Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η μετάβαση θα έχει και κόστος

Ο ΠΑΟΚ άφησε άλλους δύο βαθμούς, αυτή την φορά στον δήθεν δικό του Βόλο. Αν το δεις εντελώς κρύα αυτό που συνέβη, προφανώς και έπρεπε να κερδίσει έχοντας χάσει πολλές ευκαιρίες. Δημιούργησε περισσότερο από πέρυσι, απλά τότε τα έβαλε.

Στέργιος Αναστασιάδης

Η μετάβαση θα έχει και κόστος

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΟΛΚΑ

Προφανώς και η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από το ροτέισον του Φερέιρα. Εγώ ήμουν υπέρ των αλλαγών. Όχι τόσο τραβηγμένα, αλλά υπέρ. Η κεντρική ιδέα του Φερέιρα προφανώς και είναι πως παίκτης του ρόστερ πρέπει να αγωνίζεται και να κερδίζει ομάδες σαν του Βόλου. Αυτό βέβαια που αφήνω στην άκρη και το κρατάω για το μέλλον, είναι το κίνητρο της τραβηγμένης επιλογής Φερέιρα. Η αλήθεια είναι πως σε αυτό το κομμάτι δεν του έχω εμπιστοσύνη. Τον έχω πιάσει ουκ ολίγες φορές να στέλνει μηνύματα μέσα από τις επιλογές του.

Ότι και να έκανε ο Φερέιρα, ο ΠΑΟΚ μπορούσε να κερδίσει. Δεν κέρδισε γιατί δεν πέτυχε γκολ στις πολλές φάσεις που δημιούργησε. Απλά αυτό που ξεχνάμε – όχι όλοι – είναι πως στην εποχή του εξορθολογισμού στα οικονομικά, στην εποχή της επιλογής του κλαμπ να απομακρύνει είτε από την ομάδα, είτε από το γκρουπ παίκτες με παραστάσεις, στην εποχή της ανάδειξης των δικών του ποδοσφαιρικών προϊόντων, θα υπάρξουν τέτοιες βραδιές. Και μάλιστα πολλές.

Δεν έχω το δικαίωμα προσωπικά να απαιτήσω από κανέναν Τζόλη ή Κούτσια να πάρουν πάνω τους το πρότζεκτ και παράλληλα τις αμαρτίες του παρελθόντος.

Το θέμα λοιπόν είναι απλό. Σε αυτή την εποχή της μετάβασης, έτσι όπως είναι σήμερα διαμορφωμένο το ρόστερ, δεν υπάρχουν πιθανότητες κατάκτησης του πρωταθλήματος. Ο μόνος λόγος να αλλάξει αυτό, είναι να ενταχθούν δύο – τρεις τόπ ποδοσφαιριστές μετά από μία ενδεχόμενη πρόκριση της ομάδας την Τετάρτη. Αλλά αυτή η προσέγγιση είναι η μελλοντική. Εδώ γράφουμε για το σήμερα.

Πολλοί παρασύρθηκαν από τις μεγάλες βραδιές με Μπεσίκτας και Μπενφίκα. Βεβαίως και η ομάδα απέδειξε πως είναι ικανή να το πετύχει αυτό. Όμως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, πίσω από τους αγώνες με Ατρόμητο και Βόλο.

Σε αυτή την εποχή της μετάβασης, σήμερα έπρεπε να παίξουν ο Τσόλακ με τον Ουαγκέ για να πάρουν αγωνιστικό ρυθμό με τη νέα τους ομάδα ενόψει Τετάρτης, έπρεπε να προφυλαχτούν οι αναντικατάστατοι Καντουρί – Γιαννούλης – Ζίφκοβιτς.

Το ότι χρησιμοποιήθηκαν και ο Νινούα και ο Περέιρα, προφανώς ήταν και το μήνυμα του Φερέιρα πως αυτούς έχει. Και αν ο Γεωργιανός στο δημιουργικό κομμάτι ήταν σημαντικός, συνολικά ως ποδοσφαιριστής – αθλητής, πρέπει να πάει στα πιτς, να δουλευτεί, να πλακωθεί στα βάρη και να επιστρέψει όντας ολοκληρωμένος.

Γενικά ο ρεαλισμός μόνο καλό κάνει, γιατί ηρεμεί την ψυχή σου. Αυτή η ομάδα πρέπει να βοηθηθεί απ όλους μας όσο γίνεται. Προφανώς είναι ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο, γιατί και ταλέντο έχει και μικρές ηλικίας. Σήμερα ξεκίνησαν οι Μιχάι 21, Ουαγκέ 21, Νινούα 21, Περέιρα 21, Βρακάς 20 και μπήκε ο Τζόλης στα 18 του και ο Κούτσιας στα 16 του.

Ο ρεαλισμός λοιπόν μας βοηθά να κατανοήσουμε πως ο ΠΑΟΚ σήμερα είναι σε μία διαδικασία εξέλιξης. Σίγουρα θα ήταν καλό για αυτόν να έχει περισσότερα παιδιά με παραστάσεις για να μειωθούν τα σκαμπανεβάσματα, όμως η επιλογή του κλαμπ μέχρι σήμερα είναι η αντίθετη. Και προφανώς έχει τους λόγους του. Το λάθος είναι πως απλά θα μπορούσε να πει, αυτά που γράφω παραπάνω.

Εμείς ΠΑΟΚ θα είμαστε και σε αυτή την διαδικασία. Εμένα μου αρέσει αυτό που γίνεται και θα το υποστηρίξω όσο μπορώ εφόσον προχωρά με ποδοσφαιρικό ορθολογισμό και ειλικρίνεια.

Την Τετάρτη, σε παιχνίδι που ο ΠΑΟΚ θα έχει όλα τα όπλα του διαθέσιμα, είναι η ευκαιρία να δούμε το άλλο πρόσωπο. Και για την διαδικασία εξέλιξης, η είσοδος στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ είναι ένα τεράστιο βήμα προς τον στόχο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να καταγράψω πως ο διαιτητής Φωτιάς δεν θα γίνει ποτέ σημείο θετικής αναφοράς, όσο ανέχεται τα καραγκιοζλίκια ομάδων που θέλουν να παίξουν με τον χρόνο τόσο χυδαία όσο οι παίκτες του Βόλου σήμερα.

Περιμένω τον καθαρό χρόνο ποδοσφαίρου για να στοιχειοθετήσω αυτό που γράφω, απλά οι διαιτητές θα πρέπει να κατανοήσουν επιτέλους πως βρίσκονται εκεί για να υποστηρίξουν το ποδόσφαιρο. Όχι τα καραγκιοζλίκια του κάθε απίθανου.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Επιστροφή στη δράση με μεγάλο ντέρμπι για την Κλαμπ Μπριζ

Απαιτητική έξοδος για την προσεχή αντίπαλο του ΠΑΟΚ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ προετοιμάζεται για την επανέναρξη των πλέι οφ της Super League 1 με τους «ασπρόμαυρους» να ταξιδεύουν στην Αθήνα για να αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι της Λεωφόρου. Μεγάλο ντέρμπι ωστόσο ετοιμάζεται να δώσει και η αντίπαλος του «Δικεφάλου» για τα προημιτελικά του Europa Conference League, Κλαμπ Μπριζ, η οποία επιστρέφει κι αυτή στην δράση μετά την δεκαπενθήμερη διακοπή.

Στο Βέλγιο ξεκινούν το προσεχές Σαββατοκύριακο τα πλέι οφ ανόδου με την προσεχή αντίπαλο των «ασπρόμαυρων» στην Ευρώπη να έχει μπροστά της το επόμενο διάστημα δέκα παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων. Το μίνι πρωτάθλημα ξεκινάει με τοπικό ντέρμπι, καθώς η Κλαμπ Μπριζ φιλοξενείται την Πρωταπριλιά (01.04/ 14:30) στην έδρα της «αιώνιας» αντιπάλου της, Σερκλ Μπριζ. Οι δύο ομάδες έχουν διαφορά τεσσάρων βαθμών με την ομάδα του Νίκι Χάγιεν να βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ενώ την Σερκλ στην πέμπτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο διαιτητής του Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ τα έκανε «μαντάρα» στην Κύπρο!

Η ΑΕΚ Λάρνακας εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον του.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η ΕΠΟ έκανε γνωστούς τους ορισμούς της ΚΕΔ, για τη δεύτερη αγωνιστική των πλέι οφ και των πλέι άουτ της Stoiximan Super League και στο ντέρμπι της Κυριακής στη Λεωφόρο, ορίστηκε ο 31χρονος Δανός, Μικέλ Ρίντερ. Ο 30χρονος διαιτητής δεν έχει παραστάσεις από ματς που «καίνε» εκτός της πατρίδας του με τον ορισμό του αν μη τι άλλο να «σηκώνει» μεγάλη συζήτηση.

Εάν κοιτάξει κανείς το βιογραφικό του θα καταλάβει πολύ γρήγορα πως είναι αρκετά άπειρος για ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι σαν αυτό που καλείται να διευθύνει την Κυριακή (31/3, 18:00). Άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 4 Μαρτίου, η Κυπριακή Ομοσπονδία τον όρισε να διευθύνει το ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ Λάρνακας και τον Άρη Λεμεσού, το οποίοι έληξε 1-1 για το Κυπριακό πρωτάθλημα.

Ο Δανός έκανε το παιχνίδι... μπάχαλο με τους γηπεδούχους να βγάζουν μάλιστα ανακοίνωση εναντίον του μετά τη λήξη του αγώνα.

«Κύριε Ρέντερ δεν σε ξεχάσαμε, έχεις και εσύ τις ευθύνες σου…»

Μετά τη λήξη του πρώτου 45λέπτου αποχώρησε για τα αποδυτήρια με τους οπαδούς των γηπεδούχων να τον αποδοκιμάζουν έντονα για τις αποφάσεις του στον πειθαρχικό έλεγχο. Πιο συγκεκριμένα εξέφραζαν τα παράπονα τους για το γεγονός ότι δεν έδειξε ποτέ δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Μουσούντα για φάουλ σε βάρος ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ. 

Μάλιστα, μετά το σφύριγμα της λήξης οι γηπεδούχοι εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία ανέφεραν τα εξής: «Κύριε Mikkel Redder μην νομίζεις ότι σε ξεχάσαμε. Έχεις και εσύ τις ευθύνες σου. Ο Μεσσίνα σε έφερε από τη Δανία για να δείχνεις αυτά που γίνονται και όχι ότι θέλεις εσύ. Την 2η κίτρινη του Μουσούντα την αγνόησες, ενώ είχες άψογη οπτική επαφή της φάσης. Πως γίνεται να δίνεις το φάουλ και η κάρτα να μην βγαίνει; Μας κοροϊδεύεις; Γιατί σε φέρνουν τότε στην Κύπρο; Έχεις και εσύ ευθύνες και κάποιος πρέπει να σου τις υποδείξει. Διαιτητές δεν είμαστε αλλά δεν θέλεις και πτυχίο για τους βασικούς κανονισμούς (βλ. υποσχόμενη επίθεση). Και καλή επιστροφή στη Δανία».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Δεν τίθεται θέμα αλλαγής του τελικού στην OPAP Arena»

Όσα ανέφερε σε δηλώσεις του ο σύμβουλος media της UEFA

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ακόμη μία διάψευση για το ενδεχόμενο να αλλάξει η έδρα του τελικού του Conference League από τον σύμβουλο media της UEFA, Ανδρέα Δημάτο. Ο Ανδρέας Δημάτος μίλησε στην «Καθημερινή» για το νέο format των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και όταν η κουβέντα πήγε στο ενδεχόμενο αλλαγής έδρας του τελικού και στο αν υπάρχει plan b σε περίπτωση που Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ προκριθούν σ' αυτόν, ήταν ξεκάθαρος.

«Από πλευράς UEFA δεν υπάρχει θέμα, κάποιο πρόβλημα που να προκύπτει από την παρουσία του ΠΑΟΚ ή του Ολυμπιακού στον τελικό της "OPAP Arena". Κατά το παρελθόν, μπορεί να είχαν υπάρξει τέτοιες δυσκολίες σε τελικούς, αλλά αλλαγή έδρας δεν θυμάμαι να έχει γίνει», ήταν η απάντηση του Ανδρέα Δημάτου σε ερώτηση για το «αν υπάρχει Plan Β από την UEFA για ένα τέτοιο… εκρηκτικό ενδεχόμενο: δύο ελληνικές ομάδες στην έδρα μιας τρίτης;».

Ταυτόχρονα, ο Δημάτος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις Ζάετς, ο οποίος είχε πει πως «αν η Ντιναμό Ζάγκρεμπ πήγαινε στον τελικό, αυτός θα γινόταν στην Τσεχία».

«Αυτό δεν ισχύει. Ο κ. Ζάετς το είπε από μόνος του», είπε και πρόσθεσε: «Για την UEFA, θέμα αλλαγής του τελικού του Conference League στην Opap Arena δεν υπάρχει και πιστεύω ότι και για το ελληνικό ποδόσφαιρο θα είναι πάρα πολύ άσχημο να δημιουργηθεί το οποιοδήποτε ζήτημα και να μη φιλοξενηθεί ο τελικός στην Ελλάδα, ακριβώς επειδή θα συμμετάσχει ελληνική ομάδα –και μακάρι να συμμετάσχει– σε γήπεδο άλλης ελληνικής ομάδας. Ας σκεφτούμε πόσοι τελικοί έχουν γίνει αντίστοιχα σε έδρα άλλης ομάδας από την ίδια χώρα και πανηγυρίζει Κύπελλο ομάδα που δεν είναι δικό της το γήπεδο. Γιατί να μην μπορούμε στην Ελλάδα να διοργανώσουμε μια τέτοια γιορτή; Όπως και να ‘χει, για την UEFA δεν υπάρχει θέμα αλλαγής έδρας του τελικού».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ