Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αυτή είναι η Φιορεντίνα

Μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Φιορεντίνα, ποιυ κατά σύμπτωση ιδρύθηκε την ίδια χρονιά με τον ΠΑΟΚ, παρέθεσε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της.

Στέργιος Αναστασιάδης

Αυτή είναι η Φιορεντίνα

Το αφιέρωμα στους “βιόλα”, έχει ως εξής: “Η Φιορεντίνα ιδρύθηκε το 1926, με τη συνένωση δυο παλιότερων ομάδων της Φλωρεντίας, της PG Libertas και της Club Sportivo Firenze. Οραματιστής της μεγάλης ομάδας της Τοσκάνης ήταν ο Λουίτζι Ριντόλφι, ευγενής της περιοχής, που γοητεύθηκε από το ποδόσφαιρο μετά από ένα ταξίδι του στην Αγγλία και στόχος του ήταν μια ομάδα που θα κυριαρχήσει στο ποδόσφαιρο της Ιταλίας.

Στα 5 χρόνια από την ίδρυσή της η Φιορεντίνα φτάνει στην μεγάλη κατηγορία της Ιταλίας, από την οποία σπάνια έλειψε έκτοτε απ΄αυτήν. Μόλις 14 χρόνια από την ίδρυσή της, το 1940 θα κερδίσει το πρώτο από τα 6 Κύπελλα Ιταλίας της ιστορίας της (1961, 1966, 1975, 1996, 2001 τα υπόλοιπα).

Την πραγματική της άνθιση τη γνώρισε την 20ετία 1950-70. Το 1956 και το 1969 κερδίζει τα μοναδικά της Πρωταθλήματα. Το 1961 είναι η χρονιά του πρώτου της -και μοναδικού- ευρωπαϊκού τίτλου, του Κυπέλλου Κυπελλούχων με πρωταγωνιστή τον Σουηδό Κουρτ Χάμριν, που είναι και πρώτος σκόρερ στην ιστορία της.

Από το 1970 ως το 1996 η ιστορία της ομάδας είναι γεμάτη σκαμπανεβάσματα, αλλά και στιγμές περηφάνιας. Από το 1982 ξεκινάει η μεγάλη κόντρα με τη Γιουβέντους, καθώς οι Βιόλα έχασαν το πρωτάθλημα όπως πιστεύουν εξαιτίας διαιτητικής εύνοιας της Μεγάλης Κυρίας. Η κόντρα αυτή γιγαντώθηκε το 1990 με τη μεταγραφή του Ρομπέρτο Μπάτζιο…

Ο “Μικρός Βούδας” ήταν ο αγαπημένος της Τοσκάνης, το Αρτέμιο Φράνκι γέμιζε για χάρη του και για χάρη των ποδοσφαιρικών στιγμών μαγείας που χάριζε ώσπου το 1990 δίνεται με μεταγραφή στη Γιουβέντους! Για δυο μέρες οι δρόμοι της Φλωρεντίας γέμισαν με οπαδούς της, οι οποίοι προκάλεσαν φθορές στα γραφεία της ομάδας και προσπάθησαν -μάταια- να χαλάσουν τη μεταγραφή, ενώ συνολικά 50 άτομα τραυματίστηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων.

Ο ίδιος ο Μπάτζιο την πρώτη του φορά ως αντίπαλος στη Φλωρεντία παρότι αποδοκιμαζόταν σε κάθε επαφή με τη μπάλα, αρνήθηκε να εκτελέσει πέναλτι, η Γιουβέντους το έχασε και έφυγε ηττημένη με 1-0. Όταν κατευθυνόταν ως αλλαγή στον πάγκο κάποιος για να τον πικάρει του πέταξε ένα κασκόλ της Φιορεντίνα κι εκείνος το πήρε και το φίλησε, με αποτέλεσμα να κοπάσουν κάπως οι αντιδράσεις τα χρόνια που ακολούθησαν, η κόντρα όμως των δυο ομάδων παραμένει ζωντανή.

Αν σταθεί κανείς σε ιστορικές μορφές της Φιορεντίνα, πέρα από τον Μπάτζιο και τον Χάμριν, μπορεί να σταθεί σε δεκάδες άλλους, όπως τον Σόκρατες, αλλά και πιο πρόσφατους τους Μπατιστούτα και Ρούι Κόστα. Εμβληματική μορφή και ο προπονητής Μπρούνο Πεσάολα που αγνόησε το κατενάτσιο της εποχής και αγωνιζόταν με 4 (!) επιθετικούς, με αποτέλεσμα το δεύτερο Σκουντέτο της ομάδας το 1969.

Ο Τσέζαρε Πραντέλι έμεινε για 5 χρόνια από το 2005 ως το 2010 κι έδωσε εκ νέου ταυτότητα στην Φιορεντίνα, που εντωμεταξύ, το 2002, χρεωκόπησε μετά τον υποβιβασμό της και ξεκίνησε από την C2 την επιστροφή της στη Μεγάλη Κατηγορία το 2005 ανακτώντας το σήμα και το όνομά της.

Τα τελευταία 3 χρόνια, υπό τις οδηγίες του Βιτσέντζο Μοντέλα έχει καθιερωθεί στις τοπ 5 ομάδες του Καμπιονάτο, συμμετείχε στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ φιλοδοξεί μια μεγάλη πορεία στο φετινό Europa League. Στο σημερινό της ρόστερ θα βρει κανείς πολλούς παίκτες του υψηλότερου επιπέδου.

Μεγάλο πλήγμα ο τραυματισμός εκ νέου του Ρόσι, όπως και του Γκόμεζ, ενώ σαφώς ξεχωρίζει με την ποιότητά του ο Κουαδράδο. Ως μεγάλο της προσόν όμως αναγνωρίζεται η  ομαδική λειτουργία και η ισορροπία ανάμεσα σε άμυνα και επίθεση. Παρότι στο Europa League έχει ξεκινήσει με δυο νίκες (επί Γκινγκάμπ με 1-0 και Ντιναμό Μινσκ εκτός με 0-1), στο Πρωτάθλημά της έχει 2 νίκες (μόνο μια στο Αρτέμιο Φράνκι) 3 ισοπαλίες και 2 ήττες και βρίσκεται στην 11η θέση της βαθμολογίας με 9 βαθμούς”.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Δεν αλλάζει… στέγη ο Κουλιεράκης

Σημαντική στιγμή για τον νεαρό στόπερ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Διανύει μία γεμάτη σεζόν σε όλα τα επίπεδα και συνεχώς, βλέπει όλο και περισσότερα βλέμματα να στρέφονται επάνω του.

Ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης από τη δική του μεριά, έχει στραμμένη την προσοχή του στις αγωνιστικές του υποχρεώσεις και την ίδια στιγμή, έδωσε τα χέρια με το μανατζερικό γραφείο που τον εκπροσωπεί, με φόντο την ανανέωση της συνεργασίας τους.

"Με μεγάλη χαρά και βαθιά αίσθηση ευθύνης, ανακοινώνουμε την ανανέωση της συνεργασίας μας με τον Έλληνα διεθνή κεντρικό αμυντικό του @paok_fc , Κωνσταντίνο Κουλιεράκη @konstantinos_koulierakis.

Ο Κωνσταντίνος δεν ξεχωρίζει μόνο για το μοναδικό του ταλέντο, αλλά για το ήθος και την προσωπικότητά του, που τον καθιστούν πραγματικό παράδειγμα προς μίμηση.

Εμείς, στην PROSPORT, είμαστε περήφανοι που θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό του, υποστηρίζοντας κάθε του βήμα και προσφέροντας τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι και ανυπομονούμε να χαράξουμε μαζί μια λαμπρή πορεία στο μέλλον", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Prosport Ltd. (@prosport_gr)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παναθηναϊκός: Επιστροφές ενόψει ΠΑΟΚ

Παίρνει τις αποφάσεις του ο Φατίχ Τερίμ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Όπως ο ΠΑΟΚ, έτσι και ο Παναθηναϊκός ανεβάζει στροφές με φόντο το ντέρμπι της Κυριακής (18:00).

Πλέον, ο Φατίχ Τερίμ έχει στη διάθεσή τους και τους διεθνείς, που επέστρεψαν στην Αθήνα και ξεκίνησαν τη δουλειά.

Χθες, ακολούθησαν αποθεραπεία οι Μπακασέτας, Ιωαννίδης, Ζέκα, Ακαϊντίν, ενώ οι Μάγκνουσον και Πάλμερ – Μπράουν έκαναν το δικό τους πρόγραμμα, καθώς αμφώτεροι παραμένουν στα... pits.

Σήμερα αναμένεται να μπουν στο πρόγραμμα και οι Σπόραρ, Τσέριν και Βέρμπιτς, με τον Τερίμ να καταλήγει στις τελικές του επιλογές ενόψει του ντέρμπι της Κυριακής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚ: Σερί υψηλών απαιτήσεων

Διαδοχικά παιχνίδια που κρίνουν πολλά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου και οι ποδοσφαιριστές του έχουν ξεκινήσει ξανά τη δουλειά με φόντο ένα άκρως απαιτητικό διάστημα σε όλα τα επίπεδα.

Οι “ασπρόμαυροι” θα μπουν και πάλι σε λογική αγώνων, καθώς στο “κάδρο” μπαίνουν τα πλέι οφ και στην πορεία και το Europa Conference League. Αρχικά, στις 31 του Μάρτη θα ακολουθήσει το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο και μετά, σειρά έχει ένας μήνας… “καυτός”!

Ο Απρίλιος θα είναι ένας πολύ-πολύ σημαντικός μήνας για τον Λουτσέσκου και τους παίκτες του, καθώς εκτός από μεγάλες “μάχες” στα πλέι οφ, θα υπάρξουν και τα δύο παιχνίδια με την Κλαμπ Μπριζ στο UECL, ενώ ήδη έχει αναβληθεί το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, που επρόκειτο -βάσει προγράμματος- να πέσει ανάμεσα στα δύο ματς με τους Βέλγους.

Πώς διαμορφώνεται το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του Απρίλη; Δείτε τα παιχνίδια που περιλαμβάνει ο μήνας:

31/3 Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ

3/4 ΠΑΟΚ – Λαμία

7/4 ΑΕΚ – ΠΑΟΚ

11/4 Κλαμπ Μπριζ – ΠΑΟΚ (UECL)

18/4 ΠΑΟΚ – Κλαμπ Μπριζ (UECL)

21/4 Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ

24/4 Λαμία – ΠΑΟΚ

28/4 ΠΑΟΚ – ΑΕΚ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ