Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Αν δεν είχα μιλήσει με τον Χαρίση, δεν θα ερχόμουν ποτέ στον ΠΑΟΚ»

Για την απόφαση του να μετακομίσει στον ΠΑΟΚ, την ευκαιρία που άρπαξε μετά την αποχώρηση του Πρίγιοβιτς αλλά και την καθημερινότητα του στην Θεσσαλονίκη μίλησε ο Τσούμπα Άκπομ.

Ελένη Μπούντου

«Αν δεν είχα μιλήσει με τον Χαρίση, δεν θα ερχόμουν ποτέ στον ΠΑΟΚ»

Ο 23χρονος φορ στάθηκε μεταξύ άλλων και στις συζητήσεις που είχε με τον Χάρη Χαρίση δεδομένου πως και οι δύο αγωνίστηκαν πέρσι στην Σιντ Τρούιντεν, αποκαλύπτοντας πως ο Έλληνας ποδοσφαιριστής του είπε τα καλύτερα και γι΄αυτό πήρε την σχετική απόφαση!

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Τσούμπα Άκπομ στο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

-Το πρωτάθλημα προς το οποίο οδεύει η ομάδα σου,  θα ήτανε μία ευκαιρία για να μπορέσεις κάποια στιγμή να επιστρέψεις στην Premier League; 
“Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα μου φέρει η φετινή σεζόν και το τι μου επιφυλάσσει το μέλλον. Για την ώρα το μόνο που σκέφτομαι είναι ο ΠΑΟΚ και η κατάκτηση του πρωταθλήματος.Είμαι πολύ χαρούμενος στο ΠΑΟΚ, είμαστε στην κορυφή του πρωταθλήματος, αγωνιζόμαστε  για το Κύπελλο και είναι καλό για μένα.Βάζω το κεφάλι μου κάτω και συνεχίζω να εργάζομαι σκληρά. Οι στόχοι μου είναι να βοηθήσω την ομάδα να κερδίσει το πρωτάθλημα γιατί μπορούμε να μπούμε έτσι στο βιβλίο της ιστορίας καθώς έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο ΠΑΟΚ κέρδισε τελευταία το πρωτάθλημα. Θέλουμε να προκριθούμε στο Champions League και να κερδίσουμε και το Κύπελλο Ελλάδος. Είναι μια φιλόδοξη ομάδα και ελπίζω να συνεισφέρω με στόχους και να βοηθά όσο μπορώ».

– Πέρασες και από το Βελγικό πρωτάθλημα στην Σιντ Τρούϊντεν για τη μισή σεζόν πέρυσι, οπότε  ποιά σύγκριση μπορεί να γίνει ανάμεσα στα δύο αυτά πρωταθλήματα που μετείχες;
“Στο Βέλγιο παίζουνε κατά κύριο λόγο  νεαροί ποδοσφαιριστές, θα έλεγα το αντίθετο συμβαίνει  στην Ελλάδα όπου μετέχουν εμπειρότεροι και καλοί ξένοι. Το ελληνικό  είναι ένα πολύ πιο παθιασμένο πρωτάθλημα.  Κάθε παιχνίδι έχει τη δική του αξία και για τους ποδοσφαιριστές αλλά και για τους οπαδούς των ομάδων”.

– Δυο χρόνια μετά την γέννηση σου ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε και απέκλεισε  την Άρσεναλ στην οποία ξεκίνησες την καριέρα σου κι έκανες πολλά χρόνια εκεί. Ακουσες κάτι για τα παιχνίδια εκείνα αργότερα ή για τον ΠΑΟΚ;
“Οταν συνάντησα το περασμένο καλοκαίρι τον Σωκράτη (Παπασταθόπουλο) στις προπονήσεις της Αρσεναλ και τον ρώτησα  σχετικά με τον ΠΑΟΚ και την ιστορία του, μου είπε ότι έχει πολύ μεγάλη βάση οπαδών και ότι είναι σε πολύ καλό επίπεδο  οργανωμένος σύλλογος, σε πολύ καλή  αγωνιστική κατάσταση.  Μίλησα με τους διευθυντές και τον πρόεδρο, μου είπαν τη φιλοδοξία, έφεραν νέους παίκτες και ήθελαν να πιέσουν για το πρωτάθλημα. Είπαν επίσης ότι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο Champions League, γι ‘αυτό ήταν ένα μεγάλο κίνητρο για μένα να έρθω στον ΠΑΟΚ “.

-Πριν έρθεις για τον ΠΑΟΚ, είχες επισκεφτεί άλλη φορά την Ελλάδα;
“Ναι αλλά μόνο για διακοπές στην Κέρκυρα”.

-Τι σου αρέσει στην Ελλάδα;
“Λατρεύω το ελληνικό φαγητό, λατρεύω τον ελληνικό πολιτισμό και τους ανθρώπους, γενικότερα τους Έλληνες για την συμπεριφορά τους”. 

-Υπάρχει κάτι που σε ενοχλεί; 
“Δυσκολεύτηκα αρκετά όταν ήρθα με την …οδήγηση. Δεν μπορούσα καθόλου να συνηθίσω  ότι πρέπει να οδηγώ από την αριστερή πλευρά ενώ στην Αγγλία η οδήγηση είναι στη δεξιά. Μετά από επτά μήνες που είμαι στην Ελλάδα άρχισα να συνηθίζω”.

-Ζώντας στη Θεσσαλονίκη, αντιλαμβάνεσαι στην Ελλάδα την οικονομική κρίση;
“Οχι δεν έχω αντιληφθεί ότι υπάρχει οικονομική κρίση στην Ελλάδα,  το είχα ακούσει προτού έρθω αλλά δεν βλέπω κάτι τέτοιο στο διάστημα που είμαι εδώ”.

-Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα στην Αγγλία σχετικά με το Brexit. Πως το αντιλαμβάνεσαι;
“Προσπαθώ να μη μιλάω πολύ για το Brexit γιατί δεν έχω μεγάλη γνώση του θέματος. Oταν μάθω περισσότερα, ναι τότε θα διαμορφώσω και τη δικιά μου  άποψη”.

-Ποιες παρατηρείς πως είναι οι αδυναμίες στο ελληνικό πρωτάθλημα;
“Για μένα το ποδόσφαιρο είναι παντού το ίδιο. Στο ποδόσφαιρο πρέπει να μπαίνει μέσα στον αγωνιστικό χώρο ο αθλητής και να δίνει το 100% των δυνάμεών του. Εδώ στον ΠΑΟΚ τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα γιατί υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις. Ωστόσο έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε”.

– Οι εμφανίσεις σου με τον ΠΑΟΚ μπορεί να προκαλέσουν πρόσκληση σου στην εθνική της χώρας σου;
“Ευελπιστώ να παίξω για την εθνική Νιγηρίας, περιμένω κλήση από την Ομοσπονδία της Νιγηρίας αλλά ως τώρα  δεν έχει έρθει ακόμα”

-Με τις καλές εμφανίσεις σου, πιστεύεις ότι σε  παρακολουθούν από την Αγγλία ή από άλλα εθνικά  πρωταθλήματα;
“Πράγματι έχω ακούσει κι έχω διαβάσει ότι έρχονται στα παιχνίδια για να με δούν σκάουτερς από άλλες ευρωπαϊκές ομάδες και πιθανότατα να φέρουν μαζί τους και προτάσεις. Αλλά για μένα το μόνο και πρώτο πράγμα που κοιτάω είναι να είμαι συγκεντρωμένος στην ομάδα μου για να κερδίσουμε τον τίτλο, να κερδίσουμε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Δεν μιλάω καθόλου με τον μάνατζέρ μου σχετικά με αυτό το θέμα γιατί το μόνο που σκέφτομαι είναι ο ΠΑΟΚ και το πρωτάθλημα”.

– Με τους ως πρόσφατα συμπαίκτες σου στην Σιντ Τρούϊντεν, Κίτσιου και Χαρίση επικοινωνείς;
” Φυσικά, είναι καλοί μου φίλοι, ναι μιλάω με τα παιδιά και ο Χάρης και ο Στέλιος είναι πολύ καλοί φίλοι μου. Ειδικά με τον Χάρη, αν δεν είχα μιλήσει μαζί του, τότε δεν θα είχα έρθει ποτέ στον ΠΑΟΚ, μου είπε τα καλύτερα και είμαι πολύ χαρούμενος που έγινε αυτό”.

-Θα παρότρυνες φίλους σου ποδοσφαιριστές να έρθουν στην Ελλάδα ή τον ΠΑΟΚ;
“Ναι έχω ήδη μιλήσει με κάποιους πρώην συμπαίκτες μου και τους προέτρεψα για να έρθουν στον ΠΑΟΚ”.

-Επαιξες 11 σερί παιχνίδια μετά τον Ιανουάριο και  τη φυγή του Πρίγιοβιτς. Αυτή την δημοφιλία που έχεις κερδίσει πως την διαχειρίζεσαι; 
“Αυτό είναι μόνο το ξεκίνημα για μένα, την επόμενη σεζόν θα δούνε όλοι τον πραγματικό, τον αληθινό Άκπομ. Για μένα αυτή ήταν μόνο η αρχή. Αυτή  την χρονιά δεν έπαιξα, στην αρχή της σεζόν Οπότε μπήκα απευθείας στα βαθιά’.

-Πως είναι μια τυπική μέρα σου εδώ στην Θεσσαλονίκη πέρα από την προπόνηση και τον ΠΑΟΚ:
“Ολα περιστρέφονται γύρω από το ποδόσφαιρο και τον ΠΑΟΚ. Το πρωί πάω στην προπόνηση μετά την επιστροφή και το γεύμα θα παίξω λίγο FIFA, θα δω βίντεο -τηλεόραση γύρω από το ποδόσφαιρο και βλέπω κυρίως  παιχνίδια με παγκόσμιους αστέρες σε παιχνίδια της FIFA, παρακολουθώ τακτικές και όλα αυτά που απασχολούν έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Ετσι είναι η ζωή μου ως την επόμενη μέρα όπου θα κάνω και πάλι πάλι τα ίδια”. 

-Εχεις κάποιον ποδοσφαιριστή σαν πρότυπο στην καριέρα σου και παρακολουθείς τις κινήσεις του, κάποιον που να ήταν ίνδαλμά σου;
“Ναι τον Τιερί Ανρί”.

-Αν και είναι νωρίς ακόμα σχεδιάζεις για το επόμενο καλοκαίρι που θα κάνεις τις διακοπές σου;
“Αν ο ΠΑΟΚ πάρει το πρωτάθλημα τότε θα είναι πολύ “γεμάτη” η Θεσσαλονίκη Και λογικά θα μείνω εδώ πέρα, αλλά σίγουρα μέσα στο καλοκαίρι θα πάω στην Αγγλία να δω τους γονείς μου”.

-Συγγενείς και φίλοι σου έρχονται στη Θεσσαλονίκη για να σε δουν;
“Φυσικά και ήταν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα εδώ”.

– Ο ΠΑΟΚ όπως είναι τώρα μπορεί να σταθεί στο αγγλικό πρωτάθλημα;
“Ναι  νομίζω ότι μπορεί να τα καταφέρει. Βέβαια είναι δύσκολο πρωτάθλημα αφού είναι και το κορυφαίο και όλοι οι καλοί παίκτες του κόσμου θέλουν να παίξουν σε αυτό, αλλά νομίζω ότι θα μπορούσε να σταθεί”.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Επιστροφή στη δράση με μεγάλο ντέρμπι για την Κλαμπ Μπριζ

Απαιτητική έξοδος για την προσεχή αντίπαλο του ΠΑΟΚ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ προετοιμάζεται για την επανέναρξη των πλέι οφ της Super League 1 με τους «ασπρόμαυρους» να ταξιδεύουν στην Αθήνα για να αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι της Λεωφόρου. Μεγάλο ντέρμπι ωστόσο ετοιμάζεται να δώσει και η αντίπαλος του «Δικεφάλου» για τα προημιτελικά του Europa Conference League, Κλαμπ Μπριζ, η οποία επιστρέφει κι αυτή στην δράση μετά την δεκαπενθήμερη διακοπή.

Στο Βέλγιο ξεκινούν το προσεχές Σαββατοκύριακο τα πλέι οφ ανόδου με την προσεχή αντίπαλο των «ασπρόμαυρων» στην Ευρώπη να έχει μπροστά της το επόμενο διάστημα δέκα παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων. Το μίνι πρωτάθλημα ξεκινάει με τοπικό ντέρμπι, καθώς η Κλαμπ Μπριζ φιλοξενείται την Πρωταπριλιά (01.04/ 14:30) στην έδρα της «αιώνιας» αντιπάλου της, Σερκλ Μπριζ. Οι δύο ομάδες έχουν διαφορά τεσσάρων βαθμών με την ομάδα του Νίκι Χάγιεν να βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ενώ την Σερκλ στην πέμπτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο διαιτητής του Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ τα έκανε «μαντάρα» στην Κύπρο!

Η ΑΕΚ Λάρνακας εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον του.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η ΕΠΟ έκανε γνωστούς τους ορισμούς της ΚΕΔ, για τη δεύτερη αγωνιστική των πλέι οφ και των πλέι άουτ της Stoiximan Super League και στο ντέρμπι της Κυριακής στη Λεωφόρο, ορίστηκε ο 31χρονος Δανός, Μικέλ Ρίντερ. Ο 30χρονος διαιτητής δεν έχει παραστάσεις από ματς που «καίνε» εκτός της πατρίδας του με τον ορισμό του αν μη τι άλλο να «σηκώνει» μεγάλη συζήτηση.

Εάν κοιτάξει κανείς το βιογραφικό του θα καταλάβει πολύ γρήγορα πως είναι αρκετά άπειρος για ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι σαν αυτό που καλείται να διευθύνει την Κυριακή (31/3, 18:00). Άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 4 Μαρτίου, η Κυπριακή Ομοσπονδία τον όρισε να διευθύνει το ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ Λάρνακας και τον Άρη Λεμεσού, το οποίοι έληξε 1-1 για το Κυπριακό πρωτάθλημα.

Ο Δανός έκανε το παιχνίδι... μπάχαλο με τους γηπεδούχους να βγάζουν μάλιστα ανακοίνωση εναντίον του μετά τη λήξη του αγώνα.

«Κύριε Ρέντερ δεν σε ξεχάσαμε, έχεις και εσύ τις ευθύνες σου…»

Μετά τη λήξη του πρώτου 45λέπτου αποχώρησε για τα αποδυτήρια με τους οπαδούς των γηπεδούχων να τον αποδοκιμάζουν έντονα για τις αποφάσεις του στον πειθαρχικό έλεγχο. Πιο συγκεκριμένα εξέφραζαν τα παράπονα τους για το γεγονός ότι δεν έδειξε ποτέ δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Μουσούντα για φάουλ σε βάρος ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ. 

Μάλιστα, μετά το σφύριγμα της λήξης οι γηπεδούχοι εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία ανέφεραν τα εξής: «Κύριε Mikkel Redder μην νομίζεις ότι σε ξεχάσαμε. Έχεις και εσύ τις ευθύνες σου. Ο Μεσσίνα σε έφερε από τη Δανία για να δείχνεις αυτά που γίνονται και όχι ότι θέλεις εσύ. Την 2η κίτρινη του Μουσούντα την αγνόησες, ενώ είχες άψογη οπτική επαφή της φάσης. Πως γίνεται να δίνεις το φάουλ και η κάρτα να μην βγαίνει; Μας κοροϊδεύεις; Γιατί σε φέρνουν τότε στην Κύπρο; Έχεις και εσύ ευθύνες και κάποιος πρέπει να σου τις υποδείξει. Διαιτητές δεν είμαστε αλλά δεν θέλεις και πτυχίο για τους βασικούς κανονισμούς (βλ. υποσχόμενη επίθεση). Και καλή επιστροφή στη Δανία».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Δεν τίθεται θέμα αλλαγής του τελικού στην OPAP Arena»

Όσα ανέφερε σε δηλώσεις του ο σύμβουλος media της UEFA

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ακόμη μία διάψευση για το ενδεχόμενο να αλλάξει η έδρα του τελικού του Conference League από τον σύμβουλο media της UEFA, Ανδρέα Δημάτο. Ο Ανδρέας Δημάτος μίλησε στην «Καθημερινή» για το νέο format των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και όταν η κουβέντα πήγε στο ενδεχόμενο αλλαγής έδρας του τελικού και στο αν υπάρχει plan b σε περίπτωση που Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ προκριθούν σ' αυτόν, ήταν ξεκάθαρος.

«Από πλευράς UEFA δεν υπάρχει θέμα, κάποιο πρόβλημα που να προκύπτει από την παρουσία του ΠΑΟΚ ή του Ολυμπιακού στον τελικό της "OPAP Arena". Κατά το παρελθόν, μπορεί να είχαν υπάρξει τέτοιες δυσκολίες σε τελικούς, αλλά αλλαγή έδρας δεν θυμάμαι να έχει γίνει», ήταν η απάντηση του Ανδρέα Δημάτου σε ερώτηση για το «αν υπάρχει Plan Β από την UEFA για ένα τέτοιο… εκρηκτικό ενδεχόμενο: δύο ελληνικές ομάδες στην έδρα μιας τρίτης;».

Ταυτόχρονα, ο Δημάτος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις Ζάετς, ο οποίος είχε πει πως «αν η Ντιναμό Ζάγκρεμπ πήγαινε στον τελικό, αυτός θα γινόταν στην Τσεχία».

«Αυτό δεν ισχύει. Ο κ. Ζάετς το είπε από μόνος του», είπε και πρόσθεσε: «Για την UEFA, θέμα αλλαγής του τελικού του Conference League στην Opap Arena δεν υπάρχει και πιστεύω ότι και για το ελληνικό ποδόσφαιρο θα είναι πάρα πολύ άσχημο να δημιουργηθεί το οποιοδήποτε ζήτημα και να μη φιλοξενηθεί ο τελικός στην Ελλάδα, ακριβώς επειδή θα συμμετάσχει ελληνική ομάδα –και μακάρι να συμμετάσχει– σε γήπεδο άλλης ελληνικής ομάδας. Ας σκεφτούμε πόσοι τελικοί έχουν γίνει αντίστοιχα σε έδρα άλλης ομάδας από την ίδια χώρα και πανηγυρίζει Κύπελλο ομάδα που δεν είναι δικό της το γήπεδο. Γιατί να μην μπορούμε στην Ελλάδα να διοργανώσουμε μια τέτοια γιορτή; Όπως και να ‘χει, για την UEFA δεν υπάρχει θέμα αλλαγής έδρας του τελικού».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ