Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Τώρα είναι η στιγμή να είμαστε ενωμένοι»

Τις σκέψεις και τα συναισθήματά του για τον αποκλεισμό από το Γιουρόπα Λιγκ, το συμβόλαιό του που ολοκληρώνεται, το αυριανό παιχνίδι με τον Λεβαδειακό και την προσπάθεια του ΠΑΟΚ να κατακτήσει το πρωτάθλημα, κατέθεσε ο Φερνάντο Βαρέλα.

Στέργιος Αναστασιάδης

«Τώρα είναι η στιγμή να είμαστε ενωμένοι»

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην κάμερα της Nova, ο Αφρικανός στόπερ του Δικεφάλου είπε: 

– Δύσκολη εβδομάδα γενικώς και ειδικώς … Ανθρώπινα πάντα, πώς είσαι;
«Νιώθω … καλά, όπως είπα και πριν στους συμπαίκτες μου, αισθάνομαι καλύτερα από χτες. Σε διαδικασία προετοιμασίας για τον επερχόμενο αγώνα. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο, τη μια στιγμή βιώνεις μια άσχημη μέρα, μια άτυχη μέρα και την επόμενη οφείλεις να ξυπνήσεις και να έχεις ξεχάσει τα πάντα».

– Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές πώς μπορεί ο κάθε ποδοσφαιριστής να τις αντιπαρέλθει και να τις ξεπεράσει, ποιούς τρόπους επιλέγει;
«Με το να είναι όλοι ενωμένοι. Τώρα δεν υπάρχει χρόνος για να είναι ορισμένοι ποδοσφαιριστές άλλο κομμάτι και κάποιοι άλλο, τώρα είναι η στιγμή για να είμαστε όλοι ενωμένοι, να συζητήσουμε τί συνέβη, να συνειδητοποιήσουμε ποιό υπήρξε το πρόβλημα και να το διορθώσουμε. Σαν οικογένεια, σαν ένα σώμα μπορείς να το ξεπεράσεις, όχι ο καθένας μόνος του γιατί όλοι κάναμε λάθη σ’ αυτό το ματς που δε θέλαμε να κάνουμε αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο.

Δεν προετοιμαστήκαμε σωστά και το ‘πληρώσαμε’. Μείναμε εκτός συνέχειας όμως έχουμε – ακόμη – τον στόχο μας, τον βασικό μας στόχο μπροστά μας, που είναι να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα. Κι αν θέλουμε να τον πετύχουμε οφείλουμε να το ξεχάσουμε γρήγορα και να προετοιμαστούμε για τον επόμενο αγώνα».

– Αναμφίβολα έχουν γίνει «βαθιές» συζητήσεις εντός ομάδας για τα αίτια αυτής της αποτυχίας. Στο κομμάτι που μπορούν να ειπωθούν κάποια από αυτά δημόσια, τί δεν πήγε καλά στο Europa League;
«Το λάθος ήταν πως δεν προετοιμαστήκαμε σωστά γι’ αυτά τα ματς. Νομίζω πως γι’ αυτό ‘μιλάει’ κι η εικόνα που παρουσιάσαμε. Αυτό μπορώ να πω. Όταν χάνεις τρία, τέσσερα παιχνίδια, πέντε παιχνίδια βάζοντας και την Τσέλσι, γιατί ήταν η πιο ισχυρή ομάδα στον όμιλο και τελειώνεις με μόνον τρεις βαθμούς το μόνο που μπορείς να πεις είναι πως δεν ήσουν σωστά προετοιμασμένος γι’ αυτούς τους αγώνες.

Αλλά μάθαμε από αυτά τα ματς πως να δυναμώνεις. Γιατί σε δυναμώνει το να έχεις στόχους όπως η κατάκτηση του πρωταθλήματος και να πηγαίνεις από τη μια διοργάνωση στην άλλη, με άλλους ποδοσφαιριστές, άλλη συγκέντρωση. Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο αυτήν τη σεζόν. Μάθαμε από το πάθημά μας και σίγουρα την επόμενη σεζόν θα είμαστε καλύτεροι στην Ευρώπη.

Το πιο σημαντικό για μας όμως – όπως είπα – είναι να γίνουμε πρωταθλητές και στα παιχνίδια του πρωταθλήματος να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι κι αντίστοιχα προετοιμασμένοι καθώς αυτός είναι ο κύριος στόχος μας».

– Είναι πολύ ενδιαφέρον τ’ ότι αναφέρεσαι μελλοντικά στο πρώτο πληθυντικό πρόσωπο. Αυτό σημαίνει κάτι και για το μέλλον σου στην ομάδα καθώς το συμβόλαιό σου ολοκληρώνεται το καλοκαίρι;
«Μιλάω για την επόμενη σεζόν επειδή πάντα κοιτάω πάντα το … παρόν. Δε θέλω να μιλήσω άλλο για το μέλλον μου επειδή έχουν γίνει πολλές κουβέντες για τ’ ότι τελειώνει το συμβόλαιό μου, τί θα γίνει. Την κατάλληλη στιγμή, στον κατάλληλο χρόνο, οι εμπλεκόμενες πλευρές θα καθίσουν σ’ ένα τραπέζι και θα μιλήσουν για ν’ αποφασίσουν.

Δε θέλω να ξαναμιλήσω γι’ αυτό. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως είμαι χαρούμενος εδώ, το ίδιο κι η οικογένειά μου, όπως έχω πει πολλές φορές κι ότι κι αν συμβεί θα είναι για το καλύτερο της ομάδας και για το αντίστοιχα δικό μου καλό».

– Σ’ ανησυχεί μήπως τα έντονα συναισθήματα αυτών των ημερών επηρεάσουν την αγωνιστική προσπάθεια της επόμενης αναμέτρησης;
«Ανησυχία; Όχι … Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τέτοιες καταστάσεις, γιατί μέσα από αυτές οι ομάδες ανεβαίνουν επίπεδο. Γιατί όταν αντιμετωπίζεις ομάδες όπως η ΜΠΑΤΕ, που θεωρούσαμε πως είμαστε ανώτεροι απ’ αυτούς και χάνεις, τώρα είναι η στιγμή να δείξεις το χαρακτήρα σου.

Να πας στον Λεβαδειακό, να κάνεις το παιχνίδι σου και να νικήσεις. Γιατί γι’ αυτό είμαστε στον ΠΑΟΚ, γι’ αυτό παίζουμε σε κάθε ματς κι ακόμη κι όταν αυτό δεν επιτυγχάνεται.

Αν δείτε στο Europa League χάσαμε πέντε αγώνες και μετά στο πρωτάθλημα δώσαμε τις κατάλληλες απαντήσεις. Ίσως αυτή η σεζόν είναι καλό που χάναμε στην Ευρώπη και νικούσαμε στο πρωτάθλημα, γιατί ο βασικός μας στόχος είναι το πρωτάθλημα κι οι ήττες στην Ευρώπη έκαναν ακόμη πιο έντονη τη συγκέντρωσή μας στο πρωτάθλημα. Δεν περάσαμε, φανταστείτε να είχαμε νικήσει την ΜΠΑΤΕ, να είχαμε προκριθεί, να πανηγυρίζαμε και να … ξεχνούσαμε τον Λεβαδειακό.

Τώρα είμαστε … στο καναβάτσο κι όλοι σκεφτόμαστε μια έντονη αντίδραση. Θ’ αντιμετωπίσουμε μια καλή ομάδα, με δύναμη έδρας, βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, θέλουν βαθμούς για ν’ ανακάμψουν, είναι δύσκολος αντίπαλος αλλά πρέπει να νικήσουμε για να εδραιώσουμε την παρουσία μας στην κορυφή της βαθμολογίας».

– Ποιά ή άποψή σου για τον Λεβαδειακό αγωνιστικά;
«Ο Λεβαδειακός είναι πάντα δυνατός στην έδρα του. Κάθε φορά που αγωνιστήκαμε εκεί δεν είχαμε – ποτέ – εύκολο αγώνα. Παίζουν σκληρά, αγωνίζονται για τους βαθμούς, γνωρίζουμε πως διαθέτουν καλούς μέσους κι αντίστοιχους επιθετικούς. Θέλουν να το βγάλουν στον αγωνιστικό χώρο όλο αυτό. Επίσης θέλουν ν’ αποδείξουν στους εαυτούς τους την ικανότητά τους παίζοντας ακόμη καλύτερα κόντρα σε μας, κόντρα σε μια ομάδα – θεωρητικά – υψηλότερου επιπέδου κι εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα.

Αν θέλεις να κρατήσεις την πρώτη θέση και την απόσταση που έχεις από τον δεύτερο πρέπει να πας να νικήσεις και να τους δείξεις πως εμείς θα πάρουμε το πρωτάθλημα. Να πάμε να νικήσουμε, αυτό είναι και το πιο σημαντικό».

– Όντας χρόνια στην ομάδα, με γνώση πως χαρακτηρίζεσαι ως «ήρεμη δύναμη», με ιδιαίτερη παρουσία εντός αποδυτηρίων, πώς και δεν έχεις πάρει το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Δεν έτυχε, δεν ήθελες;
«Όχι … δε θέλω περιβραχιόνια, δε θέλω αρχηγιλίκια … Επειδή όταν μπαίνω στο γήπεδο, ξέρω τί πρέπει να κάνω. Ξέρω πως πρέπει να παίξω όσο πιο σκληρά μπορώ, για την ομάδα μου, για τους συμπαίκτες μου, για μένα. Αυτό είναι το δόγμα μου από τα πρώτα μου χρόνια κι είναι αυτό που λέω και στους γιους μου. Αν τους αρέσει να παίζουν ποδόσφαιρο κι είναι αυτό που θέλουν να κάνουν τότε πρέπει να τα δίνουν όλα στο γήπεδο.

Κι αυτό δεν προκύπτει επειδή θα φορέσεις το περιβραχιόνιο στο χέρι, δε θα παίξεις καλύτερα μ’ αυτό, δε θα σου δώσει περισσότερη δύναμη γιατί όταν αγαπάς τη δουλειά σου πρέπει να το αποδεικνύεις κάθε μέρα στην προπόνηση και στο γήπεδο.

Γι’αυτό είμαι πάντα συγκεντρωμένος για να προπονούμαι όσο πιο δυνατά μπορώ επειδή αυτή η ομάδα, αυτοί οι ποδοσφαιριστές, αυτή η πόλη αξίζουν τα πάντα, το πρωτάθλημα και όλα … τα πάντα».- Δύσκολη εβδομάδα γενικώς και ειδικώς … Ανθρώπινα πάντα, πώς είσαι;

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο “καυτός” Απρίλης του ΠΑΟΚ

Διαδοχικές μάχες σε όλα τα επίπεδα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Μετά από μερικές ημέρες ξεκούρασης, ο Ραζβάν Λουτσέσκου και οι ποδοσφαιριστές του επιστρέφουν σήμερα στο γήπεδο και στρέφουν την προσοχή τους στη συνέχεια, τη στιγμή που οι διεθνείς ενσωματώνονται στις Εθνικές τους ομάδες.

Οι "ασπρόμαυροι" έχουν μπροστά τους μερικές ημέρες δουλειάς σε όλα τα επίπεδα και κατόπιν, θα μπουν ξανά σε λογική αγώνων, καθώς στο "κάδρο" θα μπουν τα πλέι οφ και στην πορεία και το Europa Conference League. Αρχικά, στις 31 του Μάρτη θα ακολουθήσει το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο και μετά, σειρά έχει ένας μήνας... "καυτός"!

Ο Απρίλιος θα είναι ένας πολύ-πολύ σημαντικός μήνας για τον Λουτσέσκου και τους παίκτες του, καθώς εκτός από μεγάλες "μάχες" στα πλέι οφ, θα υπάρξουν και τα δύο παιχνίδια με την Κλαμπ Μπριζ στο UECL, ενώ ήδη έχει αναβληθεί το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, που επρόκειτο -βάσει προγράμματος- να πέσει ανάμεσα στα δύο ματς με τους Βέλγους.

Πώς διαμορφώνεται το πρόγραμμα του Απρίλη; Δείτε τα παιχνίδια που περιλαμβάνει ο μήνας:

3/4 ΠΑΟΚ – Λαμία

7/4 ΑΕΚ – ΠΑΟΚ

11/4 Κλαμπ Μπριζ – ΠΑΟΚ (UECL)

18/4 ΠΑΟΚ – Κλαμπ Μπριζ (UECL)

21/4 Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ

24/4 Λαμία – ΠΑΟΚ

28/4 ΠΑΟΚ – ΑΕΚ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

SL2: Απαντήσεις για τον ΠΑΟΚ Β’

Μαθαίνουν πρόγραμμα οι “ασπρόμαυροι”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το ΔΣ της Super League 2, για να ακολουθήσει η κλήρωση των πλέι οφ και πλέι άουτ.

Το ΔΣ θα ξεκινήσει στις 14:30, με θέματα την επικύρωση των βαθμολογιών και την κλήρωση των πλέι οφ και πλέι άουτ, ενώ αναμένεται να εκλεγούν και δύο αντιπρόεδροι.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

  • Έγκριση Πρακτικών Διοικητικών Συμβουλίων
  • Εκλογή Α΄ & Β΄ Αντιπροέδρου
  • Επικύρωση βαθμολογικών πινάκων Α΄ & Β΄ Ομίλου της αγωνιστικής περιόδου 2023-2024
  • Κλήρωση Πρωταθλήματος play off & play out
  • Διάφορα Θέματα

Ο ΠΑΟΚ Β' θα μάθει -λοιπόν- το πρόγραμμά του, με φόντο τη συνέχεια, καθώς θα παίξει στα πλέι άουτ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τούμπα και Ευρώπη: Τι κάνει φέτος ο ΠΑΟΚ;

Μεγάλες βραδιές, μεγάλα αποτελέσματα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Μετά την επική ανατροπή και το 5-1 επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ο ΠΑΟΚ συνεχίζει το ταξίδι του για φέτος στο Europa Conference League και τώρα, μπροστά του υπάρχει η Κλαμπ Μπριζ.

Ο "Δικέφαλος" θα βρει απέναντί του τους Βέλγους, στις 11 και στις 18 του Απρίλη, με το πρώτο παιχνίδι να διεξάγεται στην έδρα της Μπριζ και τη ρεβάνς, να ακολουθεί στην Τούμπα.

Τι κάνουν φέτος οι "ασπρόμαυροι", όταν παίζουν μπροστά στον κόσμο τους; Μπορεί στο πρωτάθλημα, στα ντέρμπι, να έχουν απώλειες, ωστόσο, για την ώρα στην Ευρώπη το πρόσημο είναι -αν μη τι άλλο- θετικό, με τον ΠΑΟΚ να έχει να επιδείξει 5 νίκες και 2 ισοπαλίες σε συνολικά 7 αγώνες, από τα προκριματικά μέχρι τώρα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα φέτος στην Τούμπα:

ΠΑΟΚ - Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ 0-0

ΠΑΟΚ - Χάιντουκ Σπλιτ 3-0

ΠΑΟΚ - Χαρτς 4-0

ΠΑΟΚ - Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-1

ΠΑΟΚ - Αμπερντίν 2-2

ΠΑΟΚ - Ελσίνκι 4-2

ΠΑΟΚ - Ντιναμό Ζάγκρεμπ 5-1

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ