Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Και κάπου εδώ κλείνουμε το κεφάλαιο Βρύζα

Εδώ και μέρες σκέφτομαι να γράψω αυτό το κείμενο γιατί πραγματικά δεν νομίζω πως έχω να κερδίσω κάτι σε προσωπικό επίπεδο. Όμως η αλήθεια είναι πως τρώγομαι με τα ρούχα μου γιατί βλέπω πως παραδοσιακά κάνουμε τα ίδια λάθη ως οργανισμός, ως ΜΜΕ, ως ΠΑΕ, ως κοινό. Λυγίζουμε στα ψέματα και στη στημένη δημιουργία κλίματος. Λυγίζουμε στα συμφέροντα.

Σταύρος Κόλκας

Και κάπου εδώ κλείνουμε το κεφάλαιο Βρύζα

Αφορμή αποτελεί η απομάκρυνση Βρύζα που δεν με ενόχλησε ως γεγονός αφού έπρεπε να συμβεί, αλλά ως τρόπος.

Για να είμαι ξεκάθαρος, ο Βρύζας έπρεπε να αποχωρήσει γιατί αποδέχτηκε την επιλογή Αναστασιάδη και ακόμη χειρότερα πως μπορεί να συνεργαστεί μαζί του. Όσοι είμαστε άνω των 35 και έχουμε βγάλει το λύκειο γελάσαμε πικρά.

Στον βωμό όμως του να πείσουμε πως η απομάκρυνση Βρύζα κάνει καλό στον ΠΑΟΚ και μας… δικαιώνει, ισοπεδώνουμε τα όσα έχει καταγράψει η ιστορία. Δεν χρειάζεται να τον ξεφτιλίσουμε, είναι δεδομένο πως έπρεπε να φύγει.

Για να δούμε λοιπόν τι χρεώνεται ο Βρύζας και να παρουσιάσουμε την πραγματικότητα.

Ξεπερνώντας το πρότζεκτ Σάντος, το οποίο κυρίως ο Ζαγοράκης και μετά ο Βρύζας συμμετείχαν σε αυτό και σίγουρα ήταν πετυχημένο παρότι δεν πήραμε τίτλο, ο πρώην τεχνικός διευθυντής μπήκε στον έλεγχο της ΠΑΕ στην εποχή Μπόλονι.

Για έναν λόγο που ουδέποτε κατάλαβα, υπάρχει η αίσθηση πως η παρουσία του Μπόλονι στον ΠΑΟΚ ήταν πετυχημένη. Έκανε εξαιρετικά πράγματα στο Γιουρόπα Λιγκ είναι η αλήθεια, περνώντας έναν δύσκολο όμιλο με Τότεναμ και Ρούμπιν Καζάν. Διόλου ευκαταφρόνητο επίτευγμα.

Όμως με Μπόλονι τερματίσαμε 5οι. Είναι η χειρότερη θέση της πενταετίας και μάλιστα με πολλά πειθαρχικά παραπτώματα από την πλευρά του. Ναι λοιπόν, ο Βρύζας ήθελε να τον φάει και όταν κατάλαβε πως έχει ρεύμα πήγε να κάνει το τρικ με τη μείωση για να τον διώξει ανώδυνα. Η απόφαση να φαγωθεί ο Μπόλονι είχε παρθεί, όμως με έναν προπονητή που έχει συμβόλαιο, πρέπει να αναζητήσεις τρόπο να φύγει ανώδυνα.

Το τρικ της μείωσης δεν έπιασε, γιατί απλούστατα ο Μπόλονι ήταν ενημερωμένος για το τρικ. Την γκέλα, δεν την κάνει ο Βρύζα, αλλά αυτός που ρουφιάνεψε στον Μπόλονι πως η μείωση είναι ψεύτικη. Μέσα από τον ΠΑΟΚ βέβαια έγινε αυτό.

Ο Μπόλονι το έπαιξε καλά, είπε πως δέχεται τη μείωση και ο Βρύζας αναγκάστηκε να του πει πως δεν πρέπει να μείνει στον ΠΑΟΚ. Η ΠΑΕ όντως πλήρωσε μία αποζημίωση στον Μπόλονι που δεν ήταν επιλογή Βρύζα ως πρόσωπο, αλλά Παντελή Κωνσταντινίδη.

Τι ακολούθησε μετά; Διοικητικό συμβούλιο όπου και ρωτήθηκαν όλα τα μέλη ποιον προπονητή πρέπει να πάρουμε. Κάποιος είπε τον Νίκο Καραγεωργίου, ο Ραπτόπουλος αν θυμάμαι καλά είπε τον Αναστασιάδη, κάποιος άλλος είπε τον Χάβο και ο Βρύζας τον Δώνη.

Ο Μπόλονι των 650 χιλιάδων ευρώ είχε αποχωρήσει και πήραμε τον Δώνη – αφού μιλήσαμε με όλους τους άλλους – και Αναστασιάδη – ο Βρύζας κατέληξε στον Δώνη που έκλεισε τον κύκλο του στον Ατρόμητο και έψαχνε το κάτι παραπάνω.

Προσωπικά ήμουν αντίθετος στην πρόσληψη Δώνη γιατί δεν πιστεύω στον Έλληνα προπονητή, όσον αφορά στο κομμάτι της πίεσης που δέχεται όταν αντιλαμβάνεται το κλίμα γύρω του. Αντιδρά πιο άσχημα στην ασχετοσύνη που κυκλοφορεί από δήθεν ειδικούς που άμα τους δώσεις μία μπάλα θα την πάνε στο τμήμα για βόμβα.

Ο Δώνης με 5,5 – 6 εκατ. ευρώ μπάτζετ, στήνει μία ομάδα που στη διάρκεια της προετοιμασίας της χάνει τον Μαλεζά και τον Σταφυλίδη. Δύο καλές σταθερές. Παρόλα αυτά είναι 2η στο πρωτάθλημα και πάει εξαιρετικά. Ο Σαββίδης όμως έχει έρθει και ο πόλεμος για το ποιος θα πάρει το χαρτζιλίκι έχει ξεκινήσει για τα καλά.

Εντός ΠΑΟΚ υπάρχει ο Βρύζας με τον Δώνη, υπάρχουν οι φίλοι Ζαγοράκη που ο Βρύζας δεν έφαγε μένοντας αυτός στο τιμόνι της ομάδας, υπάρχουν σύμβουλοι του Σαββίδη που κυνηγάνε τον Βρύζα και ο μεγαλομέτοχος για να φέρει ισορροπία στο χάλι αυτό που επικρατούσε παρασκηνιακά, κουβαλάει εδώ τον Γκέρμαν Τσιστιακόφ που τον παρουσιάζει ως στρατηγικό σύμβουλο.

Μία προσωπικότητα που επηρέαζε όσο κανένας άλλος έναν Σαββίδη που ναι μεν κρατούσε τον Βρύζα ως πρόεδρο γιατί δεν είχε άλλη επιλογή, όμως άκουγε τα χειρότερα για αυτόν στο στρατηγείο του Μακεδονία Παλάς.

Γίνονται οι μεταγραφές Γενάρη σε μία κωμική βερσιόν του τι εστί προγραμματισμός, η πίεση που ασκείται πλέον στον νεόπλουτο οργανισμό της ομάδας είναι τεράστια και με σημαία τον Γκαρσία ο Δώνης αρχίζει να βιώνει μεγάλα σημάδια πίεσης.

Το πέσιμο μετά το 2-2 στο Χαριλάου είναι το πρώτο βήμα για να φαγωθεί ο Δώνης, οι πιέσεις προς τον Σαββίδη αυξάνονται γιατί πρέπει σώνει και καλά να βγει αποτυχημένη η επιλογή Βρύζα και φτάνει ο ημιτελικός όπου και το ποτήρι ξεχείλισε.

Ο Δώνης φεύγει και ο Σαββίδης με τον Τσιστιακόφ κάνουν την γκέλα την οποία και πληρώνουν αδρά. Ο …τεχνοκράτης Τσιστιακόφ έστειλε απειλητικό μήνυμα στον υπό απόλυση Δώνη.

Ο ΓΧ παίρνει τα ηνία και βγάζει την ομάδα πρώτη στα πλέι οφς. Όμως για έναν αδιευκρίνιστο λόγο, ο ΓΧ είναι αποτυχημένος και ο Μπόλονι πετυχημένος. Πιο στημένο κλίμα από αυτό πεθαίνεις.

Ο Σαββίδης αφού μία χρονιά του τα έχουν πρήξει με την βλαχοπροσέγγιση «πάρε μεγάλο όνομα» ακυρώνει τον Πασιένσα που είναι πολύ πιο φθηνός και έχει φιλοδοξίες και παίρνει τον Στέφενς που τελευταία διάκριση στην προπονητική ήταν πολύ μακριά.

Ο Βρύζας είναι πρόεδρος, ο Τσιστιακόφ είναι το κουμάντο αλλά δεν θέλει να το δείχνει, μεταγραφές γίνονται με αστείο τρόπο αφού ο Βρύζας φέρνει Λούκας και Λόπεθ, ο Τσιστιακόφ τους δικούς του και ο Σαββίδης Έλληνες διεθνείς γιατί έχει βίτσιο με αυτούς.

Δεν υπάρχει αρχή μέση και τέλος, η προπόνηση του Στέφενς είναι παρωχημένη, πολλές ποδοσφαιρικές φιλοσοφίες στα διοικητικά κλιμάκια και ο ΠΑΟΚ παίζει ένα ποδόσφαιρο αλαλούμ που φέρνει αποτελέσματα μόνο από την ατομική ποιότητα των παικτών.

Ο Βρύζας ως πρόεδρος, μένει και δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο παραίτησης, όμως ο Τσιστιακόφ αποχωρεί από κάποια φάση και μετά. Εκεί που κατάλαβε πως έρχεται το ξύλο και αφού έχει κάνει τις μεταγραφές Γενάρη.

Ο Στέφενς φεύγει, ο ΓΧ αναλαμβάνει. Μετά από έντεκα χρόνια πάμε τελικό όμως είμαστε αποδεκατισμένοι. Στο ημίχρονο πάμε με 1-0 κατά μας στα αποδυτήρια και ο Σαββίδης μπουκάρει σε αυτά για να βάλει χέρι τον Στοχ. Ο Σλοβάκος δεν θέλει να βγει να παίξει στο δεύτερο ημίχρονο, η ομάδα άνω κάτω, καταρρέει.

Παρόλα αυτά και παρά την τεράστια πίεση που έφερε ο χαμένος τελικός, καταφέρνει να βγει πρώτη στα πλέι οφς και πληρώνει ουσιαστικά τι; Την αφαίρεση βαθμών που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της ιστορίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Αποτυχημένη χρονιά που βγήκαμε 2οι ενώ έχουμε ξεκινήσει με μπάτζετ 6εκατ. ευρώ, αποτυχημένη και αυτή που πήγαμε σε έναν τελικό μετά από έντεκα χρόνια και επειδή κερδίσαμε τον Ολυμπιακό με εμφατικό τρόπο μας έστησε από δέκα μπάντες.

Φέτος, ο Σαββίδης χωρίς να έχει μάθει από το λάθος Στέφενς, πάει και φέρνει τον Αναστασιάδη πετώντας στα σκουπίδια τη συμφωνία του Βρύζα με τον Σάντος.

Κατ εμέ, αν ήταν ο Πορτογάλος στον πάγκο και με αυτόν τον Ολυμπιακό, θα το είχαμε πάρει. Το αυτογκόλ των 25εκατ. ευρώ βαραίνει τον Σαββίδη ο οποίος πρέπει να ρίξει πολύ μπινελίκι σε αυτούς που τον έψησαν για Αναστασιάδη.

Η επιλογή Βρύζα ήταν η σωστή, το έγκλημά του ήταν πως έμεινε αφού τον ακύρωσε ο Σαββίδης. Και πως πίστεψε πως μπορεί να βρει πεδίο συνεργασίας με τον Αναστασιάδη.

Μπορώ να καταλάβω τους λόγους που ο Βρύζας δεν έφυγε το καλοκαίρι. Δούλεψε σχεδόν μία τριετία για να οδηγήσει τον Σαββίδη να σκεφτεί ποδοσφαιρικά. Όμως ενώ προσπαθούσε να κάνει τον μεγαλομέτοχο να σκεφτεί ποδοσφαιρικά, ξέχασε να σκέφτεται ο ίδιος.

Αυτό που με εκνευρίζει αφάνταστα, είναι πως κρίνουμε με το ζόρι κάποιον που θέλουμε να φύγει αποτυχημένο. Ξεχνάμε τις συνθήκες, τις συγκυρίες, τα δεδομένα, πολλά από αυτά μάλιστα που τα προκαλέσαμε εμείς οι ίδιοι.

Όταν ξεκίνησε πχ ο πόλεμος στον Δώνη με φόντο τον Γκαρσία, όταν έφυγε και πήγε στη Ξάνθη ένα χρόνο μετά και οι Ακρίτες έφαγαν το τρίμπαλο από τα Γιάννενα παίζοντας χωρίς χαφ, σφυρίζαμε αδιάφορα.

Άμα αρχίσουμε επίσης την κουβέντα για τον Μπόλονι, κανένας δεν θα μας πει που πήγε να δουλέψει μετά από εμάς. Όπως επίσης τι χαρά είχατε πολλοί όταν ανακοινώθηκε ο περιβόητος τεχνοκράτης Γκέρμαν Τσιστιακόφ που θα έφερνε τους παικταράδες. Ένα μήνα μετά βαφτίστηκε …Μπουμπούνοφ.

Παράδειγμα για το πόσο επηρεάζουν τα συμφέροντα και το κυνήγι του χαρτζιλικιού στον ΠΑΟΚ, είναι το γεγονός πως ο ΓΧ θεωρείται αποτυχημένος.

Ο ΓΧ δεν είναι αποτυχημένος, απλά είναι φίλος του Βρύζα. Με πήγε τελικό παλικαρίσια και με έβγαλε δις δεύτερο. Έχασε τον τελικό γιατί δεν είχε τον καλύτερό του χαφ και τον σκόρερ του και γιατί ο μεγαλομέτοχος μπούκαρε στα αποδυτήρια στο ημίχρονο. Έκανε λάθη και αυτός στον αγώνα, αλλά αν ο Σαλπιγγίδης δεν έχανε τις ευκαιρίες μπορεί να είχε γραφτεί αλλιώς η ιστορία.

Ο ΓΧ είναι αποτυχημένος γιατί απλά είναι επιλογή Βρύζα. Αυτά είναι τα έργα και πάντα με γεγονότα.

ΥΓ Κάτι αδερφές σε οπαδικό σάιτ που ουσιαστικά είναι ανταγωνιστικό μας γιατί ζούνε από τις διαφημίσεις, καλό θα είναι όταν ξεφωνίζουν να βάζουν και το ονοματάκι τους. Αυτό το παραμύθι είμαι πχ ο Σπινθήρας 4 και σκίζω τον Κόλκα γιατί μου είπε ένας στο καφενείο που θέλει να φάει τον Άγγελο δεν θα κρατήσουν για πολύ ακόμη. Αυτές οι συμπεριφορές δήθεν οπαδών έχουν καταντήσει τον ΠΑΟΚ σαλιάρη και μίζερο. Και επειδή γνωρίζω από πού κρατά η σκούφια τους και δεν είναι τόσο αγνή όσο νομίζουν οι επισκέπτες τους.

Κανένας δεν θα μου απαγορεύσει να λέω επώνυμα τη γνώμη μου. Και ελάχιστοι ξοδεύουν κάθε μέρα τόσες ώρες γύρω από τον ΠΑΟΚ για να γνωρίζουν ακριβώς τι συμβαίνει.

Και από τη στιγμή που χρησιμοποιούν το όνομα του ΠΑΟΚ για να κονομάνε, ας στείλουν κανά ψιλό στον ΑΣ. Ο Κόλκας έστειλε…

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Έκονγκ: «Ονειρευόμουν να είμαι επιθετικός»

Ο Νιγηριανός μίλησε για το πώς ξεκίνησε ως φορ αλλά κατέληξε στόπερ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για το γεγονός ότι ξεκίνησε να αγωνίζεται ως επιθετικός, αλλά κατέληξε κεντρικός αμυντικός μίλησε σε συνέντευξή του ο Γουίλιαμ Τροστ - Έκονγκ.

Ο Νιγηριανός ποδοσφαιριστής σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Όταν ήμουν μικρός έπαιζα πάντα επιθετικός, εκεί με τοποθετούσαν. Μου άρεσε να σκοράρω είναι κάτι ιδιαίτερο το να σκοράρεις γκολ και τα συναισθήματα που σου προκαλεί.

Ονειρευόμουν να είμαι επιθετικός. Όταν μεγάλωσα λόγω της δύναμης και του όγκου μου άρχισα να γίνομαι αμυντικός, αλλά νομίζω πως επειδή ξέρω πως σκέφτονται οι επιθετικοί αυτό μου δίνει ένα πλεονέκτημα.

Σκέφτομαι πάντα τι έκανα εγώ όταν ήμουν φορ. Είχα τρομερά είδωλα όπως ο Στίβεν Κέσι και ο Γιόσεφ Γιόμπο και αυτοί με έκαναν να γίνω στόπερ»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Στη Θεσσαλονίκη για Έκονγκ ο Γκίσο

Μια ξεχωριστή επίσκεψη για τον αμυντικό του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Νιγηρίας, Ιμπραϊμ Μούσα Γκίσο για να συναντηθεί με τον Γουίλιαμ Τρόοστ Έκονγκ.

Αντικείμενα της συζήτησης που είχαν, ήταν τόσο οι αγώνες με Νότια Αφρική και Δημοκρατία του Μπενίν, όσο και οι τραυματισμοί των Σιμόν και Σανούσι που φαντάζει αδύνατο να επανέλθουν σε φουλ αγωνιστικούς ρυθμούς πριν τα Προκριματικά Κυπέλλου FIFA.

Όσον αφορά τον Έκονγκ, ο κεντρικός αμυντικός του ΠΑΟΚ δηλώνει αισιόδοξος ότι σύντομα θα επιστρέψει και θα είναι σε θέση να βοηθήσει την πατρίδα του.

«Έκανα την πρώτη μου προπόνηση στο γρασίδι με την μπάλα και είναι θέμα ημερών να επανέλθω στην ομάδα» είχε δηλώσει προ ολίγων ημερών, προσθέτοντας:

«Πλέον όλη μου η προσοχή είναι στο να επιστρέψω καλύτερος από ποτέ άλλοτε».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Δεν είναι ώρα για λόγια και αναλύσεις…»

Το μήνυμα του ΠΑΟΚ ενόψει συνέχειας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Είναι ώρα για έργα, είναι ώρα για αντίδραση.

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν από πλευράς ΠΑΟΚ ενόψει της συνέχειας των playoffs της Stoiximan Super League.

Οι «ασπρόμαυροι» μετά την γκέλα στη Λαμία καλούνται να δώσουν απαντήσεις αρχής γενομένης από το ματς της Κυριακής με την ΑΕΚ.

Το μήνυμα που στέλνει ο ΠΑΟΚ μέσω του σημερινού training report:

«Δεν είναι ώρα για λόγια κι αναλύσεις. Είναι ώρα για έργα. Ώρα για αντίδραση στον αγωνιστικό χώρο κι άπαντες στο αγωνιστικό τμήμα του Δικεφάλου το γνωρίζουν.

Η ισοπαλία στη Λαμία έχεις φέρει την ομάδα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αλλά όλοι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι το φινάλε».

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ