Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Όλα για το κύπελλο

Μεγάλη μέρα και μεγάλο ματς

Editorial

Όλα για το κύπελλο

Μεγάλο ματς έχει αύριο ο ΠΑΟΚ. Ένα ματς-τελικό! Κρίνεται η πορεία του στο κύπελλο και… δεν πιστεύω ότι υπάρχει οποιοσδήποτε να υποτιμάει τον θεσμό. Αλίμονο…

Το 2-0 του πρώτου αγώνα είναι πολύ χρήσιμο, αρκεί να αξιοποιηθεί με σωστό τρόπο. Ο ΠΑΟΚ ως ανώτερη ομάδα από τον Παναθηναϊκό, δεν γίνεται να μπει στο γήπεδο με μοναδικό τρόπο να διαφυλάξει αυτό το σκορ. Επιθετικό πνεύμα χρειάζεται, με ότι αυτό σημαίνει. Δηλαδή…

Αν ο ΠΑΟΚ μπει στο γήπεδο φοβισμένα για να μη… φάει γκολ, τότε θα έχει πρόβλημα.

Αν ο ΠΑΟΚ μπει στο γήπεδο όπως την περασμένη εβδομάδα, με το ίδιο πάθος και την ίδια ένταση, όσο δύσκολο κι’ αν είναι αυτό σε εκτός έδρας ματς, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην κερδίσει τον Παναθηναϊκό. Η διαφορά ποιότητας είναι δεδομένη. Οι Πράσινοι υπερτερούν στα αθλητικά προσόντα. Όταν δεν τα κατάφεραν ούτε εκεί, κόντεψαν να χάσουν με 4-0!

Ο Βιεϊρίνια θα παίξει πίσω, Μίσιτς και Μαουρίσιο προφανώς και θα είναι μαζί, μπροστά από την άμυνα και εφόσον η ομάδα δεν κάνει λάθη σε αυτή την προσπάθεια να βγάλει την μπάλα από την άμυνα προς το κέντρο και την επίθεση, αν περάσει την πρώτη ζώνη πίεσης των γηπεδούχων, τότε όλα θα είναι πιο εύκολα.

Μάχη θα γίνει πάντως και ο ΠΑΟΚ οφείλει να φανεί αντάξιος σε ένα τέτοιο ματς.

* Για την υπόθεση Μάτος και το πώς για δεύτερη συνεχόμενη φορά έμεινε εκτός αποστολής, δεν μπορώ να βρω λογική εξήγηση. Την πρώτη, υπήρχε θέμα δυνάμεων και ίωσης. Τώρα, σε ένα ματς-τελικό, ο, τι και αν συμβαίνει, όποιο και αν είναι το πλάνο, προσωπικά δεν βρίσκω λογική ώστε αυτός ο παικταράς και αυτή η τεράστια προσωπικότητα που όλοι γνωρίζουμε, να είναι αύριο στη Θεσσαλονίκη και όχι στο ΟΑΚΑ όπου θα μπορούσε να χρειαστεί –έστω- για πέντε ή για δέκα λεπτά. Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ γιατί ο Μάτος πρέπει να παίζει 90 λεπτά ή καθόλου…

– Όσον αφορά τα άλλα, τα δικαστικά, η μάχη συνεχίζεται… Και θα συνεχίζεται για καιρό ακόμη. Είναι δύσκολο, είναι επίπονο, είναι κουραστικό, αλλά για όποιον λυγίζει μπροστά σε αυτό τον πόλεμο, απλά ας σκεφτεί ότι… αυτό θέλει και ο αντίπαλος.

* Στο μπάσκετ έχει προκύψει νέο μεγάλο πρόβλημα με τον Σμιθ. Είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας και στο πιο κρίσιμο σημείο σηκώθηκε και έφυγε. Σε σημείο που ήδη έχουν γίνει πολλές αλλαγές. Η δοκιμασία αυτής της ομάδας συνεχίζεται και είναι τεράστια.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Επίσημο το άνοιγμα του ΟΑΚΑ

Η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ανοίγει εκ νέου τις πύλες του το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνα, μετά τις απαραίτητες εργασίας στο στέγαστρο Καλατράβα, με την αφαίρεση των πολυκαρβουνικών στελεχών. Το στάδιο θα είναι έτοιμο προς χρήση από τέλη Απριλίου, όπως ανακοίνωσε μέσω δελτίου Τύπου η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου της ΓΓΑ:

«Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, παρέδωσε την 3η Έκθεση Εμπειρογνωμοσύνης, η οποία επιτρέπει την πλήρη λειτουργία του Σταδίου μετά την ολοκλήρωση της αφαίρεσης των πολυκαρβονικών στελεχών και αφού εγκατασταθεί υπερσύγχρονο σύστημα επιτήρησης της στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα

Απόλυτα ασφαλές προς χρήση είναι το Κεντρικό Στάδιο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων (ΟΑΚΑ), σύμφωνα με την 3η Έκθεση Εμπειρογνωμοσύνης που παρέδωσε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός, στον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση.

Το συμπέρασμα που προκύπτει, σύμφωνα με όσα αναλυτικά περιγράφονται στην 3η Έκθεση Εμπειρογνωμοσύνης, είναι πως μετά την αφαίρεση των πολυκαρβονικών φύλλων του Στεγάστρου Καλατράβα, ουδείς κίνδυνος θα υφίσταται.

Όπως προανήγγειλε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι εργασίες απομάκρυνσης των πολυκαρβονικών φύλλων αναμένεται, πλην καιρικού απροόπτου, να ολοκληρωθούν εντός της Άνοιξης, ώστε στα τέλη Απριλίου το Στέγαστρο να είναι απολύτως λειτουργικό.

Παράλληλα, οι εμπειρογνώμονες του ΤΕΕ αναφέρουν πως θα εγκατασταθεί σύστημα ενόργανης παρακολούθησης του Στεγάστρου και θα δημιουργηθεί ψηφιακό δίδυμο, δηλαδή ό,τι πιο σύγχρονο τεχνολογικά υπάρχει, ώστε να παρακολουθείται σε ζωντανό χρόνο η συμπεριφορά του.

Γίνεται αντιληπτό ότι η Πολιτεία παραμένει συνεπής σε όσα δια στόματος του κ. Βρούτση είχε εξαγγείλει, προτεροποιώντας την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων, θεατών και εργαζομένων, καθώς αν κι εφόσον παρουσιαστεί στο μέλλον οποιοδήποτε πρόβλημα, θα μπορεί να εντοπίζεται άμεσα και να αντιμετωπίζεται.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνουμε την επαναλειτουργία του κεντρικού Σταδίου του ΟΑΚΑ, το οποίο είχε αναστείλει τη λειτουργία του εξαιτίας της έκθεσης που το καθιστούσε επισφαλές, λόγω της κατάστασης του στεγάστρου.
Η 3η Έκθεση Εμπειρογνωμοσύνης που λάβαμε από τα χέρια του κ. Στασινού, προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, μας επιτρέπει να δώσουμε το εμβληματικό Στάδιο προς χρήση.
Ευχαριστώ θερμά τον κ. Στασινό και τους επιστήμονες του ΤΕΕ για την άμεση ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα της Κυβέρνησης. Επιλήφθηκαν, ως θεσμικοί εταίροι και πλέον ειδικοί, του πολύ δύσκολου εγχειρήματος της εξομάλυνσης της πραγματικά πολύ δυσάρεστης κατάστασης που προσωρινά –ευτυχώς- βιώσαμε με την αναστολή λειτουργίας του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου του ΟΑΚΑ. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε στην αναβάθμιση του Ολυμπιακού Συγκροτήματος, πάντα έχοντας ως πρόταγμά μας την ασφάλεια», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

Υπενθυμίζεται ότι το ΟΑΚΑ έχει ήδη ενταχθεί στα Έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από το όποιο αντλεί 57 εκατ. για την επισκευή, συντήρηση και τη βελτίωση των υφιστάμενων δομών του.

Επιπλέον, και σύμφωνα με την αύξηση της ετήσιας χρηματόδοτησης στο σύνολο των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων της χώρας, που έφτασε ακόμα και στο +150%, εγκρίθηκαν 7,5 εκ ευρώ που θα κατευθυνθούν για την κατασκευή ενός ακόμα πολυδύναμου κλειστού γυμναστηρίου μέσα στον ευρύτερο χώρο του ΟΑΚΑ, ώστε να εξυπηρετηθούν πάγιες ανάγκες των Ομοσπονδιών, ενώ ήδη έχει ήδη αλλάξει μορφή το Κλειστό Προπονητήριο του Στίβου και διεξάγονται έργα αναμόρφωσης και στα ανοιχτά βοηθητικά γήπεδα (Κ1-Κ2).

Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει και 4η Έκθεση των ορισμένων από το ΤΕΕ εμπειρογνωμόνων, μετά την ολοκλήρωση της νέας αποτίμησης και την αλληλεπίδραση με το υπερσύγχρονο σύστημα παρακολούθησης – ενοργάνωσης.»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μιρτσέα Λουτσέσκου: «Μπορούσε να έχει προκριθεί ο ΠΑΟΚ»

Η φοβερή ατάκα του για τον Παναθηναϊκό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου παραχώρησε δηλώσεις σε ουκρανικό μέσο και τόνισε πως ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε σε 4-5 περιπτώσεις να έχει καθαρίσει την πρόκριση με τον Παναθηναϊκό πριν τα πέναλτι, στο Κύπελλο Ελλάδος, ενώ παράλληλα έκανε και ένα καυστικό σχόλιο για τους Πράσινους, οι οποίοι πανηγύρισαν «σαν να είχαν πάρει το πρωτάθλημα».

Αναλυτικά η τοποθέτηση του:

«Τέτοια σενάρια συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο, όχι τόσο συχνά, αλλά συμβαίνουν. Ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να είχε τελειώσει τον αγώνα και την πρόκριση τουλάχιστον τέσσερις ή πέντε φορές. Ο Παναθηναϊκός στάθηκε πολύ τυχερός στο ματς και οι οπαδοί του πρέπει να αισθάνονται ότι είχαν την τύχη με το μέρος τους. Ήταν τόσο χαρούμενοι σαν να είχαν πάρει το πρωτάθλημα βάσει των αντιδράσεων τους μετά το ματς.

Υπήρξαν πολλές παρόμοιες καταστάσεις στην καριέρα μου. Θυμάμαι τον τελικό του Κυπέλλου Ουκρανίας με την Ντιναμό Κιέβου, όταν προπονούσα τη Σαχτάρ. Προηγηθήκαμε με 3-1 στη διαδικασία των πέναλτι και όλοι πίστευαν ότι όλα κρίθηκαν υπέρ μας και ότι σύντομα θα έχουμε στα χέρια μας το τρόπαιο. Στη συνέχεια, όμως, τρεις από τους παίκτες μας έχασαν πέναλτι (σ.σ το ένα πέναλτι το είχε χάσει ο Τάισον, τα άλλα δυο οι Ρακίτσκι και Γκλάντκι) και χάσαμε. Δεν είναι καθόλου εύκολο το να χάνεις με τέτοιο τρόπο».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Έκπληξη Σερβέτ, Μακάμπι και οι σταθερές Στουρμ – Ντινάμο Ζάγκρεμπ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους πιθανούς αντιπάλους του ΠΑΟΚ, μέσα από το PAOK24

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Νωρίτερα διαβάσατε για τις τρεις από τις επτά υποψήφιες αντιπάλους του ΠΑΟΚ, μέσα από την παρουσίαση του PAOK24, οπότε είναι η ώρα να γνωρίσουμε και τις άλλες τέσσερις.

Ντινάμο Ζάγκρεμπ

Η μεγάλη δύναμη του κροατικού ποδοσφαίρου, η οποία μετρά -μεταξύ άλλων- 24 πρωταθλήματα και 16 Κύπελλα. Σταθερά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA ωσάν μόνιμη πρωταθλήτρια. Φέτος η χρονιά της ξεκίνησε στραβά, με τον αποκλεισμό στα προκριματικά του Champions League από την ΑΕΚ. Στη συνέχεια έμεινε και εκτός Europa από την Σλάβια Πράγας, για να παίξει τελικά στους ομίλους του Conference. Εκεί τερμάτισε δεύτερη, πίσω από την Βικτόρια Πλζεν, την μόνη ομάδα που έκανε το απόλυτο 6/6 νίκες. Στα Play-Off του Conference απέκλεισε την Ρεάλ Μπέτις με νίκη στην Ισπανία (0-1) και ισοπαλία στην Κροατία (1-1).

Το καλοκαίρι αποδυναμώθηκε χάνοντας δυο από τα μεγάλα αστέρια της περσινής σεζόν. Ο τερματοφύλακας της εθνικής Κροατίας, Λιβάκοβιτς, αποχώρησε για την Φενέρμπαχτσε ενώ ο κεντρικός αμυντικός, Σούταλο, για τον Άγιαξ. Το Γενάρη παραχώρησε και τον κεντρικό χαφ, Λιούμπισιτς, στην ΑΕΚ. Στο πρωτάθλημα της είναι τρίτη, στο -4 από την Ριέκα και στο -6 από την Χάιντουκ Σπλιτ, έχοντας ωστόσο και παιχνίδι λιγότερο.

Η χρηματιστηριακή της αξία εκτιμάται στα 70 εκατομμύρια ευρώ, με πιο ακριβό της παίκτη τον 21χρονο μεσοεπιθετικό, Μάρτιν Μπατουρίνα, ο οποίος κοστολογείται στα 18 εκατομμύρια. Εντυπωσιακή σεζόν κάνει ο επιθετικός, Μπρούνο Πέτκοβιτς, ο οποίος μετρά 14 γκολ και 7 ασίστ σε 27 παιχνίδια. Ο Μπατουρίνα από την άλλη, έχει 3 γκολ και ισάριθμες ασίστ σε 33 παιχνίδια.

Μακάμπι Χάιφα

Ακόμη μια ομάδα που είδαμε κόντρα σε ελληνικό σύλλογο φέτος, με τους Ισραηλινούς να συμμετέχουν στον όμιλο του Παναθηναϊκού στο Europa League. Μάλιστα, χρειάστηκε να κάνουν το διπλό στη Λεωφόρο, την τελευταία αγωνιστική, για να προσπεράσουν τους Πράσινους και να πάρουν αυτοί την τρίτη θέση, που τους οδήγησε στο Conference. Εκεί αντιμετώπισαν την Γάνδη, την οποία κέρδισαν με 1-0 στο -τυπικά- εντός έδρας παιχνίδι, μιας και χρησιμοποιούν την ουδέτερη Ουγγαρία λόγω της κατάστασης στο Ισραήλ. Στον επαναληπτικό, το τελικό 1-1 τους έδωσε το εισιτήριο για τους "16".

Στο πρωτάθλημα της είναι πρώτη, στην ισοβαθμία με την Μακάμπι Τελ Αβίβ, με 49 βαθμούς. H χρηματιστηριακή της αξία εκτιμάται στα 26 εκατομμύρια. Πιο ακριβώς της παίκτης είναι ο Γκάντι Κίντα, ο οποίος κοστολογείται στα 4 εκατομμύρια ευρώ. Οι δυο κεντρικοί της επιθετικοί, είναι αυτοί με τα μεγαλύτερα νούμερα. Ο Πιερότ, μετρά 17 γκολ και 2 ασίστ σε 35 εμφανίσεις ενώ ο Ντιν Ντάβιντ, έχει 16 γκολ και 2 ασίστ σε 34 παιχνίδια.

Σερβέτ

Ομάδα έκπληξη των φετινών ευρωπαϊκών διοργανώσεων, η Σερβέτ εκμεταλλεύεται το κενό που αφήνει η Βασιλεία τα τελευταία χρόνια στην Ελβετία, τερματίζει δεύτερη πίσω από τους Γιουνγκ Μπόις και παίζει στα σαλόνια της UEFA. Ξεκίνησε από τα προκριματικά του Champions League και απέκλεισε την Γκενκ, πριν αποκλειστεί από τους Ρέιντζερς για ένα γκολ. Συμμετείχε στους ομίλους του Europa League και εκεί τερμάτισε τρίτη, πίσω από Σλάβια Πράγας και Ρόμα. Στο πρωτάθλημα της είναι δεύτερη, στο -7 από τους Γιουνγκ Μπόις, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως -συνολικά- έχει κατακτήσει τον τίτλο 17 φορές.

Στα Play-Off απέκλεισε την βουλγάρικη Λουντογκόρετς, κερδίζοντας εκτός έδρας με 0-1, μετά το ισόπαλό 0-0 της Ελβετίας. Ομάδα που κοστολογείται περίπου στα 23,5 εκατομμύρια ευρώ και έχει ως πιο ακριβό παίκτη τον Τιμοτέ Κονιάτ, ο οποίος αξίζει περίπου 2,8 εκατομμύρια. Γενικά το ρόστερ της δεν είναι ακριβό. Δεν διαθέτει κανέναν διψήφιο σε γκολ ή ασίστ, στην τρέχουσα σεζόν. Στο ρόστερ της βρίσκεται και ο γνώριμος από το πέρασμα του στον Άρη, Μπράντλεϊ Μαζικού, ο οποίος αγωνίζεται ως αριστερός μπακ.

Στουρμ Γκρατς 

Ακόμη μια ομάδα, η οποία βρίσκεται σταθερά στις διοργανώσεις της UEFA τα τελευταία χρόνια, με συνεχόμενες παρουσίες. Λογικά θα την δούμε και του χρόνου, αφού στο πρωτάθλημα της είναι δεύτερη, στο -2 από την Σάλτσμπουργκ. Ξεκίνησε από τα προκριματικά του Champions League, αποκλείστηκε από την Αϊντχόφεν και μπήκε στους ομίλους του Europa. Εκεί τερμάτισε τρίτη, πίσω από Αταλάντα και Σπόρτινγκ και έτσι συνεχίζει στο Conference. Στα Play-Off υπέταξε την Σλόβαν Μπρατισλάβας με δυο νίκες (4-1, 0-1).

Πρόκειται για ομάδα που κοστολογείται στα 51 εκατομμύρια ευρώ, με πιο ακριβό της παίκτη τον Αλεξάντερ Πρας, αριστερός εξτρέμ, ο οποίος αξίζει περίπου 8 εκατομμύρια. Ο ίδιος μετρά 5 γκολ και 5 ασίστ σε 31 παιχνίδια, ενώ -όπως και στη Σερβέτ- κανένας της παίκτης δεν είναι διψήφιος. Πρώτοι σκόρερ είναι οι επιθετικοί Μίκα Μπίρετ και Σιμόν Βλόνταρτσικ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ