Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πιθανή έρευνα στη Ρεάλ για 200 εκατ. ευρώ από τα Νησιά Κέιμαν

Ίσως προκύψουν οικονομικής φύσεως «περιπέτειες»

Αντώνης Τσακαλέας

Πιθανή έρευνα στη Ρεάλ για 200 εκατ. ευρώ από τα Νησιά Κέιμαν

Όλα ξεκίνησαν το 2016, με τις πρώτες επαφές μεταξύ του Τζον Χαν, επικεφαλής διεθνών υποθέσεων της Providence και του Χοσέ Άνχελ Σάντσεθ Περιάνεθ, γενικού διευθυντή της Ρεάλ Μαδρίτης, εξ ου και η συμμαχία μεταξύ ενός από τους πιο σημαντικούς συλλόγους στην Ισπανία και τον κόσμο και της Providence, που διαθέτει επενδύσεις 44 δις δολάρια.

Μια εταιρική σχέση που αποκαλύπτει την ιστορία που αποκαλύφθηκε από την Info Libre, βασισμένη σε έγγραφα των Football Leaks που δημοσίευσε το γερμανικό Spiegel, σχετικά με τα χρήματα που προέρχονται από το φορολογικό καταφύγιο των Νήσων Κέιμαν για τους «μερένχες», μέσω δύο υποκαταστημάτων της Providence.

Το χρήμα ξεκίνησε από το μέγα εγχείρημα που δημιουργήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης και την ίδια την Providence, η οποία το 2016 υπέγραψε μη δεσμευτική επιστολή προθέσεων, για την πληρωμή από το ταμείο 500 εκατομμυρίων ευρώ για 10 χρόνια, χωρισμένη σε τρία μέρη:

Σε αντάλλαγμα γι΄ αυτούς τους πόρους, η Ρεάλ Μαδρίτης είχε δεσμευτεί να πληρώσει στην Providence 23,75% των υψηλότερων εσόδων που απορρέουν από την εκμετάλλευση εμπορικών δικαιωμάτων σε ορισμένες περιοχές: αυτά που προέρχονται από χορηγούς και μεγάλο μέρος ψηφιακών πλατφορμών.

Η πρώτη συμφωνία επισημοποιήθηκε το 2017, με διάρκεια έως το 2021, κι έφερε 200 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της Ρεάλ, με αντάλλαγμα την υποβίβαση στο found μέρους των εσόδων ως χορηγών. Ο τεχνικός χορηγός και τα δικαιώματα ονοματοδοσίας για το γήπεδο και το αθλητικό κέντρο εξαιρέθηκαν από αυτήν την «περίμετρο».

Όμως εδώ έρχονται τα ερωτήματα. Με ποιον υπέγραψε η Ρεάλ Μαδρίτης αυτήν την ουσιαστική συμφωνία; Όχι με την Providence Equity Partners LLC (με έδρα τη Φλόριντα), αλλά με την PQ VII Sàrl, εταιρεία με έδρα στο Λουξεμβούργο, που ιδρύθηκε το 2017 με κεφάλαιο μόλις 20 χιλιάδων ευρώ.

«Αυτό είναι ένα “όχημα” του οποίου οι τελικοί δικαιούχοι είναι δύο εταιρείες που εδρεύουν στο φορολογικό παράδεισο των Νήσων Κέιμαν», έγραφε ο οικονομικός διευθυντής της Ρεάλ Μαδρίτης Χούλιο Εσκερντέιρο, σε ένα email που απευθύνεται στην ανώτερη διοίκηση του συλλόγου.

«Δύο εταιρείες στα Νησιά Κέιμαν κι εδρεύουν σε ένα κτίριο στη Τζορτζ Τάουν, όπου υπάρχουν χιλιάδες εταιρείες, εγγυώνται την πληρωμή στο σύλλογο 200 εκατομμυρίων ευρώ από μια εταιρεία του Λουξεμβούργου με 20.000 ευρώ μετοχικού κεφαλαίου! Ακούγεται σαν αστείο, αλλά φοβάμαι ότι είναι αλήθεια», πρόσθετε ο Εσκερντέιρο στην ηλεκτρονική αλληλογραφία.

Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Providence τροποποίησαν εν μέρει το προηγούμενο συμβόλαιο στις 20 Νοεμβρίου, με τις δύο εταιρείες των Νήσων Κέιμαν να εγγυώνται στο σύλλογο την πληρωμή 175 εκατομμυρίων ευρώ μέσω πιστωτικής επιστολής, που εκδόθηκε από υποκατάστημα της Citibank στην Τάμπα της Φλόριντα.

Μια δομή της οποίας η Ρεάλ Μαδρίτης γνώριζε τους κινδύνους από την αρχή, ειδικά σε φορολογικό επίπεδο (καθώς και σε σχέση με τη ζημία στην εικόνα και τη φήμη). Τόσο πολύ που ο ίδιος ο Εσκερντέιρο εξήγησε στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πώς τα founds χρησιμοποίησαν δομές αυτού του τύπου για την ελαχιστοποίηση του φορολογικού κόστους, χάρος στην έδρα στο Λουξεμβούργο.

Δεν πρόκειται για παράνομες δομές, αλλά ο οικονομικός διευθυντής προειδοποίησε ότι εάν ο φορολογούμενος, σε μια από τις επιθεωρήσεις του, είχε διαπιστώσει ότι η εταιρεία του Λουξεμβούργου δεν ήταν ο πραγματικός αποδέκτης των πληρωμών της Ρεάλ Μαδρίτης, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την επιχείρηση ως «απάτη».

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Βρούτσης: «Πρώτη φορά αντιμετωπίζεται η βία…» (vid)

Οι τηλεοπτικές τοποθετήσεις του αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, φιλοξενήθηκε στο «ERT News» με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις με τις δεκάδες συλλήψεις οπαδών του Ολυμπιακού για τη δολοφονία του αστυνομικού, Γιώργου Λυγγερίδη, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται σοβαρά η αθλητική βία…

Δείτε το σχετικό βίντεο:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

To πλάνο Αλμέιδα ενόψει Τούμπας

Ποιες αναμένεται να είναι οι επιλογές της ΑΕΚ κόντρα στον ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Με κάποιες αλλαγές σε σχέση με τη νίκη στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, αναμένεται να παραταχθεί η ΑΕΚ κόντρα στον ΠΑΟΚ (19:30, Νovasports Prime).

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ της Ένωσης, ο Αθανασιάδης αναμένεται να παραμείνει κάτω από τα δοκάρια, όπως και οι Βίντα, Κάλενς στα στόπερ, ο Ρότα δεξιά και ο Χατζισαφί αριστερά στην άμυνα.

Στον κέντρο, θεωρείται σίγουρη η παρουσία του Πινέδα, είτε μαζί με τους Σιμάνσκι, Γιόνσον (και τον Μεξικανό στα αριστερά), είτε με έναν εκ των δύο και τον Γκατσίνοβιτς στα αριστερά.

Ελίασον ή Άμραμπατ θα ξεκινήσει στα δεξιά, ο Τσούμπερ όλα δείχνουν ότι θα πάρει τη θέση του Αραούχο, ενώ ένας εκ των Πόνσε, Γκαρσία, θα είναι στην κορυφή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ζίβκοβιτς: «Ο ΠΑΟΚ δεν τα παρατάει ποτέ»

Οι δηλώσεις του Σέρβου μεσοεπιθετικού ενόψει του ντέρμπι με την ΑΕΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς κλήθηκε να σχολιάσει το ντέρμπι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ, σε δηλώσεις του στην κάμερα της Nova, με τον Σέρβο μεσοεπιθετικό να υπόσχεται στους φιλάθλους της ομάδας ότι ο ίδιος και οι συμπαίκτες του δεν πρόκειται να τα παρατήσουν. Παράλληλα, τοποθετήθηκε και για το τελευταίο κακό διάστημα του Δικεφάλου.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για την κατάσταση του ΠΑΟΚ: 

«Είναι δύσκολη περίοδος για εμάς αλλά είμαστε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα. Έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα για το παιχνίδι με την ΑΕΚ και νομίζω πως θα πάμε να πάρουμε τους τρεις βαθμούς».

Για το αν ο ΠΑΟΚ έχει εντοπίσει το πρόβλημα του:

«Έχουμε βρει τι φταίει, τα αναλύσαμε αρκετά, μιλήσαμε μεταξύ μας πάρα πολύ, εντοπίσαμε τα προβλήματα και έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα για να τα λύσουμε εντός αγωνιστικού χώρου».

Για το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ είναι στην ίδια κατάσταση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα:

«Έχουμε πιθανότητες για το πρωτάθλημα, τίποτα δεν έχει τελειώσει, βλέπουμε μόνο μπροστά και όχι τι έγινε στο παρελθόν και θα δώσουμε απάντηση, παλεύοντας για τον τίτλο μέχρι τέλους» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Σέρβος μεσοεπιθετικός προσθέτοντας:

Για το τι παιχνίδι περιμένει:

«Περιμένω ένα καλό παιχνίδι ανάμεσα σε δύο πολύ καλές ομάδες αλλά από τη δική μας πλευρά θα μπούμε αποφασισμένοι, να κάνουμε ένα καλό παιχνίδι, να δείξουμε τι ομάδα είμαστε, πως έχουμε μία καλή ομάδα και ίσως χρειαστούμε και μία δόση τύχης που δεν είχαμε στα προηγούμενα παιχνίδια και θέλουμε μία νίκη».

Για τον κόσμο:

«Ας το κάνουμε όλοι μαζί. Εμείς ως παίκτες του ΠΑΟΚ δεν θα τα παρατήσουμε και θα το αποδείξουμε αύριο στο γήπεδο οπότε καλώ τους φίλους της ομάδας να έρθουν να μας δουν».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ