ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Ο καλύτερος ΠΑΟΚ της 15ετίας» (audio)
O Βραζιλιάνος βετεράνος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, που είναι κοντά στους συμπατριώτες του που παίζουν τώρα στην ομάδα, φιλοξενήθηκε στον "αέρα" του ραδιοφωνικού PAOK, στο Libero 107,4.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:
Για την πορεία του ΠΑΟΚ φέτος:
«Εγώ νομίζω ότι ο φετινός ΠΑΟΚ είναι ο καλύτερος ΠΑΟΚ τα τελευταία 15 χρόνια. Τα αποτελέσματα που έχει φέρει, το ρεκόρ που έχει σπάσει και παραμένει αήττητος, τα αποδεικνύουν. Είναι μια πορεία που περιμέναμε όλοι μετά τις επενδύσεις του κ. Σαββίδη. Παίκτες που παίζουν μαζί 2-3 χρόνια, κάποια στιγμή θα έφταναν σε ένα σημείο να κυνηγούν το κάτι παραπάνω. Κατά 90% ήδη έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα και πάμε με γεμάτες μπαταρίες για το Κύπελλο. Αν κάνουμε το νταμπλ θα είναι ότι καλύτερο».
Για τα γκολ του Βιεϊρίνια που απέχει σημαντικά από τον αριθμό των δικών του, αλλά όπως είπε χθες στο PAOK24 τα δικά του πρέπει να μετρούν… διπλά γιατί είναι από μακριά:
«Είναι από τα παιδιά που συμπαθώ ιδιαίτερα. Είναι ένας καλός επαγγελματίας, έχει υπηρετήσει τη φανέλα του ΠΑΟΚ για πολλά χρόνια. Είναι αρχηγός, είναι προσγειωμένος, κρατάει ισορροπίες στα αποδυτήρια, έχει πολύ καλή σχέση με τον προπονητή και περνάει τα μηνύματα που πρέπει σε όλους. Έχει πετύχει γκολ και σημαντικά μάλιστα, όπως το τελευταίο με τον Παναιτωλικό. Πιστεύω να τελειώσει την καριέρα του στον ΠΑΟΚ. Δεν τον γνωρίζω προσωπικά, παρότι είναι εδώ τόσα χρόνια και μιλάμε την ίδια γλώσσα. Είναι όμως ένας από τους αρχηγούς και εκτιμούν το περιβραχιόνιο».
Για τη βραζιλιάνικη «παροικία» του ΠΑΟΚ και την επαφή του μαζί τους:
«Έχω επαφή και σε λίγο θα είμαστε μαζί και πάλι. Οι Βραζιλιάνοι που είναι στον ΠΑΟΚ κάνουν τη διαφορά. Είναι προσγειωμένοι, με εμπειρία στον αγωνιστικό χώρο. Ο Λεό Ζαμπά με το ταλέντο του, αν μείνει στον ΠΑΟΚ, σιγά-σιγά θα μπορεί να αποδώσει πολύ περισσότερα, γιατί θα αποκτήσει εμπειρίες, θα μάθει τη γλώσσα, θα ενσωματωθεί με τον παλμό των φιλάθλων. Όταν ένας παίκτης ξεπερνάει τα 21-22 και βρίσκεται στην ομάδα 3-4 χρόνια, μπορεί να διαχειριστεί το ταλέντο του καλύτερα».
Για τον ενθουσιασμό που βγάζει ο Ζαμπά:
«Μην ξεχνάμε ότι είναι 20 χρονών, προέρχεται από τις ακαδημίες της Κορίνθιανς, φοράει ασπρόμαυρα, έχει τους πιο δυνατούς φιλάθλους στη Βραζιλία. Είναι ένα χαρούμενο παιδί, έχει ενθουσιασμό. Μακάρι να το κρατήσει και να το εκμεταλλεύεται σε κάθε παιχνίδι να φεύγει με χαρά και χαμόγελο από το γήπεδο».
Για τον Πέδρο Ενρίκε:
«Ο Πέδρο είναι πολύ καλό παιδί. Αυτό που του λείπει είναι η περισσότερη ψυχραιμία στο παιχνίδι, γιατί με τον ενθουσιασμό του, δέχεται κάποιες φορές κίτρινες κάρτες. Είναι καλός επιθετικός, που παίζει και στις δύο πλευρές, που μπορεί να κάνει ζημιά σε μία κλειστή άμυνα και νομίζω ότι η επιστροφή του στον ΠΑΟΚ φέτος, με τον αέρα του πρωταθλητή, ίσως του χρόνου τον κάνει καλύτερο».
Για τα δικά του 66 γκολ και τα 35 του Πρίγιοβιτς και τον κίνδυνο που δεν υπάρχει τώρα να τον φτάσει:
«Χωρίς να μειώσω την ικανότητα και την προσωπικότητα του Πρίγιοβιτς, ήταν ένας επιθετικός περιοχής, που δούλευε όλη η ομάδα για αυτόν. Εγώ έπαιζα σέντερ φορ, στα άκρα, επιθετικό και αμυντικό χαφ, μέχρι και δεξί μπακ! Ήμουν ένας μπαλαντέρ που έπαιζα σχεδόν σε όλες τις θέσεις, για αυτό υπάρχει μία μεγάλη διαφορά. Δε μέτρησα πόσα γκολ έχω βάλει, μέτρησα πόσες φορές έφυγα νικητής από το γήπεδο».
Για το νταμπλ και αν πιστεύει ότι θα έρθει φέτος:
«Το πρωτάθλημα σίγουρα! Για το Κύπελλο έχω πολύ θετική σκέψη και πιστεύω ότι με τον αέρα του πρωταθλητή που θα έχει ο ΠΑΟΚ, όποια ομάδα και αν βρεθεί απέναντι του, θα έχει πρόβλημα. Πιστεύω ότι η ΑΕΚ δεν έχει τη δυνατότητα να κοντράρει τον ΠΑΟΚ σε ένα κρίσιμο παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ έχει μια επτάδα παικτών που παίζουν σχεδόν τρία χρόνια μαζί, μιλούν την ίδια γλώσσα και μέσα στον αγωνιστικό χώρο, η επικοινωνία τους είναι πολύ δυνατή».

Ένα ημίχρονο ήταν αρκετό για την Πόρτο να περάσει το εμπόδιο της Φαμαλικάο εκτός έδρας, με 3-0 και να «πιάσει» στην κορυφή της Primeira Liga τις Μπενφίκα και Σπόρτινγκ Λισαβόνας που, όμως, έχουν από ένα ματς λιγότερο.
Ο Εβανίλσον στο 8΄ άνοιξε το σκορ για τους «δράκους» και στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου μέρους, ο Ταρεμί «σφράγισε» επί της ουσίας την 9η εφετινή νίκη τους.
Τρία λεπτά πριν από το 90΄ ο γιος του προπονητή της Πόρτο, Σέρτζιο Κονσεϊσάο, Φρανσίσκο, ο οποίος είχε περάσει ως αλλαγή στο 77ο λεπτό αντί του Εβανίλσον, έβαλε το «κερασάκι στην τούρτα».
FC Famalicão 0 - [3] FC Porto | Francisco Conceição 86'
byu/Zephyrwind insoccer

Με τον Χουάν Μιριτέλο να αναδεικνύεται σε «χρυσή αλλαγή», ο Αστέρας Τρίπολης επικράτησε με 1-0 του Πανσερραϊκού στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», σε αναμέτρηση για τη 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League.
Καλύτεροι οι γηπεδούχοι σε όλη την αναμέτρηση, «λυτρώθηκαν» από το γκολ του Αργεντινού φορ που είχε περάσει αλλαγή στο ματς από τον Μίλαν Ράσταβατς. Τρίτη σερί ήττα για τα «λιοντάρια» του Πάμπλο Γκαρσία που θα μπορούσαν να πάρουν την ισοπαλία στο φινάλε.
Οι Σερραίοι ναι μεν μπήκαν πιο ορεξάτα στο γήπεδο, ωστόσο την πρώτη καλή στιγμή την είχαν οι Αρκάδες. Εντυπωσιακό το αριστερό σουτ του Φεντερίκο Αλβαρες στο 16’ που, για λίγο, δε βρήκε στόχο.
Ακολούθησαν δύο κεφαλιές του Βασίλη Μάντζη (21’, 29’) που δεν ανησύχησαν τον Αντριάν Χοβάν. Οι φιλοξενούμενοι έφτασαν κοντά στο γκολ στο 34’, όταν από τη σέντρα του Σάββα Μούργου, ο Πέπε Κάστανο έβαλε την τελευταία στιγμή την προβολή προ του Κόστα Άλεξιτς.
Ηταν κι η τελευταία αξιόλογη φάση του πρώτου μέρους, με το δεύτερο να ξεκινά με παρόμοιο τέμπο και τον Αλεξιτς να αστοχεί από πλεονεκτική θέση. Ο Μάντζης στο 54’, έπειτα από ωραία ενέργεια του Νίκου Ζουγλή έχασε… το άχαστο, με τους γηπεδούχους να διατηρούν τη… μερίδα του λέοντος.
Μέσα σε ένα δίλεπτο (68’-69’) ήταν η σειρά του Νίκου Καλτσά να απωλέσει δύο σημαντικές ευκαιρίες – ειδικά η δεύτερη αυτό που λένε, κλασική.
Εν τέλει, η λύτρωση για τον Αστέρα ήρθε από τον Μιριτέλο στο 78ο λεπτό. Ο Αργεντινός φορ, που είχε περάσει ως αλλαγή λίγο νωρίτερα, πήρε την πάσα του Χουλιάν Μπαρτόλο, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τα διαδοχικά λάθη των Χοβάν κι Εμίλ Μπέργκστρομ, για το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης.
Μοναδικό κι αυτό επειδή στην τελευταία φάση, ο Νίκος Παπαδόπουλος αντέδρασε σωτήρια σε τετ α τετ με τον Άλεξιτς που δεν μπόρεσε να σώσει το βαθμό για τους φιλοξενούμενους.
Το 1-0 έμεινε, με τον Αστέρα του Μίλαν Ράσταβατς να φτάνει σε δεύτερη σερί νίκη και να σκαρφαλώνει στην έκτη θέση της κατάταξης, αφήνοντας τον Πανσερραϊκό τέσσερις βαθμούς πίσω του και με ερωτηματικά ενόψει της συνέχειας.
Διαιτητής: Κωνσταντίνος Τσέτσιλας (Καστοριάς)
Κίτρινες: Κρεσπί, Γκος, Καλτσάς, Καστάνο – Στάικος, Πηλέας, Πεταυράκης, Τόμας.
Οι συνθέσεις:
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Μίλαν Ράσταβατς): Παπαδόπουλος, Κάστανο, Τζουκάνοβιτς, Καρμόνα, Αλβαρες, Μουνάφο (90’+3’ Αλάγκμπε), Γκος (59’ Σουρλής), Κρεσπί (60’ Σίτο), Καλτσάς, Ζουγλής (60’ Μπαρτόλο), Μάντζης (71’ Μιριτέλο).
ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ (Πάμπλο Γκαρσία): Χοβάν, Γκοτζαμανίδης, Μπέργκστρομ, Δεληγιαννίδης, Πηλέας (72’ Πεταυράκης), Στάικος (72’ Μορέιρα), Ουεντραόγκο, Μούργος (84’ Τόμας), Χατζηστραβός (80’ Σοφιανός), Μασαρίποφ, Άλεξιτς.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΠΑΟΚ: Θέαμα από Μάρκος Aντόνιο στην προπόνηση (vid)
Η εντυπωσιακή ντρίμπλα του Βραζιλιάνου

Ο Μάρκος Αντόνιο πρόσφερε ένα απολαυστικό στιγμιότυπο στην απογευματινή προπόνηση. Η ασπρόμαυρη ΠΑΕ ανέβασε πλάνα από όλα όσα έγιναν στις εγκαταστάσεις της Νέας Μεσημβρίας.