Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η δουλειά στις στατικές φάσεις που ανοίγει τις κλειστές άμυνες

Εκτός από την σωστή κυκλοφορία και την ανάπτυξη από την πίσω ζώνη, εκτός από τα άτομα που θέλει να γεμίζουν την αντίπαλη περιοχή, ο Πάμπλο Γκαρσία έχει δώσει βάρος και στις στατικές φάσεις. 

Ηλίας Καπράλος

Η δουλειά στις στατικές φάσεις που ανοίγει τις κλειστές άμυνες

Είναι αλήθεια ότι οι καλύτερες περίοδοι που θυμούνται οι φίλοι του ΠΑΟΚ εδώ και 10 χρόνια ήταν όταν στον πάγκο της ομάδας, καθόντουσαν προπονητές όπως ο Φερνάντο Σάντος και ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Βασικό στοιχείο και των δύο η δουλειά της ομάδας στις στατικές φάσεις, οι κομπίνες, αλλά και κάθε είδους απειλή όταν η ομάδα έχει ένα κόρνερ, ένα φάουλ κτλ κτλ. 

Πιστός στο ίδιο πλάνο, ο Πάμπλο Γκαρσία λίγο καιρό μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του ΠΑΟΚ θέλησε να εκμεταλλευτεί τους καλούς εκτελεστές που έχει η ομάδα τη δεδομένη χρονική στιγμή και έτσι να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Έτσι πέραν των απευθείας εκτελέσεων φάουλ ή των πέναλτι, ο ΠΑΟΚ έχει πάρει πολλά γκολ, είτε από κόρνερ, είτε από γεμίσματα από φάουλ, είτε από δεύτερες επιθέσεις μετά τα κόρνερ, είτε έχει κερδίσει πέναλτι (δύο φορές) με την ίδια κομπίνα στο κόρνερ. 

Αρχικά στη νίκη με τον ΠΑΣ Γιάννενα. Στο φάουλ που εκτελέστηκε, ο Τσόλακ, πήρε την πρώτη κεφαλιά και στο τέλος ο Καντουρί ήταν εκείνος που με γυριστό έκανε το 2-1 για τον ΠΑΟΚ και έδωσε τη νίκη έστω στο τέλος της αναμέτρησης. Σχεδόν έναν μήνα μετά ο ΠΑΟΚ έκλεισε το 2020 με νίκη κόντρα στον Παναθηναϊκό. Με το σκορ στο 1-1, ο ΠΑΟΚ κέρδισε με γκολ του Ίνγκασον. Κόρνερ από τα δεξιά, πρώτη κεφαλιά του Σφιντέρσκι στο πρώτο δοκάρι και ο Ισλανδός σε μία χαρακτηριστική κίνηση τη φετινή χρονιά έκανε το 2-1 στο δεύτερο δοκάρι. 

Στις πρώτες μέρες και στο παιχνίδι στο Περιστέρι, ο ΠΑΟΚ από κόρνερ βρήκε και ένα γκολ και ένα πέναλτι. Εξ αρχής ο Σφιντέρσκι με την κίνησή του το πρώτο δοκάρι, κέρδισε το πέναλτι που εν τέλει έχασε ο Τζόλης. Από την άλλη μεριά όμως και στο δεύτερο ημίχρονο, η εκτέλεση του Νινούα από τα αριστερά, βρήκε στην καρδιά της περιοχής τον Ουάρντα και ο ΠΑΟΚ έκανε το 1-2, αλλά εν τέλει έχασε το παιχνίδι στις καθυστερήσεις. 

Μερικές μέρες μετά και στον αγώνα με τον ΝΠΣ Βόλος στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ ήταν πίσω στο σκορ με 0-1 και το γύρισε και πάλι από δύο κόρνερ. Και τα δύο εκτελέστηκαν στο πρώτο δοκάρι με στόχο να πάρει την πρώτη κεφαλιά ο Σφιντέρκσι. Στην πρώτη περίπτωση ο Πολωνός κέρδισε το πέναλτι από το χέρι του αντιπάλου του και το 1-1 ήρθε από την άσπρη βούλα για τον Σβαμπ. Στο δεύτερο ημίχρονο και ο πάλι ο Σφιντέρσκι πήρε την κεφαλιά και ο Ίνγκασον με κίνηση “καρμπόν” έκανε το 2-1 για τον ΠΑΟΚ. 

Σχεδόν από στημένη μπάλα ήρθε και το γκολ με τον Ολυμπιακό. Τότε ο Ζίφκοβιτς σέντραρε στην περιοχή σε φάση δεύτερης μπάλας από χτύπημα κόρνερ. Ο Ουάρντα πήρε την πρώτη κεφαλιά και ο Ίνγκασον που είχε μείνει στην περιοχή και στο δεύτερο δοκάρι, έκανε το 1-0, παρότι ο ΠΑΟΚ δεν πήρε κάτι από το παιχνίδι, πέραν του ενός βαθμού. 

Στα επόμενα παιχνίδια και πάλι ο ΠΑΟΚ μπορεί να σκόραρε 14 γκολ, αλλά είχε άλλα 4 γκολ από στατικές φάσεις. Εξ αρχής στο παιχνίδι με την ΑΕΛ στο κύπελλο και στο 5-0, ο Ίνγκασον σκόραρε και πάλι από φάση διαρκείας στην περιοχή του αντιπάλου και μετά από στατική φάση. Αμέσως μετά ήρθαν τα γκολ με την ΑΕΚ. Στο πρώτο ο Κρέσπο ισοφάρισε από ριμπάουντ σε κεφαλιά του Ουάρντα, ενώ το 2-2 ήρθε από έμεσο χτύπημα μέσα από την περιοχή από τον Βιεϊρίνια. Τέλος και στο δεύτερο παιχνίδι του κυπέλλου με την ΑΕΛ, ο Νινούα ήταν και πάλι ο εκτελεστής του κόρνερ και σε φάση που έμοιαζε με το γκολ του Ουάρντα στο Περιστέρι, ο Κρμέντσικ έκανε το 0-2 στο Αλκαζάρ για τον ΠΑΟΚ.

Όλα τα γκολ, τα δύο κερδισμένα πέναλτι με τον ίδιο τρόπο, αλλά και όλες οι μεγάλες στιγμές μέσα σε ένα παιχνίδι που δημιουργεί ο ΠΑΟΚ δείχνει και τη δυναμική που έχει αποκτήσει ο ΠΑΟΚ μέσα από τις στατικές φάσεις και του δίνουν λύσεις σε κάθε παιχνίδι που δυσκολεύεται να σκοράρει σε κανονική ροή αγώνα.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«98 χρόνια αξιοπρέπειας, ανεξαρτησίας, τιμής και περηφάνιας»

Το μήνυμα του Θόδωρου Ζαγοράκη…

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Το δικό του μήνυμα θέλησε να στείλει ο Θόδωρος Ζαγοράκης, για τα σημερινά 98α γενέθλια του ΠΑΟΚ!

«Ο καθένας μας έγινε ΠΑΟΚ για έναν διαφορετικό λόγο, από ένα διαφορετικό ερέθισμα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο προσόν του Συλλόγου. Ο, τι ενώνει διαφορετικά όνειρα κι ελπίδες, αντικρουόμενες αντιλήψεις, κοινωνικές τάξεις… Και το κάνει με τρόπο εμφατικό.

Ο δικός μας ΠΑΟΚ κάποιες στιγμές έχασε χρόνο, πνιγμένος στον κακό του εαυτό. Σώθηκε και ξεπέρασε τον μόνο αντίπαλο που μπορεί να τον κερδίσει: την εσωστρέφεια. 98 χρόνια αξιοπρέπειας, ανεξαρτησίας, τιμής και περηφάνιας! Χρόνια Πολλά, ΠΑΟΚ!» έγραψε χαρακτηριστικά ο πρώην αρχηγός και πρόεδρος του Δικεφάλου, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Διπλή «μάχη» για τους «μικρούς» του ΠΑΟΚ!

Αγωνιστικές υποχρεώσεις για την Κ15 και την Κ19 των «ασπρόμαυρων».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Με δύο παιχνίδια συνεχίζεται σήμερα η αγωνιστική δράση για τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, οι οποίες συνεχίζουν την προσπάθειά του στα πρωταθλήματα υποδομών της Super League.

Πρώτη στο γήπεδο ρίχνεται η Κ15, η οποία φιλοξενείται από τον ΠΑΣ Γιάννινα στις 14:00 στις εγκαταστάσεις της ΕΠΣ Ηπείρου στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής της Β’ Φάσης του πέμπτου ομίλου του πρωταθλήματος της Super League. Οι «ασπρόμαυροι» παραμένουν στο... ρετιρέ του ομίλου, χωρίς να έχουν ουσιαστικά αντίπαλο, αφού απέχουν 26 βαθμούς από τον δεύτερο ΠΑΣ Γιάννινα που μετράει 25 βαθμούς.

Αγωνιστική υποχρέωση έχει σήμερα και η Κ19,η οποία παραμένει στο -1  από τον Ολυμπιακό, ο οποίος κατέχει για την ώρα την πρωτιά στον βαθμολογικό πίνακα. Η ομάδα του Πέτρου Τσιαπακίδη υποδέχεται τον ΟΦΗ στις 16:30 στο αθλητικό κέντρο Λώλας για την εξ αναβολής 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League.

Πέντε αγωνιστικές απομένουν μέχρι το φινάλε του πρωταθλήματος της Κ19, με τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό να είναι οι διεκδικητές του τίτλου και να έχουν μάλιστα να δώσουν ένα ακόμη παιχνίδι μεταξύ τους στην Θεσσαλονίκη, το οποίο μπορεί να καθορίσει ποια ομάδα θα σηκώσει την κούπα του πρωταθλητή.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο youtuber-οπαδός της Αϊντραχτ ήρθε για τρίτη φορά στην Τούμπα! (vid)

Όσα κατέγραψε από την «καυτή» Τούμπα αλλά και η αρνητική εμπειρία του από το Βέλγιο.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Στο βίντεο που δημιούργησε για την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την Αϊντραχτ στη Φρανκφούρτη στις 30 Νοεμβρίου, Γερμανός youtuber έδωσε την υπόσχεση πως εάν αυτό συγκέντρωνε έναν συγκεκριμένο αριθμό “like”, τότε θα έκανε το ταξίδι Φρανκφούρτη – Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει από κοντά το ντέρμπι του Δικεφάλου με τον Ολυμπιακό!

Ο στόχος επετεύχθη, ο οπαδός της Αϊντραχτ τήρησε την υπόσχεσή του και βρέθηκε στην Τούμπα, όπου και παρακολούθησε από τη Θύρα 6 το ντέρμπι, καταγράφοντας με την κάμερά του τα γκολ της αναμέτρησης, την “ασπρόμαυρη” κερκίδα και της αντιδράσεις της, αλλά και κάνοντας τα δικά του σχόλια πριν, κατά την εξέλιξη του παιχνιδιού και μετά το τέλος του. Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εκεί, καθώς ο Φρέντστερ, όπως είναι το όνομά του, ταξίδεψε εκ νέου στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά το παιχνίδι απέναντι στην Κλαμπ Μπριζ.

Μάλιστα, εξομολογήθηκε στην κάμερα πως είχε αγοράσει κανονικά εισιτήριο για το πρώτο παιχνίδι στο Βέλγιο, ταξιδεύοντας οδικώς από τη Γερμανία, ωστόσο δεν κατάφερε να μπει στο γήπεδο καθώς το εισιτήριό του ήταν πλαστό (!)

https://www.youtube.com/watch?v=k33Xu6gmntg

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ