Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Είχαμε ορκιστεί να μη μας κερδίσει κανείς φέτος»

«Φτιάξαμε μια πολύ δυνατή ομάδα, που γράφει ιστορία».

Ραφαήλ Γκαϊδατζής

«Είχαμε ορκιστεί να μη μας κερδίσει κανείς φέτος»

Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια άνοιξε την καρδιά του στον διευθυντή του PEOPLE Γιώργο Πράτανο για την επιτυχία του ΠΑΟΚ, την κατάκτηση του πρωταθλήματος αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ποδοσφαιριστές.

Πέρσι ο ΠΑΟΚ έφτασε μια ανάσα από το Πρωτάθλημα, αλλά το έχασε για εξωαγωνιστικούς λόγους. Πολλοί θεωρούσαν πως αυτή η εξέλιξη θα είχε διαλύσει την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών. Πώς καταφέρνει μια ομάδα να αντιπαρέρχεται ένα τόσο ισχυρό σοκ;

«Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε δυναμώνει. Ξέραμε πως θα είναι δύσκολο, αλλά είχαμε ένα επιπλέον κίνητρο: Να αποδείξουμε πόσο άδικο ήταν αυτό που συνέβη. Αυτό μας έκανε οικογένεια, οι παίκτες δέσαμε ακόμη περισσότερο, αφού μας ένωνε κάτι πέρα από τους στόχους, μια αδικία. Λέγαμε σε κάθε καινούριο ποδοσφαιριστή που ερχόταν στην ομάδα τι συνέβη πέρσι για να μπει αμέσως στο κλίμα της ομάδας. Είχαμε ορκιστεί να μη μας κερδίσει κανείς φέτος. Έτσι, φτιάξαμε μια πολύ δυνατή ομάδα, που γράφει ιστορία».

Ο συνδυασμός της προσμονής του κόσμου για ένα Πρωτάθλημα έπειτα από 34 χρόνια με την πίεση που εσείς οι ίδιοι βάζετε στον εαυτό σας για να αποδείξετε πως αξίζετε είναι ψυχοφθόρος. Πώς διαχειρίζεσαι όλο αυτό το στρες, σε μια εξαντλητική πορεία που διαρκεί δέκα μήνες;

«Η πίεση που βιώνουμε τα δύο τελευταία χρόνια είναι αυτό που θέλει ο κάθε ποδοσφαιριστής. Εγώ ο ίδιος έχω πρώτα απαιτήσεις από εμένα, ο κόσμος περιμένει πολλά από εμένα, ο προπονητής, ο πρόεδρος. Αυτή η πίεση είναι καλή. Ξέρουν πως μπορείς, πιστεύουν στην ποιότητα που διαθέτεις. Ό,τι και να συμβαίνει, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες, πρέπει να δείχνεις αυτό που είσαι. Αυτή η πίεση, αυτές οι απαιτήσεις με κάνουν καλύτερο και ως αθλητή και ως άνθρωπο».

Δεν έχεις δει συμπαίκτες σου, όχι μόνο στον ΠΑΟΚ αλλά και στη Βόλφσμπουργκ, με την οποία έχεις κατακτήσει τίτλους, και στην Εθνική Πορτογαλίας, με την οποία σηκώσατε το Ευρωπαϊκό, να λυγίζουν από την πίεση στην προπόνηση;

«Έχω δει, φυσικά. Η πίεση και η ψυχολογική κατάσταση επηρεάζουν τους ποδοσφαιριστές. Η πίεση λειτουργεί διαφορετικά στον καθένα. Βλέπεις ποδοσφαιριστές που στην προπόνηση πετάνε και σκέφτεσαι «Αυτό το παιδί πρέπει να παίξει οπωσδήποτε» και στον αγωνιστικό χώρο να μην κάνει ούτε τα μισά από αυτά που μπορεί. Φυσικά, υπάρχει και το αντίθετο. Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι ο Kevin De Bruyne (σ.σ. η χρηματιστηριακή αξία του, σύμφωνα με το Transfermarkt, ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ), με τον οποίο ήμασταν συμπαίκτες στη Βόλφσμπουργκ. Στην προπόνηση δεν έκανε τίποτε από αυτά που έκανε στα παιχνίδια. Αλλά γνωρίζαμε την ποιότητα που έχει. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που τους αρέσει η πίεση, βγάζουν τον καλύτερό τους εαυτό»

Εσύ ως αρχηγός πηγαίνεις στους νεαρούς συμπαίκτες σου για να τους εμψυχώσεις, να τους συμβουλεύσεις;

«Όχι μόνο εγώ. Προς τα έξω φαίνεται πάντα ο αρχηγός, αλλά όσοι συμπαίκτες μου έχουν την εμπειρία και έχουν παίξει και σε άλλες χώρες βοηθάνε. Δεν χρειάζεται να είναι μόνο ο αρχηγός που θα πιάσει τον πιτσιρικά. Αυτό είναι ένα καλό που έχει η ομάδα, έχουμε πολλούς «αρχηγούς», που βοηθάνε τους νέους σε πολλούς τομείς»

Ολόκληρη η συνέντευξη του αρχηγού του ΠΑΟΚ θα δημοσιευτεί στο περιοδικό People με το Έθνος της Κυριακής που κυκλοφορεί εκτάκτως το Μεγάλο Σάββατο 27/4

ΣΧΟΛΙΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Αλλαγή σελίδας στη Λίβερπουλ: Σλοτ, ο διάδοχος του Κλοπ

Αφήνει τη Φέγενορντ και αναλαμβάνει τους reds

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Λίβερπουλ και Φέγενορντ τα βρήκαν σε όλα και ο Άρνε Σλοτ θα είναι ο διάδοχος του Κλοπ στον πάγκο των Reds.

Oι Ολλανδοί θα εισπράξουν 15 εκατ. ευρώ και ο 45χρονος τεχνικός θα αναλάβει τα ηνία στην αλλαγή σελίδας της Λίβερπουλ μετά την αποχώρηση του Κλοπ.

Την περσινή σεζόν κατέκτησε το πρωτάθλημα, φέτος σήκωσε το κύπελλο και είναι στη 2η θέση στο πρωτάθλημα, στο -9 από την Αϊντχόφεν. Συνολικά με τη Φέγενορντ έχει απολογισμό 93 νίκες, 27 ισοπαλίες και 24 ήττες, ενώ την τρέχουσα σεζόν το ρεκόρ του είναι 28-7-8.

«Είναι ξεκάθαρο για μένα ότι θέλω να δουλέψω εκεί, να γίνω ο προπονητής της Λίβερπουλ. Οι ομάδες διαπραγματεύονται, οπότε ακόμα είμαι εδώ. Πρέπει να περιμένουμε μέχρι να επιτευχθεί μια συμφωνία, αλλά έχω αισιοδοξία ότι θα γίνει», ανέφερε ο Σλοτ σε δηλώσεις του, όσο οι διαπραγματεύσεις των δύο ομάδων ήταν σε εξέλιξη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αναζητώντας αντίδραση (vid)

Στην τελική ευθεία η προετοιμασία του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η απώλεια κόντρα στη Λαμία είναι κάτι που πληγώνει τον ΠΑΟΚ, αλλά πρέπει πλέον να τον πεισμώσει ενόψει της τελικής ευθείας της σεζόν.

Οι «ασπρόμαυροι» δίνουν ένα κομβικό εντός έδρας παιχνίδι την Κυριακή απέναντι στην ΑΕΚ και άπαντες στην ομάδα πιστεύουν ότι είναι η ευκαιρία για να γυρίσει ο διακόπτης και ο Δικέφαλος του Βορρά θα παραμείνει με αξιώσεις στην κούρσα του τίτλου.

Αυτό βέβαια οι παίκτες του Ράζβαν Λουτσέσκου καλούνται να το αποδείξουν στο χορτάρι.

Γι' αυτό το λόγο άλλωστε και το σύνθημα που περνάει από πλευράς «ασπρόμαυρων» είναι «τέλος τα λόγια, ώρα για πράξεις».

Η προετοιμασία του ΠΑΟΚ για το ματς με την ΑΕΚ θα ολοκληρωθεί το Σάββατο το απόγευμα στη Νέα Μεσημβρία.

Η προπόνηση της Παρασκευής ήταν αφιερωμένη στο τακτικό κομμάτι.

https://www.youtube.com/watch?v=aBgcgqLPyuQ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το απίστευτο στατιστικό του Σβαμπ

Ο Αυστριακός έκανε ρεκόρ τερμάτων με τον ΠΑΟΚ με μία εντυπωσιακή ιδιαιτερότητα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Τα 10 γκολ σε 50 εμφανίσεις με τη φανέλα του ΠΑΟΚ τη φετινή σεζόν έφτασε ο Στέφαν Σβαμπ με το τέρμα που πέτυχε στο «Αθ. Διάκος» απέναντι στη Λαμία πριν από λίγες ημέρες.

Ο Αυστριακός έχει ήδη πετύχει ρεκόρ τερμάτων στην έως τώρα παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα έγινε ο πέμπτος «διψήφιος» σκόρερ των «ασπρόμαυρων» για την τρέχουσα σεζόν.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση στην περίπτωση του Σβαμπ είναι το γεγονός ότι τα μισά από τα γκολ που έχει πετύχει φέτος είναι στα τελευταία λεπτά των αγώνων!

Ο Αυστριακός έχει «χτυπήσει» απέναντι στην Αμπερντίν στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων, απέναντι στον Ατρόμητο στο 89', κόντρα στον Παναθηναϊκό ξανά στο 89', ενώ με αντίπαλο τη Λαμία στην Τούμπα το δεύτερο γκολ που πέτυχε απέναντι στους Φθιώτες ήταν στο 88' και στο πρόσφατο εκτός έδρας ματς σκόραρε στο 10ο λεπτό των καθυστερήσεων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ