Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Όταν οι μάνατζερ λειτουργούν αυτόνομα

Μετά τους Ροντρίγκεζ, Τσίμιροτ και Πρίγιοβιτς, είναι η σειρά του Λέο Ζαμπά, με το θέμα της μεταγραφής του να ανοίγει πριν κλείσει καλά καλά έναν χρόνο στην Τούμπα.

Ηλίας Καπράλος

Όταν οι μάνατζερ λειτουργούν αυτόνομα

Λίγο το ποστάρισμα του μάνατζερ του Ζαμπά στον λογαριασμό του παίκτη, λίγο το ταξίδι στο Πόρτο οι φήμες του Ζαμπά φούντωσαν και εντός Ελλάδας, με τις σειρήνες να έχουν ξεκινήσει νωρίτερα. Βέβαια η περίπτωση του είναι πολύ διαφορετική από άλλους παίκτες του ΠΑΟΚ, που έφυγαν χωρίς να κλείσουν τον κύκλο τους με την ασπρόμαυρη φανέλα. Το κοινό πάντως σε όλες τις περιπτώσεις είναι ότι οι μάνατζερ γύρω από τον κάθε παίκτη, με τον ερχομό τους στην ομάδα του ΠΑΟΚ ήδη ξεκινούσαν να δουλεύουν την επόμενη μεταγραφή του πελάτη τους, αδιαφορώντας ταυτόχρονα για την ομάδα που ουσιαστικά έδωσε υπεραξία στους πελάτες τους.

Γκάρι-Γαλατασαράι

Ήταν πρωτοχρονιά του 2017, όταν ο ΠΑΟΚ ήταν στην επόμενη φάση του Europa League, μέσα στο θεσμό του κυπέλλου και το βασικότερο, στην μάχη για τη δεύτερη θέση που έδινε το εισιτήριο για τα προκριματικά του επόμενου Champions League. Ο Γκάρι Ροντρίγκεζ είχε 1,5 χρόνο στον ΠΑΟΚ, με σημαντικά γκολ, βασικός από το πρώτο κιόλας παιχνίδι και είχε έρθει από την ισπανική Έλτσε για 300.000 ευρώ, ενώ η ομάδα της Πριμέρα Ντιβιζιόν είχε μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Ο Γκάρι από εκεί που ήταν ένας παίκτης στα χαμηλά επίπεδα της ισπανικής λίγκας με μικρό συμβόλαιο, πήρε στον ΠΑΟΚ πάνω από 500.000 ευρώ ετησίως και μέσα στην χρονιά απαίτησε ουσιαστικά την μεταγραφή στην τουρκική ομάδα, με ένα ποσό ναι μεν κοντά στα 4 εκατ. ευρώ, αλλά κάτω από την ρήτρα και χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ΠΑΟΚ. Η πρόταση της Γαλατά δεν ήταν το πρώτο χτύπημα για τον παίκτη, αλλά από το πρώτο κιόλας καλοκαίρι είχε κυκλοφορήσει στα γραφεία ατζέντηδων του εξωτερικού, με στόχο την μεταγραφή. Το αποτέλεσμα όπως σε όλες τις ομάδες του κόσμου ήταν το ίδιο, ο παίκτης έφυγε για την Τουρκία, όπως ήθελε και ο ΠΑΟΚ έμεινε για έναν μήνα χωρίς εξτρέμ στη θέση του, μέχρι να έρθει τελικά ο Πέδρο Ενρίκε και ο Ουάρντα και ο Βλάνταν Ίβιτς τότε είχε βάλει στο παιχνίδι το 3-5-2 για να μην έχει ανενεργές τις πλευρές του.

Τσίμιροτ-Σταντάρ Λιέγης

Η ιστορία της μεταγραφής του Τσίμιροτ ξεκίνησε από την ημέρα που ήρθε στον ΠΑΟΚ. Ο τότε τεχνικός διευθυντής του συλλόγου, Φρανκ Άρνεσεν, έκλεισε τον παίκτη με την αγορά του να φτάνει κοντά στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ύστερα από πολλές ημέρες συζητήσεων και διαπραγματεύσεων. Άλλωστε οι μάνατζερ και οι ομάδες στα Βαλκάνια έχουν μάθει να πουλούν ακριβά για τα δεδομένα τους, τους παίκτες, αποκομίζοντας μάλιστα και μεγάλες προμήθειες. Στην πρώτη του χρονιά ο Τσίμιροτ μπορεί να είχε ξεκινήσει να καλείται στην εθνική του ομάδα, αλλά ποτέ δεν βρήκε ρυθμό, με τους τραυματισμούς να τον ταλαιπωρούν, μη μπορώντας να δείξει και πολλά πράγματα με την ασπρόμαυρη φανέλα. Παρόλα αυτά, από το πρώτο καλοκαίρι το όνομα του Τσίμιροτ είχε μπει στα μπλοκάκια των σκάουτερ που δρουν στην κεντρική Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Γερμανία και στο Βέλγιο. Για 2,5 χρόνια είτε οι προτάσεις που μπορεί να ήρθαν να ήταν χαμηλές, είτε σε κακό τάιμινγκ και ο παίκτης δεν έφυγε από τη Θεσσαλονίκη, αλλά παρέμεινε στην Τούμπα κατακτώντας το τρόπαιο του 2017 στον Βόλο, αλλά όντας και βασικό στέλεχος έως και τον Γενάρη στην ομάδα που έκανε πρωταθλητισμό επί Ραζβάν Λουτσέσκου. Τελικά στο τέλος των μεταγραφών του Ιανουαρίου του 2018, ο Γκόικο Τσίμιροτ έφυγε για την Σταντάρ Λιέγης. Το γεγονός ότι η μεταγραφή έγινε και για είναι ο ΠΑΟΚ με το Financial Fair Play δεν αναιρεί ότι η αποχώρησή του έγινε ερήμην του αγωνιστικού τμήματος. Άλλωστε και ο Ραζβάν Λουτσέσκου έδειξε την ενόχληση του εκείνη την περίοδο, αλλά και ο ίδιος ο παίκτης την ημέρα που ενημερώθηκε για την μεταγραφή του είχε αγωνιστεί με την ομάδα του ΠΑΟΚ κάτι που δεν συνηθίζεται πουθενά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Κάπου εδώ θα πρέπει να προστεθεί και η πολιτική της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και του Λούμπος Μίχελ εκείνη την περίοδο που δεν είχε βάλει ποσοστό μεταπώλησης του παίκτη και τώρα οι προτάσεις που ακούγονται για την Σταντάρ Λιέγης από ομάδες κυρίως του ιταλικού πρωταθλήματος ξεπερνούν τα 7-8 εκατομμύρια ευρώ.

Πρίγιοβιτς-Αλ Ιτιχάντ

Τέλος, με το τελευταίο μεγάλο σίριαλ μεταγραφής παίκτη του ΠΑΟΚ στο εξωτερικό. Ο Αλεξάντερ Πρίγιοβιτς ήρθε στον Δικέφαλο τον Γενάρη του 2017 με σκοπό να ηγηθεί της ασπρόμαυρης επίθεσης, όπως και έκανε άκρως επιτυχημένα για δύο χρόνια. Ο Σέρβος στράκιερ ήρθε στον ΠΑΟΚ από την Λέγκια Βαρσοβίας με ένα ποσό κοντά στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ μετά από συμμετοχή στους ομίλους του Champions League. Από εκεί και μετά σε κάθε μεταγραφική περίοδο ακουγόταν το όνομά του. Άλλες ομάδες έδιναν 5 εκατ., άλλες 7 εκατ., αλλά στο τέλος καμία πρόταση δεν γινόταν αποδεκτή. Ομάδες όπως η Ρεν και η Σπόρτιγνκ Λισαβόνας ήταν εκείνες που είχαν φτάσει πολύ κοντά στην απόκτησή του, αλλά από την μεριά του ΠΑΟΚ όλα ήταν ξεκάθαρα. Ο παίκτης δεν πωλείται, εκτός και αν κάποια ομάδα δώσει την ρήτρα του. Παρόλα αυτά οι ατζέντηδες του παίκτη δεν σταμάτησαν να δουλεύουν την μεταγραφής ανεξαρτήτως εάν ο ΠΑΟΚ είχε μπροστά του μία μάχη για το πρωτάθλημα ή τα προκριματικά του Champions League. Μεγαλύτερο παράδειγμα από την πρόταση της κινέζικης ομάδας δεν υπήρχε. Παραμονές του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ο παίκτης δεν προπονήθηκε και ζήτησε την μεταγραφή του στην Ασία. Εν τέλει η πρώτη φωτιά σβήστηκε όταν ο Ιβάν Σαββίδης μίλησε μαζί του και του διπλασίασε το συμβόλαιο με την ρήτρα να ανεβαίνει στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε τον περασμένο Ιανουάριο. Ο Πριγιογκόλ με δύο χρόνια στην ομάδα και τον στόχο του πρωταθλήματος και του ερχόμενου Champions League ανοιχτό πήρε την πρόταση από την Αλ Ιτιχάντ και έτσι αναχώρησε για την Τζέντα.

Ναι μπορεί να ζούμε στην εποχή του ακράδαντου επαγγελματισμού, αλλά σίγουρα όταν βλέπεις ότι συνεχόμενες φορές (μία κάθε χρόνο), ο ΠΑΟΚ είναι στην μέση των συμφερόντων μάνατζερ που επιθυμούν κάθε χρόνο νέες μεταγραφές για τους παίκτες σου, αποκομίζοντας μεγάλες προμήθειες για αυτές, τότε σίγουρα θα πρέπει να βάλεις τις σωστές βάσεις σε παίκτες και σε εκπροσώπους των παικτών, ώστε όλα να γίνονται, εν γνώσει του αγωνιστικού τμήματος. Κάτι τέτοιο θέλει να προλάβει ο ΠΑΟΚ και σε αυτή την περίπτωση με τον Λέο Ζαμπά, ώστε ο προγραμματισμός για το επόμενο πρωτάθλημα και τα προκριματικά του Champions League το καλοκαίρι να ξεκινήσει με τον υπάρχον αγωνιστικό κορμό.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Επιστροφή στη δράση με μεγάλο ντέρμπι για την Κλαμπ Μπριζ

Απαιτητική έξοδος για την προσεχή αντίπαλο του ΠΑΟΚ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ προετοιμάζεται για την επανέναρξη των πλέι οφ της Super League 1 με τους «ασπρόμαυρους» να ταξιδεύουν στην Αθήνα για να αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι της Λεωφόρου. Μεγάλο ντέρμπι ωστόσο ετοιμάζεται να δώσει και η αντίπαλος του «Δικεφάλου» για τα προημιτελικά του Europa Conference League, Κλαμπ Μπριζ, η οποία επιστρέφει κι αυτή στην δράση μετά την δεκαπενθήμερη διακοπή.

Στο Βέλγιο ξεκινούν το προσεχές Σαββατοκύριακο τα πλέι οφ ανόδου με την προσεχή αντίπαλο των «ασπρόμαυρων» στην Ευρώπη να έχει μπροστά της το επόμενο διάστημα δέκα παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων. Το μίνι πρωτάθλημα ξεκινάει με τοπικό ντέρμπι, καθώς η Κλαμπ Μπριζ φιλοξενείται την Πρωταπριλιά (01.04/ 14:30) στην έδρα της «αιώνιας» αντιπάλου της, Σερκλ Μπριζ. Οι δύο ομάδες έχουν διαφορά τεσσάρων βαθμών με την ομάδα του Νίκι Χάγιεν να βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ενώ την Σερκλ στην πέμπτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο διαιτητής του Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ τα έκανε «μαντάρα» στην Κύπρο!

Η ΑΕΚ Λάρνακας εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον του.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η ΕΠΟ έκανε γνωστούς τους ορισμούς της ΚΕΔ, για τη δεύτερη αγωνιστική των πλέι οφ και των πλέι άουτ της Stoiximan Super League και στο ντέρμπι της Κυριακής στη Λεωφόρο, ορίστηκε ο 31χρονος Δανός, Μικέλ Ρίντερ. Ο 30χρονος διαιτητής δεν έχει παραστάσεις από ματς που «καίνε» εκτός της πατρίδας του με τον ορισμό του αν μη τι άλλο να «σηκώνει» μεγάλη συζήτηση.

Εάν κοιτάξει κανείς το βιογραφικό του θα καταλάβει πολύ γρήγορα πως είναι αρκετά άπειρος για ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι σαν αυτό που καλείται να διευθύνει την Κυριακή (31/3, 18:00). Άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 4 Μαρτίου, η Κυπριακή Ομοσπονδία τον όρισε να διευθύνει το ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ Λάρνακας και τον Άρη Λεμεσού, το οποίοι έληξε 1-1 για το Κυπριακό πρωτάθλημα.

Ο Δανός έκανε το παιχνίδι... μπάχαλο με τους γηπεδούχους να βγάζουν μάλιστα ανακοίνωση εναντίον του μετά τη λήξη του αγώνα.

«Κύριε Ρέντερ δεν σε ξεχάσαμε, έχεις και εσύ τις ευθύνες σου…»

Μετά τη λήξη του πρώτου 45λέπτου αποχώρησε για τα αποδυτήρια με τους οπαδούς των γηπεδούχων να τον αποδοκιμάζουν έντονα για τις αποφάσεις του στον πειθαρχικό έλεγχο. Πιο συγκεκριμένα εξέφραζαν τα παράπονα τους για το γεγονός ότι δεν έδειξε ποτέ δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Μουσούντα για φάουλ σε βάρος ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ. 

Μάλιστα, μετά το σφύριγμα της λήξης οι γηπεδούχοι εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία ανέφεραν τα εξής: «Κύριε Mikkel Redder μην νομίζεις ότι σε ξεχάσαμε. Έχεις και εσύ τις ευθύνες σου. Ο Μεσσίνα σε έφερε από τη Δανία για να δείχνεις αυτά που γίνονται και όχι ότι θέλεις εσύ. Την 2η κίτρινη του Μουσούντα την αγνόησες, ενώ είχες άψογη οπτική επαφή της φάσης. Πως γίνεται να δίνεις το φάουλ και η κάρτα να μην βγαίνει; Μας κοροϊδεύεις; Γιατί σε φέρνουν τότε στην Κύπρο; Έχεις και εσύ ευθύνες και κάποιος πρέπει να σου τις υποδείξει. Διαιτητές δεν είμαστε αλλά δεν θέλεις και πτυχίο για τους βασικούς κανονισμούς (βλ. υποσχόμενη επίθεση). Και καλή επιστροφή στη Δανία».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Δεν τίθεται θέμα αλλαγής του τελικού στην OPAP Arena»

Όσα ανέφερε σε δηλώσεις του ο σύμβουλος media της UEFA

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ακόμη μία διάψευση για το ενδεχόμενο να αλλάξει η έδρα του τελικού του Conference League από τον σύμβουλο media της UEFA, Ανδρέα Δημάτο. Ο Ανδρέας Δημάτος μίλησε στην «Καθημερινή» για το νέο format των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και όταν η κουβέντα πήγε στο ενδεχόμενο αλλαγής έδρας του τελικού και στο αν υπάρχει plan b σε περίπτωση που Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ προκριθούν σ' αυτόν, ήταν ξεκάθαρος.

«Από πλευράς UEFA δεν υπάρχει θέμα, κάποιο πρόβλημα που να προκύπτει από την παρουσία του ΠΑΟΚ ή του Ολυμπιακού στον τελικό της "OPAP Arena". Κατά το παρελθόν, μπορεί να είχαν υπάρξει τέτοιες δυσκολίες σε τελικούς, αλλά αλλαγή έδρας δεν θυμάμαι να έχει γίνει», ήταν η απάντηση του Ανδρέα Δημάτου σε ερώτηση για το «αν υπάρχει Plan Β από την UEFA για ένα τέτοιο… εκρηκτικό ενδεχόμενο: δύο ελληνικές ομάδες στην έδρα μιας τρίτης;».

Ταυτόχρονα, ο Δημάτος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις Ζάετς, ο οποίος είχε πει πως «αν η Ντιναμό Ζάγκρεμπ πήγαινε στον τελικό, αυτός θα γινόταν στην Τσεχία».

«Αυτό δεν ισχύει. Ο κ. Ζάετς το είπε από μόνος του», είπε και πρόσθεσε: «Για την UEFA, θέμα αλλαγής του τελικού του Conference League στην Opap Arena δεν υπάρχει και πιστεύω ότι και για το ελληνικό ποδόσφαιρο θα είναι πάρα πολύ άσχημο να δημιουργηθεί το οποιοδήποτε ζήτημα και να μη φιλοξενηθεί ο τελικός στην Ελλάδα, ακριβώς επειδή θα συμμετάσχει ελληνική ομάδα –και μακάρι να συμμετάσχει– σε γήπεδο άλλης ελληνικής ομάδας. Ας σκεφτούμε πόσοι τελικοί έχουν γίνει αντίστοιχα σε έδρα άλλης ομάδας από την ίδια χώρα και πανηγυρίζει Κύπελλο ομάδα που δεν είναι δικό της το γήπεδο. Γιατί να μην μπορούμε στην Ελλάδα να διοργανώσουμε μια τέτοια γιορτή; Όπως και να ‘χει, για την UEFA δεν υπάρχει θέμα αλλαγής έδρας του τελικού».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ