Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

H «ακτινογραφία» της «Φενέρ»

Όσο πλησιάζουν οι ημέρες για την πρώτη συνάντηση της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΟΚ τη φετινή σεζόν, τόσο περισσότερο άπαντες στον «Δικέφαλο» μπαίνουν σε ρυθμούς προκριματικών Champions League.

PAOK24

H «ακτινογραφία» της «Φενέρ»

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ συνεχίζει την ανάλυση των υποψήφιων αντιπάλων των «ασπρόμαυρων» στον 3ο προκριματικό γύρο, με την «ακτινογραφία» της Φενέρμπαχτσε.

Αναλυτικά όσα αναφέρει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο αφιέρωμα της:

«Ήταν 27 Αυγούστου του 2010. Ο Ζλάταν Μουσλίμοβιτς πήρε την κεφαλιά πάσα του Βιερίνια, έφυγε στην πλάτη του Λουγκάνο και εκτέλεσε τον Βολκάν για να γράψει μία από τις πιο σπουδαίες σελίδες στην ευρωπαϊκή πορεία του ΠΑΟΚ. Το 1-1 στο Σουκρού Σαράτσογλου, χάρισε στον ΠΑΟΚ το εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League.

Έξι χρόνια μετά, το διακύβευμα είναι οι όμιλοι του Champions League. Έστω και ένα βήμα πριν το σεντόνι. Οι δρόμοι των δύο ομάδων είναι πολύ πιθανόν ν’ ανταμώσουν και πάλι.  Το paokfc.gr σας παρουσιάζει το προφίλ της Φενέρ, σε μία πρώτη ανάγνωση της πιθανής αντιπάλου του Δικεφάλου στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League.

Φινάλε με άδεια χέρια

Η εποχή Περέιρα ξεκίνησε με το… αριστερό, παρά τις υψηλές φιλοδοξίες που υπήρχαν μετά τις ηχηρές μεταγραφές του περσινού καλοκαιριού. Η Σαχτάρ Ντόνετσκ αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο για τους Τούρκους, οι οποίοι έμειναν μακριά από τους ομίλους του Champions League, γεγονός που αποτέλεσε σημαντικό οικονομικό πλήγμα. Τουλάχιστον η Φενέρ πέρασε στους ομίλους του Europa League αποκλείοντας με δυσκολία τον Ατρόμητο.

Εκεί κόντρα σε Άγιαξ, Μόλντε και Σέλτικ κατάφερε με δύο νίκες και τρεις ισοπαλίες να πάρει την πρόκριση. Στη φάση των 32, το εμπόδιο της Λοκομοτίβ Μόσχας ξεπεράστηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ για τους 16 αντίπαλος ήταν η Μπράγκα που έμοιαζε εύκολη λεία. Οι Πορτογάλοι όμως παρά την ήττα με 1-0 στο Σουκρού Σαράτσογλου επιβλήθηκαν με 4-1 στον επαναληπτικό και άφησαν έξω την ομάδα του Περέιρα.

Παρόμοια ήταν η εξέλιξη της σεζόν στο πρωτάθλημα. Η Φενέρ παρότι φαβορί δεν μπόρεσε να κοντράρει τη Μπεσίκτας που κατέκτησε τον τίτλο. Μοναδική ελπίδα για διάκριση ήταν το Κύπελλο όπου η πιθανή αντίπαλος του ΠΑΟΚ ηττήθηκε 1-0 από την αποκαρδιωτική φέτος Γαλατασαράι και ολοκλήρωσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την σεζόν χωρίς τίτλο και ευρωπαϊκές επιτυχίες.

Ο προπονητής

Ο γνωστός μας από το πέρασμα του στον πάγκο του Ολυμπιακού, ΒίτορΠερέιρα, θα συνεχίσει και την επόμενη σεζόν στο τιμόνι της Φενερμπαξέ. Μετά από μία σεζόν έντονης αμφισβήτησης, η διοίκηση του Συλλόγου αποφάσισε να δώσει μία ακόμα ευκαιρία στον Πορτογάλο τεχνικό, με τα ρεπορτάζ πάντως να τονίζουν πως στην απόφαση αυτή έπαιξε ρόλο το ύψος της αποζημίωσής του σε περίπτωση απόλυσης.

Ο Περέιρα γενικότερα μακριά από την Πόρτο όπου έκανε τ’ ‘ονομά του δυσκολεύεται ν’ αποδείξει τις συστάσεις που τον συνοδεύουν. Στους Δράκους πήγε το 2010 σαν βοηθός του Αντρέ Βίλας Μπόας και έναν χρόνο μετά ανέλαβε τα ηνία. Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και δύο Super Cup Πορτογαλίας, αλλά δεν αγαπήθηκε ποτέ από τον κόσμο και η διοίκηση δεν του ανανέωσε το συμβόλαιο. Μετά από μία μικρή περιπέτεια στον πάγκο της Αλ Αχλί, αντικατέστησε τον Μίτσελ στον πάγκο του Ολυμπιακού και τον οδήγησε στην κατάκτηση του νταμπλ χωρίς να πείσει με το έργο του. Τον θυμόμαστε περισσότερο για τις επισκέψεις του στα αντίπαλα πέταλα των γηπέδων και τους οπαδικούς πανηγυρισμούς του. Το καλοκαίρι του 2015 υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Φενέρμπαξε.

Το ρόστερ

Οι ανακατατάξεις που θα γίνουν στο ρόστερ της Φενέρ θα είναι πολλές. Ήδη 13 ποδοσφαιριστές είτε δεν έχουν συμβόλαιο είτε έχει λήξει ο δανεισμός τους. Ο Κανέρ Ερκίν υπέγραψε στην Ίντερ, ο Μπρούνο Άλβες στην Κάλιαρι, ο Κάντλετς στην Σπάρτα Πράγας, ενώ ο Μάρκοβιτς επέστρεψε στην Λίβερπουλ. Ο Ραούλ Μεϊρέλες δύσκολα θα παραμείνει στην Κωνσταντινούπολη και τα δύο μεγάλα ερωτηματικά είναι οι Τοπάλ και Γκιονούλ, τα συμβόλαια των οποίων έληξαν με τη Φενέρ να προσπαθεί να τους κρατήσει.

Από τους δανεισμούς τους επέστρεψαν επτά παίκτες, με τους Ουκάν και Στοχ να είναι οι δύο που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να κρατήσουν θέση στο ρόστερ, ενώ πολλές είναι οι φήμες και τα ρεπορτάζ για αφίξεις αλλά και αναχωρήσεις. Ο Μουρίνιο θέλει τον Νάνι πίσω στο Μάντσεστερ, ενώ η Φενέρ θέλει να φέρει στην Πόλη τους Φεγκουλί, Ρέγιες και Μπεν Αρφά, με το καλοκαίρι να μοιάζει πολύ μακρύ για τα Καναρίνια.

Η UEFA έχει τιμωρήσει τους Τούρκους για παράβαση του Financial Fair Play και πέρα από το μεγάλο πρόστιμο των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, η Φενερμπαξέ θα συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχοντας την δυνατότητα να δηλώσει μόνο 22 ποδοσφαιριστές, από τους οποίους υπάρχει εξτρά περιορισμός για το πόσοι μπορεί να είναι φετινά αποκτήματα της ομάδας.

Το αστέρι

Οι Τούρκοι διαθέτουν στο δυναμικό τους μερικά βαριά ονόματα. Τον τίτλο του κορυφαίου της ομάδας θα μπορούσαν να τον πάρουν πολλοί. Ο Βραζιλιάνος Φερναντάο των 25 τερμάτων σε όλες τις διοργανώσεις την περσινή σεζόν, ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι που μπορεί να μεγαλώνει αλλά συνεχίζει να είναι ένας ικανότατος στράικερ ή ακόμα και ο αρχηγός Βολκάν Ντεμιρέλ, ο οποίος είναι εξαιρετικός κάτω από τα δοκάρια.

Εκείνος όμως που ξεχωρίζει πραγματικά είναι ο Νάνι. Ήρθε στην ομάδα πριν δύο χρόνια και μόλις ξεπέρασε τα θέματα προσαρμογής, ήταν εξαιρετικός. Έπιασε διψήφιο αριθμό τόσο σε γκολ όσο και σε ασίστ, με 12 και 13 αντίστοιχα και ηγήθηκε της ομάδας του μεσοεπιθετικά. Στα 29 του μπορεί να μην είναι όσο γρήγορος ήταν με την φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, αλλά πιο ώριμος από ποτέ προσφέρει ουσιαστικά στην ομάδα του και με συνέπεια.

Το γήπεδο

Şükrü Saracoğlu

Είναι το πρώτο ποδοσφαιρικό γήπεδο που κατασκευάστηκε στην Κωνσταντινούπολη. Χτίστηκε το 1908 για τις ανάγκες των τοπικών ομάδων της Πόλης και έκτοτε έχει υποστεί πολλές ανακαινίσεις. Η τελευταία χρονολογικά ήρθε το 2006, η οποία διαμόρφωσε και την σημερινή χωρητικότητα του γηπέδου, που ανέρχεται στις 50.509 θέσεις. Η ανακαίνιση ήταν ριζική με τις εξέδρες να γκρεμίζονται και να χτίζονται από την αρχή.  Η απόσταση των φιλάθλων από τον αγωνιστικό χώρο μειώθηκε και το γήπεδο μετατράπηκε σε… κλουβί.

Έχει πάρει το όνομά του από τον παλιό πρόεδρο της ομάδας και 6ο κατά σειρά πρωθυπουργό της Τουρκίας, Σουκρού Σαράτσογλου, επί κυβερνήσεως του οποίου η ομάδα κατοχύρωσε τους τίτλους ιδιοκτησίας του γηπέδου. Το 2009 φιλοξένησε τον τελευταίο τελικό του Κυπέλλου UEFA ανάμεσα στην Σαχτάρ Ντόνετσκ και την Βέρντερ Βρέμης, που βρήκε τους Ουκρανούς νικητές με 2-1 μετά από παράταση.

Οι διεθνείς και το πρόγραμμα της νέας σεζόν

Ισχυρή εκπροσώπηση θα έχει η Φενερμπαξέ στο φετινό Euro. Το μόνο ζήτημα είναι βέβαια αν αυτοί οι παίκτες που αναχώρησαν για Γαλλία ως μέλη του ρόστερ του τούρκικου συλλόγου θα παραμείνουν σε αυτό και μετά το πέρας της διοργάνωσης. Ο Νάνι θα φορέσει την φανέλα της Εθνικής Πορτογαλίας, όπως και ο Μπρούνο Άλβες, ο οποίος έχει υπογράψει ήδη στην Κάλιαρι. Στην τελική 23άδα της Εθνικής Τουρκίας συμπεριλήφθηκαν οι Γκιονούλ, Τοπάλ, Ερκίν, Οζμπαϊρακλι, Σεν και Τουφάν με την Φενέρ να έχει τα πρωτεία σε σχέση με τους υπόλοιπους συλλόγους της χώρας.

Η τούρκικη ομοσπονδία δεν έχει ανακοινώσει ακόμα την ακριβή ημερομηνία έναρξης του νέου πρωταθλήματος, με το Σαββατοκύριακο 13-14 Αυγούστου να μοιάζει η επικρατέστερη ημερομηνία για την πρεμιέρα».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κόκκαλης: «Μακάρι τελικός ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός στο ΕCL» (vid)

Ο Πέτρος Κόκκαλης εξέφρασε την ευχή του τηλεοπτικά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο γιος του Σωκράτη Κόκκαλη, Πέτρος, ο οποίος εξελέγη ευρωβουλευτής με το ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ./Προοδευτική συμμαχία και πλέον είναι επικεφαλής του κόμματος «Κόσμος» με τηλεοπτική του συνέντευξη στο «Action 24» εξέφρασε την ευχή του ο φετινός τελικός του Εuropa Conference League, ο οποίος διεξάγεται στην «Αγιά Σοφιά» να έχει φιναλίστ τον αγαπημένο του Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Και οι Νιγηριανοί… περιμένουν τον Εκόνγκ!

Μετά τις πρόσφατες τοποθετήσεις του

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για το πως έχει η κατάσταση, όσον αφορά την αποζημίωση του ΠΑΟΚ, μετά το σοβαρό τραυματισμό του Γουΐλιαμ Τροστ-Εκόνγκ στο πρόσφατο Κύπελλο Εθνων Αφρικής με την εθνική ομάδα της Νιγηρίας, ενημερωθήκατε μέσα από το PAOK24.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του, έκαναν τους συμπατριώτες του, να τον… περιμένουν να επιστρέψει στις αρχές Ιουνίου και στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Στη Νιγηρία υπάρχει δημοσίευμα που χρησιμοποιεί τις πρόσφατες δηλώσεις του, στις οποίες ανέφερε ότι ο ίδιος πιστεύει πως θα έχει ξεπεράσει το σοβαρό τραυματισμό του ως το τέλος της σεζόν, ενώ την επόμενη, θα είναι στο 100%.

Ο συντάκτης σημειώνει ότι στις 5 Ιουνίου, η Νιγηρία αντιμετωπίζει τη Νότια Αφρική και στις 8 το Μπενίν και υπάρχει ελπίδα ότι ο Εκόνγκ θα είναι ξανά διαθέσιμος τότε, για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Οι ευχές του μπάσκετ στο Γ. Σαββίδη (pic)

Ιδιαίτερη μέρα για έναν ιδιαίτερο άνθρωπο για όλο το σύλλογο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Γιώργος Σαββίδης έχει την τιμητική του σήμερα, λόγω γενεθλίων, μία ημέρα μετά τον πατέρα του Ιβάν και φυσικά η «ασπρόμαυρη» οικογένεια, είναι διπλά του.

Η ΚΑΕ με μήνυμα της στα social media αναφέρει:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ