Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Οι λεπτές ισορροπίες και η "άλλη" κατάσταση που έχει δημιουργηθεί

Βρισκόμαστε στο Πήλιο και είναι γεγονός πως η ομάδα παλεύει με τους δαίμονές της. Όχι για ποδοσφαιρικούς λόγους βέβαια, αλλά για τον έλεγχο της επέκτασης του ιού εντός του κύκλου της.

Σταύρος Κόλκας

Οι λεπτές ισορροπίες και η "άλλη" κατάσταση που έχει δημιουργηθεί

Αύριο θα γίνουν και νέα τεστ και το βράδυ θα γνωρίζουμε αν υπάρχει άλλο κρούσμα. Αν όλα πάνε καλά θα παίξουμε το φιλικό με τον Ατρόμητο, αν όχι, δύσκολα θα δεχτεί η ομάδα της Αθήνας να αγωνιστεί.

Αυτό που ουσιαστικά γίνεται για όσους δεν έχουν καταλάβει, είναι πως γίνονται έλεγχοι κάθε τρεις μέρες και ανάλογα με τα αποτελέσματα προχωράει η ομάδα.

Πάμε στα ποδοσφαιρικά. Ο Αμπέλ Φερέιρα παρέμεινε, το τιμ του ενισχύθηκε. Έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές, όμως αυτό δεν σημαίνει πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι εύκολη.

Ο ΠΑΟΚ δικαιολογημένα ενίσχυσε ένα τιμ που στήθηκε σε μία μέρα και παρουσίασε κενά στη διάρκεια της σεζόν. Και οι δύο επιλογές που είχε ήταν ή αλλάζει τον προπονητή ή τον ενισχύει. Επέλεξε το δεύτερο και αυτό πρέπει να εκτιμηθεί από τον Φερέιρα.

Το πόσο εύκολο είναι βέβαια για έναν προπονητή να αποδεχτεί πως είχε κενά και να εμπιστευτεί επιλογές ενός κλαμπ που σκεφτόταν να τον απομακρύνει, είναι ένα ερωτηματικό. Και εδώ θα φανεί αν ο Φερέιρα έχει την κρίση και την προσωπικότητα να εκμεταλλευτεί την συγκυρία ή να βγάλει μπροστά τις εμμονές που πιθανότατα ο καθένας θα έβγαζε στη θέση του.

Η κεντρική ιδέα βέβαια, είναι πως το κλαμπ είναι πάνω απ όλους. Αυτό πληρώνει, αυτό αποφασίζει, αυτό δημιουργεί τις συνθήκες. Και στη περίπτωση του Φερέιρα, παρενέβη έναν χρόνο μετά, δίνοντάς του μία δεύτερη ευκαιρία.

Από την άλλη βέβαια, δεν βοηθούν αυτή την ισορροπία διαρροές του τύπου “ήρθε ο Αμανατίδης που είναι ειδικός στο να φτιάχνει τους επιθετικούς”. Δεν ξέρω από που προήλθαν αυτές ούτε με απασχολεί. Ο Γιάννης Αμανατίδης δεν ήρθε στον ΠΑΟΚ γιατί αυτοί που είναι εδώ είναι άχρηστοι, αλλά γιατί δεν υπήρχε προπονητής ατομικής βελτίωσης που θα έπρεπε.

Τα αβανταδόρικα δημοσιεύματα για έναν άνθρωπο που δεν έχει βαρύ προπονητικό βιογραφικό και θα ενταχθεί σε ένα γκρουπ σε ρόλο υφισταμένου, όχι μόνο δεν τον βοηθάνε, αλλά τον δυσκολεύουν αφάνταστα.

Η μορφή που έχει αποκτήσει η σεζόν λόγω της πανδημίας, είναι διαφορετική και θα πρέπει να συνυπολογίσουμε άλλες παραμέτρους.

Πρώτα απ όλα δεν υπάρχει προετοιμασία στη μορφή που ξέραμε. Δεν υπάρχουν οι χρόνοι που ξέραμε, οι μεταγραφές – πωλήσεις ολοκληρώνονται αρχές Οκτώβρη και ουσιαστικά θέλουμε δεν θέλουμε, η ομάδα που τελείωσε τη σεζόν, ξεκινά την επόμενη.

Σε μία απλουστευμένη λογική, η εικόνα που ολοκλήρωσε η ομάδα τη σεζόν ήταν εξαιρετική αμυντικά με μηδέν παθητικό σε τέσσερα ιδιόμορφα παιχνίδια και μέτρια έως κακή επιθετικά.

Μέσα σε είκοσι μέρες προπονήσεων, η ομάδα δεν μπορεί να αλλάξει μορφή. Διαφορετικότητα μπορούνε να δώσουν οι νέοι παίκτες. Άντε και μία δύο καλές ιδέες.

Ο ΠΑΟΚ έφερε άμεσα τον Σβαμπ που μας δείχνει στις προπονήσεις πως πρόκειται για ένα παιδί που ξέρει άψογα τα βασικά της θέσης του και έχει επινοήσεις που μπορούν να σκοτώσουν τον αντίπαλο, αλλά από εκεί και πέρα η μοναδική αλλαγή που μπορεί να γίνει σε σχέση με το τέλος της σεζόν είναι η τοποθέτηση του Πέλκα αντί ενός εκ των Μπίσε και Τζόλη, ενώ υπάρχει πλέον και ο Κρέσπο που η λογική τον φέρνει σε ανταγωνισμό με τον Μιχάι και τον Ίνγκασον και όχι με τον αριστεροπόδαρο Μιχαηλίδη που σπάει ποιοτικά την πίεση.

Ο ΠΑΟΚ μπορούσε να πουλήσει τον Άκπομ και να αναζητήσει άμεσα αντικαταστάτη από την αγορά των ελεύθερων παικτών, όμως δεν το έπραξε, κάτι που προσωπικά δεν θα το έκανα με παίκτη που δεν έχει ανανεώσει.

Η ουσία λοιπόν είναι πως τον Αύγουστο θα πάμε έτσι. Το πολύ να βρούμε και έναν χαφ ακόμη για να υπάρχουν οι λύσεις, αλλά δεν θα πέσω από τα σύννεφα αν αυτός έρθει Σεπτέμβρη.

Πάμε στο κεφάλαιο Βιεϊρίνια. Εγώ απορώ με ένα πράγμα ουσιαστικά. Πως φτάσαμε εδώ. Όλοι μέσα στην ομάδα και όλοι όσοι βρισκόμαστε γύρω από αυτή, αγαπάμε τον Άντρε όσο ελάχιστους που πέρασαν από αυτή.

Στη διοίκηση συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Για να φτάσει λοιπόν η σχέση εδώ που έφτασε, η ρήξη ήρθε μεταξύ ιδιοκτησίας και παίκτη. Θέλω να πιστεύω πως δεν θα επέλθει οριστική ρήξη, απλά δεν είμαι ούτε αυτός που πληρώνω, ούτε αυτός που εισπράττω για να μπω στα οικονομικά δεδομένα της υπόθεσης.

Εγώ λέω απλά και ποδοσφαιρικά, ο Άντρε είναι χρήσιμος και δεν τον έχει παρατήσει το άθλημα, όπως εύκολα λένε πολλοί. Λέω επίσης πως η χρησιμότητά του ειδικά ως δεξιός φουλ μπακ όσο υπάρχει Γιαννούλης και αριστερός αν πουληθεί, είναι τεράστια. Ειδικά στα παιχνίδια που έρχονται, δεν το συζητάω.

Το 3-4-2-1 που δίνει την ευχέρεια να είναι ελαφρώς πιο ψηλά και σε επίπεδο χαρακτηριστικών για τη θέση, έχει σίγουρα να δώσει πολλά περισσότερα από τον Ροντρίγκο και τον Μάτος, ενώ θα υπάρχει και η λύση πίσω από τον Γιαννούλη που τον σκάσαμε πέρυσι μην έχοντας το δικαίωμα της ανάσας.

Για τους μικρούς που είναι στη προετοιμασία, δεν θα πω πολλά. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως αθλητικά και τεχνικά, είναι σε άρτιο επίπεδο. Άρα το τι καριέρα θα κάνουν, θα εξαρτηθεί 100% από το πνευματικό κομμάτι.

Δε νομίζω ποτέ στην ιστορία του ΠΑΟΚ να είχαμε τόσους γηγενείς, υψηλού επιπέδου.

Απλά αυτά τα παιδιά από εδώ και στο εξής, θα πρέπει να μη διαβάζουν τι λένε για αυτούς, να μη κολακεύονται από τους σαλιάρηδες του Τύπου και των social και να ακούνε μόνο αυτούς που είναι εντός ομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παναθηναϊκός: Έμφαση στην τακτική και αποφόρτιση για Σπόραρ – Σένκεφελντ

Στην τελική ευθεία η προετοιμασία των Πρασίνων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Με μεσημεριανή προπόνηση στο «Γ. Καλαφάτης» συνεχίστηκε την Παρασκευή η προετοιμασία του Παναθηναϊκού για τον Kυριακάτικο αγώνα κόντρα στον ΠΑΟΚ.

Οι Πράσινοι ξεκίνησαν με προθέρμανση και rondo, αφιέρωσαν το μεγαλύτερο μέρος της προπόνησης σε τακτική μέσα από παιχνίδι στο μισό γήπεδο και ολοκλήρωσαν με εξάσκηση στα τελειώματα. Αποφόρτιση ακολούθησαν οι Σπόραρ, Σένκεφελντ, ενώ το δικό τους πρόγραμμα συνέχισαν οι Μάγκνουσον, Πάλμερ – Μπράουν.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο Τερίμ έχει δουλέψει πολύ στην επιθετική και την αμυντική τακτική, θέλοντας να πιέσει ψηλά και να δημιουργήσει πρόβλημα στο build up του ΠΑΟΚ. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Έμφαση στην τακτική ενόψει Λεωφόρου – Τα νεότερα για Μπάμπα!

Όσα έγιναν στην πρωινή προπόνηση στη Νέα Μεσημβρία.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Δύο μέρες πριν τον αγώνα κόντρα στον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, το αγωνιστικό τμήμα του Δικεφάλου δουλεύει πάνω στο πλάνο που θα φέρει την νίκη και τους τρεις βαθμούς στην αναμέτρηση της 2ης αγωνιστικής των Play Offs της Stoiximan Super League.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής (29.03) ξεκίνησε με προθέρμανση, ακολούθησαν παιχνίδια κατοχής, ασκήσεις τακτικής, ενώ στο τελευταίο κομμάτι διεξήχθη κι οικογενειακό δίτερμα. Ο Μπάμπα έκανε ατομικό στο γήπεδο, ενώ ο Γουίλιαμ Τρόοστ-Εκόνγκ υποβλήθηκε σε θεραπεία.

Το Σάββατο (30.03) ο Δικέφαλος θα προπονηθεί στις 11:00 στη Νέα Μεσημβρία και το απόγευμα θα αναχωρήσει για Αθήνα από το αεροδρόμιο Μακεδονία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

«Μπλόκο» της Μπριζ στους ΠΑΟΚτσήδες! (pic)

Το κάλεσμα των Βέλγων στους φιλάθλους τους και το…στοπ στον κόσμο του Δικεφάλου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η Κλαμπ Μπριζ ενημερώνει τον κόσμο της πως η διάθεση των εισιτηρίων για την πρώτη αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ, στα προημιτελικά του Conference League, συνεχίζεται.

Οι Βέλγοι καλούν τον κόσμο τους να προμηθευτούν από νωρίς το εισιτήριο που θα τους εξασφαλίσει θέση στο γήπεδο ενώ παράλληλα μπλοκάρουν τους ΠΑΟΚτσήδες, απαγορεύοντας την πρόσβαση στην σελίδα των εισιτηρίων, σε ελληνικές ip.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ