Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το Ελληνικό ποδόσφαιρο σε κρίση και ο Μαρινάκης στο επίκεντρο!

Ο έγκυρος Guardian έχει και σήμερα μεγάλο ρεπορτάζ και αφιέρωμα σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι αναφορές σε όλα όσα έχει κάνει ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι έντονες μια και οι Άγγλοι ψάχνουν στοιχεία γι’ αυτόν με αφορμή και την ανάμειξή του στη Νότιγχαμ.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Το Ελληνικό ποδόσφαιρο σε κρίση και ο Μαρινάκης στο επίκεντρο!

Η συγκεκριμένη εφημερίδα γράφει πολλά για το  Ελληνικό ποδόσφαιρο:

Το 2012, ένα παλιό τάνκερ μετονομάστηκε σε Noor1 και σύντομα μετατράπηκε σε πλοίο – φάντασμα, οι διαδρομές του οποίου πλέον δεν καταγράφονταν.

Το καράβι «αναχαιτίστηκε» ανοικτά των ελληνικών ακτών το 2014 και σε αυτό βρέθηκαν περισσότεροι από δύο τόνοι ηρωίνη και 18 τόνοι παράνομα καύσιμα.

Εδώ και καιρό υπάρχουν υπόνοιες περί σύνδεσης της υπόθεσης με τον Βαγγέλη Μαρινάκη – έναν από τους ισχυρότερους άνδρες στην Ελλάδα, ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού και της Nottingham Forest.

Την περασμένη Παρασκευή κατηγορήθηκε για διακίνηση ναρκωτικών και εγκληματική λαθρεμπορία που συνδέεται με το Noor1.

Η απαγγελία κατηγοριών – τις οποίες ο Μαρινάκης επιμόνως απορρίπτει – αποτελεί την τελευταία εξέλιξη σε μία αξιοσημείωτη περίοδο για το ελληνικό ποδόσφαιρο που παραπαίει.

Το 2015, ο Μαρινάκης απαλλάχθηκε από κατηγορίες για συνενοχή σε ένα δίκτυο καθορισμού αποτελεσμάτων αγώνων ποδοσφαίρου. Το δίκτυο εκτεινόταν σε συνολικά επτά χώρες.

Ο κροίσος, ο οποίος αγόρασε τη Forest προ 10 μηνών έναντι 50 εκατομμυρίων στερλινών, απέδωσε τις εν λόγω κατηγορίες σε κακοπροαίρετη κριτική από άτομα που ήθελαν να υπονομεύσουν τις συνεχόμενες επιτυχίες της ελληνικής ομάδας της οποίας ηγείται.

«Φυσικά δεν μπορώ να σταματήσω τους αντιπάλους μου να μιλάνε ή να κακολογούν» είχε πει.

Ο Μαρινάκης έχει «εκτόπισμα» αντίστοιχο του Παβαρόττι, για να ταιριάζει με την υπερμεγέθη, αυξανόμενη δύναμή του στο ποδόσφαιρο, στις επιχειρήσεις και στην πολιτική. Ωστόσο, στην παρούσα φάση βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και οι αντίπαλοί του «μυρίζουν αίμα».

Ο 50χρονος εφοπλιστής και κροίσος των media γεννήθηκε στον Πειραιά, μία μεγάλη εργατική συνοικία, γνωστή για το τεράστιο λιμάνι της αλλά και ως έδρα του Ολυμπιακού, της πιο επιτυχημένης ελληνικής ομάδας, με πολλούς υποστηρικτές.

Εξαιρετικά ευκατάστατοι εφοπλιστές αποφεύγουν στην Ελλάδα της κρίσης τα φώτα της δημοσιότητας και λίγοι γνώριζαν τον Μαρινάκη πριν εκείνος εξαγοράσει τον Ολυμπιακό το έτος 2010. Πλέον αποτελεί μία από τις πιο γνωστές προσωπικότητες στην Ελλάδα.

«Οι τέσσερις μεγάλες ομάδες – ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ – συνοδεύονται από ένα μεγάλο ρεύμα υποστηρικτών των επιτυχημένων ιδιοκτητών τους, οι οποίοι πυροδοτούν τον φανατισμό τους για μη αθλητικούς σκοπούς» είπε ο Θάνος Σαρρής, αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Gazzeta. «Εδώ, τις περισσότερες φορές, δεν πρόκειται για ποδόσφαιρο αλλά για άλλους τομείς: πολιτική και παρασκήνιο».

Ο Ολυμπιακός κερδίζει συνεχώς τη Super League, σε κάθε σεζόν, από την ημέρα που ο Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία. Το 2014 πολλά πρόσωπα που συνδέονται με την ομάδα αύξησαν τη δημοτικότητά τους προκειμένου να αναλάβουν νευραλγικές θέσεις στον Δήμο Πειραιά. Ο Μαρινάκης έγινε δημοτικός σύμβουλος και ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού Γιάννης Μώραλης έγινε δήμαρχος.

«Η μεγάλη αλλαγή ξεκινά από αυτό το λιμάνι» έλεγε ο Μαρινάκης κατά τη διάρκεια πολιτικών εκστρατειών, με μπόλικη ποδοσφαιρική ρητορική και ασπροκόκκινες σημαίες του Ολυμπιακού στους δρόμους.

Είναι αυτό που ο Τάσος Αλευράς στο ντοκιμαντέρ «What Politica» για τον Ολυμπιακό περιέγραφε ως «ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής». Το ποδόσφαιρο και η πολιτική ήταν πάντα συνδεδεμένα στην Ελλάδα, αναφέρει ο Αλευράς, ωστόσο η σύνδεση αυτή ήταν πιο ήπια στο παρελθόν.

«Σήμερα είναι προφανές ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός» αναφέρει ο Χρήστος Χαραλαμπόπουλος, αθλητικός ρεπόρτερ και ακαδημαϊκός. Ο ίδιος σημειώνει ότι είναι πολύ πιθανόν βασικός στόχος του Μαρινάκη να είναι η υπεράσπιση και η προώθηση των επιχειρηματικών του συμφερόντων και η άσκηση επιρροής στην ελληνική πολιτική σκηνή: «Δεν θέλει να γίνει πολιτικός – θέλει να είναι εκείνος που θα ορίζει ποιος θα είναι ο νέος πολιτικός ηγέτης».

Δύο δεκαετίες επιτυχίας έχουν «προικίσει» τον Ολυμπιακό με ένα μεγάλο μερίδιο νικών του Champions League, ενώ οι υπόλοιποι ελληνικοί σύλλογοι έχουν βρεθεί σε οικονομική διαμάχη. Ωστόσο, οι κατηγορίες για εκτεταμένη διαφθορά και «στήσιμο» αγώνων ποδοσφαίρου έχουν εδώ και καιρό «αμαυρώσει» το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες δεκαετίες κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο Ολυμπιακός ευνοήθηκε από τις Αρχές.

Το 2011 ο Μαρινάκης κρίθηκε ύποπτος για το σκάνδαλο Koriopolis, το οποίο τον ενέπλεξε ως «ιθύνοντα νου» σε μια σειρά πειθαρχικών κυρώσεων, διαιτητικών αποφάσεων και αποτελεσμάτων αγώνων. Ο Μαρινάκης αρνείται με σθένος τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ωστόσο είναι ήδη εκτεθειμένος, έπειτα από μια σειρά κατηγοριών.

Τον Ιούνιο του 2015 του απαγορεύθηκε η πρόσβαση σε κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα, καθώς κατηγορήθηκε για στημένους αγώνες, απάτη, εκβίαση, εγκληματική οργάνωση και συμμετοχή σε υπόθεση ανατίναξης ενός αρτοποιείου, ιδιοκτησίας ενός διαιτητή.

Ωστόσο, στις αρχές του 2017 όλες οι κατηγορίες απορρίφθηκαν. Τον Μάιο ο Μαρινάκης πέτυχε την έγκριση από την αγγλική Football League, επέλεξε τα κατάλληλα άτομα και ανέλαβε τη Forest.

Οι ιδιοκτήτες των τριών υπόλοιπων μεγάλων ομάδων στην Ελλάδα δεν είναι αντίπαλοι μόνο στο ποδόσφαιρο, είναι άτομα με μεγάλα «χαρτοφυλάκια» που περιλαμβάνουν ακτοπλοϊκές εταιρείες, media και ισχυρούς δεσμούς με πολιτικά πρόσωπα.

Ο Ελληνορώσος ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης έχει προβεί σε μεγάλες επενδύσεις και μπήκε στο παιχνίδι με τον τίτλο του διεκδικητή, κερδίζοντας αφοσιωμένους υποστηρικτές, ενώ συνέχισε να αγοράζει μεγάλες εκτάσεις ακινήτων, θέρετρα, media και βιομηχανικές επιχειρήσεις στην πόλη.

Ο Σαββίδης φέρεται να συνδέεται με το κυβερνών κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που ο Μαρινάκης έχει ισχυρούς δεσμούς με την αξιωματική αντιπολίτευση, το κόμμα της ΝΔ που τάσσεται κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η κυβέρνηση και η καθοδηγούμενη από τη FIFA προσπάθεια για μεταρρύθμιση οδήγησαν στην εκλογή ενός προέδρου της ελληνικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου ο οποίος υποστηρίχθηκε από τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ.

Η FIFA παρενέβη στην ομοσπονδία τον Οκτώβριο του 2016 και λειτούργησε αποτελεσματικά μέσω μιας «επιτροπής κανονικοποίησης» μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, όταν διεξήχθησαν εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου και εκτελεστικού συμβουλίου.

Ο Γεώργιος Αντωνόπουλος, εγκληματολόγος στο Πανεπιστήμιο Teesside, θεωρεί ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν οδηγήσει σε ένα πιο ανταγωνιστικό πεδίο. «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέχει καμία υποστήριξη στον Ολυμπιακό, όπως θα έκανε μια άλλη κυβέρνηση» αναφέρει.

Ωστόσο, πολλοί υποστηρικτές του Ολυμπιακού αισθάνονται ως τα θύματα μιας συνωμοσίας. «Στις τελευταίες εκλογές ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ, όμως τώρα αυτό στράφηκε κατά του Ολυμπιακού. Δεν θα τους ψηφίσω ποτέ ξανά» είπε ο Λάμπρος Μανιάτης.

Τον περασμένο Νοέμβριο, δύο μέρες μετά την ανακοίνωση ότι ο Μαρινάκης αντιμετωπίζει και πάλι κατηγορίες, ένα πανό σε αγώνα μπάσκετ του Ολυμπιακού απευθυνόταν στον ΣΥΡΙΖΑ: «Κράτος ήταν, είναι και θα είναι για μια ζωή ο Ολυμπιακός».

Το γραφείο Τύπου του Ολυμπιακού ανέφερε πως ούτε ο Μαρινάκης ούτε ο Μώραλης ήταν διαθέσιμοι για μια συνέντευξη: «Η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι εξαιρετικά τεταμένη αυτήν τη στιγμή» ανέφερε.

Ένας αγώνας μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού τον περασμένο Φεβρουάριο διακόπηκε, καθώς ο προπονητής του Ολυμπιακού, Όσκαρ Γκαρθία, χτυπήθηκε από ένα ρολό ταμειακής μηχανής. Ο Γκαρθία μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, ενώ ο ΠΑΟΚ τον κατηγόρησε για ψεύδη.

Ένα ματς μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ διακόπηκε τον τρέχοντα μήνα, αφού ο Σαββίδης εισέβαλε στο γήπεδο με ένα όπλο και επιχείρησε να αντιμετωπίσει τον διαιτητή που ακύρωσε γκολ της ομάδας του.

Η κυβέρνηση απάντησε με επ’ αόριστον διακοπή της Super League. Eάν συνεχιστεί η σεζόν, ο ΠΑΟΚ κατά πάσα πιθανότητα θα αντιμετωπίσει ποινή, στρώνοντας το έδαφος για μια νέα νίκη του Ολυμπιακού, υπό τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Και ενώ αυτό το ζήτημα θα μπορούσε να κριθεί στο δικαστήριο, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την υπόθεση του Βαγγέλη Μαρινάκη. Παρά το γεγονός ότι 58 άνθρωποι παραπέμφθηκαν για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο Koriopolis, επικρατεί μια ευρεία αίσθηση ότι ο Μαρινάκης είναι πολύ ισχυρός για να παραπεμφθεί. Παρ’ όλα αυτά, η υπόθεση του Noor 1 έχει εντείνει τις πιέσεις. Ο Μαρινάκης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι είναι πολιτικά υποκινούμενες.

Πέντε άνθρωποι καταδικάστηκαν σε ισόβια φυλάκιση για την υπόθεση του Noor1. Πολύ συχνά, ωστόσο, η όλη νομική διαδικασία είναι περίπλοκη και χρονοβόρα.

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Μαρινάκης βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε πόλεμο με την κυβέρνηση» τόνισε ο Αλευράς, μιλώντας πριν από την απαγγελία των τελευταίων κατηγοριών. «Παρ’ όλα αυτά έχει τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Σαρανταλήθειας ξεσπάει για Λουτσέσκου: Ας το καταλάβει επιτέλους!

Tι έχει γράψει πάλι;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

– Καλημέρα αγαπητοί μου αναγνώστες!

– Απέθαντο αποδεικνύεται το ρουμάνικο κουνάβι και σιγά σιγά πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι θα μας θάψει όλους.

– Δεν λέει να καταλάβει ότι και το Κόνφερενς που θα πάρει, η Τούμπα θα τραγουδάει «τιμή και δόξα στον Πάμπλο τον Γκαρσία».

– Τέτοια επιμονή να μας πείσει ότι είναι καλός προπονητής ο πελάτης του Άκη Μάντζιου ρε παιδί μου;

– Μια που τον ανέφερα τώρα, ο πιο χαρούμενος προπονητής στην Ελλάδα σήμερα είναι ο Μάντζιος.

– Παίζουν οι άλλοι κάτι ψωροευρωπαϊκά, πάει αυτός τους κερδίζει, τσουπ γεμίζει το βιογραφικό του!

– Ο ΠΑΟΚ στους 8 του Κόνφερενς, ο Άρης τον κέρδισε 2 φορές φέτος και πήρε και μια ισοπαλία;

– Άρα; Είμαστε τυχεροί που ο Άρης μας είναι άτυχος στις ευρωπαϊκές κληρώσεις και πέφτει σε κάτι μεγαθήρια, αλλιώς θα ήταν ο ένας απ΄ τους δυο του ευρωπαϊκού τελικού.

– Πάντως να λέμε και του στραβού το δίκιο, καλούτσικα τα πήγε ο Λουτσέσκου με τους Κροάτες.

– Όχι αγαπητοί μου φίλοι, θέλω να είμαστε δίκαιοι.

– Του έκανε καλό η κριτική του libero και το ντου στην προπόνηση.

– Ξεκόλλησε από τα κολλήματά του και έβαλε την ίδια ενδεκάδα με το Ζάγκρεμπ, απλά με τον Σβάμπ και τον Βιειρίνια αντί του Οζντόεφ και του Όττο.

– Μιλάμε ότι αν ανακάτευε λίγο ακόμη την τράπουλα, θα έβγαζε λαγό απ΄ το καπέλο.

– Αυτό μας δείχνει και πόσο απελπισμένος είναι.

– Σε λίγο θα κάνει γκάλοπ για το ποιούς να βάλει. Απλά θα βάζει τους άλλους για να μας σπάσει τα νεύρα.

– Όπως έχουμε σπάσει εμείς τα νεύρα του Αλί Σαμάτα αγαπητοί μου αναγνώστες.

– Με προσφορά μικρότερη από κώνο στο προπονητικό της Μεσήμβριας, άκουσε το όνομά του ρυθμικά στην Τούμπα.

– Προσπαθούσε να θυμηθεί την τελευταία φορά που έβαλε γκολ σ´ αυτό το γήπεδο και δεν μπορούσε.

– Σαν ταινία πέρασαν από μπροστά του το πέναλτι-τάκλιν στη Λεωφόρο και το διώξιμο προ κενής εστίας στη Λαμία.

– Σκέφτηκε ότι στην Τανζανία τους επιθετικούς που τα χάνουν αυτά τους ταΐζουν σε τσιτάχ που έκαναν ένα μήνα ραμαζάνι.

– Το ευχαριστήθηκε σαν παιδάκι το μπιζάρισμα ο Αλί ο Σαμάτα, που αν διαβάζει αυτές τις γραμμές θέλουμε να του πούμε ότι η στήλη τον στηρίζει.

– Κατά τη γνώμη μας είναι η πιο καλή μεταγραφή σέντερ φορ της τριετίας, ξεπερνώντας κατά πολύ τις απόλυτα επιτυχημένες επίσης μεταγραφές Τσόλακ και Ολιβέιρα.

– Που όσο ο Τσόλακ έβαλε τα 5 του γκολ με τη Ρέιντζερς βλέπαμε καμιά φωτογραφία του στα ελληνικά σάιτ.

– Πότε ήταν ο λόγος να θεωρούνται εγκληματίας αυτοί που τον πούλησαν, πότε παίζει άσφαιρος στη Β Ιταλίας, χαμπάρι δεν πήραμε.

– Όπως και με τον επαναστάτη χωρίς αιτία Βλάνταν Ίβιτς.

– Κάθε βδομάδα μας θύμιζαν ότι είναι πρωτοπόρος με την Κράσνονταρ.

– Πότε έχασε και την πρωτοπορία και αποκλείστηκε από το Κύπελλο και απολύθηκε, δεν το μάθαμε ποτέ!

– Με το καλό να γυρίσει το παιδί να δώσει μια συνέντευξη στον Σάκη Γκίνα, να μάθουμε ποιός του έστησε σκευωρία να φαγωθεί και από εκεί.

– Λίγο πειστικός να γίνει, βλέπω στα ημιτελικά του Κόνφερενς να ακουστεί και το «Βλάνταν Ίβιτς οέ οέ οέ», όσο ο Λουτσέσκου θα βγάζει σπυριά κάτω από τον σκούφο.

– Το νου σου ρουμανοκούναβο, μην ξαναχάσεις από τον Μάντζιο, δεν σε ξεπλένει ούτε η κατάκτηση στην Παπαρίνα!

Πηγή: FORZA

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ντεσπόντοφ: “Πάνω από όλα οι στόχοι με τον ΠΑΟΚ”

Ικανοποίηση και μήνυμα ενόψει της συνέχειας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Κίριλ Ντεσπόντοφ είναι κεντρικό πρόσωπο στην πατρίδα του από χθες, με αφορμή το βραβείο του κορυφαίου Βούλγαρου ποδοσφαιριστή, που κρατάει για μία ακόμη φορά στα χέρια του.

Ο Βούλγαρος άσος, βρίσκεται στο επίκεντρο όπως είναι φυσικό και απολαμβάνει και ο ίδιος αυτή τη στιγμή, καθώς προφανώς πρόκειται για μία σημαντική αναγνώριση.

"Άκουσα τα λόγια του Στόιτσκοφ και ήταν κάτι ιδιαίτερο. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα. Πρόκειται για πρόσωπα που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο ποδόσφαιρο της Βουλγαρίας.

Το πιο σημαντικό για μένα, είναι να είμαι υγιής και από εκεί και πέρα, να πετύχω τους στόχους που έχω θέσει και σε προσωπικό επίπεδο και σε συλλογικό, μαζί με την ομάδα μου. Η ομάδα είναι πάνω από όλα κι αυτό είναι το πιο σημαντικό", σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ντεσπόντοφ, σε μία από τις τοποθετήσεις που έκανε μετά την τιμητική εκδήλωση στη Βουλγαρία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο “καυτός” Απρίλης του ΠΑΟΚ

Διαδοχικές μάχες σε όλα τα επίπεδα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Μετά από μερικές ημέρες ξεκούρασης, ο Ραζβάν Λουτσέσκου και οι ποδοσφαιριστές του επιστρέφουν σήμερα στο γήπεδο και στρέφουν την προσοχή τους στη συνέχεια, τη στιγμή που οι διεθνείς ενσωματώνονται στις Εθνικές τους ομάδες.

Οι "ασπρόμαυροι" έχουν μπροστά τους μερικές ημέρες δουλειάς σε όλα τα επίπεδα και κατόπιν, θα μπουν ξανά σε λογική αγώνων, καθώς στο "κάδρο" θα μπουν τα πλέι οφ και στην πορεία και το Europa Conference League. Αρχικά, στις 31 του Μάρτη θα ακολουθήσει το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο και μετά, σειρά έχει ένας μήνας... "καυτός"!

Ο Απρίλιος θα είναι ένας πολύ-πολύ σημαντικός μήνας για τον Λουτσέσκου και τους παίκτες του, καθώς εκτός από μεγάλες "μάχες" στα πλέι οφ, θα υπάρξουν και τα δύο παιχνίδια με την Κλαμπ Μπριζ στο UECL, ενώ ήδη έχει αναβληθεί το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, που επρόκειτο -βάσει προγράμματος- να πέσει ανάμεσα στα δύο ματς με τους Βέλγους.

Πώς διαμορφώνεται το πρόγραμμα του Απρίλη; Δείτε τα παιχνίδια που περιλαμβάνει ο μήνας:

3/4 ΠΑΟΚ – Λαμία

7/4 ΑΕΚ – ΠΑΟΚ

11/4 Κλαμπ Μπριζ – ΠΑΟΚ (UECL)

18/4 ΠΑΟΚ – Κλαμπ Μπριζ (UECL)

21/4 Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ

24/4 Λαμία – ΠΑΟΚ

28/4 ΠΑΟΚ – ΑΕΚ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ