Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η λογική και η… τρέλα επιστρέφουν αλλά απαιτείται επαγρύπνηση!

Η αρχική σκέψη ήταν να επικεντρωθώ στις αλλαγές που επέφερε μέσα και γύρω από τον ΠΑΟΚ η έλευση του Πάμπλο Γκαρσία στην πρώτη ομάδα. Κάποιες ειδήσεις όμως δεν σε αφήνουν να… αγιάσεις!

Στέργιος Αναστασιάδης

Η λογική και η… τρέλα επιστρέφουν αλλά απαιτείται επαγρύπνηση!

Το διαβάζεις μία φορά, λες δεν μπορεί, κάτι δεν κατάλαβα σωστά. Το διαβάζεις και δεύτερη, τελικά δεν έκανες λάθος. Ναι, ο Λευτέρης Αυγενάκης διατηρεί στη θέση τους τα μέλη της ΕΕΑ, παρατείνοντας τη θητεία τους για 4,5 ακόμα μήνες!

Τι και αν έχασαν το μέτρημα στις «σφαλιάρες» και στα «ξεβρακώματα». Ο Τζουλάκης (aka κουμπάρος), ο Φαραντούρης, η Μαρούπα και αυτός που κρύβεται κάτω από τα φουστάνια της σύμφωνα με δήλωση της τελευταίας, όχι απλά δεν «εξαφανίστηκαν» από τον ποδοσφαιρικό χάρτη, αλλά παραμένουν στο προσκήνιο.

Όχι φυσικά πως οι παραπάνω θα τολμήσουν να δημιουργήσουν ξανά πρόβλημα στον ΠΑΟΚ, αλλά η ενέργεια Αυγενάκη να τους διατηρήσει στις καρέκλες τους, ασφαλώς και αποτελεί προπομπό για αυτά που θα συμβούν τους επόμενους μήνες εφόσον ο ΠΑΟΚ του Πάμπλο Γκαρσία μπει στις ράγες του ΠΑΟΚ του Ράζβαν Λουτσέσκου!

Εάν θεωρείτε πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα αφήσει το φετινό πρωτάθλημα να παιχτεί μέσα στις τέσσερις γραμμές, μπορείτε τώρα να κλείσετε το «παράθυρο» και να διαβάσετε κάτι άλλο ή να δείτε κανά βίντεο από το big brother ή το the bachelor. Γιατί απλά είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο πως στον Πειραιά έχουν ήδη ξεκινήσει να επεξεργάζονται το πλάνο με τίτλο «πως θα εξουδετερωθεί ο ΠΑΟΚ εφόσον αρχίσει να ενοχλεί».

Δεν είναι δυνατόν, θα αντιληφθήκατε από την πρώτη κιόλας στιγμή που ο Πάμπλο Γκαρσία προβιβάστηκε στην «πρώτη» ομάδα, την αλλαγή συμπεριφοράς απέναντι στον Δικέφαλο από… γνωστούς και αγνώστους!  Γιατί η αλήθεια είναι πως ο ΠΑΟΚ του Αμπέλ Φερέιρα άρχισε να γίνεται… συμπαθητικός στον Ολυμπιακό , στα «τσιράκια» του και στους νεόκοπους φίλους του, μετά την περσινή νίκη των Πειραωτών στην Τούμπα για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και μέχρι την αποχώρηση του Πορτογάλου.

Και γιατί να μην είναι άλλωστε; «Γκέλα» με τον Ατρόμητο, «γκέλα» με τον Βόλο, «γκέλα» και με την ΑΕΚ που θα ήταν και ευχαριστημένη εάν στις 18 Οκτωβρίου έχανε με ένα ή δύο γκολ διαφορά, συν του ότι ο ΠΑΟΚ πολύ δύσκολα θα προκαλούσε φόβο και θα ήταν αποτελεσματικός στα «μεγάλα» παιχνίδια, εάν λάβουμε υπόψιν τα περσινά δείγματα γραφής του.

Και τώρα τι; Ένας ΠΑΟΚ να φεύγει αλώβητος και από το Αγρίνιο και από τη Ριζούπολη, έχοντας ενδιάμεσα συντρίψει την Αϊντχόφεν;

Δεν ξέρω εάν ο Αμπέλ Φερέιρα είναι πολύ καλός, καλός, μέτριος, κακός ή κάκιστος προπονητής. Αυτό που ξέρω με βεβαιότητα είναι πως δεν «κόλλησε» με τον ΠΑΟΚ, δεν αφουγκράστηκε ποτέ τις ιδιαιτερότητές του κλαμπ, δεν αντιλήφθηκε ποτέ το πως παίζεται το παιχνίδι στην Ελλάδα, πήρε κάκιστο βαθμό στη διαχείριση του ρόστερ και δεν ενέπνευσε τους παίκτες του Δικεφάλου στο σύνολό τους.

Το γράφει ξεκάθαρα στην αυτοβιογραφία του ο Γιόχαν Κρόιφ, ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές, προπονητές και ποδοσφαιρανθρώπους που πάτησαν το πόδι τους στην γη, τον οποίο θα μνημονεύσω και αργότερα.

 «Εάν δεν μπορείς να εμπνεύσεις τους ποδοσφαιριστές σου, είναι βέβαιο πως θα αποτύχεις…».

 «Για να γίνει κανείς πετυχημένος προπονητής, πρέπει οπωσδήποτε να διαθέτει απίστευτη ικανότητα στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να είναι σε θέση να τοποθετεί το κατάλληλο πρόσωπο στις κατάλληλες θέσεις».

 «Αν αρχίσεις να κάνεις εκπτώσεις για κάποιον ποδοσφαιριστή, είναι δεδομένο πως κάποιος άλλος θα αντιδράσει και νομοτελειακά θα καταλήξεις να χάσεις όλα τα αποδυτήρια».

Δεν το αναλύω περισσότερο το κεφάλαιο Φερέιρα, στο δικό μου το μυαλό ο Πορτογάλος απέτυχε στον ΠΑΟΚ και ιδανικά θα έπρεπε να αποχωρήσει το καλοκαίρι, μην ξεχνώντας φυσικά τα όσα συνέβησαν στις αίθουσες των δικαστηρίων. Έστω και έτσι όμως, αυτό το κεφάλαιο έκλεισε και άνοιξε ένα καινούργιο, που σαφέστατα εμπεριέχει περισσότερες προϋποθέσεις για έναν ΠΑΟΚ που θα κλονίσει ξανά το «σύστημα».

Συγκριτικά με τον Φερέιρα, ο Πάμπλο Γκαρσία δεν υστερεί πουθενά! Αντίθετα, πλεονεκτεί σε προσωπικότητα, «οσμή» του ποδοσφαίρου αλλά και αντίληψη της κατάστασης στον ΠΑΟΚ και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σύμφωνοι, του λείπει εμπειρία σε πάγκο επαγγελματικής ομάδας. θα την αποκτήσει.

Σε πρώτη φάση πάντως, αυτό που θέλει να πετύχει ο Ουρουγουανός είναι να διοχετεύσει στα αποδυτήρια τον «αέρα» της δικαιοσύνης και την «τρέλας» για τη νίκη μέσα από σωστό ποδόσφαιρο. Κάτι μου λέει πως η συνέχεια, θα είναι ανάλογη με το ξεκίνημα του «Ινδιάνου». Άλλωστε, είναι τεράστιο συν το ότι ο Γκαρσία έχει φορέσει τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

«Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα που είχα ως τεχνικός της Μπαρτσελόνα ήταν πως είχα φορέσει τη φανέλα της στο παρελθόν. Γνώριζα τη νοοτροπία και των τρόπο σκέψης των Καταλανών, αλλά κυρίως ήξερα τι έπρεπε να αλλάξει, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση» σημειώνει ο Κρόιφ στην αυτοβιογραφία του.

Είναι επίσης ξεκάθαρο πάντως πως ο Γκαρσία θα έχει την απόλυτη στήριξη του κόσμου και της οικογένειας Σαββίδη. Αυτό που θα κάνει την διαφορά, θα είναι η θωράκιση της ομάδας απέναντι σε κάθε λογής «βρωμιάρη», που θα επιδιώξει να κλέψει νίκες ή ακόμα και βαθμούς από τον Δικέφαλο! Αυτή τη φορά, ο οργανισμός ΠΑΟΚ δεν έχει το δικαίωμα ούτε να πιαστεί «αδιάβαστος» ούτε να λειτουργήσει εκ των υστέρων. 

Φυσικά, θα πρέπει και ο ΠΑΟΚ να αποφύγει τα «αυτογκόλ», που τους τελευταίους μήνες ήταν πολλά. Από το πως ο Αυγενάκης και η παρέα τον τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί, από τα αθεώρητα δελτία υγείας, από τη διαχείριση στις περιπτώσεις των Μίσιτς, Μαουρίσιο, Βιεϊρίνια, Λέο Μάτος, ακόμα και σε αυτές των Λημνιού, Πέλκα και Άκπομ τους οποίους είτε έπρεπε να παραχωρήσει νωρίτερα είτε έπρεπε να ανανεώσει τα συμβόλαιά τους.

Καλή δύναμη σε όλους και καλή υπομονή, ειδικά στους ανθρώπους που ζουν στη «φτωχομάνα» και στη Βόρεια Ελλάδα. Μακάρι να τελειώσει γρήγορα αυτή η δοκιμασία με τον κορωνοϊό και να επιστρέψουμε όλοι στους γνώριμους ρυθμούς μας. Μεταξύ μας όμως, πόσο ακόμα θα πρέπει να «πονέσει» η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα για να σταματήσουμε να εκλέγουμε άχρηστους και μαριονέτες του συστήματος, που δεν έχουν το σθένος όχι ανάστημα να ορθώσουν για το καλό του τόπου μας, αλλά ούτε να διεκδικήσουν τα αυτονόητα;

Και κάποιες σκόρπιες σκέψεις…

* Eίναι τουλάχιστον αλητεία κατά την άποψή μου να λέγεσαι δημοσιογράφος και να γράφεις πως «ο Πάμπλο Γκαρσία έχει σε μεγαλύτερη εκτίμηση τον Διαμαντή από τον Μιχαηλίδη». Θα μου πείτε, τη δουλειά του κάνει ο καθένας και κάποιοι… έπιασαν ξανά δουλειά εδώ και δύο εβδομάδες.

* Τεράστια υπόθεση η ανανέωση του συμβολαίου του Γιάννη Κωνσταντέλια. Το γιατί, θα το αντιληφθείτε πολύ σύντομα, έχοντας ενημερωθεί από το PAOK24 για το παρασκήνιο της όλης ιστορίας.

* Κάθε άλλο παρά λάθος ήταν η επιστροφή του Βιεϊρίνια στην ομάδα. Θεωρώ πως ειδικά υπό τις οδηγίες του Πάμπλο Γκαρσία, ο Πορτογάλος μπορεί να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες σε χορτάρι και αποδυτήρια. Λάθος ήταν το τόσο μεγάλο «τέντωμα» της όλης ιστορίας. Θα έπρεπε να τελειώσει πολύ πιο γρήγορα, είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο.

* Ακόμα απορώ πως ξέφυγε η άμυνα της Αϊντχόφεν από το στόμα (και την πένα) του Αλέξη Κούγια και δεν διαβάσαμε «πρώτη φορά βλέπω τερματοφύλακα να δέχεται δύο ίδια γκολ από τον ίδιο ποδοσφαιριστή και ευρωπαϊκή ομάδα να δέχεται τέσσερα γκολ μέσα σε 19 λεπτά».

* Πόσο ευχαριστημένος πρέπει να νιώθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα έργα και τις ημέρες του Λευτέρη Αυγενάκη; Ναι ξέρω, πλησιάζει η ημέρα που θα τον αντικαταστήσει, όπως ισχυρίζονταν ορισμένοι. Είστε τρελοί; Έχει μπόλικο έργο να επιτελέσει ακόμα ο υφυπουργός…

* Για γέλια και για κλάματα η κατάσταση στον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα και στο ποδόσφαιρο ειδικότερα. Έχουμε το προνόμιο να είμαστε η μοναδική χώρα στον πλανήτη όπου διεξάγεται κανονικά η πρώτη κατηγορία αλλά όχι οι επόμενες. Ετοιμαστείτε για αλλαγές στο Κύπελλο Ελλάδας, γιατί απλά… δεν μπορούν τα παλικάρια!

* Ασφαλώς και ο ΠΑΟΚ περιμένει περισσότερα πράγματα από τους Τσόλακ, Ουαγκέ και Περέιρα. Σε πρώτη φάση πάντως, αποδεικνύεται λάθος ο δανεισμός του Μάριου Τσαούση, που δεν νομίζω να υπολείπεται σε κάτι από τον Νορβηγό. Μακάρι να διαψευσθώ.  

* Γιόχαν, η αυτοβιογραφία, σελίδα 126:«Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά τα προβλήματα που αργότερα οδήγησαν στην απομάκρυνσή μου από την Μπαρτσελόνα, ξεκίνησαν στην πιο επιτυχημένη χρονιά της ομάδας, τη σεζόν 1991-92. Είναι απίστευτο, όμως για μία ακόμα φορά υπήρχε ένας παραλληλισμός με τον Άγιαξ, αφού κάτι ανάλογο είχε συμβεί όταν κατακτήσαμε το Κύπελλο Κυπελλούχος το 1987. Όσο υπάρχει επιτυχία, μια κατάσταση τρέλας κυριεύει την καθημερινότητα κάθε ομάδας, ασθένεια που προσέβαλε και τον οργανισμό της Μπαρτσελόνα».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Έκονγκ: «Ονειρευόμουν να είμαι επιθετικός»

Ο Νιγηριανός μίλησε για το πώς ξεκίνησε ως φορ αλλά κατέληξε στόπερ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για το γεγονός ότι ξεκίνησε να αγωνίζεται ως επιθετικός, αλλά κατέληξε κεντρικός αμυντικός μίλησε σε συνέντευξή του ο Γουίλιαμ Τροστ - Έκονγκ.

Ο Νιγηριανός ποδοσφαιριστής σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Όταν ήμουν μικρός έπαιζα πάντα επιθετικός, εκεί με τοποθετούσαν. Μου άρεσε να σκοράρω είναι κάτι ιδιαίτερο το να σκοράρεις γκολ και τα συναισθήματα που σου προκαλεί.

Ονειρευόμουν να είμαι επιθετικός. Όταν μεγάλωσα λόγω της δύναμης και του όγκου μου άρχισα να γίνομαι αμυντικός, αλλά νομίζω πως επειδή ξέρω πως σκέφτονται οι επιθετικοί αυτό μου δίνει ένα πλεονέκτημα.

Σκέφτομαι πάντα τι έκανα εγώ όταν ήμουν φορ. Είχα τρομερά είδωλα όπως ο Στίβεν Κέσι και ο Γιόσεφ Γιόμπο και αυτοί με έκαναν να γίνω στόπερ»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Στη Θεσσαλονίκη για Έκονγκ ο Γκίσο

Μια ξεχωριστή επίσκεψη για τον αμυντικό του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Νιγηρίας, Ιμπραϊμ Μούσα Γκίσο για να συναντηθεί με τον Γουίλιαμ Τρόοστ Έκονγκ.

Αντικείμενα της συζήτησης που είχαν, ήταν τόσο οι αγώνες με Νότια Αφρική και Δημοκρατία του Μπενίν, όσο και οι τραυματισμοί των Σιμόν και Σανούσι που φαντάζει αδύνατο να επανέλθουν σε φουλ αγωνιστικούς ρυθμούς πριν τα Προκριματικά Κυπέλλου FIFA.

Όσον αφορά τον Έκονγκ, ο κεντρικός αμυντικός του ΠΑΟΚ δηλώνει αισιόδοξος ότι σύντομα θα επιστρέψει και θα είναι σε θέση να βοηθήσει την πατρίδα του.

«Έκανα την πρώτη μου προπόνηση στο γρασίδι με την μπάλα και είναι θέμα ημερών να επανέλθω στην ομάδα» είχε δηλώσει προ ολίγων ημερών, προσθέτοντας:

«Πλέον όλη μου η προσοχή είναι στο να επιστρέψω καλύτερος από ποτέ άλλοτε».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Δεν είναι ώρα για λόγια και αναλύσεις…»

Το μήνυμα του ΠΑΟΚ ενόψει συνέχειας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Είναι ώρα για έργα, είναι ώρα για αντίδραση.

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν από πλευράς ΠΑΟΚ ενόψει της συνέχειας των playoffs της Stoiximan Super League.

Οι «ασπρόμαυροι» μετά την γκέλα στη Λαμία καλούνται να δώσουν απαντήσεις αρχής γενομένης από το ματς της Κυριακής με την ΑΕΚ.

Το μήνυμα που στέλνει ο ΠΑΟΚ μέσω του σημερινού training report:

«Δεν είναι ώρα για λόγια κι αναλύσεις. Είναι ώρα για έργα. Ώρα για αντίδραση στον αγωνιστικό χώρο κι άπαντες στο αγωνιστικό τμήμα του Δικεφάλου το γνωρίζουν.

Η ισοπαλία στη Λαμία έχεις φέρει την ομάδα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αλλά όλοι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι το φινάλε».

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ