Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ε αφού το είπε ο Ντάλας…

Μεγάλη συνέντευξη στην ιστοσελίδα aixmi.gr παραχώρησε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής.

Στέργιος Αναστασιάδης

Ε αφού το είπε ο Ντάλας…

Τι θα μάθουν όσοι διαβάσουν τις δηλώσεις του; Πως οι Έλληνες διαιτητές είναι από τους καλύτερους της Ευρώπης, πως για τα κακώς κείμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου φταίνε οι παράγοντες και οι οπαδικές εφημερίδες και πως πολύ σύντομα το ποδόσφαιρό μας θα βελτιωθεί σε΄ολους τους τομείς βάσει των προσπαθειών της ΕΠΟ. Πιο αναλυτικά, ο Γιώργος Σαρρής δήλωσε μεταξύ των άλλων:    

Για το κατά πόσο η κρίση επηρέασε το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Το νόμισμα έχει δύο όψεις: Οπωσδήποτε η κρίση έβλαψε συσσωρεύοντας κι άλλα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα των ΠΑΕ της Super League και της Football League. Από την άλλη τα τελευταία χρόνια πολλές ομάδες «αναγκάστηκαν» να βασιστούν μόνο σε γηγενείς, σε έλληνες, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχει  μεγάλη παραγωγή νέων ποδοσφαιριστών με πολλά παιχνίδια στα πόδια τους, γεγονός ευεργετικό για τις μικρές εθνικές ομάδες».

Για την πρόσληψη του Χιου Ντάλας: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος και ειλικρινής. Δεν υπάρχει καμία ανεπάρκεια στην Ελλάδα στο χώρο της διαιτησίας. Οι διαιτητές μας είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Οι εκπαιδευτές μας και συνολικά η ΚΕΔ επιτελούν εξαιρετικό έργο. Κι αυτό δεν το λέω εγώ. Το είπε η UEFA, το είπε ο ίδιος ο κύριος Ντάλας, ο οποίος είναι το νούμερο 2 στη διοίκηση της διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ, μετά τον κύριο Κολίνα.

«Αναγκαστήκαμε» σαν ΕΠΟ να προχωρήσουμε στην πρόσληψη ξένου αρχιδιαιτητή, γιατί δυστυχώς κάποιοι προσπαθούν να καλύψουν τις ανεπάρκειές τους ασχολούμενοι με τη διαιτησία και τους διαιτητές. Οι οποίοι είναι το μόνο μέρος του παιχνιδιού του ποδοσφαίρου που δεν διαθέτει φιλάθλους ή στρατούς. Οπότε εύκολα κι ανέξοδα βάλλονται και στοχοποιούνται. Αν είχαμε στην Ελλάδα διαιτησίες ανάλογες με αυτές που είδαμε σε ορισμένα παιχνίδια του Μουντιάλ, ένας Θεός ξέρει τι θα γινόταν».

Για την καχυποψία του Έλληνα φιλάθλου απέναντι στην ελληνική διαιτησία: «Ξέρετε κανένα κράτος στον κόσμο στο οποίο υπάρχουν 12 αθλητικές εφημερίδες, εκ των οποίων οι δέκα είναι οπαδικές; Αυτό τα λέει όλα. Την παθογένεια τούτη μόνο οι παράγοντες  μπορούν να την αλλάξουν. Εμείς όποια προσπάθεια και να κάνουμε πέφτει στο κενό. Μόνο αν κάποια στιγμή οι ίδιοι οι παράγοντες αποφασίσουν ότι πρέπει να προστατεύσουν επιτέλους το προϊόν στο οποίο επενδύουν και όχι να το δυσφημούν, τότε πιθανώς να αλλάξουν επί τα βελτίω τα πράγματα. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν κάθε λογής ανακοινώσεις άμα τον ορισμό του διαιτητή, πριν τον αγώνα, στο ημίχρονο αυτού και μετά το τέλος της αναμέτρησης. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και δεν γίνονται πουθενά στον κόσμο».
 
Για τις μεγαλύτερες πληγές του ελληνικού ποδοσφαίρου, τις οποίες ο ίδιος θα προσπαθήσει να… γιατρέψει: «Η μεγαλύτερη πληγή είναι αναμφισβήτητα η κακή νοοτροπία των παραγόντων που επηρεάζει κατ’ επέκταση τον τύπο και τους οπαδούς. Αν αυτό δεν θεραπευτεί, αν δεν μάθουμε να βλέπουμε  τα πράγματα ως είναι, αν δεν δεχθούμε ότι σε κάποιους τομείς της ζωής γίνονται και λάθη, κι ότι τα λάθη είναι ανθρώπινα, δε νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι σύντομα. Επιπρόσθετα η οικονομική κρίση επηρέασε αρνητικά όλα τα αθλήματα με τη βοήθεια από την πολιτεία να μειώνεται δραματικά, θεαματικά στα χαμηλότερα επίπεδα.

Για παράδειγμα οι ενώσεις οι οποίες ουσιαστικά καλλιεργούν το ποδόσφαιρο στη χώρα, το 2009 χρηματοδοτήθηκαν με επιχορήγηση 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ φέτος μόλις φτάσαμε τις 440 χιλιάδες. Δυστυχώς όποιος ασχοληθεί με το ελληνικό – ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, ξέρει πλέον ότι θα χρειαστεί να βάλει το χέρι βαθειά στην τσέπη. Συνέπεια τούτου είναι οι υποψήφιοι επενδυτές ολοένα να λιγοστεύουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Μια τρίτη παθογένεια είναι σίγουρα οι γηπεδικές εγκαταστάσεις, στην αναβάθμιση των οποίων είχαμε σημειώσει βήματα προόδου τα προηγούμενα χρόνια, όμως τώρα με την παρατεταμένη οικονομική ύφεση, διαφαίνεται ότι μοιραία αρχίζουμε να μένουμε πάλι πίσω».

Για τους “στημένους” αγώνες: «Θα έλεγα ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Απλούστατα ζούμε στη χώρα της υπερβολής. Οτιδήποτε έρθει στην ομοσπονδία, το οποίο μια εταιρία στοιχηματικών συμφερόντων έχει χαρακτηρίσει βάσει στατιστικών στοιχείων ως ύποπτο και άξιο διερεύνησης, εμείς το χαρακτηρίζουμε εκ προοιμίου «στημένο» και διεφθαρμένο. Ως παράδειγμα θα σας πω ότι από τα 13 ύποπτα παιχνίδια που ήρθαν φέτος στην ΕΠΟ από την εν λόγω εταιρία, για τα περισσότερα από αυτά, οι προβλέψεις για μεγάλα πονταρίσματα στο live betting σε συγκεκριμένα σημεία δεν επιβεβαιωθήκαν στην πράξη.

Κατόπιν αυτόματα χαρακτηρίζονταν ως αποτυχημένη προσπάθεια «στησίματος».Οπωσδήποτε είναι ένα μεγάλο πρόβλημα αυτό. Είναι ένα θέμα πάνω στο οποίο πρέπει να σκύψουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο με μπροστάρη την πολιτεία και να δώσουμε συγκεκριμένες λύσεις».

Για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου: «Θεωρώ πως το μέλλον ιδίως των εθνικών ομάδων είναι ιδιαίτερα ευοίωνο. Μετά το 2004 έχει αλλάξει πάρα πολύ τόσο το επίπεδο του έλληνα ποδοσφαιριστή,  όσο το οργανωτικό στάτους της ΕΠΟ και ο τρόπος αντιμετώπισης των εθνικών ομάδων. Σε αυτό το κομμάτι είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Σε επίπεδο συλλόγων, με τις κινήσεις που κάναμε και θα κάνουμε στο μέλλον, αρχής γενομένης από τις αναδιαρθρώσεις των εθνικών πρωταθλημάτων, τα θετικά αποτελέσματα θα φανούν σύντομα. Δεν είναι δυνατόν μια χώρα 10 εκατομμυρίων ανθρώπων να έχει πάνω από 70 επαγγελματικά κλαμπ. Πρέπει να μπει μια σειρά. Και θα μπει».

Μatchcombo στη Stoiximan: Τώρα συνδυάζεις διαφορετικές αγορές σε ένα στοίχημα πριν & κατά τη διάρκεια του ίδιου αγώνα!

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα (21+)

Interwetten, με πρόγραμμα επιβράβευσης! 21+

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ανοικτοί λογαριασμοί για Χιμπέρνιαν-Ριέκα (vids)

1-1 το πρώτο παιχνίδι στη Σκωτία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο νικητής του συγκεκριμένου ζευγαριού, θα αντιμετωπίσει το νικητή του ζευγαριού του ΠΑΟΚ με τη Μποέμιαν, στα πλέι οφ του Europa Conference League.

Το αποτέλεσμα του πρώτου παιχνιδιού στη Σκωτία, άφησε ανοικτούς λογαριασμούς για τη ρεβάνς της Κροατίας, αφού Χιμπέρνιαν και Ριέκα έμειναν στο 1-1.

Η Ριέκα ήταν αυτή που άνοιξε το σκορ στο 61ο λεπτό, με γκολ του Αμπέμ, αλλά έξι λεπτά αργότερα, η Χιμπέρνιαν ισοφάρισε με τον Μπόιλ.

Η ρεβάνς της Κροατίας, είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Αυγούστου, στις 21:00…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Περιμένει αποχωρήσεις ο Λονγκ

Ο προπονητής της Μποέμιαν αναφέρθηκε σε παίκτες που προέρχονται από το σύλλογο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η νίκη της Μποέμιαν επί του ΠΑΟΚ, είναι ένα από τα κορυφαία, αν όχι το κορυφαίο αθλητικό γεγονός στην Ιρλανδία αυτές τις μέρες και ο προπονητής της ομάδας, Κιθ Λονγκ, αναφέρθηκε σε παίκτες όπως ο Τίρνι, ο Λάιονς και ο Ντεβόι, που προέρχονται από τα τμήματα υποδομήε της ομάδας.

«Θα ήταν ωραία να σκεφτούμε ότι ο σύλλογος μπορεί να είναι πολύ ανταγωνιστικός, διατηρώντας και ελκύοντας παίκτες για να μεγαλώσουμε εντός κι εκτός γηπέδου» είπε αρχικά και συνέχισε…

«Με τις ακαδημίες, το προπονητικό κέντρο, έχουμε εξελιχθεί πολύ και συνεργασίες που μας έχουν βοηθήσει να πάμε σε άλλο επίπεδο. Ελπίζουμε να διατηρήσουμε τους παίκτες που έχουμε. Προφανώς, θα είναι δύσκολο για έναν-δύο επειδή συνεχίζουν να βελτιώνονται και θα βρεθούν στο στόχαστρο μεγαλύτερων ομάδων από άλλες χώρες. Αυτή είναι όμως η φύση του παιχνιδιού και το ίδιο ισχύει για όλες τις ομάδες».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Στιγμές ατόφιου σουρεαλισμού

Η «σφαλιάρα» στο Δουβλίνο, οι φωτιές, τα εμβόλια και ο ΠΑΟΚ που «χτίζεται». Γράφει ο Άκης Σακισλόγλου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Να ξεκαθαρίσω από την αρχή το εξής: Το να χάνεις από την Μποέμιαν, οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιαδήποτε διοργάνωση, ακόμα και σε φιλικό παιχνίδι, είναι κάζο. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Και η αλήθεια είναι πως το προχθεσινό κάζο, το βλέπαμε να κοντοζυγώνει εδώ και μέρες.

Γενικά η προχθεσινή βραδιά ήταν εντελώς σουρεαλιστική. Από τη μια, η ειδησεογραφία εξέπεμπε θανατικό. Φωτιές παντού, σπίτια, δέντρα και ζώα στο έλεος των πυρκαγιών. Σχεδόν 100 φωτιές σε όλη την Ελλάδα. Τα σάιτ και τα κανάλια γέμισαν φλόγες, αλαφιασμένους κατοίκους και αποκαμωμένους πυροσβέστες. Και το σκηνικό συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Την ίδια ώρα, ο δικός μας ο νταλγκάς ήταν ο ΠΑΟΚ. Πώς θα κατεβάσει ο Λουτσέσκου την ομάδα, ποιο κανάλι θα δείξει τον αγώνα να κάτσουμε με την παρέα να τον δούμε… Ένας συνοπαδός σχολίασε σε ανάρτηση της ΠΑΕ στο Facebook: «ευχαριστούμε που δώσατε σε ελεύθερο κανάλι την μετάδοση του αγώνα και δε θα έχουμε δουλειά στα μαγαζιά μας». Ο καθένας από τη σκοπιά του. Με την τρέλα και με τα δίκια του. Και η Ελλάδα να καίγεται με την Αττική να καταστρέφεται σε τέτοιο βαθμό που να πέφτει το ρεύμα στο OPEN και να παρακολουθούμε ταξιδιωτική εκπομπή του Τάσου Δούση σε επανάληψη. Κάποια στιγμή η κάμερα δείχνει στούντιο: Μια καρέκλα, ένα γραφείο κι ένα ποτήρι νερό με καλαμάκι (sic). Ατόφιος υπερρεαλισμός που δεν θα μπορούσε να συλλάβει ούτε καν ο Λουίς Μπουνιουέλ στις «ασπρόμαυρες» ταινίες του. Και να σου τα σχόλια των αγανακτισμένων οπαδών από κάτω: «ό,τι να ‘ναι το κανάλι». «Απαράδεκτοι όλοι» και τέτοια. Να θέλεις να μπεις σε όλα τα σχόλια και να γράψεις: «Καίγεται η Ελλάδα αδελφέ, δεν ξέρω αν το πήρες χαμπάρι».

Τελικά και η μετάδοση έγινε και η ήττα ήρθε, έτσι όπως ήρθε, και -ευτυχώς- αποφύγαμε τα χειρότερα αφού στο τέλος συνήλθαμε κάπως και μειώσαμε το σκορ. Δεν θα είναι εύκολα στον επαναληπτικό. Κάθε άλλο. Θα πρέπει να ματώσουμε στην Τούμπα, αφού δεν ματώσαμε στο Δουβλίνο. Το ξέρει ο προπονητής, το κατάλαβαν οι ποδοσφαιριστές, το καταλάβαμε κι εμείς οι απ’ έξω που (απορώ γιατί) το πήραμε κάπως χαλαρά. Έτσι είναι τον Αύγουστο. Ειδικά όταν παίζεις με ομάδες που έχουν 25 παιχνίδια στα πόδια τους και «δίψα» να κάνουν το βήμα παραπάνω. Την πατήσαμε, εν μέρει. Τώρα, αν και την προσεχή Πέμπτη επαναλάβουμε τα ίδια λάθη, τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας και η φετινή ευρωπαϊκή πορεία θα τελειώσει – και πάλι –
άδοξα.

Κατανοούμε όλοι ότι ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου δεν είναι ικανοποιημένο από τις κινήσεις που κάνει το κλαμπ. Άλλοι έχουν στραβώσει εξαρχής με την επιλογή του προπονητή, άλλοι θεωρούν ότι η ομάδα πρέπει να αλλάξει ως και τα δοκάρια για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Γενικώς υπάρχει μια αρνητική αύρα, αρκετά μεγαλύτερη από αυτήν που έχουμε ως οπαδική κουλτούρα και νοοτροπία (και που σχεδόν πάντα αποδεικνύεται υγιής γιατί ΠΑΟΚ χωρίς απαιτήσεις, γκρίνια και αμφισβήτηση, απλά δεν είναι ΠΑΟΚ).

Γνώμη μου είναι πως η αρνητική αύρα φεύγει μόνο με επιτυχίες. Με νίκες, με προκρίσεις και με κινήσεις ουσίας στα μεταγραφικά. Τις μεταγραφές μην τις περιμένετε πριν τις 20 Αυγούστου. Ο ΠΑΟΚ ανήκει στην κατηγορία αγοραστών που περιμένουν το τέλος για να ψωνίσουν από το επάνω ράφι. Κάθε ποδοσφαιριστής που ανήκει σε αυτό, θα κοιτάξει την πρόταση του (κάθε) ΠΑΟΚ, μόνο όταν απομακρυνθεί το όνειρο ενός ιταλικού ή ισπανικού πρωταθλήματος, συνήθως με παρηγοριά τα περισσότερα χρήματα που θα του δώσουμε. Δείτε τι μεταγραφές (δεν) θα κάνει ο Ολυμπιακός αν αποκλειστεί από την Λουντογκόρετς. Δείτε τι έκανε ως τώρα που δεν αποτελεί δεδομένο η είσοδος του στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο, αυτή και η ευρωπαϊκή «φήμη» του ΠΑΟΚ. Γι αυτό και περιμένουμε τον Τζιοβίνκο που τον ξέρει ο Λουτσέσκου και η προοπτική να επιλέξει τον ΠΑΟΚ έχει για τον ποδοσφαιριστή το μικρότερο δυνατό ρίσκο. Λένε πολλοί: «θα κρεμόμαστε από τον Τζιοβίνκο;» Ναι, απαντώ εγώ. Θα περιμένουμε και θα ενισχυθούμε όταν και όπως μπορούμε.

Αυτό που νιώθω, προσωπικά, είναι πως με το συγκεκριμένο προπονητικό τιμ και την πρόθεση των ιδιοκτητών να επενδύσουν χρήματα στην ομάδα, κάθε μέρα, κάθε διοργάνωση, κάθε μεταγραφική περίοδο, το αποτέλεσμα θα είναι και καλύτερο. Δεν το φοβάμαι το αγωνιστικό. Σύντομα αυτό που θα χτιστεί θα το ονομάσουμε «νέα εποχή ΠΑΟΚ». Χάθηκε πολύτιμος χρόνος τα προηγούμενα δύο χρόνια. Όλοι ξέρουμε το πως και το γιατί. Όπως όλοι ξέρουμε πως αποτελεί ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΜΑΓΚΙΑ να ολοκληρώνεις μια διετία κάμψης, μια διετία «πτώσης», με δύο δεύτερες θέσεις και ένα κύπελλο (το πιο ωραίο από όλα). Πιο χαμηλά δε θα μπορούσαμε να βρεθούμε. Μόνο ψηλά από εδώ και πέρα θα ανεβαίνουμε. Τα καλύτερα έρχονται.

Υ.γ.: Αν μας δίδαξε κάτι η πανδημία του Κορονοϊού αυτό είναι πως τα πάντα μπορεί να ανατραπούν από τη μια στιγμή στην άλλη και οι άνθρωποι να μετατραπούν σε έρμαια της μοίρας. Το ποδόσφαιρο είναι το δεύτερο σημαντικότερο πράγμα μετά την υγεία μας. Ας μην το ξεχνάμε ποτέ.

Υ.γ.: Δεν συνηθίζω να υποδεικνύω σε κανέναν τι να κάνει στη ζωή του. Δικαίωμα του καθενός είναι να διστάζει, να αρνείται ή, ίσως, και να φοβάται να κάνει το εμβόλιο. Δεν μπορώ, όμως, να μην πω ότι εδώ και αρκετό καιρό που εμβολιάστηκα κι εγώ και οι αγαπημένοι μου άνθρωποι, νιώθω πιο ασφαλής και πιο αισιόδοξος για το μέλλον. Στα νοσοκομεία υπάρχουν αυτή τη στιγμή 196 διασωληνωμένοι, όλοι ανεμβολίαστοι. Καθημερινά πεθαίνουν 10-15 άνθρωποι. Όλοι ανεμβολίαστοι. Κάντε ό,τι καταλαβαίνετε. Δεν πεθαίνουν όσοι δεν εμβολιάζονται αλλά σίγουρα, όσοι πεθαίνουν από Κορονοϊό, δεν έχουν εμβολιαστεί. Δεν μπορώ να μην το υπογραμμίσω αυτό. Ειδικά διαβάζοντας ένα σωρό fake news στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όσο για τη φράση «πειραματόζωα» που πολλοί χρησιμοποιούν για όσους έχουν εμβολιαστεί, έχετε υπ όψιν σας αυτό: Όταν στην Ελλάδα, 5.000.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως κι ακόμα 750.000 με τη μία από τις δύο δόσεις, «πείραμα» τελικά είναι το να δούμε αν θα παραμείνουν υγιείς αυτοί που ΔΕΝ εμβολιάστηκαν. Γιατί θα το ξαναπώ: άνθρωποι που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους, δεν νοσούν βαριά εδώ και μήνες. Καλή ξεκούραση σε όλους. Και καλή καρδιά σε όσους διαφωνούν με αυτά που γράφω.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Trending