Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μικρός απολογισμός για τον ΠΑΟΚ του 2015

Στο τέλος κάθε χρονιάς και στην αρχή της επόμενης συνηθίζουμε όλοι να κάνουμε έναν απολογισμό όσων συνέβησαν. Αν θέλουμε, φυσικά, να κοιτάξουμε κατάματα την πραγματικότητα και να βελτιωθούμε.

Άκης Σακισλόγλου

Μικρός απολογισμός για τον ΠΑΟΚ του 2015

Στον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ μας, λοιπόν, έγιναν πολλά μέσα στο 2015. Καλά και κακά. Πράγματα που μας πήγαν μπροστά και άλλα που μας γύρισαν πίσω.

Το σπουδαιότερο θετικό ήταν, φυσικά, η αποπληρωμή των χρεών από τον Ιβάν Σαββίδη. Τεράστια κίνηση με πολλαπλή σημασία. Για τον ΠΑΟΚ που έγινε οικονομικά ανεξάρτητος. Για την περηφάνια του ΠΑΟΚτσή που δε δέχεται να του χρεώνουν αφερεγγυότητα. Για τον κρατικό κορβανά που αυξήθηκε κατά 11 εκατομμύρια ευρώ, συν όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη της ομάδας και τους νόμιμους φόρους που πληρώνονται στην ώρα τους, σε αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία άλλων ομάδων αλλά και γενικώς εταιριών. Ψήλωσε ο ΠΑΟΚ με την αποπληρωμή των χρεών του. Μεγάλωσε σε μέγεθος.

Κι έγιναν κι άλλα θετικά μέσα στο 2015 στον ΠΑΟΚ μας. Στελεχώθηκε περισσότερο η ΠΑΕ. Εγιναν εμπορικά ανοίγματα. Μεγάλωσε η δραστηριότητα. Αποκτήθηκε ένα σπουδαίο όνομα ως αθλητικός διευθυντής, ο Φρανκ Αρνεσεν. Αν έλεγες πριν δυο χρόνια ότι το όνομα αυτό θα έρθει στον ΠΑΟΚ, οι περισσότεροι θα γελούσαν. Ηρθε, όμως και δουλεύει για μας. Με σωστό ή λάθος τρόπο, αυτό θα αξιολογηθεί σε βάθος τριετίας. Το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσαμε να το ξέρουμε από την αρχή. Το θέμα είναι πως τον έχουμε δικό μας.

Το τελευταίο που συνέβη το 2015 και με έκανε περήφανο ήταν η δράση της ΠΑΕ σε θέματα κοινωνικά. Η βοήθεια σε μικρά παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Το άνοιγμα σε πρόσφυγες και μετανάστες και η διάσταση της δικής μας Ιστορίας και καταγωγής που δόθηκε επισήμως. Αυτό ήταν πραγματικό δείγμα ΠΑΟΚ και το ευχαριστηθήκαμε όλοι μας.

Αλλά έγιναν και πολλά θλιβερά τη χρονιά που έφυγε. Ο ΠΑΟΚ βγήκε τελευταίος στα πλέι οφ και έπαιξε μπάλα από τον Ιούλιο. Αλλαξε πάλι προπονητή. Εκανε μεταγραφές που κόστισαν πολλά και δεν άξιζαν.

Ο ΠΑΟΚ έχασε από την Τούμπα ένα μεγάλο μερίδιο του κόσμου του. Οι λόγοι ήταν πολλοί αλλά το αποτέλεσμα παραμένει. Η ομάδα παίζει χωρίς το μεγάλο της όπλο κι αυτό πονάει την οικογένεια του «Δικεφάλου».

Ο ΠΑΟΚ στο 2015 δεν βελτίωσε ούτε στο ελάχιστο την παρουσία του και την επιρροή του στους θεσμούς του ποδοσφαίρου. Συχνά είναι απροστάτευτος στον πάσα ένα που προσπαθεί να τον πλήξει. Δεν εκπέμπει ούτε σεβασμό, ούτε φόβο κι αυτό μειώνει το μέγεθός του αλλά και την περηφάνια του κόσμου του.

Ο ΠΑΟΚ σε πολλά θέματα το 2015 έδειξε να μην ξέρει τί θέλει αλλά και ποιος το αποφασίζει αυτό που θα κάνει. Παλινωδίες αρκετές και ερωτηματικά προέκυπταν ανά πάσα στιγμή κι αυτό μεγάλωσε το χάσμα που εγώ αποκαλώ «σύνδρομο Μπιλ Μάρεϊ» (του πρωταγωνιστή της ταινίας «Χαμένοι στη μετάφραση» στην οποία ο ηθοποιός δεν μπορεί να βγάλει καμία συνεννόηση με τους Γιαπωνέζους γιατί ακόμη και οι πιο απλές έννοιες στην δική του Αμερικάνικη κουλτούρα είναι ακριβώς αντίθετες από αυτές των Γιαπωνέζων). Ετσι νιώθω εγώ τον Σαββίδη μέσα στον ΠΑΟΚ: «Χαμένο στην μετάφραση». Δεν μας κατανοεί και δεν τον καταλαβαίνουμε. Χάσμα.

Μια παροιμία λέει: «Τι δώρο δίνει ο Θεός σε όσους κάνουν υπομονή;». Η απάντηση είναι απλή: «Κι άλλη υπομονή». Ολοι πλέον γνωρίζουμε τι θα συνέβαινε αν ο ΠΑΟΚ έμενε πριν τριάμισι χρόνια χωρίς επενδυτή. Δεν κάνει καλό ούτε στον Σαββίδη να του υπενθυμίζουμε ότι χωρίς αυτόν θα «ήμασταν βρώμα». Από την άλλη, οφείλει και ο ίδιος να κατανοήσει πως αν δεν αλλάξει κάτι θα ξοδευτούν κι άλλα λεφτά, θα καούν κι άλλα στελέχη, θα χαθούν κι άλλοι παίκτες. Εχει χρόνο, έχει δύναμη, έχει επιλογές κι ο κόσμος αν δει κάτι καλό θα στηρίξει. Ειδικά φέτος, που συμπληρώνονται 90 χρόνια ζωής γι αυτόν τον τόσο επιδραστικό στις ζωές μας σύλλογο, οι ευκαιρίες να ανταμώσουμε, να θυμηθούμε και να γιορτάσουμε, θα είναι αρκετές!

υ.γ.: Με ρωτάνε πολλοί, τι βλέπω να συμβαίνει τώρα στις μεταγραφές. Θα το έλεγα ακόμη κι αν δεν προέκυπτε το θέμα Γκαλίτσιου αλλά εφόσον με «το καλημέρα» προέκυψε, είμαι ακόμη πιο σίγουρος γι αυτό που θα πω: Ο ΠΑΟΚ στέκεται στη βιτρίνα και δεν ξέρει τι να αγοράσει γιατί δεν ξέρει τι θέλει! Το πιθανότερο λοιπόν, όταν δεν ξέρεις τι θέλεις, είναι να πάρεις κάτι που δεν χρειάζεσαι.

Αλλά και πώς να ξέρει τι θέλει αφού κανείς μας δεν έχει καταλάβει ποιος αποφασίζει για τις μεταγραφές και με ποια «υπηρεσιακή» διαδικασία. Πώς να αποφασίσει για έναν παίκτη που θα έρθει Γενάρη και θα είναι έτοιμος Μάρτη όταν η ίδια η ομάδα δεν έχει τις «βάσεις» και την ομοιογένεια για να τον δεχτεί; Πώς να πάρει έναν παίκτη, ακόμη και απλά για να τον έχει νωρίς όσο αφορά τον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς όταν δεν ξέρει αν θα έχει αυτόν τον προπονητή την επόμενη χρονιά (Ο Ιγκόρ Τούντορ έχει συμβόλαιο 1+2 χρόνια);

Εύχομαι σε όλους σας μια δημιουργική χρονιά με υγεία. Να μην καταφέρει κανείς να σας φοβίσει, ούτε να σας πείσει ότι υπάρχει κάτι που δεν μπορείτε να το καταφέρετε. Ας δούμε τον ΠΑΟΚ σαν την παρηγοριά μας, την ψυχαγωγία μας, την ανάγκη μας να ανήκουμε κάπου. Ας τον βάλουμε στις παρέες μας και στον ελεύθερό μας χρόνο αλλά, προς Θεού, ας μην μπερδέψουμε τα δικά μας αδιέξοδα με τα αδιέξοδα μιας εταιρίας που κάνει κάτι συγκεκριμένο, λιγότερο ή περισσότερο πετυχημένα.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚ: “Πονοκέφαλος” για δύο

Τι ισχύει με φόντο τη συνέχεια

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ θα ολοκληρώσει σήμερα την προετοιμασία του για την αυριανή αναμέτρηση με τη Λαμία (17:00), με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να καταλήγει στις τελικές του επιλογές.

Ο Ρουμάνος τεχνικός, δε θα έχει στη διάθεσή του τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς που συμπλήρωσε κάρτες, με τον Σέρβο να μένει στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια στιγμή, "πονοκέφαλος" υπάρχει και για τους Κουλιεράκη και Μπάμπα, καθώς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στα επόμενα παιχνίδια.

Και οι δύο έχουν φτάσει τις δύο κίτρινες κάρτες και βρίσκονται στο όριο, κινδυνεύοντας να μείνουν εκτός σ’ ένα από τα τέσσερα επόμενα παιχνίδια.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά τη Λαμία ακολουθούν τα μεγάλα ντέρμπι με ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και Άρη για τον ΠΑΟΚ και προφανώς, είναι κι αυτό ένα σημαντικό ζήτημα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Nότιγχαμ Φόρεστ: Σκέψεις για νομικές κινήσεις κατά του Γκάρι Νέβιλ!

Για τη δήλωση του πρώην αμυντικού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ περί… μαφιόζικης συμμορίας!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Να κινηθεί νομικά κατά του Γκάρι Νέβιλ, για τις δηλώσεις του πρώην αμυντικού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ περί... μαφιόζικης συμμορίας, σκέφτεται η Νότιγχαμ Φόρεστ σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο.

«Ειλικρινά μου θυμίζει ανακοίνωση μαφιόζικης συμμορίας! Ο Κλάτενμπεργκ πρέπει να παραιτηθεί από τη δουλειά του στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Αν βλέπει αυτές τις λέξεις που αμφισβητούν την ακεραιότητα και ουσιαστικά αποκαλεί έναν διαιτητή του VAR απατεώνα επειδή υποστηρίζει έναν συγκεκριμένο σύλλογο, τότε υποστηρίζει αυτά που λέγονται και θα έχανε βασικά όλη την αξιοπιστία νομίζω με τους διαιτητές στο παιχνίδι. Θα πρέπει να παραιτηθεί απόψε και να αποστασιοποιηθεί από αυτή τη δήλωση, κατά τη γνώμη μου» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γκάρι Νέβιλ ο οποίος εργάζεται ως σχολιαστής του Sky Sports, αναφερόμενος στην ανακοίνωση της Νότιγχαμ Φόρεστ μετά το παιχνίδι με την Έβερτον.

Υπενθυμίζεται πως "σκληρή" ανακοίνωση κατά της Νότιγχαμ Φόρεστ εξέδωσε χθες και η Premier League, με την βρετανική ομάδα του Βαγγέλη Μαρινάκη να υποστηρίζει πως δεν της δόθηκαν τρία πέναλτι στο ματς με την Έβερτον, κατηγορώντας ανοιχτά τον διαιτητή του VAR, Στιούαρτ Άτγουελ, υπογραμμίζοντας πως είναι οπαδός της Λούτον.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Βγάζει» ενδεκάδα ο Λουτσέσκου!

Αρχίζει και… τελειώνει η προετοιμασία για τον πρώτο εκ των πέντε “τελικών” που έχει μπροστά του ο ΠΑΟΚ!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Πρωινό είναι το σημερινό ραντεβού των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ με τον Ράζβαν Λουτσέσκου, στις εγκαταστάσεις της Νέας Μεσημβρίας.

Ουσιαστικά, η σημερινή προπόνηση θα σηματοδοτήσει την έναρξη και την... λήξη της προετοιμασίας των "ασπρόμαυρων" για το αυριανό παιχνίδι με τη Λαμία στο ΔΑΚ "Αθανάσιος Διάκος", καθώς όσοι αγωνίστηκαν βασικοί την Κυριακή στο "Γ. Καραϊσκάκης", ακολούθησαν πρόγραμμα αποθεραπείας και αποκατάστασης.

Κατά τη διάρκειά της δε, ο Ρουμάνος προπονητής θα εξωτερικεύσει τις σκέψεις του για την ενδεκάδα που θα παρατάξει στην πρωτεύουσα της Φθιώτιδας, έχοντας ξανά στη διάθεσή του τον Γιάννη Κωνσταντέλια και μην υπολογίζοντας στον Αντρίγια Ζίβκοβιτς.

Μετά το τέλος της προπόνησης, θα ανακοινωθεί η αποστολή που θα μεταβεί στη Λαμία, με όλους στον Δικέφαλο να γνωρίζουν πως τα περιθώριά τους για απώλεια νέων βαθμών, έχουν απλά... τελειώσει!

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ