα τεστ για τον κορονοϊό; Έχετε γίνει δέκτες κάποιου «παραπόνου» από παίκτες;

«Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα και στο συγκεκριμένο θέμα έχουμε άριστη συνεργασία με τη Super League. Πρέπει να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Η υγεία τοποθετήθηκε και σωστά σε πρώτο πλάνο και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται στα υγειονομικά πρωτόκολλα των αρμόδιων υπηρεσιών».

-Εκτός από το βραχυπρόθεσμο, υπάρχει και το… μακροπρόθεσμο. Σας προβληματίζει το τι θα γίνει ως προς ενδεχόμενες προτάσεις μειώσεων από τις ΠΑΕ και για την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2020/21), δεδομένου ότι εκεί θα έχουν διαφανεί πλέον στο πλήρες εύρος τους τα οικονομικά «απόνερα» της πανδημίας;

«Δυστυχώς το ποδόσφαιρο, όπως και όλη η κοινωνία, θα επηρεαστεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Είναι αναπόφευκτο. Ο ποδοσφαιριστής, το ξαναλέω γιατί πρέπει όλοι να το αντιληφθούν, δεν ζει σε γυάλα. Αντιλαμβάνεται και αφουγκράζεται τι συμβαίνει γύρω του. Αλλά ως κλάδος, πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό, πως στην πλειοψηφία του είναι χαμηλόμισθος. Περισσότεροι από 450 συνάδελφοί μας, σε όλες τις κατηγορίες, αμείβονται με μισθό, ενώ και εκατοντάδες άλλοι λαμβάνουν λίγα χρήματα. Ο κόσμος μην κοιτάει μόνο τη βιτρίνα. Και να σας πω και κάτι. Σε πόσους άλλους κλάδους δεν μπορεί ο εργαζόμενος να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα του; Γιατί ο ποδοσφαιριστής δεν μπορεί. Η ΕΠΟ από τις 9 Απριλίου μας έχει στερήσει τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε χρήματα του 2019 ή και ακόμα πιο πίσω. Υπάρχουν συνάδελφοί μας που τους οφείλονται χρήματα από το 2018 και η Ομοσπονδία κωφεύει, αντί σε περιπτώσεις όπως αυτές να συμβάλει στην άμεση επίλυσή τους. ‘Αρα ο ποδοσφαιριστής έχει αποδείξει εμπράκτως πως ξέρει να συνεισφέρει για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου ποδοσφαίρου, παρά τις όποιες αντιξοότητες ή δυσκολίες συναντά. Θα περιμένουμε να δούμε τα δεδομένα όπως διαμορφωθούν, αλλά οι φίλαθλοι να είναι σίγουροι πως η πλευρά του ποδοσφαιριστή θα πράττει πάντα ότι είναι καλύτερο για το άθλημα».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο ΠΑΣ Γιάννινα νίκησε την Κηφισιά και την πήρε μαζί του στη Super League 2

Την… αποτελείωσε στις καθυστερήσεις

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Μόλις ένα χρόνο κράτησε το «όνειρο» της Κηφισιάς στα «σαλόνια» της Super League. H νεοφώτιστη ομάδα των βορείων προαστείων υποβιβάστηκε σήμερα, καθώς ηττήθηκε 3-2 από τον ουραγό ΠΑΣ Γιάννινα στην Καισαριανή, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής των play out. Τα γκολ των νικητών που δεν είχαν βαθμολογικό ενδιαφέρον έχοντας ήδη υποβιβαστεί, πέτυχαν οι Ροσέρο (36΄,90+3΄) και Μπεγκάλα (74΄), ενώ για την Κηφισιά σκόραραν οι Νίνης (26΄), Οζέγκοβιτς (82΄πεν).

Οι γηπεδούχοι μπήκαν πιο δυνατά στο παιχνίδι και «επισκέφτηκαν» με αξιώσεις την περιοχή του Αθανασίου, χωρίς ωστόσο να δημιουργήσουν την κλασική ευκαιρία. Όμως, στο 26΄ ο Σωτήρης Νίνης με εξαιρετικό απευθείας φάουλ άνοιξε το σκορ, πετυχαίνοντας το πρώτο του γκολ μετά απο 2,5 χρόνια (11/12/2021) όταν συμπτωματικά αγωνιζόταν στον ΠΑΣ! Η ομάδα των Ιωαννίνων, με υπηρεσιακό προπονητή τον Γιώργο Γεωργουλόπουλο, ισορρόπησε το παιχνίδι και με συνδυαστικό ποδόσφαιρο άρχισε να προβληματίζει την Κηφισιά. Στο 36΄ με καταπληκτικό συνδυασμό Λιάσου, Κόντε, Ροσέρο ο τελευταίος πλάσαρε τον Γιώργο Νικοπολίδη και έγραψε το 1-1.
Νωρίς στο β΄ ημίχρονο η Κηφισιά «άγγιξε» το προβάδισμα. Ο Σάντος πέρασε τη μπάλα στον Τετέι ο οποίος σούταρε μέσα από την περιοχή και ο Αθανασίου βρήκε ελάχιστα τη μπάλα, όσο χρειαζόταν για τη τη στείλει στο οριζόντιο δοκάρι. Στο 70΄ και πάλι ο Τετέι «κεραυνοβόλησε» από το ύψος της μικρής περιοχής, αλλά η μπάλα βρήκε ξανά στο οριζόντιο δοκάρι. Η τύχη γύρισε την πλάτη στην ομάδα του Μπράτσου. Και σα να μην έφτανε αυτό, στο 74΄ ο Μπεγκάλα από ασίστ του Τζίνο πλάσαρε το Νικοπολίδη γράφοντας το 1-2.
Στο 82΄ οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν με πέναλτι του Οζέγκοβιτς, ο οποίος είχε κερδίσει την «εσχάτη των ποινών» σε ανατροπή από το Μίνα. Όμως οι ελπίδες τους για παραμονή, εξαϋλώθηκαν στις καθυστερήσεις (90+3΄) όταν ο Ροσέρο πέτυχε ένα υπέροχο γκολ με ατομική προσπάθεια κι έτσι ο ΠΑΣ «πήρε μαζί του» την Κηφισιά στη Super League 2.

Διαιτητής: Γιάννης Παπαδόπουλος
Κίτρινες: Σολόα, Σπίνος, Γκόμπελιτς- Εραμούσπε, Τζίμας, Πανάγου, Κύρκος, Σομποτσίνσκι

ΚΗΦΙΣΙΑ (Κώστας Μπράτσος): Νικοπολίδης, Σπίνος, Βαφέας, Σολόα (83΄ Γιόβαντσιτς, Νίνης (46΄ Μενέντες), Πρίτσας, Κλωναρίδης, Μιλίτσεβιτς, Τεττέι, Σάντος, Οζέγκοβιτς.
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Γιώργος Γεωργουλόπουλος): Αθανασίου, Πανάγου, Κιάκος, Εραμούσπε, Σομποτσίνσκι, Κύρκος (66΄ Μίνα), Καραχάλιος (71΄ Μπεγκάλα), Λιάσος, Τζίμας (66΄ Τζίνο), Ροσέρο, Κόντε (88΄ Παμλίδης).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Ούτε τώρα: Η Λεβερκούζεν γλίτωσε την ήττα στο 97′

Εφτασε τα 46 παιχνίδια χωρίς ήττα φέτος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η Στουτγκάρδη πλησίασε, όπως αρκετές άλλες ομάδες στο παρελθόν, στο να «σπάσει» το αήττητο της Μπάγερ Λεβερκούζεν από την έναρξη της περιόδου, ωστόσο, η ομάδα του Τσάμπι Αλόνσο εξακολουθεί να αρνείται να χάσει!

Στο πλαίσιο της 31ης αγωνιστικής της Bundesliga, η πρωταθλήτρια Λεβερκούζεν βρέθηκε πίσω στο σκορ με 0-2 στο δεύτερο μέρος, αλλά βρήκε τον τρόπο όπως και τόσες άλλες φορές να επιστρέψει και να διατηρήσει το αήττητο σε όλες τις διοργανώσεις με το τελικό 2-2.

Η Μπάγερ έφτασε τα 46 ματς σε όλες της διοργανώσεις χωρίς ήττα (38 νίκες, 8 ισοπαλίες), 31 εκ των οποίων στο γερμανικό πρωτάθλημα (25 νίκες, 6 ισοπαλίες).

Απλά, αυτή η ισοπαλία δεν θα επιτρέψει στην ομάδα του Τσάμπι Αλόνσο να παραμείνει «ζωντανή» στο κυνήγι του ενός εκ των δύο μεγάλων ρεκόρ που κυνηγούσε, αυτό του ξεπεράσει το ρεκόρ των 91 βαθμών που έχει στην κατοχή της η Μπάγερν Μονάχου. Αντίθετα, θα συνεχίσει να διεκδικεί το άλλο, που είναι να γίνει η πρώτη γερμανική ομάδα που θα καταφέρει να τελειώσει αήττητη από την έναρξη της σεζόν στο πρωτάθλημα.

Η Λειψία «κλείδωσε» τη συμμετοχή της στο επόμενο Champions League μετά το σημερινό 3-1 επί της Ντόρτμουντ, ενώ η Μπάγερν έδειξε πανέτοιμη για τις αναμετρήσεις με την Ρεάλ Μαδρίτης στους ημιτελικούς της κορυφαίας διοργάνωσης σε επίπεδο συλλόγων (30/4 το πρώτο παιχνίδι στο Μόναχο).

Οι «κόκκινοι ταύροι» ήταν πιο αποτελεσματικοί στον «τελικό» για την κατάκτηση της 4ης θέσης με την Ντόρτμουντ και παρότι νωρίς πίσω στο σκορ κατάφεραν να φέρουν τα πάνω κάτω και με το εμφατικό 3-1 ανέβηκαν στους 62 βαθμούς, πέντε περισσότερους από τη σημερινή τους αντίπαλο κι ενώ απομένουν τρεις αγωνιστικές για το φινάλε της σεζόν στο γερμανικό πρωτάθλημα.

Οι Βεστφαλοί, που ήταν ξεκάθαρο πως είχαν το μυαλό τους στον πρώτο ημιτελικό του Champions League με την Παρί Σεν Ζερμέν (1/5, 22:00), δεν «χαλάστηκαν» ιδιαίτερα από την ήττα, καθώς παρότι, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, θα τερματίσουν στην 5η θέση, ακόμη κι έτσι το πιθανότερο είναι πως και την ερχόμενη περίοδο θα συμμετέχουν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση μιας και κατά 99% η Γερμανία θα βγάλει 5 ομάδες στο CL της περιόδου 2024/2025.

Με ηγέτη τον Χάρι Κέιν η Μπάγερν Μονάχου πήρε τη νίκη γοήτρου με 2-1 επί της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης στην «Αλιάντς Αρένα», εκεί όπου το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης (30/4) θα υποδεχθεί την Ρεάλ Μαδρίτης στον πρώτο ημιτελικό του Champions League.

Ο αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας με τα δύο γκολ που πέτυχε έφτασε αισίως τα 35 στην Bundesliga (οδεύει με μαθηματική ακρίβεια για το Χρυσό Παπούτσι), ενώ έχει κι 7 στο Champions League, σε μία από τις πιο παραγωγικές σεζόν της καριέρας του.

Είναι απόλυτα λογικό οι Βαυαροί και ο Τόμας Τούχελ να ποντάρουν πάρα πολλά επάνω του ενόψει των αγώνων που ακολουθούν με την «βασίλισσα» της Ευρώπης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Δολοφονία Λυγγερίδη: Και πέμπτος κατηγορούμενος προφυλακιστέος

Ο μάνατζερ γνωστού τράπερ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογισμός του, ένας εκ των κατηγορουμένων (ο πέμπτος κατά σειρά) για ηθική αυτουργία στη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη.

Ο κατηγορούμενος Χανδρινός Μάριος – Δημήτριος ηλικίας 27 ετών, γνωστός με το παρατσούκλι «Όμλε», μάνατζερ γνωστού τράπερ, στη δικογραφία περιγράφεται ως ένας εκ των πέντε ηγετικών στελεχών της εγκληματικής ομάδας οπαδών που σύμφωνα με τις αρχές έχουν ευθύνη για όσα έγιναν στο Ρέντη τη νύχτα που χτυπήθηκε θανάσιμα ο αστυνομικός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος αρνείται όσα του αποδίδονται, πλην όμως Ανακριτής και Εισαγγελέας έκριναν πως πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή.

Πηγή! Zougla.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ