Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Φερέιρα, άνοιξε τον δρόμο στον Γκαρσία

Ο Αμπέλ Φερέιρα αποχωρεί και αυτό το πανηγυρικό κλίμα δεν είναι το πρέπον. Δεν είναι ένας άνθρωπος που πέρασε και δεν ακούμπησε. Είναι ένας άνθρωπος που απλά δεν βρήκε συναισθηματική σύνδεση με το κλαμπ.

Σταύρος Κόλκας

Ο Φερέιρα, άνοιξε τον δρόμο στον Γκαρσία

Ο Πορτογάλος φεύγει, ο Πάμπλο Γκαρσία έρχεται. Ήταν σχεδόν νομοτελειακό, όλοι το ξέραμε και το θεωρούσαμε αυτονόητο. Απλά η πρόταση της Παλμέιρας, επίσπευσε τις διαδικασίες.

Γιατί τώρα; Γιατί ο Πορτογάλος ολοκλήρωσε την δουλειά που είχε αναλάβει ουσιαστικά αυτό το καλοκαίρι, είχε μαζέψει όλη την φθορά πάνω του και εννοείται πως σε συνδυασμό με τις δικές του προπονητικές αδυναμίες, μετρούσε αντίστροφα. Το περιβάλλον του ΠΑΟΚ δεν είχε άλλη υπομονή και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό.

Αν προσπαθήσω να το δω κρύα το πράγμα, ο Φερέιρα πλήρωσε κυρίως το γεγονός πως δεν έγινε ποτέ κομμάτι του κλαμπ. Δεν αντιμετωπίστηκε ως ένα τέτοιο, αλλά ούτε και ο ίδιος προσπάθησε να γίνει. Υπήρχε μία απόσταση.

Πρόσφατα, έβλεπα μία συνέντευξη του Μουρίνιο στο Netflix. Σε κάποια φάση είπε πως ο οπαδός θα αγαπάει μία ζωή την ομάδα του, όμως δεν θα είναι πάντα ερωτευμένος με αυτή. Εσύ είσαι υποχρεωμένος να στήσεις μία ομάδα που ο οπαδός θα την ερωτευτεί. Και ο ΠΑΟΚ του Φερέιρα, ξέχωρα αν έπαιζε σωστά ή λάθος, δεν ήταν μία ομάδα που την ερωτευόσουν.

Το συναισθηματικό δέσιμο του ηγέτη του αγωνιστικού τμήματος με το κοινό, είναι κομβικό. Και αυτό δεν υπήρχε.

Από εκεί και πέρα βέβαια, έκανε τη δουλειά που ήθελε το κλαμπ. Όταν ο ΠΑΟΚ συμβιβάστηκε στην ιδέα πως είναι αναλώσιμος, τον άφησε για να κάνει τη βρώμικη δουλειά. Οικονομικός εξορθολογισμός με απομάκρυνση επταψήφιων συμβολαίων, ένταξη νεαρών παικτών των ακαδημιών, προετοιμασία εδάφους για την επόμενη μέρα. Ο Πάμπλο αναλαμβάνει χωρίς να χρειαστεί να πάρει καυτές αποφάσεις.

Σωστό ή λάθος, ηθικό ή ανήθικο, η κουβέντα είναι μεγάλη. Η ζυγαριά στο τέλος γέρνει προς το αν έχει γίνει η δουλειά ή όχι. Και το κλαμπ σήμερα, μπορεί να πατήσει στο γεγονός πως ο πρωταρχικός στόχος, το οικονομικό, ισορρόπησε πολύ καλύτερα απ όσο περίμενε.

Κάτι ακόμη ξεκάθαρο στα μάτια μου, είναι πως η προπονητική ΕΣΟ του Αμπέλ Φερέιρα, δεν ήταν έτοιμη να διαχειριστεί κάτι τόσο σύνθετο. Μπορεί το κλαμπ να του έβαλε πολλά και δύσκολα, αλλά υπήρξαν στιγμές που ο ίδιος πλήρωσε την απειρία του. Πέρυσι με την κακή εκγύμναση, συνολικά με τις κακές παρεμβάσεις και τρίτον με την αδυναμία να δουλέψει ένα εναλλακτικό πλάνο απέναντι σε κλειστές άμυνες.

Μπορεί σε πέντε χρόνια ο προπονητής Φερέιρα να είναι πολύ υψηλού επιπέδου, όμως σήμερα, σε έναν ΠΑΟΚ που αλλάζει, έφτασε στο ταβάνι του. Η παραμονή του εδώ θα προκαλούσε φθορά και στον ίδιο και στον ΠΑΟΚ. Αυτός είναι και ο λόγος που το κλαμπ δεν δυσκολεύτηκε να πει το ναι στην Παλμέιρας. Ο δρόμος για τον Πάμπλο Γκαρσία είχε ανοίξει.

Για τον Ουρουγουανό τα πράγματα είναι απλά. Θα στηριχτεί στον θάνατο γιατί μπορεί να συνδέσει συναισθηματικά το κλαμπ με το κοινό του. Τα προπονητικά δείγματα γραφής του είναι εξαιρετικά. Καμία εμμονή με σχηματισμούς, στοχευμένες προπονήσεις, ισχυρή προσωπικότητα και γνώση του περιβάλλοντος.

Αν από κάπου κινδυνεύει ο Γκαρσία, είναι από τους «προστάτες» του. Οι γελοίες κουβέντες περί τρυπημάτων, η ακραία προσωπολατρία, αυτοί που πάντα ψάχνουν εχθρούς. Ο Γκαρσία δεν έχει ούτε μισό εχθρό εντός ΠΑΟΚ. Αντιθέτως, όλοι θέλουν να πετύχει.

Όλοι θα πρέπει να δείξουν υπομονή. Γιατί δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στο ποδόσφαιρο η μετάβαση από ομάδα ακαδημίες, σε πρώτη ομάδα. Η διαχείριση του γκρουπ μίας ομάδας 19χρονών από μία ομάδα εκατομμυριούχων, έχει τεράστια διαφορά. Εγώ πιστεύω πως το έχει γιατί δεν είναι σαλιάρης. Ο ηγέτης είναι σημαντικό να μην είναι φλύαρος και αυτά που λέει να τα εννοεί.

Δεν έχουμε καμία εικόνα του πως θα παίξει ο Γκαρσία. Έχει παίξει 4-3-3, έχει παίξει 4-2-3-1, έχει παίξει το 3-4-2-1 φέτος με την Κ19. Το πρώτο θέμα που έχει να αντιμετωπίσει βέβαια, είναι αυτό του φορ. Ο Τσόλακ είναι εκτός σύνδεσης με τη νέα του ομάδα, ο Σφιντέρσκι δεν μπορεί να γίνει ξεκάθαρο νούμερο ένα.

Δεν μπορώ να ξέρω αν ο Τσόλακ είναι αυτό που βλέπουμε ή όχι. Προφανώς και μπορεί να δείξει κάτι καλύτερο. Όμως εδώ το λάθος είναι του κλαμπ ξέχωρα αν ο Γερμανοκροάτης πετύχει σε βάθος χρόνου.

Το κλαμπ πρέπει να κατανοήσει που βρίσκεται, ποια είναι η τοποθέτησή του στην αγορά και τι λεφτά θέλει να δώσει. Με αυτά τα στοιχεία, θα κατανοήσει πάρα πολύ εύκολα, πως στη συγκεκριμένη θέση τοπ ποδοσφαιριστής, σε παραγωγική ηλικία – 22 μέχρι 28 – δεν έρχεται.

Όποια επιλογή κι αν κάνεις σε αυτές τις ηλικίες, θα αποτελεί ρίσκο. Δεν είναι τυχαίο πως ο ΠΑΟΚ πήρε το νταμπλ όταν ο Ολυμπιακός πόνταρε στον Γκερέιρο και πως ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα όταν ο ΠΑΟΚ πόνταρε σε παραγωγικές ηλικίες – Σφιντέρσκι, Άκπομ – και αυτός πήρε τον Ελ Αραμπί.

Στον φορ δεν ρισκάρεις. Θα ανέβεις σε ηλικία, θα πληρώσεις περισσότερα στο συμβόλαιο και θα προτιμήσεις να βρεις ελεύθερο. Σίγουρα θα έδινες λιγότερα από τα 5,5 εκατομμύρια που στοίχησε συνολικά ο Τσόλακ και θα είχες πάρει μικρότερο ρίσκο.

Δεν βγάζω άχρηστο τον Τσόλακ για να μη παρεξηγηθώ. Απλά το ότι το ρίσκο έπιασε στην υπόθεση Πρίγιοβιτς, με τον ΠΑΟΚ να τον αποκτά στα 27 του έχοντας αλλάξει 9 ομάδες μέχρι τότε, δεν σημαίνει πως θα πιάνει πάντα.

Ο Τσόλακ θα έχει τον χρόνο να δείξει. Έτσι κι αλλιώς οι επιλογές στη θέση είναι περιορισμένες.

Απλά σιγά – σιγά, ας ρίξουν και μία ματιά σε έναν παίκτη με περισσότερες παραστάσεις, ανταπόκριση σε τοπ πρωταθλήματα και συνέπεια στα νούμερα. Και ας είναι και 33, δεν μας πειράζει.

ΣΧΟΛΙΑ

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

«Η Μπρέντφορντ θέλει τον Μπάμπα»

Δημοσίευμα στην Αγγλία κάνει λόγο για ενδιαφέρον για τον μπακ του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Την περίπτωση του Μπάμπα Ράχμαν για το αριστερό άκρο της άμυνας της, φέρεται να τσεκάρει η Μπρέντφορντ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «West London News».

«Η Μπρέντφορντ έστειλε σκάουτ για να παρακολουθήσει τον Μπάμπα Ραχμάν, ο οποίος πραγματοποιεί μία εξαιρετική σεζόν με τον ΠΑΟΚ, θέλοντας να εξασφαλίσει την υπογραφή του έναντι 5.800.000 ευρώ. Οι «μέλισσες» δεν έχουν στην διάθεσή τους το βασικό αριστερό μπακ, Ρίκο Χένρι, ο οποίος πρόκειται να χάσει ολόκληρη τη σεζόν και την έναρξη της επόμενης σεζόν. Θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μόνο μία ανανέωση δανεισμού με την Τότεναμ για τον Σέρχιο Ρεγκιλόν, με τον Ισπανό αμυντικό να αναμένεται να επιστρέψει το καλοκαίρι στην Τότεναμ..

Η απουσία ανταγωνισμού στους μπακ έχει πλήξει τη Μπρέντφορντ και τώρα έχει εντοπίσει τον πρώην αριστερό μπακ της Τσέλσι, Μπάμπα, ο οποίος διαπρέπει τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα ως βασικός. Ο Ραχμάν επέστρεψε στον ΠΑΟΚ ως ελεύθερος μετά την αποχώρησή του από την Τσέλσι, αλλά η επιστροφή στην Πρέμιερ Λιγκ θα μπορούσε να βρεθεί ξανά στο προσκήνιο για εκείνον.

Η Μπρέντφορντ παλεύει για την επιβίωση στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά ο Τόμας Φρανκ πάντα έβγαζε λαγούς από το καπέλο του και το ενδιαφέρον του για τον Γκανέζο αμυντικό θα μπορούσε να είναι το μεγάλο του σχέδιο για να ενισχύσει την ομάδα του. Ο Μπάμπα Ραχμάν βρήκε ξανά την φόρμα του μετά την ένταξή του στον ελληνικό κολοσσό, στον ΠΑΟΚ, το περασμένο καλοκαίρι. Βοήθησε την ομάδα στην καλύτερη εκστρατεία της στην Ευρώπη. Ο 29χρονος απέρριψε την ευκαιρία να υπογράψει με τη Νόριτς και τη Γουότφορντ το καλοκαίρι και αντ' αυτού επέλεξε την Ελλάδα. Αυτή η απόφαση έδωσε μια νέα πνοή στην καριέρα του» αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Άπειρος ο διαιτητής του Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ

Τι έχει κάνει ο Μικέλ Ρέντερ στη μέχρι τώρα καριέρα του

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η ΕΠΟ έκανε γνωστούς τους ορισμούς της ΚΕΔ, για τη δεύτερη αγωνιστική των πλέι οφ και των πλέι άουτ της Stoiximan Super League και στο ντέρμπι της Κυριακής στη Λεωφόρο, ορίστηκε ο 31χρονος Δανός, Μικέλ Ρίντερ.

Ο συγκεκριμένος διαιτητής, έχει σφυρίξει μόλις ένα παιχνίδι του πρώτου προκριματικού γύρου του Europa Conference League και άλλα δύο του Youth League τη φετινή σεζόν. Επτά φορές, έχει οριστεί σε παιχνίδι πρωταθλήματος της πατρίδας του, ενώ γενικά στην καριέρα του, έχει 61 εμφανίσεις σε αγώνες της Superliga.

Ο Ρίντερ, έχει σφυρίξει και ένα διεθνές φιλικό της εθνικής Κ17 της Δανίας το 2022-2022 και όπως γίνεται πολύ εύκολα αντιληπτό από τη μέχρι τώρα καριέρα του, δεν έχει και πολλές εμπειρίες, πόσο μάλλον από τις συνθήκες ενός ελληνικού ντέρμπι όπως αυτό της Κυριακής στη Λεωφόρο.

Ενώ στο ΑΕΚΟλυμπιακός, ορίστηκε ο Σλοβένος πρώτης κατηγορίας, Γιουγκ, στο Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ μπήκε ένας διαιτητής, που δεν έχει παραστάσεις, παρότι το παιχνίδι έχει μεγάλη βαθμολογική σημασία…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Απίστευτο! Κεκλεισμένων των θυρών το F4 στο βόλεϊ

Ανακοίνωση μία μέρα πριν την έναρξη του!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, εξέδωσε ανακοίνωση, μία μέρα πριν την έναρξη του Final 4 του Κυπέλλου στο βόλεϊ, με την οποία γνωστοποίησε ότι θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών, για λόγους «δημόσιας τάξης και ασφάλειας», με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού….

«Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, απαγορεύεται η οργανωμένη και μεμονωμένη μετακίνηση καθώς και η διάθεση εισιτηρίων των φιλάθλων των ομάδων ΑΟΝΣ ΜΙΛΩΝ, ΑΣ ΠΑΟΚ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Σ.Φ.Π. και ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Α.Ο., κατά τη διεξαγωγή του FINAL 4 του Κυπέλλου Ελλάδας Ανδρών Πετοσφαίρισης της ΕΟΠΕ, μεταξύ των ομάδων ΑΟΝΣ ΜΙΛΩΝ, ΑΣ ΠΑΟΚ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Σ.Φ.Π. και ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Α.Ο., την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 (ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ) και το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 (ΤΕΛΙΚΟΣ), στο Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης του ΕΑΚ Λάρισας, για σοβαρούς λόγους της δημόσιας τάξης και ασφάλειας» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ένα 24ωρο πριν ξεκινήσει η διοργάνωση που υποτίθεται ότι θα είναι γιορτή, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, αποφάσισε να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ