Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η αλήθεια για Αθανασιάδη

Τι συμβαίνει ακριβώς μεταξύ ΠΑΟΚ και Αθανασιάδη; Είναι όντως κοντά;

Σταύρος Κόλκας

Η αλήθεια για Αθανασιάδη

 

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν μεταξύ ΠΑΟΚ και Αθανασιάδη για τηνεπέκταση της συνεργασίας του διεθνή φορ με την ομάδα που τον ανέδειξε.

 

Η αλήθεια είναι πως οι δύο πλευρές είναι πολύ μακριά ακόμη, όμωςείναι μία υπόθεση που άπαντες γνωρίζουν που θα καταλήξει.

 

Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε από πολύ χαμηλά γνωρίζοντας πως ο Κλάους μετάαπό 60 γκολ τη τελευταία τριετία θα είχε απαιτήσεις, θέλοντας να τον αναγκάσεινα ρίξει τις απαιτήσεις του.

 

Εννοείται πως ο ατζέντης του ΠΑΟΚ αρνήθηκε τα νούμερα που άκουσεκαι το ραντεβού ανανεώθηκε.

 

Πάντως σε αυτή τη περίπτωση, όλοι γνωρίζουν πως πέντε πάνω,πέντε κάτω στο τέλος θα βρεθεί η χρυσή τομή.

 

Ο ΠΑΟΚ για να χάσει τον Κλάους θα πρέπει να έχει αυτοκτονικέςτάσεις.

Ευρωπαϊκό χωρίς Έλληνες δεν γίνεται! Καθημερινές Euro προσφορές, πρωτότυπα στοιχήματα & EuroNovileague με 2.020.000€* *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

ΣΧΟΛΙΑ

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Προτάθηκε ο Τέιλορ (vid)

Όπως γράφτηκε σήμερα στην FORZA

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ φαίνεται να θέλει να κλείσει άμεσα έναν πλάγιο μπακ και έτσι οι προτάσεις από μάνατζερ και ομάδες έρχονται στα γραφεία της ομάδας. Μία από αυτές είναι και ο 26χρονος Βραζιλιάνος της Ντνίπρο, Λούκας Τέιλορ.

Ο Τέιλορ, αγωνίζεται ως δεξιός μπακ, ενώ στα 26 του, έχει κλείσει 2 σεζόν στην Ευρώπη. Ξεκίνησε την καριέρα του από τα τμήματα υποδομής της Παλμέιρας και το καλοκαίρι του 2019, πήγε σαν ελεύθερος στην Εστορίλ που μέσα σε έξι μήνες δεν έκανε συμμετοχή με την πρώτη ομάδα, για να τον πάρει η Ντνίπρο, σχεδόν ελεύθερο.

Εκεί και σε 1,5 χρόνο ο Τέιλορ έχει 30 συμμετοχές με 1 γκολ και 3 ασίστ και το συμβόλαιό του τελειώνει στις 30 Ιουνίου του 2021, που σημαίνει ότι είναι ελεύθερος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Έρευνα PAOK24: Η νέα Τούμπα αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή

Αύξηση της αξίας της γης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Το PAOK24 ανοίγει τον φάκελο της νέας Τούμπας μέσα από μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα του Τζώρτζη Ναλμπάντη που αναλύει το πώς το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ θα φέρει μια σειρά κοσμογονικών αλλαγών στο σύλλογο, στην γύρω περιοχή, αλλά και σε όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Στο πρώτο μέρος της έρευνας, αναλύθηκαν τα δεδομένα γύρω από το πώς το νέο «σπίτι» του Δικεφάλου θα φέρει τεράστια αύξηση στα εισιτήρια.

Το δεύτερο μέρος της έρευνας εστίασε στις επιπτώσεις που δημιουργεί ένα νέο γήπεδο στα οικονομικά και αγωνιστικά δεδομένα μιας ομάδας.

Τα νέα είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά για τους ιδιοκτήτες ακίνητων της περιοχής, ενώ όσοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ακίνητα στην περιοχή της Τούμπας μάλλον θα πρέπει να βιαστούν. Αμερικάνικες έρευνες (Tu, 2005; Feng & Humphreys, 2018) σημειώνουν ότι οι τιμές real estate είναι υψηλότερες όταν το ακίνητο βρίσκεται πλησίον ενός (νέου) γηπέδου.

Σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα, Αμερικανοί ερευνητές στα συμπεράσματα τους σημειώνουν ότι κάθε οικιστική μονάδα πλησίον του γηπέδου αυξάνει την αξία της κατά μέσο όρο κατά $2,214 (Feng & Humphreys, 2018). Σε παρόμοια συμπεράσματα καταλήγουν και ευρωπαϊκές έρευνες.

Συγκεκριμένα μια έρευνα από την Γερμάνια με αντικείμενο τις επιπτώσεις νέων γηπέδων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές σημειώνει ότι οι νέες εγκαταστάσεις καθιστούν τις γειτονίες πέριξ του γηπέδου ιδιαιτέρως ελκυστικές. Επίσης παρατηρείται μια αύξηση της αξίας της γης που κυμαίνεται από 1.3% μέχρι 2% (Ahlfeldt & Maennig, 2009).

Μια ακόμη ερευνά από το διακεκριμένο London School of Economics, καταλήγει επίσης στο ίδιο συμπέρασμα και παρατηρεί αύξηση των τιμών real estate στο Λονδίνο που αγγίζει σχεδόν το 17% (!) μετά την ανέγερση νέων γηπέδων (Ahlfeldt & Kavetsos, 2014). Όσον αφορά την δημιουργία νέων επιχειρήσεων στην περιοχή του νέου γηπέδου, οι έρευνες δεν δείχνoυν να υπάρχει κάποια σημαντική συσχέτιση. Παρατηρείται όμως μια οριακή αύξηση της απασχόλησης σε επιχειρήσεις εστίασης και ποτών που βρίσκονται σε ακτίνα περίπου δυο χιλιομέτρων από το νέο γήπεδο (Harger, Humphreys, & Ross, 2016). Επίσης μια παρεμφερή έρευνα παρατηρεί αύξηση μισθών στις εν λόγω επιχειρήσεις (Coates & Humphreys, 2003).

Τα γήπεδα όμως δεν έχουν μόνο θετικές επιδράσεις. Αμερικάνικες έρευνες παρατηρούν αύξηση της κίνησης αλλά και της εκπομπής καυσαερίων την ημέρα των αγώνων (Humphreys & Ruseski, 2019). Ο σχεδιασμός για υπογειοποίηση της οδού Κλεάνθους, η δημιουργία χώρων πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής σίγουρα θα μειώσουν αισθητά την περιβαλλοντική επιβάρυνση που υφίσταται ήδη η περιοχή εδώ και πολλές δεκαετίες λόγω του παλαιού γηπέδου.

Εκεί που θα πρέπει να δοθεί όμως ακόμα μεγαλύτερη προσοχή είναι στην προσβασιμότητα του γηπέδου και στην μείωση της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης της περιοχής. Η ερευνά που διεξήχθη πριν από περίπου δυο χρονιά για τον τρόπο μετακίνησης των επισκεπτών-φιλάθλων από και προς το γήπεδο, δείχνει ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ κινείται στην σωστή κατεύθυνση, αλλά συνάμα κατέδειξε και το νούμερο 1 πρόβλημα που θα πρέπει να επιλύσει. Σε αυτή την ερεύνα έγινε σαφές ότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία των επισκεπτών-φιλάθλων (το 64% για την ακρίβεια) χρησιμοποιεί το Ι.Χ. Ενώ ο κάτοικος της Θεσσαλονίκης, θα έχει μελλοντικά την δυνατότητα μετακίνησης με την χρήση του Μετρό (προβλέπεται στάση πλησίον του νέου γηπέδου), όπως γνωρίζουμε, ειδικά στα μεγάλα παιχνίδια, χιλιάδες φίλαθλοι εκτός Θεσσαλονίκης επισκέπτονται το γήπεδο.

Με την δυνατότητα χωροθέτησης παρκινγκ πλησίον του γηπέδου να είναι περιορισμένη (προβλέπονται περίπου 1.000 θέσεις στάθμευσης σε ακτίνα 700 μέτρων από το γήπεδο), θα πρέπει να βρεθούν επιπλέον λύσεις. Παρόμοια προβλήματα έλλειψης χώρων στάθμευσης στο εξωτερικό έχουν λυθεί με την χρήση „park-n-ride“. Δηλαδή, με μεγάλα υπαίθρια πάρκινγκ σχετικά πλησίον του γηπέδου που γειτνιάζουν με κεντρικούς οδικούς άξονες (εθνική οδός, περιφερειακή οδός κτλ.) και στα οποία σταθμεύει ο επισκέπτης-φίλαθλος κατά την ημέρα του αγώνα και μεταφέρεται στο γήπεδο με ειδικά λεωφορεία που πραγματοποιούν δρομολόγια ανά τακτά χρονικά διαστήματα και χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση (π.χ. στο Frist-Walter-Stadion της Kaiserslautern τα δρομολόγια πραγματοποιούνται ανά πέντε λεπτά, με το δημοτικό „park-n-ride“ χωρητικότητας 2,800 θέσεων να βρίσκεται σε απόσταση έξι χιλιομέτρων).

Παρεμφερείς λύσεις είναι εφικτές και για την Νέα Τούμπα. Η δημιουργία ενός τέτοιου χώρου πλησίον της Τούμπας – εφαπτόμενου της περιφερειακής θα ήταν ιδιαιτέρως επωφελής για τους κάτοικους της περιοχής και για τους επισκέπτες-φίλαθλους. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαν να τύχουν εκμετάλλευσης και υφιστάμενοι χώροι. Για παράδειγμα το παρκινγκ του Θέατρου Γης, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2.5 χιλιομέτρων από το γήπεδο έχει χωρητικότητα 4.332 θέσεων και θα προσφέρονταν για μια λύση τύπου „park-n-ride“.

** Ο Τζώρτζης Ναλμπάντης σπούδασε νομική με ειδίκευση στο οικονομικό δίκαιο στην Χαϊδελβέργη και συνέχισε τις σπουδές του με ένα μεταπτυχιακό στο „European and International Business Law” στην Βιέννη, το οποίο ολοκλήρωσε επιτυχώς με την διατριβή του να πραγματεύεται την εφαρμογή και νομιμότητα κανονισμών της ΦΙΦΑ στα πλαίσια του ευρωπαϊκού δικαίου. Έπειτα ακολούθησε και ένα δεύτερο μεταπτυχιακό στο „Sport Management” στην Κολωνία με αντικείμενο διατριβής του: “Το πρόβλημα αγωνιστικής ισορροπίας του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου“. Από τον Οκτώβριο του 2012 εργάζεται ως ερευνητής και διδάσκοντας στην Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Tübingen, όπου και ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή με διάκριση summa cum laude. Αντικείμενο της διατριβής του ήταν η οικονομετρική ανάλυση της ζήτησης και προσφοράς αθλητικών γεγονότων, για την οποία τιμήθηκε με την υποτροφία João Havelange Research Scholarship από την διεθνή ομοσπονδία ποδοσφαίρου ΦΙΦΑ και το Διεθνές Ινστιτούτο Αθλητικών Σπουδών CIES. Ο Τζώρτζης Ναλμπάντης στα πλαίσια των ερευνητικών του καθηκόντων έχει συνεργαστεί με κλαμπ (VfB Stuttgart), λίγκες (DFL, Bundesliga) και ομοσπονδίες (UEFA, FIFA). Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.

Βιβλιογραφία

Ahlfeldt, G. M., & Kavetsos, G. (2014). Form or function?: the effect of new sports stadia on property prices in London. Journal of the Royal Statistical Society. Series A (Statistics in Society), 169-190.

Ahlfeldt, G., & Maennig, W. (2009). Arenas, arena architecture and the impact on location desirability: the case of Olympic Arenas’ in Prenzlauer Berg, Berlin. Urban studies, 46(7), 1343-1362.

Bradbury, J. C. (2019). Determinants of revenue in sports leagues: An empirical assessment. Economic Inquiry, 57(1), 121-140.

Coates, D., & Humphreys, B. R. (2003). The effect of professional sports on earnings and employment in the services and retail sectors in US cities. Regional Science and Urban Economics, 33(2), 175-198.

Feddersen, A., & Maennig, W. (2009). Arenas versus multifunctional stadiums: Which do spectators prefer?. Journal of Sports Economics, 10(2), 180-191.

Feng, X., & Humphreys, B. (2018). Assessing the economic impact of sports facilities on residential property values: A spatial hedonic approach. Journal of Sports Economics, 19(2), 188-210.

Ginesta, X., & de San Eugenio, J. (2014). The use of football as a country branding strategy. Case study: Qatar and the Catalan sports press. Communication & Sport, 2(3), 225-241.

Harger, K., Humphreys, B. R., & Ross, A. (2016). Do new sports facilities attract new businesses?. Journal of Sports

Economics, 17(5), 483-500.

Humphreys, B., & Ruseski, J. (2019). Geographic determinants of infant health: The impact of sports facility construction projects. Working paper. West Virginia University.
Jakar, G. S. & Szymanski, S. (2021). Enduring love: The long-term effect of a new stadium. Working Paper. University of Michigan.
Tu, C. C. (2005). How does a new sports stadium affect housing values? The case of FedEx field. Land Economics, 81(3), 379-395.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EURO 2020

Σφιντέρσκι για 11άδα

Η ευκαιρία του Σφιντέρσκι και ο αγώνας κόντρα στην Σλοβακία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

O επιθετικός του ΠΑΟΚ μετά την πολλή καλή χρονιά που έκανε φέτος με τους κυπελλούχους Ελλάδας, είναι έτοιμος για την μεγάλη πρόκληση του EURO, ενώ μάλιστα τα ρεπορτάζ, τον θέλουν να βάζει γερή υποψηφιότητα και για τη βασική 11άδα στον πρώτο αγώνα το απόγευμα της Δευτέρας με την Σλοβακία στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Πάουλο Σόουζα όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα στην Πολωνία, έχει καταλήξει σε σχήμα με 2 επιθετικούς και αυτό θέλει να εφαρμόσει και στον πρώτο αγώνα με την ομάδα του Ρόμπερτ Μακ, ως αντίπαλο.

Η μία θέση στην επίθεση των Πολωνών είναι κλεισμένη από τον καλύτερο ευρωπαίο επιθετικό τα τελευταία χρόνια, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ενώ η θέση του παρτενέρ του είναι άδεια, μετά τους τραυματισμούς και την ανετοιμότητα των Μίλικ και Πιόντεκ. Έτσι η θέση δίπλα στον επιθετικό της Μπάγερν θα “καπαρωθεί” είτε από τον επιθετικό του ΠΑΟΚ είτε από τον Σφίρτσοκ της Λουντογκόρετς.

Μάλιστα οι πρώτες πληροφορίες από το ρεπορτάζ της Εθνικής Πολωνίας, αναφέρουν ότι το προβάδισμα το έχει ο επιθετικός του ΠΑΟΚ, καθώς ταιριάζει περισσότερο δίπλα στον Λεβαντόφσκι, παρά του Σφίρτσοκ που τα χαρακτηριστικά του μοιάζουν περισσότερο με το βασικό επιθετικό της ομάδας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Trending