Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ανεβαίνεις επίπεδο όταν αναγνωρίζεις τα λάθη σου

Όταν χτίζεται μία μεγάλη ομάδα ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά είναι η ανάγνωση των λαθών και η αντιμετώπισή τους.

Νίκος Μοσχοβίτης

Ανεβαίνεις επίπεδο όταν αναγνωρίζεις τα λάθη σου

Επιμέλεια: Ηλίας Καπράλος

Το 2017 τελειώνει και ο ΠΑΟΚ μέσα στο δεύτερο μισό της σεζόν πέρασε μία μεγάλη δοκιμασία στη θέση του προπονητή σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, με πρωταγωνιστές του Βλάνταν Ίβιτς, Αλεξάντερ Στανόγεβιτς και Ραζβάν Λουτσέσκου από τη μία μεριά και τους Σούλη Μαρκόπουλο και Ηλία Παπαθεοδώρου από την άλλη.

Στο ποδόσφαιρο, η αλλαγή του κυπελλούχου Ίβιτς έφερε στον πάγκο τον συμπατριώτη του Στανόγεβιτς και το λάθος με τον άλλοτε κόουτς της Παρτιζάν διορθώθηκε πολύ γρήγορα με τον ερχομό του Λουτσέσκου που είχε μείνει ελεύθερος από την Ξάνθη και εν γνώση του δεν είχε συμφωνήσει με καμία άλλη ομάδα. Και όταν λέμε εν γνώση του, εννοούμε ότι ο Ρουμάνος ήξερε ότι θα ήταν η πρώτη εναλλακτική σε περίπτωση απόλυσης κάποιων εκ των Στανόγεβιτς, Χάσι και Χιμένεθ και δεν ήθελε να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Πολύς κόσμος ήταν επιφυλακτικός με την πρόσληψη του εκκεντρικού πρώην προπονητή της Ξάνθης, όπως και ο ίδιος ο συντάκτης του κειμένου. Λίγο η “αντιπαθητική” εικόνα της Ξάνθης όλα αυτά τα χρόνια, λίγο ο Κασναφέρης δίπλα του στην ακριτική ομάδα, δε μπορούσε κανένας να τον δει με μεγάλη συμπάθεια.

Και κάπου εκεί ήρθαν και οι πρώτες στραβές που είτε έφταιξε, είτε όχι, τις πήρε στους ώμους του. Αποκλεισμός από την Έστερσουντ του Παπαγιαννόπουλου και μιας ομάδας μέτριων παικτών, αλλά και τα εκτός έδρας παιχνίδια που ο κόσμος δεν είδε διπλό ούτε στο τάβλι. Ο Ρουμάνος πάλεψε. Πάλεψε με παίκτες που δεν τον δικαίωσαν, πάλεψε μέσα σε ένα καθεστώς διαρκούς αμφισβήτησης, που ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας βγήκε να τον στηρίξει το Νοέμβριο και κατάφερε να φέρει την ισορροπία με τους δικούς του κανόνες.

Είδε τα λάθη του καλοκαιριού (Ζαμπράνο, Λέοβατς, Λεβέκ), είδε τα λάθη των πρώτων εκτός έδρας αγώνων (Πρίγιοβιτς στην κορυφή και Πέλκας στα εξτρέμ) και τα διόρθωσε. Δημιούργησε ένα σύνολο με ορμή και πάθος και το αποτέλεσμα παρά τα στραβοπατήματα είναι να μένει έναν βαθμό πίσω από τον πρώτο Ολυμπιακό και με τα δύο ντέρμπι με τους διεκδικητές του τίτλου να είναι εντός έδρας στο δεύτερο γύρο. Ο ΠΑΟΚ δεν ήταν ποτέ άλλοτε σε αυτή την κατάσταση με ένα βαθμό πίσω από τον πρώτο στο τέλος του πρώτου γύρου. Ίσως τη σεζόν 2002-03, όταν τελικά ο κλασικός Φεβρουάριος του Δικεφάλου έφερε τον ΠΑΟΚ στην 4η θέση πίσω και από την ΑΕΚ. Ο Ρουμάνος έβαλε τον Πέλκα στον άξονα (έστω και μετά τον τραυματισμό του Ελ Καντουρί), έβαλε τον Κουλούρη στην κορυφή στα εκτός έδρας παιχνίδια και έδειξε πώς θέλει να δουλεύει η ομάδα σε κάθε αγώνα κρατώντας δίπλα του αυτούς που πραγματικά το θέλουν με το θετικό στοιχείο να τους έχει και όλους σε εγρήγορση. Παίκτες όπως ο Κάνιας, ο Μαλεζάς, ο Κάμπος και άλλοι που δεν ξεκίνησαν βασικοί μπήκαν και από την πρώτη στιγμή έδειξαν ότι δεν έλειπαν ποτέ.

Πάμε τώρα και στο αγαπημένο μας τμήμα αυτό του μπάσκετ. Το μοναδικό τμήμα του ΠΑΟΚ που έχει φέρει ευρωπαϊκούς τίτλους και ευρωπαϊκή καταξίωση. Ο ΠΑΟΚ άλλαξε το δικό του τοτέμ στο μπάσκετ από τον πάγκο του. Έναν προπονητή κόσμημα για τον άθλημα και έναν άνθρωπο που ουδέποτε είχε την στήριξη μάνατζερ και “αντικειμενικών” μπασκετικών δημοσιογράφων που απλά του έδειχναν μία συμπάθεια, γιατί πολύ απλά δεν είχαν κάποιον αρνητικό να του προσάψουν.

Και εδώ όλος ο κόσμος ήταν επιφυλακτικός, όπως και το συντάκτης του κειμένου και πάλι. Δεν θα καθίσουμε να σταθούμε στις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, αλλά στο καθαρά αγωνιστικό. Ο ΠΑΟΚ στην αρχή δεν βλεπόταν και το πρόβλημα δεν ήταν μόνο οι τραυματισμοί, αλλά ο λάθος σχεδιασμός. Ένα Ντίλαρντ που δεν έπαιζε για την ομάδα, ένας Κλάσεν που δεν έδινε την εμπιστοσύνη μέσα στο καλάθι και οι Έλληνες παίκτες εκτός ροτέισον.

Και ξαφνικά όλα άλλαξαν. Ήρθε στον ΠΑΟΚ ο Κατσίβελης, έφυγε ο Ντίλαρντ με τον Γκος να έρχεται και να δίνει ηρεμία, αλλά πήραν και πάλι την ομάδα στις πλάτες τους οι Έλληνες παίκτες όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Μαργαρίτης, Τσόχλας και Χρυσικόπουλος πήραν το ντέρμπι με τον Άρη και μετά όλα μπήκαν στο σωστό δρόμο. Η δημόσια παραδοχή του Ηλία Παπαθεοδώρου μετά το ματς με τον Άρη για τις παλιοσειρές Τσόχλα και Μαργαρίτη έδειξε πολλά. Πλέον η αλλαγή και του Κλάσεν, αλλά και η αποχώρηση του Τρις που στην ουσία είχε αντικατασταθεί από τον Κατσίβελη μέσα στον Οκτώβριο είναι οι αλλαγές που είδε νωρίς ο προπονητής του ΠΑΟΚ, τις έκανε και για αυτό το λόγο έσωσε την χρονιά, την ώρα που η ομάδα είναι ακόμα μέσα στους στόχους της.

Αυτές οι κινήσεις και οι παραδοχές των λαθών μία διοίκησης ή και του ίδιου του προπονητή είναι αυτά που σε ανεβάζουν επίπεδο. Το 2018 έρχεται και μπορεί να μείνει και στην ιστορία.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τελευταία προπόνηση και αποστολή για ΑΕΚ!

Απογευματινό ραντεβού για τους ποδοσφαιριστές του «Δικεφάλου»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Μία μέρα πριν τον αγώνα κόντρα στην ΑΕΚ στο γήπεδο της Τούμπας, το αγωνιστικό τμήμα του Δικεφάλου ολοκληρώνει σήμερα την προετοιμασία του για το επικείμενο ντέρμπι.

Το χθεσινό πρόγραμμα (26.04) ξεκίνησε με προθέρμανση, ακολούθησαν παιχνίδια κατοχής και στο υπόλοιπο μέρος του προγράμματος έγινε δουλειά στην τακτική προσέγγιση του αγώνα. Ο Γουίλιαμ Τρόοστ-Εκόνγκ έκανε ατομικό πρόγραμμα στο γήπεδο και θεραπεία.

!!Σήμερα (27.04) ο Δικέφαλος θα προπονηθεί στις 17:30 στη Νέα Μεσημβρία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Αλλαγή σελίδας στη Λίβερπουλ: Σλοτ, ο διάδοχος του Κλοπ

Αφήνει τη Φέγενορντ και αναλαμβάνει τους reds

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Λίβερπουλ και Φέγενορντ τα βρήκαν σε όλα και ο Άρνε Σλοτ θα είναι ο διάδοχος του Κλοπ στον πάγκο των Reds.

Oι Ολλανδοί θα εισπράξουν 15 εκατ. ευρώ και ο 45χρονος τεχνικός θα αναλάβει τα ηνία στην αλλαγή σελίδας της Λίβερπουλ μετά την αποχώρηση του Κλοπ.

Την περσινή σεζόν κατέκτησε το πρωτάθλημα, φέτος σήκωσε το κύπελλο και είναι στη 2η θέση στο πρωτάθλημα, στο -9 από την Αϊντχόφεν. Συνολικά με τη Φέγενορντ έχει απολογισμό 93 νίκες, 27 ισοπαλίες και 24 ήττες, ενώ την τρέχουσα σεζόν το ρεκόρ του είναι 28-7-8.

«Είναι ξεκάθαρο για μένα ότι θέλω να δουλέψω εκεί, να γίνω ο προπονητής της Λίβερπουλ. Οι ομάδες διαπραγματεύονται, οπότε ακόμα είμαι εδώ. Πρέπει να περιμένουμε μέχρι να επιτευχθεί μια συμφωνία, αλλά έχω αισιοδοξία ότι θα γίνει», ανέφερε ο Σλοτ σε δηλώσεις του, όσο οι διαπραγματεύσεις των δύο ομάδων ήταν σε εξέλιξη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αναζητώντας αντίδραση (vid)

Στην τελική ευθεία η προετοιμασία του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η απώλεια κόντρα στη Λαμία είναι κάτι που πληγώνει τον ΠΑΟΚ, αλλά πρέπει πλέον να τον πεισμώσει ενόψει της τελικής ευθείας της σεζόν.

Οι «ασπρόμαυροι» δίνουν ένα κομβικό εντός έδρας παιχνίδι την Κυριακή απέναντι στην ΑΕΚ και άπαντες στην ομάδα πιστεύουν ότι είναι η ευκαιρία για να γυρίσει ο διακόπτης και ο Δικέφαλος του Βορρά θα παραμείνει με αξιώσεις στην κούρσα του τίτλου.

Αυτό βέβαια οι παίκτες του Ράζβαν Λουτσέσκου καλούνται να το αποδείξουν στο χορτάρι.

Γι' αυτό το λόγο άλλωστε και το σύνθημα που περνάει από πλευράς «ασπρόμαυρων» είναι «τέλος τα λόγια, ώρα για πράξεις».

Η προετοιμασία του ΠΑΟΚ για το ματς με την ΑΕΚ θα ολοκληρωθεί το Σάββατο το απόγευμα στη Νέα Μεσημβρία.

Η προπόνηση της Παρασκευής ήταν αφιερωμένη στο τακτικό κομμάτι.

https://www.youtube.com/watch?v=aBgcgqLPyuQ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ