Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

O άγνωστος Γιόζιπ Μίσιτς

Ω, αδερφέ σε ξεπέρασα!

Attackερ

O άγνωστος Γιόζιπ Μίσιτς

Οι μάχες των αδερφών Μίσιτς έγραψαν ιστορία στην Κροατία

Ο Γιόζιπ Μίσιτς έπρεπε πρώτα να γίνει ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της οικογένειας πριν ανοίξει τα φτερά του για καριέρα στο εξωτερικό

Η φυγή του στην Πορτογαλία ήταν μία πραγματική ανακούφιση. Όχι δεν ήταν η δόξα, ούτε τα λεφτά. Απλώς δεν άντεχαν να τους βλέπουν άλλο να τσακώνονται σαν τα κοκόρια. Ο μπαμπάς Ιβάν ήταν κάπως πιο ψύχραιμος, πιο κουλ.  Η κυρία Άννα, όμως, όχι. Είχε βρει μία μεσοβέζικη λύση. Στο ένα ημίχρονο θα υποστήριζε τον Ματίγια και στο άλλο τον Γιόζιπ, όμως κάθε φορά που έρχονταν σώμα με σώμα έτρεμε μην γίνει κάτι κακό. Πως να ξεχωρίσεις στην καρδιά σου δύο αδέρφια, που τυχαίνει να είναι και οι δύο ποδοσφαιριστές και παίζουν στην ίδια θέση, αλλά σε διαφορετικές ομάδες;

Η πρώτη τους ομάδα ήταν αυτή του χωριού τους, η Ζρίνσκι Μποζνιάτσκι. Είχαν ως πρώτο προπονητή τον θείο τους, που τους παρότρυνε να συνεχίσουν να εξελίσσονται. Ο Ματίγια ήταν δύο χρόνια μεγαλύτερος, ο Γιόζιπ όμως είχε το περισσότερο ταλέντο. Ο Ματίγια κλήθηκε πρώτος στην Εθνική κάτω των 14 ετών, όμως ο Γιόζιπ ήταν αυτός που πήρε πρώτος την πρόσκληση για τις ακαδημίες της Όσιεκ της μεγάλης ομάδας της περιοχής, μόλις σε ηλικία 11 ετών.

Ο κύριος Ιβάν πήρε απόφαση από νωρίς ότι οι δυο μεγάλοι του γιοι δεν πρόκειται να ασχοληθούν με τα χωράφια του, όπως αυτός (στην φάρμα του καλλιεργεί καλαμπόκι και σιτάρι, ενώ έχει και δικά του ζώα, κυρίως γουρούνια) και έγινε θυσία για αυτούς. Σχεδόν κάθε μέρα 140 χιλιόμετρα είτε με το αυτοκίνητο είτε με το τρένο για να ικανοποιήσει την τρέλα των παιδιών του. Τουλάχιστον οι θυσίες του δεν πήγαν χαμένες.

Παρότι συνυπήρξαν για δύο χρόνια στην Όσιεκ, αγωνίστηκαν μόλις σε 10 παιχνίδια μαζί. Την ώρα που η καριέρα του Γιόζιπ εξελισσόταν με γοργούς ρυθμούς, αυτή του Ματίγια παρέμενε στα ρηχά με συνεχείς δανεισμούς σε μικρομεσαίες ομάδες της Κροατίας. Μοιραίο, να βρεθούν αντίπαλοι: «Όταν ήμασταν μικροί, ο Ματίγια με άφηνε να κερδίζω, αλλά αυτό έχει σταματήσει εδώ και χρόνια. Όταν μπαίνουμε μες το γήπεδο δεν ξεχωρίζουμε κανέναν, όλοι είναι αντίπαλοι. Προτιμώ να παίζω ή να προπονούμαι μαζί του, αλλά στον αγώνα δεν έχεις την πολυτέλεια να σκέφτεσαι ποιον έχεις απέναντι σου», έλεγαν αμφότεροι με ένα στόμα, μια φωνή. Το μαρτύριο για τους γονείς επαναλήφθηκε 6 φορές. Σε όλες, ο μικρός πίκρανε τον μεγάλο. Η μεταγραφή του στην Σπόρτινγκ Λισσαβώνας τον Ιανουάριο του 2018 έναντι 3 εκατομμυρίων ευρώ (η Ριέκα τον είχε αποκτήσει μόλις για 200 χιλιάρικα τρία χρόνια νωρίτερα) ήταν η απόλυτη ανακούφιση. Οι εμφύλιοι στο σπίτι είχαν τελειώσει. Ευτυχώς για όλους.

ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΗΣ ΟΣΙΕΚ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ

«Όχι στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ»!

Πήγε στην Όσιεκ μικρό παιδάκι, 11 ετών και έφυγε από εκεί άντρας, μετά από 10 χρόνια. Πέρασε μαζί της τα πάντα, «δέθηκε» με τον σύλλογο. Το ιδιαίτερο σουλούπι του για μέσο (1,87, αλλά τεχνίτης και πολυθεσίτης) τον έκανε να ξεχωρίζει και η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που τότε δεν άφηνε ούτε μισό ταλέντο εντός συνόρων να φύγει από τα χέρια της, έριξε τα δίχτυα της.

Ωστόσο, οι οπαδοί της Όσιεκ ξεκαθάρισαν στην διοίκηση: «Ας πάει όπου θέλει. Όχι σε αυτούς». Όντως, το πρέσινγκ έπιασε. Ενώ τα κροατικά Μ.Μ.Ε. τον Δεκέμβριο του 2014 είχαν σίγουρη την μεταγραφή του στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ, εντούτοις εκείνος έφυγε τελικά για την Ριέκα (έναντι 200.000 ευρώ), υπογράφοντας μαζί της συμβόλαιο για 4,5 χρόνια.

Ήταν η πιο σωστή απόφαση που πήρε ποτέ του, έστω και… κατά τύχη.

Μπορεί τον πρώτο 1,5 χρόνο να μην βρήκε τον ρόλο του (μεσολάβησε κι ένας εξάμηνος δανεισμός στην ιταλική Σπέτσια, όπου σύμφωνα με τον ίδιο έμαθε από την αρχή τι σημαίνει τακτική στο ποδόσφαιρο), ωστόσο έπεσε σε ένα γκρουπ παικτών γεμάτο ταλέντο που με αυτόν σε πρωταγωνιστικό ρόλο έγραψε ιστορία την σεζόν 2016-17, με την Ριέκα να κατακτά το παρθενικό πρωτάθλημα στην ιστορία της, σπάζοντας την 11ετή κυριαρχία της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Η ΚΑΨΟΥΡΑ ΤΟΥ ΖΕΣΟΥΣ!

Ο Μίσιτς ήταν προσωπική επιλογή του Ζόρζε Ζεσούς

Ο Ολυμπιακός αποκλείει την Ριέκα και της αφαιρεί το δικαίωμα να αγωνιστεί για πρώτη φορά στους ομίλους του Champions League. Οι Κροάτες υποβιβάζονται στο Europa League, μα ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας φέρνει τον Γιόζιπ Μίσιτς στην Λισσαβώνα.

Η Σπόρτινγκ κληρώνεται στον ίδιο όμιλο με τον Ολυμπιακό και ο Ζόρζε Ζεσούς για να τον κατασκοπεύσει ξεψαχνίζει τα δύο παιχνίδια της με την Ριέκα. Το μάτι του πέφτει αμέσως σε τρεις Κροάτες. Το δεξί μπακ (Στέφαν Ριστόφσκι) αποκτάται με συνοπτικές διαδικασίες. Τον έχουν συναρπάσει και οι δύο μέσοι της Ριέκα, τόσο ο Φίλιπ Μπράνταριτς, όσο και ο Γιόζιπ Μίσιτς.

Ο chief scout των «λιονταριών» τους ξεψαχνίζει στα εκτός έδρας ματς με Μίλαν και Αούστρια Βιέννης και η απόφαση είναι πια του εμβληματικού τεχνικού των «λιονταριών», που επιλέγει Μίσιτς.

Τον θεωρεί ως το ιδανικό back up του επιτελικού μέσου Μπρούνο Φερνάντες, τον συναρπάζει η πολυχρηστικότητα του, αφού εκτός από ψευτοδεκάρι, μπορεί να παίξει άνετα ως εσωτερικός μέσος σε 4-3-3, αλλά και ως box-to-box μέσος σε 4-4-2.

Οι Πορτογάλοι δίνουν 3 εκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο του 2018 (τον κλέβουν μέσα από τα χέρια της Σπάρτα Πράγας που έδινε περισσότερα) και στα 24 του ο Κροάτης μέσος κάνει το μεγάλο άλμα. Ξεκινά μαθήματα πορτογαλικών αμέσως, όμως για κακή του τύχη πέφτει στην πιο εφιαλτική περίοδο στην ιστορία της Σπόρτινγκ.

Η ομάδα καταρρέει αγωνιστικά, η μπάλα παίρνει και τον Κροάτη, που παίζει μόλις 119 λεπτά μέχρι το τέλος της σεζόν, είναι μάρτυρας στο απίθανο οπαδικό ντου, που άφησε πίσω του συντρίμμια, ενώ η καλοκαιρινή αποχώρηση του ανθρώπου που τον επέλεξε (Ζόρζε Ζεσούς) ναρκοθέτησε και την επόμενη σεζόν του στα «λιοντάρια».

Ο Ζοσέ Πεσέιρο δεν τον «έβλεπε» καν στις επιλογές του (μόλις 72 αγωνιστικά λεπτά φέτος), ο νέος τεχνικός Μαρσέλ Κάιζερ άρχισε αμέσως ξεσκαρτάρισμα και κάπως έτσι, η θητεία του Μίσιτς στην Λισσαβώνα δεν κράτησε ούτε ένα χρόνο.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΗΣ

Ο Μίσιτς συνεχίζει μία μακρά παράδοση παικτών του ΠΑΟΚ που είναι οικογενειακά τακτοποιημένοι. Ο Κροάτης μέσος το καλοκαίρι του 2017 αποφάσισε να ενωθεί με τα δεσμά του γάμου με την Άννα, σε μία τελετή που έγινε με όλα τα παραδοσιακά έθιμα στο Μποζνιάτσκι και στην οποία παραβρέθηκε το μισό ποδόσφαιρο της Κροατίας.

ΕΛΛΑΔΑ

Έχει πάρει γεύση από Ελλάδα και μάλιστα μεγάλη. Πικρή όμως. Με την φανέλα της Ριέκα ήταν βασικός και στα δύο ματς απέναντι στον Ολυμπιακό για τα πλέι-οφ του Champions League της σεζόν 2017-18, ενώ την ίδια χρονιά έπαιξε και απέναντι στην ΑΕΚ στην εντός έδρας ήττα με 1-2 για τους ομίλους του Europa League, όπου είχε την ασίστ στο γκολ των Κροατών.

ΟΝΕΙΡΟ

Μετά από έναν άγονο δανεισμό στην Σπέτσια στο δεύτερο μισό της σεζόν 2015-16, ο Μίσιτς επιστρέφει στην Ριέκα και ο τεχνικός της Ματίας Κεκ έχει μία έμπνευση. Τον χρίζει «ψευτοδεκάρι» στο 4-2-3-1 και με τον Μίσιτς να κάνει φανταστική σεζόν (2 γκολ και 6 ασίστ σε 32 ματς) η Ριέκα κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της, φτάνοντας σε ένα ανεπανάληπτο νταμπλ.

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΓΙΟΖΙΠ ΜΙΣΙΤΣ

Τένις, Μέσι και «ο Πίρλο της Ριέκα»

Αν δεν γινόταν ποδοσφαιριστής, θα μπορούσε κάλλιστα να ασχοληθεί με το τένις, αφού λόγω ύψους (1,87) και σωματοδομής γεμίζει το γήπεδο. Στις αδερφικές μάχες με ρακέτες απέναντι στον Ματίγια νικητής βγαίνει πάλι αυτός «αν και μερικές φορές των αφήνω να με κερδίσει για να μην γκρινιάζει». Στην ερώτηση καλύτερος ποδοσφαιριστής ψηφίζει μονοκούκι Μέσι («όχι μόνο για τώρα, είναι ο καλύτερος όλων των εποχών»), δηλώνει ως καλύτερους οπαδούς του κόσμου τους οργανωμένους της Ριέκα (Armada), ενώ λίγο μετά από ένα γκολ με απευθείας φάουλ απέναντι στην ουαλική TNS, οι οπαδοί της κροατικής ομάδας τον βάφτισαν «Πίρλο της Ριέκα», αν παραδέχθηκε ότι τέτοιο φάουλ είχε βάλει μόνο στο… Playstation!
Πηγή : FORZA

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ανοίγει και δεύτερο πέταλο για το Ελλάδα-Καζακστάν

Αρκετός κόσμος με φόντο το εισιτήριο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η Εθνική κινείται σε ρυθμούς Καζακστάν, καθώς πλησιάζει το παιχνίδι για τα πλέι οφ του Euro 2024.

Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί περισσότερα από 18.000 εισιτήρια για τον σημαντικό αγώνα της "γαλανόλευκης", με φόντο το Euro 2024 και για πρώτη φορά αναμένεται να ανοίξει και το δεύτερο πέταλο στο γήπεδο της ΑΕΚ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο γήπεδο θα δώσουν το "παρών" και περίπου 200 φίλαθλοι από το Καζακστάν κι όλα δείχνουν, πως θα υπάρχει μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα την Πέμπτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Σαρανταλήθειας ξεσπάει για Λουτσέσκου: Ας το καταλάβει επιτέλους!

Tι έχει γράψει πάλι;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

– Καλημέρα αγαπητοί μου αναγνώστες!

– Απέθαντο αποδεικνύεται το ρουμάνικο κουνάβι και σιγά σιγά πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι θα μας θάψει όλους.

– Δεν λέει να καταλάβει ότι και το Κόνφερενς που θα πάρει, η Τούμπα θα τραγουδάει «τιμή και δόξα στον Πάμπλο τον Γκαρσία».

– Τέτοια επιμονή να μας πείσει ότι είναι καλός προπονητής ο πελάτης του Άκη Μάντζιου ρε παιδί μου;

– Μια που τον ανέφερα τώρα, ο πιο χαρούμενος προπονητής στην Ελλάδα σήμερα είναι ο Μάντζιος.

– Παίζουν οι άλλοι κάτι ψωροευρωπαϊκά, πάει αυτός τους κερδίζει, τσουπ γεμίζει το βιογραφικό του!

– Ο ΠΑΟΚ στους 8 του Κόνφερενς, ο Άρης τον κέρδισε 2 φορές φέτος και πήρε και μια ισοπαλία;

– Άρα; Είμαστε τυχεροί που ο Άρης μας είναι άτυχος στις ευρωπαϊκές κληρώσεις και πέφτει σε κάτι μεγαθήρια, αλλιώς θα ήταν ο ένας απ΄ τους δυο του ευρωπαϊκού τελικού.

– Πάντως να λέμε και του στραβού το δίκιο, καλούτσικα τα πήγε ο Λουτσέσκου με τους Κροάτες.

– Όχι αγαπητοί μου φίλοι, θέλω να είμαστε δίκαιοι.

– Του έκανε καλό η κριτική του libero και το ντου στην προπόνηση.

– Ξεκόλλησε από τα κολλήματά του και έβαλε την ίδια ενδεκάδα με το Ζάγκρεμπ, απλά με τον Σβάμπ και τον Βιειρίνια αντί του Οζντόεφ και του Όττο.

– Μιλάμε ότι αν ανακάτευε λίγο ακόμη την τράπουλα, θα έβγαζε λαγό απ΄ το καπέλο.

– Αυτό μας δείχνει και πόσο απελπισμένος είναι.

– Σε λίγο θα κάνει γκάλοπ για το ποιούς να βάλει. Απλά θα βάζει τους άλλους για να μας σπάσει τα νεύρα.

– Όπως έχουμε σπάσει εμείς τα νεύρα του Αλί Σαμάτα αγαπητοί μου αναγνώστες.

– Με προσφορά μικρότερη από κώνο στο προπονητικό της Μεσήμβριας, άκουσε το όνομά του ρυθμικά στην Τούμπα.

– Προσπαθούσε να θυμηθεί την τελευταία φορά που έβαλε γκολ σ´ αυτό το γήπεδο και δεν μπορούσε.

– Σαν ταινία πέρασαν από μπροστά του το πέναλτι-τάκλιν στη Λεωφόρο και το διώξιμο προ κενής εστίας στη Λαμία.

– Σκέφτηκε ότι στην Τανζανία τους επιθετικούς που τα χάνουν αυτά τους ταΐζουν σε τσιτάχ που έκαναν ένα μήνα ραμαζάνι.

– Το ευχαριστήθηκε σαν παιδάκι το μπιζάρισμα ο Αλί ο Σαμάτα, που αν διαβάζει αυτές τις γραμμές θέλουμε να του πούμε ότι η στήλη τον στηρίζει.

– Κατά τη γνώμη μας είναι η πιο καλή μεταγραφή σέντερ φορ της τριετίας, ξεπερνώντας κατά πολύ τις απόλυτα επιτυχημένες επίσης μεταγραφές Τσόλακ και Ολιβέιρα.

– Που όσο ο Τσόλακ έβαλε τα 5 του γκολ με τη Ρέιντζερς βλέπαμε καμιά φωτογραφία του στα ελληνικά σάιτ.

– Πότε ήταν ο λόγος να θεωρούνται εγκληματίας αυτοί που τον πούλησαν, πότε παίζει άσφαιρος στη Β Ιταλίας, χαμπάρι δεν πήραμε.

– Όπως και με τον επαναστάτη χωρίς αιτία Βλάνταν Ίβιτς.

– Κάθε βδομάδα μας θύμιζαν ότι είναι πρωτοπόρος με την Κράσνονταρ.

– Πότε έχασε και την πρωτοπορία και αποκλείστηκε από το Κύπελλο και απολύθηκε, δεν το μάθαμε ποτέ!

– Με το καλό να γυρίσει το παιδί να δώσει μια συνέντευξη στον Σάκη Γκίνα, να μάθουμε ποιός του έστησε σκευωρία να φαγωθεί και από εκεί.

– Λίγο πειστικός να γίνει, βλέπω στα ημιτελικά του Κόνφερενς να ακουστεί και το «Βλάνταν Ίβιτς οέ οέ οέ», όσο ο Λουτσέσκου θα βγάζει σπυριά κάτω από τον σκούφο.

– Το νου σου ρουμανοκούναβο, μην ξαναχάσεις από τον Μάντζιο, δεν σε ξεπλένει ούτε η κατάκτηση στην Παπαρίνα!

Πηγή: FORZA

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ντεσπόντοφ: “Πάνω από όλα οι στόχοι με τον ΠΑΟΚ”

Ικανοποίηση και μήνυμα ενόψει της συνέχειας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Κίριλ Ντεσπόντοφ είναι κεντρικό πρόσωπο στην πατρίδα του από χθες, με αφορμή το βραβείο του κορυφαίου Βούλγαρου ποδοσφαιριστή, που κρατάει για μία ακόμη φορά στα χέρια του.

Ο Βούλγαρος άσος, βρίσκεται στο επίκεντρο όπως είναι φυσικό και απολαμβάνει και ο ίδιος αυτή τη στιγμή, καθώς προφανώς πρόκειται για μία σημαντική αναγνώριση.

"Άκουσα τα λόγια του Στόιτσκοφ και ήταν κάτι ιδιαίτερο. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα. Πρόκειται για πρόσωπα που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο ποδόσφαιρο της Βουλγαρίας.

Το πιο σημαντικό για μένα, είναι να είμαι υγιής και από εκεί και πέρα, να πετύχω τους στόχους που έχω θέσει και σε προσωπικό επίπεδο και σε συλλογικό, μαζί με την ομάδα μου. Η ομάδα είναι πάνω από όλα κι αυτό είναι το πιο σημαντικό", σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ντεσπόντοφ, σε μία από τις τοποθετήσεις που έκανε μετά την τιμητική εκδήλωση στη Βουλγαρία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ