Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

"Ανδριανόπουλε έχεις μια δεύτερη ευκαιρία".

Ανοιχτή επιστολή στον Ανδρέα Ανδριανόπουλο, με αφορμή την "επίθεση" που εξαπέλυσε εναντίον του Ιβάν Σαββίδη, χαρακτηρίζοντάς τον μεταξύ άλλων "Ρωσοπόντιο εξολοθρευτή", έστειλε ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΠΣ, Στέφανος Τανιμανίδης.

Στέργιος Αναστασιάδης

"Ανδριανόπουλε έχεις μια δεύτερη ευκαιρία".

Αυτή, αναφέρει: “Προς τον κ. Ανδρέα Αδριανόπουλο Θεσσαλονίκη 10-3-2016.

Αξιότιμε κύριε, παίρνω αφορμή να σας γράψω, από το χαρακτηρισμό «Ρωσοπόντιος», που σε επιστολή σας αποδώσατε σε συμπατριώτη μου.

Από σειρά τεκμηριωμένων ιστορικών στοιχείων επιστημόνων, που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας, σας είναι γνωστό ότι λόγω των «Ρωσοτουρκικών» πολέμων από το 1735 μέχρι το 1917, χιλιάδες Έλληνες του Πόντου, λόγω των βίαιων γεγονότων που διαδραματιζόταν στις περιοχές που ζούσαν, στην προσπάθειά τους να σωθούν, μετακινήθηκαν στις περιοχές κυρίως του Καυκάσου και της Ν.Ρωσίας.

Οι μετακινήσεις αυτές εντάθηκαν από το 1914-1923, περίοδο που τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου, είχαν σαν απολογισμό 353.000 χιλιάδες αθώα θύματα.

Ενώ στην συνέχεια, μετά την συνθήκη της Λοζάνης, την χωρίς τη θέλησή τους εγκατάλειψη από μέρους τους ότι για 2.500 χιλιάδες χρόνια δημιούργησαν οι πρόγονοί τους στον ιστορικό Πόντο και την μετακίνησή τους στην μητροπολιτική Ελλάδα και την ομόθρησκη Ρωσία.

Θα σας είναι ασφαλώς γνωστό, ως έγκριτου μελετητή στο παρελθόν της ιστορίας του Κομμουνισμού, ότι μετά την Οκτωβριανή επανάσταση και το κλείσιμο των συνόρων της Ε.Σ.Σ.Δ., οι χιλιάδες των συμπατριωτών μας εγκλωβίστηκαν στις περιοχές όπου είχαν εγκατασταθεί.

Λόγω όμως της αδιαφορίας που υπέδειξαν για την τύχη τους οι Ελληνικές κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια μέχρι το 1981, οι χιλιάδες συμπατριώτες μας ήταν ουσιαστικά αδύνατον να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς και τους συμπατριώτες τους που είχαν εγκατασταθεί και ζούσαν στην Ελλάδα.
Στα χρόνια αυτά, όπως θα γνωρίζετε, παρόλο που Στάλιν και Μπέρια απαγόρευσαν την διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας, έκλεισαν ελληνικές κοινότητες και εκκλησίες και έστειλαν στην εξορία στα βάθη της Σιβηρίας χιλιάδες συμπατριώτες μας, αφήνοντας πίσω τους 50 χιλιάδες νεκρούς, αυτοί παρά το όποιο υψηλό τίμημα πλήρωναν, κράτησαν ζωντανή την Ελληνική εθνική τους συνείδηση, ήθη και έθιμα της πατρίδας, αλλά και την ποντιακή διάλεκτο.

Ενώ όπου κλήθηκαν από τις εκάστοτε εξουσίες του συστήματος, να επιλέξουν μεταξύ θρησκείας και γλώσσας, ή αλλαγή της ιθαγένειας στο διαβατήριο τους, για να τους δοθεί δουλειά ή το δικαίωμα για ανώτατες σπουδές, επέλεξαν συνειδητά παρά τα όποια προβλήματα τους δημιουργούσε αυτή τους η επιλογή, να παραμείνουν προσκολλημένοι στην διατήρηση της «Ορθόδοξης χριστιανικής πίστης» και στο διαβατήριο τους να κρατήσουν το χαρακτηρισμό, «Ιθαγένεια -Ελληνική».

Παρόλο που στο σπίτι μας συχνά, αλλά χαμηλόφωνα πάντοτε ο πατέρας μου μας διηγείτο ιστορίες από την παραμονή στα παιδικά του χρόνια στο Βατούμ και έκανε αναφορά στους συγγενείς μας στην Ρωσία, είχα την ευκαιρία από το 1987, την περίοδο της περεστρόικα, να τους επισκεφτώ κατ επανάληψη και να τους συναντήσω στις περιοχές όπου ζούσαν (Ρωσία ,Γεωργία, Τσάλκα, Αμπχαζία, Ουκρανία , Κριμαία, Καζακστάν ,Αρμενία  να τους γνωρίσω από κοντά και να συζητήσω μαζί τους.

Στις συναντήσεις αυτές, με τον Οδυσσέα, τον Αχιλλέα ,τον Ηρακλή ,τον Λεωνίδα, τον Περικλή, τον Αριστοτέλη, τον Αλέξανδρο, τον Ξενοφώντα, την Ελλάδα ,την Πατρίδα, την Αθηνά, την Ιφιγένεια, την Μαρία, την Παρθένα, την Σουμέλα, την Ελένη, τον Γαβριήλ, τον Μιχάλη, τον Γιάννη, τον Γιώργο, τον Ιορδάνη, τον Χρήστο, τον Αναστάση και όλους τους άλλους φίλους και τις φίλες με τα παράξενα αυτά «ξενικά» ονόματα, αναζητούσαμε ,ουτοπικά μάλλον όπως αποδείχτηκε στην συνέχεια, βιώσιμες προτάσεις για να σχεδιαστεί μια εθνική πολιτική στήριξης και ενίσχυσης των ξεχασμένων για δεκαετίες Ελληνικών κοινοτήτων ,σε μια προσπάθεια και της διατήρησης της πολιτιστικής τους αυτονομίας.

Αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας των συμπατριωτών μου, ήταν το «Πανσοβιετικό Συνέδριο των Ελληνικών Κοινοτήτων» που πραγματοποιήθηκε το 1991 στο Σότσι, που δυστυχώς όμως παρόλη την επιτυχία και τα ουσιαστικά αποτελέσματα που είχε, οι αποφάσεις του δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν, γιατί την ίδια περίοδο υπήρξε η διάσπαση της Ε.Σ.Σ.Δ. και η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, με τα γνωστά και για τους Έλληνες των χωρών της Ε.Σ.Σ.Δ. αποτελέσματα.

Η κυβέρνηση εκείνης της εποχής, 1990-1993, στην οποία από όσο θυμάμαι συμμετείχατε και εσείς, εβδομήντα χρόνια μετά την πλήρη εγκατάλειψη στην τύχη τους από το Ελληνικό κράτος, 500 χιλιάδες Ελλήνων με ξεχωριστές δεξιότητες, υψηλή μόρφωση, αλλά και ιδιαίτερη πολιτιστική παρουσία σε αυτές τις περιοχές, αντί να συζητήσει μαζί τους και να χαράξει μια σοβαρή εθνική πολιτική όπως τις επισημάναμε τότε, με προγράμματα παιδείας, ιστορίας γλώσσας, πρόσβασης στα ελληνικά κρατικά Μ.Μ.Ε., κ.λ.π., με στόχο την υποστήριξη και αξιοποίηση τους, ώστε να αποτελέσουν γέφυρα φιλίας και συνεργασίας με τους λαούς και τις χώρες που ζούσαν, αφού τους βάπτισε ως παλινοστούντες ,τους προσκάλεσε χωρίς κανένα σοβαρό πρόγραμμα, να εγκατασταθούν στην Ελλάδα ως φτηνά εργατικά χέρια.

Για το σκοπό αυτό δημιούργησε το Ε.Ι.Υ.Α.Π.Ο.Ε., προσλαμβάνοντας 500 και πλέον χιλιάδες εργαζόμενους με συνολικό κόστος λειτουργίας του περί τα 4 δις δραχμές για την αποκατάσταση τους και με προφανή στόχο την εκλογική εκμετάλλευση τους!

Θέλω να σας ενημερώσω ότι ανάμεσά σε αυτούς που ήρθαν, εκτός από τις χιλιάδες παραδοσιακές εργατικές πολύτεκνες ποντιακές οικογένειες με ριζωμένες βαθιά αρχές για την πατρίδα, την ορθοδοξία ,την ιστορία, την παιδεία και τον πολιτισμό μας, ξεχωριστές προσωπικότητες που συνέχισαν την παράδοση της παρουσίας και της προσφοράς συμπατριωτών μας που έζησαν και έδρασαν στην Ρωσία προς όφελος της πατρίδας, όπως ο αρχηγός της Ελληνικής επανάστασης Αλέξανδρος Υψηλάντης, οι Φιλικοί Ξάνθος Τσακάλωφ και Σκουφάς, ήταν και ο αρχιμουσικός και μαέστρος της κρατικής ορχήστρας της Μόσχας, Οδυσσέας Δημητριάδης, ο φιλόσοφος Ακαδημαϊκός Θεοχάρης Κεσσίδης, ο αρχαιολόγος με τις μοναδικές παγκόσμιας σημασίας ανασκαφές και αποκαλύψεις και σε περιοχές του Αφγανιστάν, στους δρόμους του Αλέξανδρου, Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης, ο αστροναύτης Θεόδωρος Γιουρτζίκιν, αλλά και τόσοι άλλοι άξιοι συμπατριώτες μας.

Γι΄ αυτό και κατάφεραν, παρά τα προβλήματα, με την στήριξη χιλιάδων ποντίων, που είχανε έρθει και αυτοί πρόσφυγες το 1922 στην Ελλάδα, αλλά και φιλοποντίων, να σταθούν στα πόδια τους, να ενταχτούν στο κοινωνικό σύνολο, να εργασθούν, να καρπίσουν και να μας δώσουν μια νέα γενιά νέων Ελλήνων μορφωμένων και δημιουργικών και έτσι να αποτελέσουν αυτή την εικοσαετία «χρυσή βροχή» για την πατρίδα, που τόσο πολύ δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια.

Γι΄ αυτό είμαι ξεχωριστά περήφανος για όλους αυτούς τους συμπατριώτες μου, που διατήρησαν κάτω από αντίξοες όσο και σκληρές συνθήκες, ζωντανή την Ελληνική εθνική τους συνείδηση, χαρακτηριζόμενοι συχνά ως «Έλληνες» στις χώρες που ζούσαν.

Τους κατανοώ όμως απόλυτα που σήμερα αιφνιδιάζονται, αλλά και θυμώνουν όταν στην Ελλάδα ανιστόρητοι συμπολίτες τους, αλαζόνες, μικρόψυχοι, δειλοί, επιπόλαια και με ευκολία, αν όχι στοχευμένα, τους χαρακτηρίζουν πότε από τα Μ.Μ.Ε. και πότε με δημόσιες απαξιωτικές αναφορές που κάνουν ,ως «ξένους» και «Ρωσοπόντιους». Γι αυτό και συχνά τους ακούμε να τραγουδούν, τους στίχους.

«ΣΑ ΞΕΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΞΕΝΟΣ». Κ. Αδριανόπουλε προσπάθησα να σου θυμίσω την ιστορία των συμπατριωτών μας, ελπίζοντας ότι θα κατανοήσεις το λάθος σου και θα έχεις μια δεύτερη ευκαιρία να το αποκαταστήσεις Όχι να σε πείσω για το αυτονόητο. Δηλαδή το πόσο Έλληνες είναι οι συμπατριώτες μου από τις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. Γιατί όπως γνωρίζεις η Ελληνικότητα δεν μετριέται με το μέτρο η το χιλιόμετρο του κάθε Αδριανόπουλου .

«Με της καρδιάς τη δύναμη μετριέται και με αίμα. Είναι παιδεία, ιστορία, πολιτισμός αλλά και καθημερινός τρόπος ζωής. Γιατί δεν κινδυνεύουμε, όπως έλεγε ο Μάνος Χατζηδάκης, από αυτούς που δεν μας μοιάζουν, αλλά από αυτούς που μας περιφρονούν»

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΑΝΙΜΑΝΙΔΗΣ

Συγγραφέας: Επίτιμος Πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ.: ΡΩΣΟ-ΠΟΝΤΙΟΣ
Εξ ευάνδρου Ίμερας του Πόντου και του Βατούμ της Γεωργίας”.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Επιστροφή στη δράση με μεγάλο ντέρμπι για την Κλαμπ Μπριζ

Απαιτητική έξοδος για την προσεχή αντίπαλο του ΠΑΟΚ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ προετοιμάζεται για την επανέναρξη των πλέι οφ της Super League 1 με τους «ασπρόμαυρους» να ταξιδεύουν στην Αθήνα για να αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι της Λεωφόρου. Μεγάλο ντέρμπι ωστόσο ετοιμάζεται να δώσει και η αντίπαλος του «Δικεφάλου» για τα προημιτελικά του Europa Conference League, Κλαμπ Μπριζ, η οποία επιστρέφει κι αυτή στην δράση μετά την δεκαπενθήμερη διακοπή.

Στο Βέλγιο ξεκινούν το προσεχές Σαββατοκύριακο τα πλέι οφ ανόδου με την προσεχή αντίπαλο των «ασπρόμαυρων» στην Ευρώπη να έχει μπροστά της το επόμενο διάστημα δέκα παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων. Το μίνι πρωτάθλημα ξεκινάει με τοπικό ντέρμπι, καθώς η Κλαμπ Μπριζ φιλοξενείται την Πρωταπριλιά (01.04/ 14:30) στην έδρα της «αιώνιας» αντιπάλου της, Σερκλ Μπριζ. Οι δύο ομάδες έχουν διαφορά τεσσάρων βαθμών με την ομάδα του Νίκι Χάγιεν να βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ενώ την Σερκλ στην πέμπτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο διαιτητής του Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ τα έκανε «μαντάρα» στην Κύπρο!

Η ΑΕΚ Λάρνακας εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον του.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η ΕΠΟ έκανε γνωστούς τους ορισμούς της ΚΕΔ, για τη δεύτερη αγωνιστική των πλέι οφ και των πλέι άουτ της Stoiximan Super League και στο ντέρμπι της Κυριακής στη Λεωφόρο, ορίστηκε ο 31χρονος Δανός, Μικέλ Ρίντερ. Ο 30χρονος διαιτητής δεν έχει παραστάσεις από ματς που «καίνε» εκτός της πατρίδας του με τον ορισμό του αν μη τι άλλο να «σηκώνει» μεγάλη συζήτηση.

Εάν κοιτάξει κανείς το βιογραφικό του θα καταλάβει πολύ γρήγορα πως είναι αρκετά άπειρος για ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι σαν αυτό που καλείται να διευθύνει την Κυριακή (31/3, 18:00). Άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 4 Μαρτίου, η Κυπριακή Ομοσπονδία τον όρισε να διευθύνει το ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ Λάρνακας και τον Άρη Λεμεσού, το οποίοι έληξε 1-1 για το Κυπριακό πρωτάθλημα.

Ο Δανός έκανε το παιχνίδι... μπάχαλο με τους γηπεδούχους να βγάζουν μάλιστα ανακοίνωση εναντίον του μετά τη λήξη του αγώνα.

«Κύριε Ρέντερ δεν σε ξεχάσαμε, έχεις και εσύ τις ευθύνες σου…»

Μετά τη λήξη του πρώτου 45λέπτου αποχώρησε για τα αποδυτήρια με τους οπαδούς των γηπεδούχων να τον αποδοκιμάζουν έντονα για τις αποφάσεις του στον πειθαρχικό έλεγχο. Πιο συγκεκριμένα εξέφραζαν τα παράπονα τους για το γεγονός ότι δεν έδειξε ποτέ δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Μουσούντα για φάουλ σε βάρος ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ. 

Μάλιστα, μετά το σφύριγμα της λήξης οι γηπεδούχοι εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία ανέφεραν τα εξής: «Κύριε Mikkel Redder μην νομίζεις ότι σε ξεχάσαμε. Έχεις και εσύ τις ευθύνες σου. Ο Μεσσίνα σε έφερε από τη Δανία για να δείχνεις αυτά που γίνονται και όχι ότι θέλεις εσύ. Την 2η κίτρινη του Μουσούντα την αγνόησες, ενώ είχες άψογη οπτική επαφή της φάσης. Πως γίνεται να δίνεις το φάουλ και η κάρτα να μην βγαίνει; Μας κοροϊδεύεις; Γιατί σε φέρνουν τότε στην Κύπρο; Έχεις και εσύ ευθύνες και κάποιος πρέπει να σου τις υποδείξει. Διαιτητές δεν είμαστε αλλά δεν θέλεις και πτυχίο για τους βασικούς κανονισμούς (βλ. υποσχόμενη επίθεση). Και καλή επιστροφή στη Δανία».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Δεν τίθεται θέμα αλλαγής του τελικού στην OPAP Arena»

Όσα ανέφερε σε δηλώσεις του ο σύμβουλος media της UEFA

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ακόμη μία διάψευση για το ενδεχόμενο να αλλάξει η έδρα του τελικού του Conference League από τον σύμβουλο media της UEFA, Ανδρέα Δημάτο. Ο Ανδρέας Δημάτος μίλησε στην «Καθημερινή» για το νέο format των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και όταν η κουβέντα πήγε στο ενδεχόμενο αλλαγής έδρας του τελικού και στο αν υπάρχει plan b σε περίπτωση που Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ προκριθούν σ' αυτόν, ήταν ξεκάθαρος.

«Από πλευράς UEFA δεν υπάρχει θέμα, κάποιο πρόβλημα που να προκύπτει από την παρουσία του ΠΑΟΚ ή του Ολυμπιακού στον τελικό της "OPAP Arena". Κατά το παρελθόν, μπορεί να είχαν υπάρξει τέτοιες δυσκολίες σε τελικούς, αλλά αλλαγή έδρας δεν θυμάμαι να έχει γίνει», ήταν η απάντηση του Ανδρέα Δημάτου σε ερώτηση για το «αν υπάρχει Plan Β από την UEFA για ένα τέτοιο… εκρηκτικό ενδεχόμενο: δύο ελληνικές ομάδες στην έδρα μιας τρίτης;».

Ταυτόχρονα, ο Δημάτος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις Ζάετς, ο οποίος είχε πει πως «αν η Ντιναμό Ζάγκρεμπ πήγαινε στον τελικό, αυτός θα γινόταν στην Τσεχία».

«Αυτό δεν ισχύει. Ο κ. Ζάετς το είπε από μόνος του», είπε και πρόσθεσε: «Για την UEFA, θέμα αλλαγής του τελικού του Conference League στην Opap Arena δεν υπάρχει και πιστεύω ότι και για το ελληνικό ποδόσφαιρο θα είναι πάρα πολύ άσχημο να δημιουργηθεί το οποιοδήποτε ζήτημα και να μη φιλοξενηθεί ο τελικός στην Ελλάδα, ακριβώς επειδή θα συμμετάσχει ελληνική ομάδα –και μακάρι να συμμετάσχει– σε γήπεδο άλλης ελληνικής ομάδας. Ας σκεφτούμε πόσοι τελικοί έχουν γίνει αντίστοιχα σε έδρα άλλης ομάδας από την ίδια χώρα και πανηγυρίζει Κύπελλο ομάδα που δεν είναι δικό της το γήπεδο. Γιατί να μην μπορούμε στην Ελλάδα να διοργανώσουμε μια τέτοια γιορτή; Όπως και να ‘χει, για την UEFA δεν υπάρχει θέμα αλλαγής έδρας του τελικού».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ