Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Συλλέκτης τίτλων!

Δεν χρειάζονται και πολλές… συστάσεις για τον ποδοσφαιριστή Μισέλ Πρεντόμ. Πρόκειται άλλωστε για έναν από τους πλέον εμβληματικούς τερματοφύλακες της δεκαετίας του ΄80 και του ΄90. Ποιος είναι όμως ο προπονητής Μισέλ Πρεντόμ και ποιο το προφίλ του;

Στέργιος Αναστασιάδης

Συλλέκτης τίτλων!

Ο 58χρονος πλέον Μισέλ Πρεντόμ, μετά από μία σπουδαία καριέρα σε Σταντάρ Λιέγης (1977-1986), Μέχελεν (1986-1994) και Μπενφίκα (1994-1999), διάστημα στο οποίο υπερασπίστηκε 58 φορές την εστία της Εθνικής Βελγίου, σαφέστατα και έχει καταφέρει να “χτίσει” ένα επιτυχημένο προφίλ και ως προπονητής.

Το όνομά του μάλιστα βρίσκεται στη λίστα του Λούμπος Μίχελ όπως αποκάλυψε η FORZA που κυκλοφορεί μαζί με αυτό του Όσκαρ Γκαρσία του οποίου το προφίλ ανέλυσε νωρίτερα το PAOK24.

Αυτή την περίοδο, ο Πρεντόμ είναι ελεύθερος μετά την αποχώρησή του από τον πάγκο της Κλαμπ Μπριζ, με τον αντικαταστάτη του στους φετινούς δευτεραθλητές Βελγίου να είναι ο πρώην συνεργάτης του Ίγκορ Τούντορ στον ΠΑΟΚ, Ιβάν Λέκο

Ο Πρεντόμ, που δικαίως θεωρείται ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, αφού κρέμασε τα γάντια του, ανέλαβε χρέη τεχνικού διευθυντή στην Μπενφίκα τον Σεπτέμβριο του 2000 και μάλιστα πρότεινε στους “Αετούς” να προσλάβουν τον Μουρίνιο που τότε ήταν διερμηνέας στη Μπαρτσελόνα. Η εισήγησή του δεν εισακούστηκε…

Η πρώτη αποστολή του Πρεντόμ ως προπονητής, ήταν στη Σταντάρ Λιέγης την οποία τελικά υπηρέτησε από τον Δεκέμβριο του 2000 έως τον Μάιο του 2002 και από τον Αύγουστο του 2006 έως τον Ιούνιο του 2008. Στο μεσοδιάστημα, εργάστηκε ως αθλητικός διευθυντής της Σταντάρ, ενώ με την επιστροφή του στον πάγκο της την οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2008, για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια.

Η επόμενη σεζόν ωστόσο τον βρήκε στη Γάνδη, την οποία οδήγησε στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος, την υψηλότερη της ιστορίας της, ενώ κατέκτησε το Κύπελλο Βελγίου. Την περίοδο 2010-11 εργάστηκε στη Τβέντε παρά το ενδιαφέρον που έδειξε γι΄ αυτόν η Πόρτο και η Μίλαν και στο ξεκίνημα της χρονιάς οδήγησε τον σύλλογο στην κατάκτηση του ολλανδικού Σούπερ Καπ, κερδίζοντας τον Άγιαξ με 1-0. Ωστόσο, το φινάλε της σεζόν βρήκε τη Τβέντε στη δεύτερη θέση αφού στο τελευταίο ματς της χρονιάς έχασε από τον Άγιαξ και μαζί τον τίτλο, με την κατάκτηση του Κυπέλλου λίγες ημέρες αργότερα, κερδίζοντας τον Άγιαξ στην παράταση με 3-2.

Το καλοκαίρι του 2011 ο Πρεντόμ “μετακόμισε” στη Σαουδική Αραβία και στην Αλ Σαμπάμπ, ενώ τον Απρίλιο του 2012 η ομάδα του έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από έξι χρόνια, ολοκληρώνοντας τη σεζόν χωρίς ήττα (19 νίκες και 7 ισοπαλίες). Η ανανέωση του συμβολαίου του ήταν φυσικό επακόλουθο, με τον Βέλγο προπονητή να αποχωρεί τελικά από την Αλ Σαμπάμπ τον Σεπτέμβριο του 2013, ύστερα από επιθυμία του να αναλάβει την Κλαμπ Μπριζ. 

Σε αυτή, εργάστηκε μέχρι και τη φετινή περίοδο, με απολογισμό ένα Πρωτάθλημα, ένα Κύπελλο και ένα Σούπερ Καπ. Γενικά, ο Πρεντόμ αρέσκεται σε όλες τις ομάδες του να “χτίζει” την επιτυχία μέσω της άμυνας, με το προσφιλές του σύστημα να είναι το 4-3-3. Φυσικά, πρόκειται για μία σπουδαία προσωπικότητα και έναν άνθρωπο που μπορεί να χαρακτηριστεί… συλλέκτης τίτλων. Και αυτό γιατί, έχει κερδίσει:

ΩΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ

ΣΤΑΝΤΑΡ ΛΙΕΓΗΣ
2 Πρωταθλήματα (1981–82, 1982–83)
1 Κύπελλο (1980–81)
2 Σούπερ Καπ (1981, 1983)

ΜΕΧΕΛΕΝ
1 Πρωτάθλημα (1988–89)

1 Κύπελλο (1986-87)
1 Σούπερ Καπ (1988)
1 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (1987–88)
1 Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (1988)

ΜΠΕΝΦΙΚΑ
1 Κύπελλο (1995–96)

ΕΘΝΙΚΗ ΒΕΛΓΙΟΥ
Φιναλίστ Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (1980)

ΩΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΣΤΑΝΤΑΡ ΛΙΕΓΗΣ
1 Πρωτάθλημα (2007–08)

ΓΑΝΔΗ

1 Κύπελλο (2009-10)

ΤΒΕΝΤΕ
1 Κύπελλο (2010-11)
1 Σούπερ Καπ (2010)

ΑΛ ΣΑΜΠΑΜΠ
1 Πρωτάθλημα (2011-12)

ΚΛΑΜΠ ΜΠΡΙΖ
1 Πρωτάθλημα (2015-16)
1 Κύπελλο (2014–15)
1 Σούπερ Καπ (2016)

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΩΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ
Χρυσό Παπούτσι Βελγίου (1987, 1989)
Τερματοφύλακας της χρονιάς στο Βέλγιο (1988, 1989, 1990, 1991)
Βραβείο Γιασίν FIFA World Cup (1994)
Καλύτερος Ευρωπαίος τερματοφύλακας (1994)

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
Προπονητής της χρονιάς στο Βέλγιο (2007–08,  2014–15, 2015–16)
Προπονητής της χρονιάς στη Σαουδική Αραβία (2012)

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚ: Τα νεότερα για Μπάμπα ενόψει Λεωφόρου

Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η προετοιμασία των «ασπρόμαυρων»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Οι διεθνείς επέστρεψαν, η προετοιμασία του ΠΑΟΚ για το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο συνεχίζεται στη Νέα Μεσημβρία.

Η τακτική προσέγγιση του επικείμενου αγώνα στη Λεωφόρο βρέθηκε για άλλη μία μέρα στο προσκήνιο, με τους ποδοσφαιριστές και το τεχνικό επιτελείο να δουλεύουν μέσα από ασκήσεις και παιχνίδια. Ο Μπάμπα έκανε ατομικό στο γήπεδο, ενώ ο Γουίλιαμ Τρόοστ-Εκόνγκ υποβλήθηκε σε θεραπεία.

Την Παρασκευή (29.03) ο Δικέφαλος θα προπονηθεί στις 11:00 στη Νέα Μεσημβρία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Χάγιεν: «Έτσι θέλω να παίζει η Κλαμπ Μπριζ»

Οι πρώτες δηλώσεις του νέου προπονητή των Βέλγων.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Μερικές εβδομάδες πριν την πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων, ο βελγικός σύλλογος απέλυσε το πρωί της Καθαράς Δευτέρας (18/03) τον Ρόνι Ντέιλα και, στην θέση του (μέχρι νεοτέρας) θα καθίσει ο Νίκι Αγιέν, μέχρι πρότινος τεχνικός της Κλαμπ NXT (ομάδα της 2ης κατηγορίας του βελγικού πρωταθλήματος).

Ο υπηρεσιακός τεχνικός των Βέλγων παραχώρησε την πρώτη συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ερωτώμενος για το αγωνιστικό πλάνο που σχεδιάζει να εκπονήσει μέχρι την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Ήθελα να μάθω από τους παίκτες τι πιστεύουν ότι λειτουργεί καλά στην ομάδα, και τι θα μπορούσε να βελτιωθεί. Μετά τους εξήγησα τις αρχές μου. Τώρα θέλω να τα βάλω όλα σε μια σειρά.

Διάβασα ότι θα κρατήσουμε το 4-3-3, ωστόσο για εμένα δεν έχει να κάνει με τον σταθερό σχηματισμό, αλλά με τη δυναμική της ομάδας. Κάθε παίκτης πρέπει να ξέρει ξεκάθαρα ποια είναι τα καθήκοντα του μέσα στο γήπεδο. Σε καταστάσεις που χάνουμε τη μπάλα, στην κατοχή, στην αντεπίθεση. Δεν πρόκειται να αλλάξω τα πάντα. Έχω αφιερώσει πολύ χρόνο σε ατομικές συζητήσεις έως τώρα. Θέλουμε κυρίως να βασιστούμε στα πράγματα που ήταν καλά και να συνδέσουμε την ποδοσφαιρική μας ικανότητα με το DNA της Κλαμπ Μπριζ. Θέλω να βλέπω ένταση. Μου αρέσει να έχουμε και τη μπάλα, ναι, αλλά η ένταση παραμένει το πιο σημαντικό για εμένα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ετοιμαστείτε! Κάθε Δευτέρα στις 22:00 το τηλεοπτικό Football Factory!

Ανάλυση και συζήτηση για ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδεί σε διαδίκτυο και TV 100

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Στο Football Factory δίνουμε έμφαση στην εμπεριστατωμένη ανάλυση και την ποδοσφαιρική συζήτηση, μαθαίνουμε πως παίζεται το παιχνίδι με τη βοήθεια επαγγελματιών του αθλητισμού.

Στην εκπομπή έχουμε την τιμή να έχουμε μαζί μας τον εθνικό πρωταθλητή του Euro 2004, Ζήση Βρύζα, τον έμπειρο αναλυτή Γιάννη Βλάχο και τους δημοσιογράφους  Σταύρο Κόλκα, Δημήτρη Τσορμπατζόγλου και  Αλέξη Σαββόπουλο.

Δείτε αυτό το διαφορετικό τηλεοπτικό προϊόν στο διαδίκτυο και στο κανάλι του Football Factory στο Youtube. Μπείτε ΕΔΩ και ΚΑΝΤΕ SUBSCRIBE.

ΜΑΖΙ και τηλεοπτικά στην TV 100 την ίδια μέρα και ώρα.

Ετοιμαστείτε για την μεγάλη πρεμιέρα την Δευτέρα 1 Απριλίου στις 22:00.

Με καλεσμένους που φέρνουν την προοπτική τους από τον κόσμο του αθλητισμού, το "Football Factory" υπόσχεται απολαυστικές συζητήσεις πάνω σε θέματα ποδοσφαιρικής τεχνικής και τακτικής.

Προπονητές, πρώην αθλητές και άλλες επώνυμες προσωπικότητες θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους, προσφέροντας μια εμπεριστατωμένη ματιά στον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Μέσα από την εκπομπή μας, επιδιώκουμε να εκπαιδεύσουμε το αθλητικό κοινό σε τεχνικά θέματα του ποδοσφαίρου και να διαδώσουμε την αγάπη για το παιχνίδι, με έναν στόχο τη κατανόηση του αθλήματος που ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει στην μείωση της τοξικότητας και της βίας στα γήπεδα.

Μπείτε ΕΔΩ στο κανάλι του Football Factory στο Youtube ΚΑΝΤΕ SUBSCRIBE, και ετοιμαστείτε για την μεγάλη πρεμιέρα την Δευτέρα 1 Απριλίου στις 22:00.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ