Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πεισματάρης, συνειδητοποιημένος και έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία

Ο 22χρονος Πολωνός επιθετικός σε συνέντευξη του πριν από λίγους μήνες «σκιαγράφησε» με τον καλύτερο τρόπο τον ίδιο του τον εαυτό.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Πεισματάρης, συνειδητοποιημένος και έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία

Σε μία εκ βαθέων αποκαλυπτική συνέντευξη ο Κάρολ Σβιντέρσκι αναφέρθηκε σε όλα εκείνα τα πράγματα που απασχολούν έναν νεαρό ποδοσφαιριστή, όπως το να μη θέλει να μένει στον πάγκο, να είναι έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία που θα του παρουσιαστεί στην καριέρα του, αλλά κυρίως να μην μείνει ένα ακόμη… αιώνιο ταλέντο!

Αναλυτικά τα όσα έχει δηλώσει ο ίδιος, πριν από λίγους μήνες:

-Μόλις 21 ετών με 100 συμμετοχές στην Α’ εθνική, όχι άσχημα, έτσι; 

Πριν από μερικά χρόνια, δε πίστευα ότι μπορώ να γράψω τέτοιο νούμερο. Είναι πολύ καλό αλλά δεν ενθουσιάζομαι.

-Γιατί τέτοια απαισιοδοξία;

 Γιατί πέρασα πολύ καιρό στην Γιαγκελόνια και όταν ξεκίνησα να παίζω τραυματίστηκα. Υπήρξε μια περίοδος που με το που γυρνούσα από τραυματισμό, ξεκινούσα την επόμενη θεραπεία.

-Είσαι ανυπόμονος;

Ίσως λίγο. 

– Όταν δεν ξεκινάς στην αρχική ενδεκάδα, σκέφτεσαι τι μπορείς να αλλάξεις;

Ψάχνεις κάτι άλλο ή μήπως πρέπει να σφίξεις τα δόντια και να παλέψεις για την ευκαιρία σου; Μα παλεύω! Δεν άκουσα από τον προπονητή ή κανέναν άλλο ότι δεν προσπαθώ.

-Ο προπονητής της ομάδας πραγματικά τονίζει ότι ο ”Swider” θέλει, αλλά αυτή η επιθυμία πρέπει να μετατραπεί σε φόρμα. Αν ο προπονητής το βλέπει, τότε δεν είναι παράξενο να μένεις στον πάγκο; 

Έχεις δει κανέναν παίκτη να είναι χαρούμενος στον πάγκο; Αλλά ακόμα και όταν κάθομαι στον πάγκο δεν γκρινιάζω και όταν μπω μέσα δεν σταματάω ούτε για δέκα λεπτά. Είναι άλλο πράγμα αν αυτό δεν βγαίνει πάντα. Απλώς θυμώνω μόνο με τον εαυτό μου και δεν ρίχνω τις ευθύνες σε κανέναν άλλο.

-Νιώθεις… προσβεβλημένος όταν μένεις στον πάγκο; 

Όχι. Έχω πει πως όταν δεν παίζω, είμαι λυπημένος. Δεν θα ξεχειλίζω από χαρά που δεν υπάρχει χώρος για μένα στο γήπεδο. Παρ’όλα αυτά, δεν προσβάλλομαι. Κάποιος απ’έξω, που δεν με γνωρίζει, ίσως το παρερμηνεύσει.

– Διένυσες τον τέταρτο χρόνο στην Γιαγκελόνια. Έχεις αποφασίσει ότι χρειάζεσαι μια νέα πρόκληση; 

Για να μην παρεξηγηθώ, στην Γιαγκελόνια νιώθω πολύ καλά, σέβομαι και εκτιμώ τον προπονητή. Όταν έχω πρόβλημα, μιλάω απευθείας μαζί του, αν και δεν είναι υποχρεωμένος να σκύβει πάνω από κάθε παίκτη. Αλλά ίσως μία αλλαγή να μου έδινε μια νέα εμπειρία.

-Το περιμένουμε να συμβεί δηλαδή; 

Δεν θέλω να το συνεχίσω. Έχω την ψυχή του αθλητή και θέλω να γίνομαι όλο και καλύτερος. Και όσον αφορά την ερώτηση για τη μεταγραφή, δεν εξαρτάται μόνο από μένα. Έχω συμβόλαιο και αυτό ορίζει το τι και πως.

– Δεν αποφεύγεις την αυτοκριτική. Μετά από ένα κακό παιχνίδι, είπες ότι δεν ήθελες να δώσεις συνέντευξης, είπες μόνο: ”είμαι τόσο κακός…”.

Ξέρω ποδοσφαιριστές που ό,τι κι αν γίνει λένε ότι πάντα είναι καλύτεροι: Στο τέλος, ο προπονητής και οι οπαδοί είδαν ότι τίποτα δε μου βγήκε σε εκείνο το παιχνίδι. Αν επέμενα ότι πήγα καλά, θα ήμουν γελοίος. Έτσι προτίμησα να κάτσω ήσυχος και να σκεφτώ την κακή μου απόδοση. Μετά από κάτι τέτοια, πραγματικά δεν θέλεις να μιλήσεις για τίποτα άλλο.

– Παραδέχεσαι ότι έχεις ταλέντο. Παρ’όλα αυτά, δεν το έχεις απελευθερώσει. Κάποιες φορές το κάνεις, όπως πχ πρόσφατα που έβαλες δύο γκολ, μετά όμως σταμάτησες πάλι… 

 Το γνωρίζω

– Ίσως επειδή μπήκες πολύ γρήγορα; Ήσουν τραυματίας… 

Έχασα όλο το καλοκαίρι και ήταν πολύ άσχημο για μένα. Αλλά δεν γύρισα πολύ γρήγορα. Δεν ξέρω, δεν νιώθω άσχημα γι’αυτό.

– Απ’ ό,τι λένε οι προπονητές σου, ξέρεις πολλά αλλά πρέπει επιτέλους να τα δείξεις. Αλλιώς θα μπεις κι εσύ στο μεγάλο άλμπουμ με φωτογραφίες από ταλαντούχους παίκτες που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ… 

Ελπίζω πραγματικά ότι δε θα συμβεί κάτι τέτοιο.

-Κοιτώντας τα social media κάποιος σε κατηγόρησε πως εσύ και κάποιοι φίλοι, κυκλοφορήσατε αργά το βράδυ στην πόλη…

 Δεν με ενδιαφέρουν τέτοια μηνύματα και έχω καθαρή την συνείδησή μου. Βρίσκομαι σε μια πόλη ”λύκων” και μία τέτοια έξοδος θα γινόταν αμέσως γνωστή. Επιπλέον, σήμερα όλοι έχουν κινητό με κάμερα και 100% μία εμφάνιση σε κάποιο νυχτερινό κέντρο θα απαθανατιζόταν. Η κοινωνική μου ζωή εντάσσεται σε κανονικές ώρες. Πιο συχνά, θα βγω με κάποιον από την ομάδα για παράδειγμα.

-Όταν έπαιξες στο δεξί «φτερό» της επίθεσης, δεν ήσουν και πολύ χαρούμενος, σωστά; 

Αν δεν δοκιμαστώ και εκεί, πως θα ανοίξω τα… φτερά μου; (γέλια)…

– Παραδόξως, έβαλες γκολ, παίζοντας σε αυτή την θέση… 

Αν ο προπονητής μου πει να παίξω εκεί, δεν παραπονιέμαι. Δεν επιλέγω εγώ την θέση μου στο γήπεδο. Το σημαντικό είναι να παίζω.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Δεν περισσεύει κανένας!

Aυτοί που θα πρέπει να δώσουν “φρεσκάδα” στην ομάδα προερχόμενοι από τον πάγκο!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Αρχής γενομένης από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο "Απόστολος Νικολαϊδης" στις 31 Μαρτίου, o ΠΑΟΚ μπαίνει στην τελική ευθεία των  φετινών του υποχρεώσεων με ένα "τρελό" πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του Απριλίου και του Μαΐου σε Stoiximan Super League και Europa Conference League και την ελπίδα για... πέντε ευρωπαϊκούς αγώνες!

Σε αυτή τη σειρά αγώνων, που θα κρίνουν τον Πρωταθλητή Ελλάδας και τις δύο προκρίσεις που θέλει να πανηγυρίσει ο Δικέφαλος προκειμένου να βρεθεί στον τελικό της 29ης Μαϊου στη Νέα Φιλαδέλφεια, κυριολεκτικά δεν περισσεύει κανένας!

Μάλιστα, ποδοσφαιριστές όπως οι Γιοάν Σάστρε, Ράφα Σοάρες, Γιάννη Μιχαηλίδης, Μάρκος Αντόνιο, Στέφανος Τζίμας, ακόμα και ο Ιβάν Νάσμπεργκ, είναι ιδιαίτερα σημαντικοί στην προσπάθεια του ΠΑΟΚ να ολοκληρώσει ιδανικά τη φετινή σεζόν, έστω και αν δεν αποτελούν βασικές επιλογές του Ράζβαν Λουτσέσκου!

Ειδικότερα, όλοι οι παραπάνω, τόσο στα παιχνίδια που θα πάρουν φανέλα βασικού όσο και στα ματς που θα κληθούν να βοηθήσουν από τον πάγκο, εκτός του ότι θα πρέπει να είναι άκρως αποτελεσματικοί, θα πρέπει να "φρεσκάρουν" την ομάδα στον μέγιστο δυνατό βαθμό, από τη στιγμή που οι περισσότεροι εκ των υπόλοιπων συμπαικτών τους έχουν "φορτωθεί" αρκετά τη φετινή σεζόν γενικότερα και το τελευταίο διάστημα ειδικότερα!

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚτσήδικη βραδιά στη Στουτγάρδη!

Το πάρτι του Club PAOK Stuttgart και αυτοί που θα τιμηθούν!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για μία άκρως "ασπρόμαυρη" βραδιά, ετοιμάζονται τα μέλη του PAOK Club Stuttgart!

Το απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου στις 19:30, οι φίλοι του Δικεφάλου που μένουν στην Στουτγάρδη θα κάνουν το δικό τους πάρτι, κατά τη διάρκεια του οποίου θα τιμηθούν ο Νίκος Νάτσιος, Λευτέρης Τσιτσιλίδας και Μπάμπης Τσολακίδης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Νότιγχαμ Φόρεστ: «Είμαστε απογοητευμένοι με την απόφαση»

Στην Ελλάδα… φούστες και ανακοινώσεις για “συμμορίες και εγκληματικές οργανώσεις”, στην Αγγλία “ευχαριστούμε”!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την απογοήτευσή της για την απόφαση περί αφαίρεσης τέσσερις βαθμούς από τη φετινή συγκομιδή της, λόγω παραβιάσεων των κανονισμών της Premier League, εξέδωσε η Νότιγχαμ Φόρεστ, ευχαριστώντας (!) μεταξύ άλλων την Επιτροπή που εξέτασε το όλο ζήτημα, "γιατί συμφώνησε να ασχοληθεί με αυτό το θέμα σε ταχεία βάση".

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Νότιγχαμ Φόρεστ είναι εξαιρετικά απογοητευμένη με την απόφαση της Επιτροπής να επιβάλει κύρωση τεσσάρων βαθμών στον σύλλογο, που θα εφαρμοστεί με άμεση ισχύ. Παρά την απογοήτευσή μας, ευχαριστούμε την Επιτροπή που συμφώνησε να ασχοληθεί με αυτό το θέμα σε ταχεία βάση. Ο σύλλογος θεωρεί ότι είναι απαραίτητο για την ακεραιότητα του πρωταθλήματος να επιλύονται οι διαφορές τη σεζόν στην οποία προκύπτουν.

Ήμασταν εξαιρετικά απογοητευμένοι από τον τόνο και το περιεχόμενο των υποβολών της Premier League ενώπιον της Επιτροπής.

Μετά από μήνες συζητήσεων με την Premier League και μια εξαιρετική συνεργασία καθ' όλη τη διάρκεια, αυτό ήταν απροσδόκητο και έπληξε την εμπιστοσύνη που είχαμε στην Premier League.

Το ότι η Premier League επιδίωξε μια τιμωρία οκτώ βαθμών ως σημείο εκκίνησης ήταν εντελώς δυσανάλογο σε σύγκριση με τους εννέα βαθμούς που ορίζουν οι δικοί της κανόνες για την αφερεγγυότητα. Μας εξέπληξε επίσης το γεγονός ότι η Premier League δεν έλαβε καθόλου υπόψη τις μοναδικές συνθήκες του συλλόγου και τα ελαφρυντικά του. Σε περιπτώσεις όπου αυτή η προσέγγιση ακολουθηθεί από μελλοντικές επιτροπές, θα καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να αγωνιστούν οι νεοφώτιστοι σύλλογοι χωρίς τις επιπλέον πληρωμές της Premier League, υπονομεύοντας έτσι την ακεραιότητα και την ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος.

Ενώ η Premier League μπορεί να έχει αμφισβητήσει το επιχειρηματικό σχέδιο του συλλόγου, ο σύλλογος υποστηρίζει ότι εξισορρόπησε υπεύθυνα τη συμμόρφωση με το PSR με σημαντική επένδυση στην ομάδα για να μας δώσει τη δυνατότητα να αγωνιστούμε στο πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 20 χρόνια.

Ακόμη και αφού ο σύλλογος είχε χάσει την προθεσμία για το PSR, εξακολουθούσε να λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει ότι ο Μπρέναν Τζόνσον θα πουληθεί πριν από το τέλος της μεταγραφικής περιόδου. Αυτό ήταν μια σαφής απόδειξη του σεβασμού και της υποστήριξής μας προς το PSR.

Η απόφαση της Επιτροπής εγείρει ζητήματα που απασχολούν όλους τους συλλόγους. Οι μεταγραφές παικτών είναι ένα εξαιρετικά εξειδικευμένο περιβάλλον συναλλαγών που δεν μπορεί να συγκριθεί με την πώληση κανονικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Θα υπάρξουν περιπτώσεις που μια μεταγραφή παίκτη δεν μπορεί να ολοκληρωθεί στο πρώτο μισό μιας μεταγραφικής περιόδου και μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο στο τέλος αυτού του παραθύρου. Αυτό δεν πρέπει να είναι λόγος για την καταδίκη ενός συλλόγου. Το να μην αναγνωριστεί αυτό από την Επιτροπή ή από την Premier League, θα πρέπει να είναι θέμα ακραίας ανησυχίας για όλους τους οπαδούς του εθνικού παιχνιδιού μας.

Ευρύτερη ανησυχία για όλους τους συλλόγους είναι η ανησυχητική επίδραση που θα έχει αυτή η απόφαση στη λειτουργία του μοντέλου μετακίνησης παικτών. Αυτό είναι το μόνο μοντέλο με το οποίο οι σύλλογοι εκτός μιας μικρής ομάδας συλλόγων στην κορυφή της Premier League μπορούν ρεαλιστικά να προχωρήσουν στην ποδοσφαιρική πυραμίδα.

Το σκεπτικό της Επιτροπής είναι ότι οι σύλλογοι πρέπει να επενδύουν μόνο αφού έχουν αποκομίσει κέρδος από την ανάπτυξη των παικτών τους. Αυτό το σκεπτικό καταστρέφει την κινητικότητα στην πυραμίδα του ποδοσφαίρου και αποτέλεσμα της απόφασης θα είναι να μειωθούν δραστικά τα περιθώρια ελιγμών όλων αυτών των συλλόγων, οδηγώντας στη στασιμότητα του εθνικού παιχνιδιού.

Πιστεύουμε ότι τα υψηλά επίπεδα συνεργασίας που έδειξε ο σύλλογος κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τα οποία επιβεβαιώνονται και καταγράφονται στην απόφαση της Επιτροπής, δεν εκτιμήθηκαν από την Premier League».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ