Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Άλλος για το… άρμα μας;

Τι είναι αυτό που έκανε την τακτική δικαστή Παναγιώτα Σπανού να μιλήσει για εύνοια σε συγκεκριμένες ομάδες και συλλόγους στο άρμα του Ολυμπιακού;

Αντώνης Τσακαλέας

Άλλος για το… άρμα μας;

Τώρα, δεν είναι κάτι που συζητιέται σε καφενειακές συζητήσεις. Δεν είναι υποψίες, φήμες ή αποχρώσες ενδείξεις. Είναι η εισήγηση μιας τακτικής δικαστικού μετά από έρευνα 1,5 έτους. Είναι το πόρισμα της Επιτροπής Δεοντολογίας που το υπογράφει επώνυμα η Παναγιώτα Σπανού, η οποία κατέληξε σε ένα συμπέρασμα που επιβεβαιώνει πως αυτοί που κραύγαζαν επί σειρά ετών (ανάμεσα τους και η FORZA) δεν είναι τρελοί.

Στην 28σελιδη εισήγηση της με την οποία προτείνει υποβιβασμό στον Ολυμπιακό και ισόβιο αποκλεισμό στον Βαγγέλη Μαρινάκη αναφέρεται: «Ο Ευάγγελος Μαρινάκης ήδη από το έτος 2010 όταν ανέλαβε πρόεδρος της ομάδας του Ολυμπιακού και κατά τα επόμενα έτη εξαιτίας της οικονομικής του επιφάνειας προσέλκυε μεγάλο αριθμό διοικητικών παραγόντων μικρότερων ομάδων στις οποίες και έδειχνε εύνοια ώστε να τις χρησιμοποιεί αναλόγως για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του».

Λίγο πιο κάτω επονομάζει με τον πιο επίσημο τρόπο τις ομάδες αυτές: «Ειδικότερα, αγόραζε από αυτές παίκτες για να τις ενισχύσει οικονομικά και στη συνέχεια δάνειζε αυτούς στις εν λόγω ομάδες ώστε να ανέβουν αγωνιστικά, δημιουργώντας  με αυτό τον τρόπο μια σχέση εξάρτησης μεταξύ τους. Είχαν προσαρμοστεί στο άρμα της ΠΑΕ Ολυμπιακός, μεταξύ άλλων οι ΠΑΕ Άρης Θεσσαλονίκης, ΠΑΣ Γιάννινα, Εργοτέλης, ΟΦΗ, Πλατανιάς, Βέροια, Λεβαδειακός, Κέρκυρα και Καλλονή και ακολουθούσαν πιστά τις επιλογές του ισχυρού άνδρα του Ολυμπιακού Ευάγγελου Μαρινάκη, απολαμβάνοντας την εύνοια αυτού, καθώς και διάφορες εξυπηρετήσεις θεμιτές ή αθέμιτες».

Το χρονικό διάστημα το οποίο πραγματεύεται η έρευνα της Παναγιώτας Σπανού (όπως αναφέρεται στο πόρισμα της) ξεκινά από τις 19 Δεκεμβρίου του 2011, όταν «σε μυστική συνάντηση στο ξενοδοχείο Χίλτον παρόντος του Βαγγέλη Μαρινάκη αποφασίζεται η προώθηση του Γιώργου Σαρρή στην προεδρία της ΕΠΟ και ως εκ τούτου ο έλεγχος της ΚΕΔ και των διαιτητών που αυτή θα όριζε» και τελειώνει το καλοκαίρι του 2015. 

Αλήθεια, υπάρχουν τέτοια αλισβερίσια ανάμεσα στον Ολυμπιακό και άλλες ομάδες που δικαιολογούν τα γραφόμενα του μέλους της Επιτροπής Δεοντολογίας; Ας… σκαλίσουμε λιγάκι το παρελθόν.

ΕΡΓΟΤΕΛΕΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Είναι η εποχή που ο Εργοτέλης βρίσκεται στα… ντουζένια του. Στα κοινά της ομάδας του Ηρακλείου με διάφορες ιδιότητες (από απλός παράγοντας, μέχρι πρόεδρος) βρίσκεται ο Γιώργος Βρέντζος, αδερφός του διευθύνοντας συμβούλου της ΠΑΕ Ολυμπιακός τότε (και σημερινού CEO της Νότιγχαμ Φόρεστ) Γιάννη Βρέντζου.

Την διετία 2013-15, ούτε λίγο ούτε πολύ 7 παίκτες (Διαμαντάκος, Παναγιώτης Βλαχοδήμος, Ολαϊτάν, Τζανακάκης, Λυκογιάννης, Ρουγκάλας, Ιμπραΐμ), δίνονται δανεικοί στους Κρητικούς, που αίφνης δείχνουν προτίμηση σε ηχηρά ονόματα παικτών που εκπροσωπούνται από ατζέντηδες που κάνουν δουλειές με τον Ολυμπιακό: Αλβάρο Μεχία, Μπαντιμπανγκά, Μπαμ-Μπαμ, Γκέντσογλου, Στόικοβιτς, με την περίπτωση του τελευταίου να είναι ιδιαίτερη: «Υπέγραψα συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό ως τον Ιούλιο του 2106», αποκάλυψε σε εφημερίδα της πατρίδας του ο Σέρβος τερματοφύλακας λίγο μετά το 1-4 στο Παγκρήτιο (0-3 στο 13ο λεπτό) τον Μάρτιο του 2014, δηλώσεις που γρήγορα μαζεύτηκαν για ευνόητους λόγους.

Τον Δεκέμβριο του 2013, ο Ολυμπιακός δαπανά 500,000 ευρώ για να πάρει τον Πελέ! Όχι της Σάντος, αλλά τον Πορτογάλο μέσο του Εργοτέλη, ο οποίος έπαιξε με τους Πειραιώτες 238 λεπτά στην Super League, περισσότερα πάντως από τον Μπρούνο Χαλκιαδάκη, ο οποίος στις 26 Μαΐου 2015 υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό (χωρίς να είναι ελεύθερος, άρα δαπανήθηκαν χρήματα), στις 19 Ιουλίου έμεινε ελεύθερος (!) χωρίς να συντρέχει κάποιος τραυματισμός και εν συνεχεία υπέγραψε στον Πανιώνιο (όπως και πολλοί άλλοι παίκτες από το λιμάνι)! Το ίδιο καλοκαίρι, ίδια διαδρομή και για τον 20χρονο στόπερ Επαμεινώνδα Παντελάκη, ο οποίος μετρούσε 5 επαγγελματικά παιχνίδια, με τον παίκτη να ακολουθεί αγροτικό σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών ως δανεικός!

ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΗ ΚΡΗΤΗ

Το καλοκαίρι του 2012, τα ηνία του ΟΦΗ που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού λόγω χρεών, αναλαμβάνει ο στενός προσωπικός φίλος του Βαγγέλη Μαρινάκη, (όπως ο ίδιος δηλώνει) Μάνθος Πουλινάκης και το Γεντί Κουλέ… συμπτωματικά γεμίζει με πρώην παίκτες του Ολυμπιακού, με τους Κρητικούς να υπογράφουν τους Νούνιες, Γκαλέτι, Σίσιτς, Δασκαλάκη, Ντούντου και τον Βραζιλιάνο μέσο Ζε Εντουάρντο, τον οποίο ο Μίνο Ραϊόλα είχε προτείνει νωρίτερα στον Ολυμπιακό! Τον Μάιο του 2015, ο Ολυμπιακός ανακοινώνει την απόκτηση του τερματοφύλακα του ΟΦΗ, Γκεόργκι Λόρια για 2+1 χρόνια (δεν έγιναν γνωστά τα οικονομικά ανταλλάγματα), με τον Γεωργιανό να μένει ελεύθερος στα τέλη Αυγούστου, παρότι ακολούθησε την προετοιμασία στο Ζέεφελντ, ενώ το δρομολόγιο προς το Ρέντη (επίσης χωρίς να παίξει σε επίσημο ματς) έκανε έναν χρόνο νωρίτερα και ο Θανάσης Παπάζογλου!

Το κρητικό τρίο κλείνει ο Πλατανιάς, ο οποίος την ίδια χρονική περίοδο πήρε ως δανεικούς τους Ποτουρίδη, Κάταϊ, Σιώπη, Σούκια, Παναγιώτη Βλαχοδήμο, αλλά και δύο πρώην παίκτες του Ολυμπιακού (Ζαραδούκας, Μενδρινός).

Την διετία 2012-14 ο Άρης που κινδυνεύει με υποβιβασμό δανείζεται διαδοχικά από τον Ολυμπιακό Τάτο, Ζαραδούκα, Διαμαντάκο, Καραγκούνη, μία σχέση που αναζωπυρώθηκε την τελευταία διετία, αφού στο Κλεάνθης Βικελίδης με διάφορα καθεστώτα ήρθαν παίκτες με πρόσφατο παρελθόν στους Πειραιώτες (Ιντέγε, Φέτφατζίδης, Μαρτίνεζ, Σιώπης, Τζανακάκης), με πιο πρόσφατο τον δανεισμό του Φιορίν Ντουρμισάι τον Γενάρη.

ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ PARADISE PAPERS

Ο Λεβαδειακός είχε κι αυτός τις δανεικές… στιγμές του (Σουμπίνιο, Γκρμπιτς, Λυκογιάννης, Πελέ, Μπεν) όμως εκεί που η λογική πήγε περίπατο ήταν τον Γενάρη του 2015, όταν αποκτά τον 24χρονο Μεξικανό φορ Άλαν Πουλίδο, με τον Γιάννη Κομπότη να υποστηρίζει ότι αποκτήθηκε ως ελεύθερος, δίχως ανάμειξη του  Ολυμπιακού. Ωστόσο, μεξικανικά δημοσιεύματα που επικαλούνται επίσημα έγγραφα, ανέφεραν ότι οι Βοιωτοί τον απέκτησαν από την Τίγκρες έναντι 2,8 εκατομμυρίων ευρώ (ποσό μεγαλύτερο από όλο το μπάτζετ τους) σε μία περίπλοκη διαδρομή χρήματος σε ότι αφορά τους μάνατζερ και τα δικαιώματα του παίκτη, σε μία υπόθεση που συνδέθηκε με το σκάνδαλο Paradise Papers.  Μετά από 6 μήνες, ο Πουλίδο κατηφορίζει στον Ολυμπιακό, χωρίς ποτέ να ανακοινωθεί κόστος μεταγραφής, ενώ μετά από ένα χρόνο πωλείται στην Τσίβας, έναντι 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, σε μία πολύ σκοτεινή υπόθεση, που δεν διερευνήθηκε ποτέ!

Λίγο πριν εκπνεύσει η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος για το 2016, ο Ολυμπιακός κάνει μία… επείγουσα προσθήκη, με την απόκτηση από την Κέρκυρα του 20χρονου τερματοφύλακα Θωμά Τριαντάφυλλου (ένα επαγγελματικό ματς στα γάντια του), με τον νυν γκολκίπερ του Α.Ο. Τσιλιβί να έχει ένα απλό πέρασμα από την ομάδα νέων των ερυθρόλευκων, ενώ τον Ιανουάριο του 2016, ο Ολυμπιακός αποκτά από την Καλλονή τον μεσοεπιθετικό Γιώργο Ξύδα και το επόμενο καλοκαίρι από την ίδια ομάδα τον στόπερ Αντώνη Καραγεώργη. Ποτέ δεν ανακοινώθηκαν οικονομικές λεπτομέρειες. Αμφότεροι έκαναν ένα σύντομο πέρασμα από την ομάδα νέων, έκτοτε ο Ολυμπιακός δεν έκανε ποτέ ξανά κάποιο (τουλάχιστον, φανερό) αλισβερίσι με την συγκεκριμένη ομάδα, που σταδιακά χάθηκε από το προσκήνιο.

Πολλές οι συμπτώσεις…

 

Επένδυσε ο Ολυμπιακός κέρδισαν Κούγιας – Καρυπίδης

Ψάχνοντας τις μεταγραφές, που έκανε ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι υπήρχαν σχέσεις εξάρτησης με τον Άρη και τη Λάρισα, βρήκαμε δύο περιπτώσεις, που είναι αξιοσημείωτες. Οι ερυθρόλευκοι πλήρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να αγοράσουν δύο νεαρούς παίκτες, που μέχρι τη στιγμή της αγοράς “δεν υπήρχαν ποδοσφαιρικά”, όπως λέγεται στην ποδοσφαιρική πιάτσα, αλλά μάλλον οι Πειραιώτες είχαν εκτιμήσει διαφορετικά το ταλέντο τους.

 

Τον Ιούλιο του 2018, ο Ολυμπιακός έδωσε 300.000 ευρώ στον Άρη για να αγοράσει τον 20χρονο Δημήτρη Κλιγγόπουλο, ο οποίος μετρούσε μόνο μια συμμετοχή ως αλλαγή στο αδιάφορο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής με την Αναγέννηση Καρδίτσας.

Ο παίκτης δεν φόρεσε ποτέ τα ερυθρόλευκα, δόθηκε αμέσως δανεικός στον Αιγινιακό, όπου έπαιξε δύο φορές ως αλλαγή και επεστράφη στον Ολυμπιακό μέσα σε ένα μήνα. Οι ερυθρόλευκοι τον άφησαν ελεύθερο(!), χάνοντας 300.000 ευρώ και στη συνέχεια ο Κλιγγόπουλος, προσπάθησε να κάνει καριέρα χωρίς επιτυχία στη Θύελλα Καμαρίου και στη Ρόδο.

Toν Ιανουάριο του 2018, ο Ολυμπιακός έδωσε, σύμφωνα με τον Κούγια, 400.000 ευρώ στην Λάρισα για να αποκτήσει έναν 21χρονο στόπερ, ονόματι Άγγελο Καρατάσιο, με… μηδέν συμμετοχές με την ΑΕΛ στο πρωτάθλημα.

Ο Ολυμπιακός τον αγόρασε, τον άφησε δανεικό στην ΑΕΛ μέχρι το καλοκαίρι, με την οποία έπαιξε 2 λεπτά με τα Γιάννενα και 25 λεπτά με την Ξάνθη και έμεινε ελεύθερος για να πάει στον Απόλλωνα Λάρισας.

Απ΄ αυτές τις επενδύσεις του Ολυμπιακού, κερδισμένοι βγήκαν μόνο Καρυπίδης και Κούγιας που πούλησαν σε καλές τιμές, παίκτες, που τελικά δεν έκαναν καριέρα.

Πηγή : FORZA

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κλαμπ Μπριζ: Το πρόγραμμα… φωτιά των Βέλγων μέσα στον Απρίλιο

Ένα πολύ βαρύ πρόγραμμα έχει μπροστά της η αντίπαλος του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ένα πολύ «βαρύ» πρόγραμμα με 5+2 απαιτητικά παιχνίδια καλείται να φέρει εις πέρας η Κλαμπ Μπριζ μέσα στον Απρίλιο, που θα αντιμετωπίσει και τον ΠΑΟΚ…

Μερικές εβδομάδες πριν την πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων, ο βελγικός σύλλογος απέλυσε το πρωί της Καθαράς Δευτέρας (18/03) τον Ρόνι Ντέιλα και, στην θέση του -μέχρι νεοτέρας- θα καθίσει ο Νίκι Χάγιεν, μέχρι πρότινος τεχνικός της Κλαμπ NXT (ομάδα της 2ης κατηγορίας του βελγικού πρωταθλήματος).

Όλα αυτά, ενώ οι Βέλγοι θα κληθούν να φέρουν σε πέρας ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα μέσα στον Απρίλιο, με επτά αναμετρήσεις σε 27 μέρες. Σε αυτά τα παιχνίδια περιλαμβάνονται οι δύο προημιτελικοί με τον ΠΑΟΚ για το Κόνφερενς Λιγκ, όπως επίσης και τα σπουδαία ντέρμπι για τα Play-Off του πρωταθλήματος με Σερκλ Μπριζ, Άντερλεχτ, Αντβέρπ, Ουνιόν Σεν-Ζιλουάζ και δύο παιχνίδια με τη Γκενκ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Kλαμπ Μπριζ:

  • Σερκλ Μπριζ-Κλαμπ Μπριζ (1/4)
  • Κλαμπ Μπριζ-Άντερλεχτ (7/4)
  • Κλαμπ Μπριζ-ΠΑΟΚ (11/4)
  • Κλαμπ Μπριζ-Αντβέρπ (14/4)
  • ΠΑΟΚ-Κλαμπ Μπριζ (18/4)
  • Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ- Κλαμπ Μπριζ (21/4)
  • Κλαμπ Μπριζ-Γκενκ (24/4)
  • Γκενκ-Κλαμπ Μπριζ (28/4)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Βραβείο για τον Μπράντον Τόμας με αρκετούς μήνες καθυστέρηση…

Η ανάρτηση της Super League για τον Ισπανό επιθετικό.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Βραβείο για το καλύτερο γκολ της 16ης αγωνιστικής της κανονικής διάρκειας του ελληνικού πρωταθλήματος παρέλαβε ο Μπράντον Τόμας, με τη Super League να αναρτά σχετική φωτογραφία από τη βράβευση του φορ του ΠΑΟΚ.

Το τέρμα του Ισπανού κόντρα στον ΟΦΗ, που διαμόρφωσε το τελικό 4-0 στην αναμέτρηση της Τούμπας, ψηφίστηκε από φίλους όλων των ομάδων ως το κορυφαίο εκείνης της αγωνιστικής, με την βράβευση βέβαια να έρχεται αρκετό καιρό μετά. Στην εκπνοή του παιχνιδιού, οι «ασπρόμαυροι» έφυγαν στην κόντρα, ο Κίριλ Ντεσπόντοφ έκανε την ασίστ στον Τόμας, που με υπέροχη προσποίηση «άδειασε» άμυνα και Μπάουμαν και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Όταν ο διαιτητής του Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ έδινε «μάχη» για τη ζωή του!

Μία άγνωστη ιστορία για τον 31χρονο Δανό που θα διευθύνει το Κυριακάτικο παιχνίδι.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η ΕΠΟ έκανε γνωστούς τους ορισμούς της ΚΕΔ, για τη δεύτερη αγωνιστική των πλέι οφ και των πλέι άουτ της Stoiximan Super League και στο ντέρμπι της Κυριακής στη Λεωφόρο, ορίστηκε ο 31χρονος Δανός, Μικέλ ΡίντερO νεαρός ρέφερι μπήκε στον χώρο του ποδοσφαίρου από αρκετά μικρή ηλικία, αγωνιζόμενος ως τερματοφύλακας, ωστόσο ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε τον ανάγκασε να κάνει στροφή στη διαιτησία.

«Μπορούσα να νιώσω ότι το σώμα μου άρχισε να αλλάζει, μπορούσα να νιώσω ότι η προσωπικότητά μου άρχισε να αλλάζει. Η ασθένεια με έκανε να παράγω πάρα πολύ κορτιζόλη και έπειτα απέκτησα ένα φεγγαρόμορφο πρόσωπο. Ξεκίνησα να παίρνω βάρος, το στομάχι μου γιγαντώθηκε, το σώμα μου έγινε παράξενο. Ζύγιζα 90 κιλά, και ήμουν πολύ άρρωστος. Θυμάμαι ξεκάθαρα το βλέμμα της γιατρού όταν άρχισε να με εξετάζει. Είχα μωβ ραγάδες παντού και μου είπαν ότι έπασχα από το σύνδρομο Cushing».

Το σύνδρομο Cushing αποτελεί μία κατάσταση υπέρμετρης έκκρισης γλυκοκορτικοειδών (κορτιζόλης) από τα επινεφρίδια (υπερκορτιζολαιμία) και συνεπώς αυξημένων επιπέδων κορτιζόλης στο αίμα. Αποτελεί μία εξαιρετικά σπάνια νόσο, με συχνότητα εμφάνισης 1 – 10 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού ανά έτος.

Ουσιαστικά είναι ένας όγκος που πιέζει την υπόφυση στον εγκέφαλο. Ένας όγκος που 'ξεγελά' τις ορμόνες αναγκάζοντας τα κιλά να κατακαθίσουν στο σώμα αφύσικα γρήγορα. Η επείγουσα χειρουργική επέμβαση ήταν αναπόφευκτη σε μια προσπάθεια να επιβιώσει. Η επέμβαση ήταν επιτυχής και σε λιγότερο από τρεις μήνες, ο Μίκελ Ρέντερ έχασε πάνω από 20 κιλά. Σε χρόνο ρεκόρ, ο νεαρός τερματοφύλακας ήταν και πάλι σε φόρμα. Όχι όμως ως ποδοσφαιριστής.

«Χειρουργήθηκα αμέσως, οπότε δεν άργησα να επανέλθω. Έχασα όμως την φλόγα που είχα για το ποδόσφαιρο. Αυτός ο αγώνας τελείωσε, το είχα καταλάβει. Δεν ήθελα να αρκεστώ στο να παίζω σε υψηλό επίπεδο, ήθελα κάτι περισσότερο. Με βοήθησε να ωριμάσω και να γίνω καλός διαιτητής στη Super League».

O 30χρονος ρέφερι «κρέμασε» τα γάντια του και απογείωσε την καριέρα του ως διαιτητής. «Έχω περάσει κάποια πράγματα στη ζωή, και νομίζω ότι αυτό συμβάλλει στο γεγονός ότι οι παίκτες με συμπαθούν και με αποδέχονται, γιατί υπάρχει ένας άνθρωπος πίσω από αυτό. Νομίζω ότι τα πράγματα που έχω στις αποσκευές μου με βοήθησαν να ωριμάσω και να με κάνουν έναν καλό διαιτητή πρώτης κατηγορίας».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ