Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το ρατσιστικό παραλήρημα και η τιμωρία της UEFA! (pic)

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός αναλώνεται σε ένα ανευ προηγουμένου ρατσιστικό παραλήρημα, αφού στο παρελθόν έχει τιμωρηθεί για ανάλογη συμπεριφορά και από την UEFA.

Ελένη Μπούντου

Το ρατσιστικό παραλήρημα και η τιμωρία της UEFA! (pic)

Και δεν αναφερόμαστε στο μακρινό παρελθόν, αλλά σε απόφαση που πάρθηκε μόλις πριν από τρία χρόνια και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2013 όταν η UEFA πήρε την απόφαση να «σφραγίσει» μέρος της εξέδρας του Ολυμπιακού στον εντός έδρας ευρωπαϊκό της αγώνα απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (25/2) για τη φάση των «16» του Champions League, λόγω φαινομένων ρατσιστικής βίας.

Συγκεκριμένα, το Πειθαρχικό Σώμα της UEFA επέβαλε την ποινή αυτή στους Πειραιώτες εξαιτίας της ρατσιστικής συμπεριφοράς οπαδών της στην αναμέτρηση της 10ης Δεκεμβρίου με την Άντερλεχτ στο Καραϊσκάκη.

Χαρακτηριστικά η ανακοίνωσή της UEFA ανέφερε:

«Ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε για ρατσιστική συμπεριφορά των οπαδών του (Άρθρο 14 του Πειθαρχικού Κώδικα), ανεπαρκή οργάνωση (Άρθρο 33-4 των Κανονισμών Ασφαλείας), τη χρήση βεγγαλικών (άρθρο 16 του Πειθαρχικού Κώδικα) και λέιζερ (Άρθρο 16 του Πειθαρχικού Κώδικα). Κατά συνέπεια κλείσει μέρος της εξέδρας του γηπέδου –το κάτω μέρος της βόρειας κερκίδας- στο επόμενο εντός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι (σ.σ αυτό με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). Επίσης, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ.

Η μάχη κατά του ρατσισμού αποτελεί βασική προτεραιότητα της UEFA, η οποία έχει πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι σε φαινόμενα ρατσισμού και διακρίσεων τόσο στους αγωνιστικούς χώρους όσο και στις εξέδρες. Κάθε μορφή ρατσιστικής συμπεριφοράς θεωρείται σοβαρό παράπτωμα κατά των κανονισμών και τιμωρείται βαριά. Μετά την αλλαγή των κανονισμών την 1η Ιουνίου, ο αγώνας κατά του ρατσισμού γίνεται πιο έντονος και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή βαρύτερων τιμωριών».

Μάλιστα, το θέμα πήρε διαστάσεις με την FARE να καταγγέλλει στις ποδοσφαιρικές αρχές (FIFA και UEFA αντίστοιχα) την ΕΠΟ και τον Ολυμπιακό για ρατσιστικές – ακροδεξιές συμπεριφορές στο γήπεδο Καραϊσκάκη τον μήνα Νοέμβριο σε αγώνες της Εθνικής και του Ολυμπιακού αντίστοιχα, ενώ από τις καταγγελίες της εν λόγω οργάνωσης δεν ξέφυγε ούτε η «Χρυσή Αυγή».

Στον Ολυμπιακό όχι μόνο δεν καταδίκασαν το περιστατικό αλλά έκαναν λόγο για απόφαση τραβηγμένη απ΄τα μαλλιά (!), διαψεύδοντας πως ήταν ρατσιστικό, όμως από την πλευρά της, η FARE ήταν κατηγορηματική πως επρόκειται για πανό με ρατσιστικό περιεχόμενο…

Πλέον, δεν υπάρχουν απορίες για το πως προέκυψε η ρατσιστική επίθεση στον Ιβάν Σαββίδη, όχι από οπαδούς αλλά από μέλη μιας διοίκησης που είχε τέτοια αντιμετώπιση σε φαινόμενα ρατσιστικής βίας…

*Η φωτογραφία με το πανό δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Απώλεια για την Κ19

Έμεινε στο 3-3 με τον Άρη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η Κ19 του ΠΑΟΚ απομακρύνθηκε κι άλλο από τη διεκδίκηση του τίτλου, αφού δεν κατάφερε να κερδίσει στο Φίλυρο τον Άρη.

Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 2-0, με τον ΠΑΟΚ να μειώνει με τον Καλαϊτσίδη στο 58′, ενώ στο 72′ με κοντινό πλασέ ισοφάρισε με τον Αδάμ.

Στο 81’, ο Άρης ξαναπήρε το προβάδισμα και στις καθυστερήσεις, ο Μύθου ισοφάρισε, ενώ λίγο νωρίτερα, είχε σημαδέψει το δοκάρι.

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό στις 12 Μαΐου, στο επόμενο παιχνίδι του, έχοντας απόσταση τριών βαθμών από τους Ερυθρόλευκους, με ένα παιχνίδι λιγότερο.

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Νικολακούλης, Αδάμ, Πολυκράτης (25′ λ.τ. Αβράμπος), Καστίδης (85′ λ.τ. Κοσίδης), Πασαχίδης, Σνάουτσνερ (46′ Παπαγεωργίου), Πολιτάκης (70′ Γκιτέρσος), Καλαϊτσίδης, Μπάμπουρας (46′ Μύθου), Καλόγηρος, Χατσίδης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ολοταχώς για πρωτάθλημα η Μπριζ!

Πέρασε με 0-3 και από την έδρα της Γκενκ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Συνεχίζει ακάθεκτη για τον τίτλο στο Βέλγιο η Κλαμπ Μπριζ, η οποία πέρασε και από την έδρα της Γκενκ σήμερα.

Αφού τη νίκησε εντός έδρας με 4-0 την περασμένη Τετάρτη, τη φιλοδώρησε με άλλα τρία τέρματα σήμερα, επικρατώντας με 0-3. Ο λόγος για την Κλαμπ Μπριζ, κόντρα στη Γκενκ, συνεχίζοντας την εξαιρετική της πορεία από τότε που άλλαξε προπονητή και προκρίθηκε επί του ΠΑΟΚ στα ημιτελικά του Europa Conference League.

Οι Βέλγοι, προηγήθηκαν με το γκολ του Σάμπε στο 38’, ενώ ο σκόρερ του πρώτου γκολ, ήταν δημιουργός του δεύτερου, το οποίο πέτυχε ο Βετλέσεν στο 67’. Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Τιάγκο, έκανε το 0-3 που ήταν και το τελικό σκορ, με την ομάδα του Νίκι Χάγεν, να ανεβαίνει στην πρώτη θέση της Jupiler Pro League, με ένα παιχνίδι και ένα βαθμό περισσότερο από τη δεύτερη Άντερλεχτ.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Βρούτσης: «Πρώτη φορά αντιμετωπίζεται η βία…» (vid)

Οι τηλεοπτικές τοποθετήσεις του αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, φιλοξενήθηκε στο «ERT News» με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις με τις δεκάδες συλλήψεις οπαδών του Ολυμπιακού για τη δολοφονία του αστυνομικού, Γιώργου Λυγγερίδη, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται σοβαρά η αθλητική βία…

Δείτε το σχετικό βίντεο:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ